Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 05-11-2020, Gemeenteraad Waadhoeke
Met elkaar in debat zijn
  • M.C.M. Waanders - Burgemeester
  • D. Kamstra - Gemeentebelangen
  • J.J. Zijlstra - CDA
  • J. Osinga-Bonnema - VVD
  • B. Vollema - FNP
  • J. Dijkstra - Wethouder

Felle Discussie over Fietspaden in Waadhoeke: Veiligheid of Proces?


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Waadhoeke debatteerde donderdagavond hevig over de programmabegroting 2021. Het voorstel om fietspaden aan te leggen op de trajecten Hatsum-Baijum-Winsum en de Grenadiersweg leidde tot een gepassioneerde discussie over verkeersveiligheid en de noodzaak van een integrale aanpak.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

**"Verkeersveiligheid moet voorop staan," betoogde VVD-fractievoorzitter Osinga. "We kunnen niet wachten op het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) terwijl deze routes al maanden onveilig zijn." De VVD diende samen met Gemeentebelangen en de ChristenUnie een amendement in om de kosten van de fietspaden inclusief subsidiemogelijkheden te onderzoeken. "We willen een netto berekening waarin ook werk met werk is meegenomen," aldus Osinga.

De wethouder van verkeer, Tol, benadrukte het belang van een integrale benadering. "Er zijn meer onveilige situaties in onze gemeente. We moeten alle verkeersveiligheidsproblemen in samenhang bekijken," stelde ze. Tol waarschuwde dat het naar voren halen van deze projecten ten koste kan gaan van andere urgente verkeersproblemen.

Het debat werd verder verhit door de zorgen over de financiële situatie van de gemeente. "We moeten nu al zoeken naar financiële ruimte voor toekomstige uitdagingen," stelde fractievoorzitter Kuipers van Sam. Hij pleitte voor een proactieve aanpak om de begroting op lange termijn gezond te houden.

De discussie over de fietspaden werd uiteindelijk beslecht met een aangepast amendement, waarin het college wordt gevraagd om in het voorjaar van 2021 met een gedetailleerde kostenberekening te komen. Het amendement werd unaniem aangenomen, een teken dat verkeersveiligheid voor alle partijen een prioriteit is, ondanks de verschillen in aanpak.

De programmabegroting 2021 werd met een meerderheid aangenomen, met steun van Sam, CDA, VVD, ChristenUnie en FNP. Gemeentebelangen stemde tegen, mede vanwege zorgen over de financiële reserves en de aanpak van Empatec, een sociaal werkbedrijf dat volgens hen op de "intensive care" ligt.

De avond eindigde met een oproep van burgemeester Waanders om de samenwerking te blijven zoeken. "We moeten samen blijven werken aan een veilige en financieel gezonde gemeente," aldus de burgemeester.

Samenvatting van het voorstel


De programmabegroting 2021 van de gemeente Waadhoeke is opgesteld op basis van het coalitieakkoord en ontwikkelperspectief, binnen beperkte financiële marges. De begroting sluit met een positief saldo van € 1.000 en het meerjarenperspectief is positief voor de jaren 2021, 2022 en 2024. De uitgangspunten uit de Kadernota 2021-2024 zijn als basis genomen. Het voorstel is om de programmabegroting 2021 vast te stellen, de wensen uit de Kadernota deel II 2021-2024 te honoreren, investeringskredieten beschikbaar te stellen en drie nieuwe bestemmingsreserves in te stellen: het Dienstverleningsfonds, Ontwikkelfonds en bestemmingsreserve IHP. De begroting moet uiterlijk 15 november worden vastgesteld en er wordt gewerkt aan een Begroting In Eén Oogopslag (BIEO) voor publicatie na vaststelling. De financiële positie en de algemene reserve worden in de begroting geanalyseerd en er zijn specifieke kanttekeningen opgenomen over de septembercirculaire en BUIG.

Documenten