Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 23-11-2023, Kernteam
Met elkaar in debat zijn
  • T. de Jong - VVD
  • M. Kamerling - CDA
  • H. Hoekstra - Gemeentebelangen
  • B. Vollema - FNP
  • H. Stellingwerf - SAM
  • P. de Cock - FNP
  • J. Dijkstra - Wethouder
  • D. Vroonland - CDA
  • L. Douma - SAM
  • H. van der Werff - SAM
  • R. Santing - ChristenUnie

Gemeente Waadhoeke zet stap naar energieneutraliteit met klimaatlandschap


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeente Waadhoeke heeft ambitieuze plannen om energieneutraal te zijn in 2040. Een recent onderzoek toont aan dat een energielandschap, nu omgedoopt tot klimaatlandschap, kansrijk is. Het college wil verder met de gebiedsontwikkeling, maar de gemeenteraad heeft nog twijfels.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een levendig debat in de gemeenteraad van Waadhoeke werd het voorstel voor de ontwikkeling van een klimaatlandschap besproken. Het doel is om in 2040 energieneutraal te zijn door grootschalige duurzame energieopwekking. Het onderzoek, gebaseerd op een notitie uit 2021, wijst op de gunstige grondposities en technische mogelijkheden voor zon- en windenergie. Het college wil nu de volgende fase van gebiedsontwikkeling ingaan, waarbij samenwerking met lokale partijen en netbeheerders essentieel is.

Echter, de gemeenteraad heeft nog bedenkingen. "We moeten de inwoners en belanghebbenden beter betrekken," benadrukte een raadslid. Er is bezorgdheid over het draagvlak en de participatie van lokale energiecoöperaties. "De gemeente moet niet alleen inzetten op grootschalige projecten, maar ook ruimte bieden voor kleinschalige initiatieven," klonk het vanuit meerdere fracties.

Een ander punt van discussie was de rol van de gemeente in het voorkomen van versnippering en het bevorderen van lokaal eigendom. "We willen dat de gemeente een centrale rol speelt, maar dat moet wel goed onderbouwd zijn," aldus een raadslid. Ook de investeringen in het elektriciteitsnet kwamen ter sprake. "Liander en Tennet moeten weten wat wij willen, anders komen ze niet in beweging," waarschuwde de wethouder.

De raad besloot dat het voorstel nog niet klaar is voor behandeling in januari. Er is afgesproken dat de werkgroep snel bijeenkomt om te kijken hoe het stuk gereedgemaakt kan worden voor een goede raadsbehandeling later. "We moeten eerst duidelijkheid hebben over de voorwaarden en het draagvlak voordat we verder kunnen," concludeerde een raadslid.

Het debat maakte duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is, maar de ambitie om energieneutraal te worden blijft overeind. De gemeente Waadhoeke zet zich in om samen met inwoners en lokale partijen een duurzame toekomst te realiseren.

Samenvatting van het voorstel


De gemeente Waadhoeke heeft een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van een energielandschap, nu omgedoopt tot klimaatlandschap, met als doel energieneutraliteit in 2040. Het onderzoek, gebaseerd op de notitie van 2021, richtte zich op de uitvoerbaarheid en het draagvlak voor grootschalige duurzame energieopwekking. De resultaten tonen aan dat een energielandschap kansrijk is, mede door de gunstige grondposities en technische mogelijkheden voor zon- en windenergie. Het college stelt voor om door te gaan naar de volgende fase van gebiedsontwikkeling, waarbij samenwerking met lokale partijen en netbeheerders essentieel is. Er wordt ook gepleit voor een centrale rol van de gemeente om versnippering te voorkomen en lokaal eigendom te bevorderen. De raad wordt in 2024 verder geïnformeerd over de voortgang. Het onderzoek benadrukt het belang van investeringen in het elektriciteitsnet om toekomstige energieprojecten mogelijk te maken. Deelname aan de RES-Fryslân en het Klimaatakkoord zijn belangrijke overwegingen in dit proces.

Documenten