Veiligheidsplan Waadhoeke: Een Stap naar een Veiliger Gemeente
28-03-2019 - Vergunningen, toezicht en handhaving - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2019-2022 besproken, dat is ontworpen om de veiligheid van de inwoners te waarborgen. Het plan legt de prioriteiten vast op het gebied van veilige woon- en leefomgeving, fysieke veiligheid, en integriteit en veiligheid.
Tijdens de raadsvergadering werd het IVP uitvoerig besproken. De heer Hakken van de partij Sam uitte zijn zorgen over de verdeling van kosten voor evenementenbeveiliging tussen de stad Franeker en de omliggende dorpen. "We willen de ruimte om bij het evenementenbeleid daarop terug te komen," benadrukte hij. Ook pleitte hij voor een gedetailleerdere veiligheidsmonitor die meer inzicht biedt in de situatie per dorp.
De heer Hof van Gemeentebelang stelde vragen over de cijfers in het plan en de rol van Burgernet. Hij uitte zijn zorgen over de verloedering en het contact met de politie. "24% van de bevolking is ontevreden over het contact met de politie. Dat vind ik een vrijgevig percentage," merkte hij op. ...
Mevrouw Osenga van een andere fractie stemde in met het rapport, maar vroeg om meer betrokkenheid van de jongerenraad en aandacht voor de veiligheid van 75-plussers. "Het kan niet zo zijn dat we de 75-plussers vergeten," stelde ze.
De burgemeester reageerde op de vragen en opmerkingen. Hij erkende de noodzaak om de jongerenraad te betrekken en beloofde te kijken naar de uitbreiding van de veiligheidsmonitor naar 75-plussers. "We zijn met elkaar partner in dat veiligheidsbeleid," benadrukte hij.
Het debat toonde aan dat er brede steun is voor het IVP, maar ook dat er ruimte is voor verbetering en verdere betrokkenheid van de gemeenschap. Het plan zal dienen als een kader voor beleidsplannen en rapportages, met als doel de positie van het lokaal bestuur te versterken en de veiligheid van alle inwoners te waarborgen. Meer lezen |
Politiek plein
Raad Hitzum stemt in met omstreden sleufsilo's: "Landschappelijke inpassing moet beter"
28-03-2019 - Vergunningen, toezicht en handhaving - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
De gemeenteraad van Hitzum heeft ingestemd met de aanleg van twee sleufsilo's aan de Franekerweg 3, ondanks zorgen over de visuele impact op het landschap. Het project wijkt af van het bestemmingsplan, maar de raad gaf een verklaring van geen bedenkingen af, mits er geen zienswijzen worden ingediend.
Tijdens de raadsvergadering op 28 maart 2019 werd het voorstel om twee sleufsilo's aan te leggen op het perceel Franekerweg 3 in Hitzum uitvoerig besproken. Het project, dat afwijkt van het bestemmingsplan, vereist een verklaring van geen bedenkingen van de raad voordat de omgevingsvergunning kan worden verleend. Het college van burgemeester en wethouders had de raad gevraagd om planologische medewerking te verlenen.
De discussie in de raad was levendig. "Wij zijn het eens met de visie van het college en hopen dat er geen aanleiding is voor de omgeving om zienswijzen in te dienen," klonk het optimistisch vanuit de raad. Toch waren er ook kritische geluiden te horen. Raadslid Hokker Vanson merkte op dat de gemeente beter moet kijken naar de landschappelijke inpassing van dergelijke projecten. "Als je vanuit Hitzum aankomt fietsen, dan zie je daar heel ver die stal het land in steken. Dat is geen fraai gezicht," aldus Vanson. ...
Wethouder Haarsma erkende dat de procedure niet vlekkeloos was verlopen. "Het is een jammerlijke gang van zaken dat de sleufsilo's er al staan zonder dat de procedure volledig is doorlopen," gaf hij toe. Haarsma benadrukte dat er in de toekomst meer aandacht moet komen voor de landschappelijke inpassing van bouwprojecten. "In het verleden werd er vaak een beplantingsplan opgesteld dat niet werd gehandhaafd. Dat moet anders."
De raad stemde uiteindelijk in met het voorstel, onder de voorwaarde dat er geen zienswijzen worden ingediend. "Het was zeker geen oproep van het CDA aan andere ondernemers om maar van alles neer te plaatsen," verzekerde raadslid Leeuw Wijkhuis. "De procedures moeten altijd netjes gevolgd worden."
Met de goedkeuring van de verklaring van geen bedenkingen kan het college de vergunning als definitief beschouwen, tenzij er bezwaren worden ingediend. De discussie over de landschappelijke inpassing zal naar verwachting in de toekomst vaker terugkeren, zeker met de komst van de Omgevingswet. Meer lezen |
Politiek plein
Gemeenteraad Waadhoeke: Groen licht voor Begrotingswijzigingen 2019
28-03-2019 - Financiƫn - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft ingestemd met de vierde wijziging van de programmabegroting 2019. De wijzigingen omvatten onder meer subsidies voor lokale stichtingen, de verkoop van een elektrische sloep en aanpassingen aan parkeerautomaten. Ondanks enige verwarring over biodiversiteitsplannen, werd het voorstel zonder verdere bezwaren aangenomen.
