- D. Kamstra - Gemeentebelangen
- J.J. Zijlstra - CDA
- H. Hoekstra - Gemeentebelangen
Waadhoeke zet zich in voor biodiversiteit: Motie voor bijenbehoud aangenomen
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft een belangrijke stap gezet in de strijd voor biodiversiteit. Een motie gericht op het behoud van bijenpopulaties werd met een meerderheid aangenomen, ondanks gemengde reacties van verschillende fracties.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 15 februari 2018 stond de motie van de ChristenUnie, ingediend door Dit Bloem-Hofman, centraal. De motie benadrukt de wereldwijde afname van bijen, vooral in Europa en Noord- en Midden-Amerika, als gevolg van chemische verontreiniging zoals pesticiden. Dit heeft negatieve gevolgen voor de bestuiving, wat leidt tot kleinere oogsten. In een agrarisch gebied als Waadhoeke, waar veel gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, vormt dit een bedreiging voor zowel de biodiversiteit als de lokale economie en voedselzekerheid.Bloem-Hofman opende het debat met een luchtige noot: "Toen ik hier vanavond binnenkwam, ging het ook eens even zoemen en bloem en bijen en. Dus dat is best wel heel leuk." Maar al snel werd de toon serieuzer. "Deze opdracht vraagt van ons dat we op een verantwoorde en liefdevolle manier met Gods schepping omgaan als goede rentmeesters," stelde ze. Ze pleitte voor concrete maatregelen zoals het stoppen met maaien van bermen en het inzaaien van braakliggende gronden met bijvriendelijke bloemenmengsels.
De motie kreeg steun van fracties zoals Sam en Gemeentebelangen. "Wat mij betreft, je hebt onze steun," verklaarde een lid van Sam, verwijzend naar zijn flowerpower-generatie. Gemeentebelangen kon geen argument vinden om tegen de motie te zijn.
Toch was er ook weerstand. De heer Terpstra van een andere fractie uitte zijn zorgen over de eenzijdige focus op de landbouw als oorzaak van bijensterfte. "Er zijn ook andere oorzaken zoals bepaalde ziekten," benadrukte hij. Hij vond dat de motie te veel druk legt op de agrarische sector en pleitte voor regelvrije ondernemers.
Wethouder De Pee, vervanger van de heer Dijkstra, noemde de motie sympathiek maar vond dat de gemeente al voldoende initiatieven had genomen. "In de voormalige gemeente Menameradiel is ook een braakliggend stuk land ingezaaid als bijenweide," merkte ze op. Ze vond een extra plan van aanpak overbodig.
Ondanks de verdeeldheid werd de motie aangenomen met 18 stemmen voor en 11 tegen. De raad heeft hiermee een duidelijk signaal afgegeven dat biodiversiteit en het behoud van bijen een prioriteit zijn voor Waadhoeke. De komende tijd zal het college aan de slag gaan met het ontwikkelen van een plan van aanpak, waarbij belanghebbenden zoals groenbeheer, agrariërs en eigenaren van braakliggende gronden betrokken worden.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 15 februari 2018 een motie besproken die gericht is op het behoud van biodiversiteit, met name in relatie tot de afname van bijenpopulaties. De motie wijst op de wereldwijde daling van bijen, vooral in Europa en Noord- en Midden-Amerika, als gevolg van chemische verontreiniging zoals pesticiden. Dit heeft negatieve gevolgen voor de bestuiving, wat leidt tot kleinere oogsten. Aangezien Waadhoeke een agrarisch gebied is met veel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, wordt de biodiversiteit en daarmee de economie en voedselzekerheid bedreigd. De motie verzoekt het college om een plan van aanpak te ontwikkelen om de biodiversiteit te behouden, waarbij belanghebbenden zoals groenbeheer, agrariërs en eigenaren van braakliggende gronden betrokken worden. Tevens wordt gevraagd de raad op de hoogte te houden van de voortgang. De motie is ingediend door de ChristenUnie Waadhoeke, vertegenwoordigd door Dit Bloem-Hofman.