Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

25-03-2025, Kernsessie
Met elkaar in debat zijn
  • J.J. Zijlstra - CDA
  • T. Cuperus - SAM
  • R. Santing - ChristenUnie
  • A. Weiland - Gemeentebelangen
  • T. de Jong - VVD
  • R. Venema - CDA
  • D. de Jong - FNP
  • H. Hoekstra - Gemeentebelangen
  • L. Douma - SAM
  • M. van der Meer - Wethouder

Actief Grondbeleid: Gemeente Waadhoeke Streeft naar Betaalbare Woningbouw


De gemeente Waadhoeke overweegt een actief grondbeleid om betaalbare woningen en duurzame ontwikkelingen te bevorderen. Tijdens een recent debat werden verschillende visies en strategieën besproken om de woningmarkt toegankelijker te maken voor inwoners met lagere en middeninkomens.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In het debat over het grondbeleid van de gemeente Waadhoeke kwam naar voren dat een actief grondbeleid kan bijdragen aan het realiseren van betaalbare woningen en duurzame ontwikkelingen. Het CDA pleitte voor een integrale benadering van het grondbeleid, waarbij strategische grondverwerving als essentieel wordt gezien. "We ondersteunen het college in de inzet van grondverwerving als een strategisch middel," aldus een CDA-woordvoerder. Het CDA ziet ook mogelijkheden in erfpacht als instrument om betaalbare woningen te realiseren.

De ChristenUnie daarentegen gaf de voorkeur aan een situationeel grondbeleid, waarbij strategische grondverwerving alleen wordt ingezet als het echt nodig is. "Financieel gewin is geen noodzaak en zou moeten worden voorkomen," benadrukte de ChristenUnie.

Gemeentebelangen sloot zich aan bij de wens voor een actiever grondbeleid, maar benadrukte dat het belangrijk is om betaalbare woningbouw te bevorderen. "Erfpacht kan daarbij een rol spelen," aldus een woordvoerder van Gemeentebelangen.

De VVD pleitte voor een situationeel grondbeleid, waarbij per situatie wordt gekeken naar de beste aanpak. "De gemeente kan niet alles," stelde de VVD. Ook werd gewezen op de noodzaak van een sluitende grondexploitatie om financiële risico's te beperken.

De FNP sprak zich uit voor het handhaven van het situationeel grondbeleid, maar met een actieve rol in het faciliteren van woningbouw. "We moeten creatief zijn en kijken naar wat wel kan," aldus de FNP. Erfpacht werd gezien als een mogelijke opstap voor starters, maar niet als de heilige graal.

De discussie over het grondbeleid in Waadhoeke laat zien dat er verschillende visies zijn op hoe de gemeente kan bijdragen aan betaalbare woningbouw. Het college van burgemeester en wethouders zal de input uit het debat gebruiken om het grondbeleid verder vorm te geven. Een memo over nieuwe mogelijkheden voor kostenverhaal wordt binnenkort verwacht, wat verdere duidelijkheid moet bieden over de financiële aspecten van grondontwikkeling.