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Waadhoeke stond de vierde wijziging van de programmabegroting 2019 op de agenda. De wijzigingen omvatten onder andere subsidies voor stichting Aanzet en Skûle, de verkoop van een elektrische sloep, en aanpassingen aan parkeerautomaten in Franeker. Ook zijn er plannen voor een startnotitie onderwijs en toerisme, en een eenmalige monumentensubsidie. De gemeente staat onder repressief toezicht, wat betekent dat na goedkeuring door de raad de voorstellen kunnen worden uitgevoerd.
Het debat verliep grotendeels soepel, hoewel er enige verwarring ontstond over het plan van aanpak voor biodiversiteit. Mevrouw Bloem vroeg om opheldering: "Er staat alleen maar bij dat het is vervallen. Daar zou ik graag duidelijkheid over willen." Wethouder De P. reageerde: "Die vraag hadden we verwacht. Het plan van aanpak biodiversiteit is in februari besproken, maar nog niet rijp bevonden voor besluitvorming door de raad. Het is daarom aangehouden, maar stond per abuis al in de begrotingswijziging." ...
De wethouder verzekerde dat het plan bij een volgende begrotingswijziging opnieuw zal worden voorgelegd. "Hij komt bij een volgende begrotingswijziging weer terug," aldus De P. Met deze uitleg werd de verwarring opgelost en konden de raadsleden verder met de agenda.
Zonder verdere vragen of opmerkingen werd de wijziging van de begroting 2019 goedgekeurd. De raad ging akkoord met de voorstellen, waarmee de weg vrij is voor de uitvoering van de plannen. Na de stemming werd het laatste agendapunt van de avond behandeld: een motie die nog op tafel lag.
Met de goedkeuring van de begrotingswijzigingen zet de gemeente Waadhoeke een stap vooruit in de uitvoering van haar plannen voor 2019, ondanks de uitdagingen van het repressieve toezicht. Meer lezen |
Politiek plein
Servicepunt Sint Annaparochie: Gemeente Waadhoeke zoekt naar oplossingen voor betere dienstverlening
28-03-2019 - Sociaal domein - Rijk de Bat
Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.
Inwoners van voormalig gemeente Het Bildt ervaren hinder door de afstand naar het gemeentehuis in Franeker. Gemeentebelangen en de ChristenUnie dienden een motie in voor een servicepunt in Sint Annaparochie. Het debat hierover leidde tot een brede discussie over de dienstverlening in de gemeente Waadhoeke.
In de gemeenteraad van Waadhoeke werd recent een motie besproken die pleit voor een servicepunt burgerzaken in Sint Annaparochie. De motie, ingediend door Gemeentebelangen en de ChristenUnie, is een reactie op klachten van inwoners van het voormalige Het Bildt. Zij ervaren de afstand en slechte openbaar vervoersverbinding naar het gemeentehuis in Franeker als problematisch. De motie stelt voor om de dienstverlening dichterbij en toegankelijker te maken, eventueel met een mobiel steunpunt.
De heer Kampstra van Gemeentebelangen benadrukte dat alle fracties tijdens de verkiezingen hadden beloofd dat inwoners zo min mogelijk hinder zouden ondervinden van de gemeentelijke fusie. "De gemeente moet dichtbij aanwezig zijn en de dienstverlening beter dan die was," aldus Kampstra. Hij wees erop dat andere gemeenten, zoals De Fryske Marren, al soortgelijke servicepunten hebben. ...
Tijdens het debat bleek dat de motie op brede steun kon rekenen, hoewel er ook kritische noten waren. Het CDA vond de motie te vaag en pleitte voor een onderzoek door de Rekenkamer naar de huidige dienstverlening. "Wij zouden graag eerst een reactie van de Rekenkamercommissie willen afwachten," aldus de heer Wijkhuis van het CDA.
De VVD en andere partijen benadrukten het belang van een continu proces van verbetering in de dienstverlening. "Wij denken dat het verstandig is om meerdere opties te onderzoeken," stelde de heer Terpstra van de VVD. Ook de mogelijkheid van innovatieve digitale oplossingen werd genoemd als alternatief voor een fysiek servicepunt.
Burgemeester Waanders gaf aan dat er al diverse voorzieningen zijn, zoals een WMO-voorziening en een automaatje, die inwoners kunnen helpen bij hun bezoek aan het gemeentehuis. "We moeten kijken naar de beste oplossing voor het probleem," aldus de burgemeester.
Uiteindelijk besloot de raad om de motie in te trekken en eerst de resultaten van een mogelijk onderzoek door de Rekenkamer af te wachten. Gemeentebelangen en de ChristenUnie benadrukten dat het signaal naar de inwoners duidelijk is: er wordt gezocht naar een oplossing voor hun probleem. "We willen de burger Laten weten dat wij concreet een oplossing voor hun probleem gaan zoeken," aldus Kampstra.
De discussie over de dienstverlening in Waadhoeke is hiermee nog niet ten einde. De gemeenteraad blijft zich inzetten voor een eerlijke en toegankelijke dienstverlening voor alle inwoners. Meer lezen |
Politiek plein