Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

01-07-2025, Kernsessie
Met elkaar in debat zijn
  • B. van Wijk - SAM
  • H. Hof - Gemeentebelangen
  • T. de Jong - VVD
  • D. de Jong - FNP
  • R. Santing - ChristenUnie

Erfgoedbeleid in Waadhoeke: Een roep om actie en bewustwording


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een recent debat over het erfgoedbeleid van de gemeente Waadhoeke klonken kritische geluiden van betrokken inwoners. Zij pleiten voor meer aandacht en actie om het rijke culturele erfgoed van de regio te behouden en te beschermen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de kernsessie over het erfgoedbeleid van Waadhoeke kwamen verschillende insprekers aan het woord. Een van hen, de heer Keizer, benadrukte het belang van de filakultuur en de historische boerderijen in Noordwest-Friesland. "Het is het DNA van het Bildt," stelde hij. Keizer heeft zich jarenlang ingezet voor het behoud van deze cultuur en diende zelfs een uitgebreid rapport in bij de gemeente. Tot zijn teleurstelling werd hier niets mee gedaan. "Ik maak me zorgen over de kennis en aandacht voor ons erfgoed," aldus Keizer.

Een ander punt van zorg is de schaalvergroting in de landbouw, die volgens Keizer leidt tot het verdwijnen van karakteristieke boerderijen. Hij pleit voor een inventarisatie van de belangrijkste historische gebouwen en vraagt om stimulering in plaats van verplichting. "We moeten de boeren niet vastzetten, maar wel bewust maken van wat we in handen hebben," zei hij.

De heer Schouten, die in een rijksmonument woont, uitte zijn zorgen over het gebrek aan toezicht en handhaving in beschermde dorpsgezichten. "Op papier is het beschermd, maar in de praktijk gebeurt er niets," klaagde hij. Schouten gaf voorbeelden van illegale bouwactiviteiten en het ontbreken van controle door de gemeente. "Als het er is, moeten we ons ook aan de regels houden," benadrukte hij.

Mevrouw Van Loon sloot het debat af met kritiek op de uitgangspuntennotitie van de gemeente. Ze vond het document weinig concreet en miste duidelijke uitgangspunten. "Ik kan aan deze notitie weinig ontlenen van wat men wil," zei ze. Van Loon pleitte voor een overkoepelende benadering waarbij erfgoed als toetsingskader wordt gebruikt bij ruimtelijke ontwikkelingen.

Het debat maakte duidelijk dat er onder de inwoners van Waadhoeke een sterke behoefte is aan een daadkrachtig en goed doordacht erfgoedbeleid. De gemeente wordt opgeroepen om niet alleen op papier, maar ook in de praktijk werk te maken van de bescherming en bewustwording van het rijke culturele erfgoed in de regio.