- M.C.M. Waanders - Burgemeester
- D. Kamstra - Gemeentebelangen
- B. Vollema - FNP
- T. Cuperus - SAM
Regio Waadhoeke en Harlingen zetten in op economische groei met ambitieus actieprogramma
De gemeenten Waadhoeke en Harlingen hebben een ambitieus sociaaleconomisch actieprogramma ontwikkeld om de regio economisch te versterken. Het plan, dat nu ter goedkeuring voorligt, streeft naar een groei van 22% van het Bruto Regionaal Product door te focussen op sectoren zoals agrifood, maritiem, schone energie, toerisme en recreatie, maakindustrie en bouw.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad werd het uitvoeringsplan voor het sociaaleconomisch actieprogramma uitvoerig besproken. Het plan, dat vier programmalijnen en 14 businesscases omvat, benadrukt de samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid. Het is financieel onderbouwd met bijdragen uit diverse budgetten, waaronder de Coronareserve en het Ontwikkelfonds.De heer Wijkhuis van het CDA benadrukte het belang van de agrarische sector in de regio. "Veel economische welvaart komt direct of indirect van agrarische bedrijven," stelde hij. Hij pleitte voor meer aandacht voor de agrarische sector binnen de programmalijn innovatie en ondernemerschap, en suggereerde de oprichting van een arbeidspool voor agrarische ondernemers.
De VVD, vertegenwoordigd door de heer Margreet, sprak zijn steun uit voor het plan, maar benadrukte het belang van concrete resultaten. "Het gaat natuurlijk wel om het resultaat en niet om de mooie kreten en woorden," aldus Margreet. Hij hechtte veel waarde aan de halfjaarlijkse resultatenoverzichten om de voortgang te monitoren.
De heer Kampstra van Gemeentebelangen uitte enige teleurstelling over de concrete invulling van het plan, maar erkende het belang van economische verbetering voor de regio. Hij riep op tot een sobere en doelmatige aanpak bij de uitvoering van het plan.
Mevrouw Bloem van de ChristenUnie stelde vragen over de inzet van coronamiddelen voor het project. Ze vroeg zich af of deze middelen, bedoeld als compensatie voor geleden financiële schade, wel juist ingezet werden voor het actieprogramma.
Wethouder De P reageerde op de vragen en opmerkingen vanuit de raad. Hij benadrukte de noodzaak van samenwerking tussen de gemeenten en de drie O's: onderwijs, ondernemers en overheid. "We willen heel graag de samenwerking in onze regio echt bevorderen," zei De P. Hij verzekerde de raad dat de voortgang van het programma nauwlettend gevolgd zal worden en dat er regelmatig updates zullen worden gegeven.
Het debat eindigde met een brede steun voor het uitvoeringsplan, waarbij de raad akkoord ging met zowel de vaststelling van het actieprogramma als de beschikbaarstelling van de benodigde financiële middelen. Het is nu aan de gemeenten Waadhoeke en Harlingen om de ambitieuze plannen om te zetten in tastbare resultaten.
Samenvatting van het voorstel
In 2020 hebben de gemeenten Waadhoeke en Harlingen een SWOT-analyse uitgevoerd om de sociaaleconomische situatie in kaart te brengen. Hieruit bleek dat de regio economisch achterblijft ten opzichte van vergelijkbare regio's. Als reactie hierop is een sociaaleconomisch actieprogramma ontwikkeld met input van onderwijs, bedrijfsleven en overheid, gericht op het versterken van de economische structuur. In april 2021 heeft de gemeenteraad het actieprogramma goedgekeurd en besloten tot een uitvoeringsplan voor 2021-2023. Dit plan, dat nu ter goedkeuring voorligt, omvat vier programmalijnen en 14 businesscases. Het doel is een groei van 22% van het Bruto Regionaal Product te realiseren door te focussen op sectoren zoals agrifood, maritiem, schone energie, toerisme en recreatie, maakindustrie en bouw. Het uitvoeringsplan benadrukt samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid en is financieel onderbouwd met bijdragen uit diverse budgetten, waaronder de Coronareserve en het Ontwikkelfonds. Het plan is flexibel en zal na twee jaar geëvalueerd en bijgesteld worden.