Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 28-03-2019, Gemeenteraad Waadhoeke

Raad Hitzum stemt in met omstreden sleufsilo's: "Landschappelijke inpassing moet beter"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Hitzum heeft ingestemd met de aanleg van twee sleufsilo's aan de Franekerweg 3, ondanks zorgen over de visuele impact op het landschap. Het project wijkt af van het bestemmingsplan, maar de raad gaf een verklaring van geen bedenkingen af, mits er geen zienswijzen worden ingediend.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering op 28 maart 2019 werd het voorstel om twee sleufsilo's aan te leggen op het perceel Franekerweg 3 in Hitzum uitvoerig besproken. Het project, dat afwijkt van het bestemmingsplan, vereist een verklaring van geen bedenkingen van de raad voordat de omgevingsvergunning kan worden verleend. Het college van burgemeester en wethouders had de raad gevraagd om planologische medewerking te verlenen.

De discussie in de raad was levendig. "Wij zijn het eens met de visie van het college en hopen dat er geen aanleiding is voor de omgeving om zienswijzen in te dienen," klonk het optimistisch vanuit de raad. Toch waren er ook kritische geluiden te horen. Raadslid Hokker Vanson merkte op dat de gemeente beter moet kijken naar de landschappelijke inpassing van dergelijke projecten. "Als je vanuit Hitzum aankomt fietsen, dan zie je daar heel ver die stal het land in steken. Dat is geen fraai gezicht," aldus Vanson.

Wethouder Haarsma erkende dat de procedure niet vlekkeloos was verlopen. "Het is een jammerlijke gang van zaken dat de sleufsilo's er al staan zonder dat de procedure volledig is doorlopen," gaf hij toe. Haarsma benadrukte dat er in de toekomst meer aandacht moet komen voor de landschappelijke inpassing van bouwprojecten. "In het verleden werd er vaak een beplantingsplan opgesteld dat niet werd gehandhaafd. Dat moet anders."

De raad stemde uiteindelijk in met het voorstel, onder de voorwaarde dat er geen zienswijzen worden ingediend. "Het was zeker geen oproep van het CDA aan andere ondernemers om maar van alles neer te plaatsen," verzekerde raadslid Leeuw Wijkhuis. "De procedures moeten altijd netjes gevolgd worden."

Met de goedkeuring van de verklaring van geen bedenkingen kan het college de vergunning als definitief beschouwen, tenzij er bezwaren worden ingediend. De discussie over de landschappelijke inpassing zal naar verwachting in de toekomst vaker terugkeren, zeker met de komst van de Omgevingswet.

Samenvatting van het voorstel


De tekst betreft een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het aanleggen van twee sleufsilo's op het perceel Franekerweg 3 in Hitzum. Het project wijkt af van het bestemmingsplan, waardoor de raad een verklaring van geen bedenkingen moet afgeven voordat de vergunning verleend kan worden. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad om planologische medewerking te verlenen door een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen (vvgb) af te geven. Als er geen zienswijzen worden ingediend, kan deze ontwerp-verklaring als definitief worden beschouwd. Het project is beoordeeld en niet in strijd bevonden met een goede ruimtelijke ordening. Er is een landschappelijk inpassingsplan opgesteld om de visuele impact te minimaliseren. Alternatief is geen medewerking verlenen, wat zou leiden tot een nieuw vergunningstraject. De raad wordt gevraagd om in te stemmen met het voorstel tijdens de vergadering op 28 maart 2019.

Documenten