Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers

Kies een vergadering

06-10-2022, Gemeenteraad Waadhoeke
Met elkaar in debat zijn
  • M.C.M. Waanders - Burgemeester
  • A. Weiland - Gemeentebelangen
  • T. Cuperus - SAM
  • P. de Cock - FNP
  • Y. de Groot-Krikke - CDA
  • J. Osinga-Bonnema - VVD
  • M. van der Meer - Wethouder

Gemeenteraad Waadhoeke Debatteert over Versneld Wegwerken Wachtlijst Beschut Werk


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft een intens debat gevoerd over de mogelijkheden om de wachtlijst voor beschut werk versneld weg te werken. Met 20 personen die momenteel een beschutte werkplek hebben en 17 op de wachtlijst, staan de raadsleden voor een belangrijke beslissing. Twee scenario's zijn voorgesteld, met structurele kosten van €52.640 per jaar voor scenario A en oplopende kosten voor scenario B. De Adviesraad Sociaal Domein (ASD) adviseert om de wachtlijst zo snel mogelijk weg te werken.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering op 3 maart 2022 werd een motie aangenomen om de kosten en baten van vervroegde deelname aan beschut werk te onderzoeken. De voorlopige uitwerking werd in juli 2022 goedgekeurd en voor advies voorgelegd aan de ASD en Empatec N.V. Nu ligt de definitieve uitwerking op tafel, en de gemeenteraad moet de financiële gevolgen van de voorgestelde scenario's afwegen bij de begroting voor 2023.

Vrouw Weiland van Gemeentebelang benadrukte het belang van het snel wegwerken van de wachtlijst. "Wij pleiten daarom voor optie B, waarbij we de wachtlijst in 2023 volledig willen wegwerken," aldus Weiland. Ze riep het college op om samen met andere Friese gemeenten druk uit te oefenen op het Rijk voor meer financiële middelen.

De heer Couperus van de Zak-fractie sloot zich hierbij aan en noemde de uitwerking van het voorstel een "eyeopener". Hij benadrukte het belang van perspectief voor jongeren: "We willen niet dat jongeren thuiszitten zonder doel en perspectief."

De FP Waterhoek, vertegenwoordigd door de heer De Kok, legde de nadruk op het belang van beschut werk voor mensen met een arbeidsbeperking. "Het is goed dat er voor deze mensen een eind komt aan thuiszitten, zonder doel en perspectief," zei De Kok. Hij pleitte voor een gezamenlijk Friese aanpak om de minister te overtuigen van de noodzaak voor extra financiële middelen.

Mevrouw De Groot van het CDA toonde zich voorzichtig optimistisch over de uitwerking van de motie. "We moeten proactief zijn en anticiperen op mogelijke problemen in de toekomst," waarschuwde ze.

Mevrouw Osinga van de VVD complimenteerde het college voor hun inzet en benadrukte het belang van een snelle reactie van de minister op de brief die eerder dit jaar werd verstuurd. "20 personen op de wachtlijst, de laatste persoon zou dan 8 jaar moeten wachten, en dat willen wij niet," aldus Osinga.

Wethouder Van der Meer reageerde op de vragen en opmerkingen van de raadsleden. Hij benadrukte dat de wachtlijst dynamisch is en dat er actief gewerkt wordt aan het vinden van oplossingen. "We willen niet dat jongeren thuiszitten zonder iets te doen," verzekerde hij.

De gemeenteraad stemde uiteindelijk in met de voorgestelde besluiten om kennis te nemen van de uitwerking van de motie en de financiële gevolgen mee te nemen bij de integrale afweging van de begroting voor 2023. Het debat over beschut werk in Waadhoeke is daarmee nog niet ten einde, maar de eerste stappen zijn gezet.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 3 maart 2022 een motie aangenomen om de kosten en baten van vervroegde deelname aan beschut werk te onderzoeken. Dit onderzoek omvatte ook uitkeringen en zorggelden. De voorlopige uitwerking werd in juli 2022 goedgekeurd en voor advies voorgelegd aan de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) en Empatec N.V. De definitieve uitwerking toont dat er momenteel 20 personen een beschut werk-baan hebben, terwijl 17 personen op de wachtlijst staan. De financiële compensatie van het Rijk dekt alleen banen binnen de taakstelling. Twee scenario's voor het versneld wegwerken van de wachtlijst zijn uitgewerkt, met structurele kosten van € 52.640 per jaar voor scenario A en oplopende kosten voor scenario B. De gemeenteraad moet de financiële gevolgen van deze scenario's afwegen bij de begroting voor 2023. De ASD adviseert de wachtlijst zo snel mogelijk weg te werken en rekening te houden met nieuwe instroom. De uitwerking benadrukt dat structurele middelen nodig zijn om de wachtlijstproblematiek aan te pakken en dat er nadere regels en individuele trajectplannen nodig zijn voor de doorstroom naar beschut werk-banen.

Documenten