- M.C.M. Waanders - Burgemeester
- H. van der Werff - SAM
- S. Greidanus - CDA
- J. Osinga-Bonnema - VVD
- D. Kamstra - Gemeentebelangen
- B. Vollema - FNP
Coalitieakkoord Waadhoeke: Ambitieus, maar met Kritische Noten
De coalitiepartijen SAM, Gemeentebelangen (GB) en FNP in de gemeente Waadhoeke hebben een coalitieakkoord bereikt voor de periode 2022-2026, getiteld "Sûn wurkje oan ’e takomst". Het akkoord, dat in vier talen beschikbaar is, wordt ter bespreking en vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. De oppositie wordt uitgenodigd om hun mening te geven en eventueel moties en amendementen in te dienen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering in Waadhoeke werd het nieuwe coalitieakkoord "Sûn wurkje oan ’e takomst" gepresenteerd. Het akkoord, dat de koers voor de komende vier jaar uitzet, werd door de coalitiepartijen SAM, Gemeentebelangen (GB) en FNP met trots gepresenteerd. Toch was er ook ruimte voor kritische noten vanuit de oppositie.Mevrouw Van der Werf van SAM opende het debat met een dankwoord aan Sietze Greidanus voor zijn mooie woorden over de afgelopen vier jaar. Ze benadrukte dat het nieuwe akkoord ruimte biedt voor inbreng van de oppositie en de inwoners. "Democratie behoeft openbaar debat," stelde Van der Werf. Het akkoord richt zich op woningbouw, duurzaamheid en sociale inclusie, met een nadruk op een "ja, mits"-houding binnen het gemeentehuis.
De oppositiepartijen, waaronder het CDA en de VVD, uitten hun zorgen over de financiële haalbaarheid van de ambities. De heer Greidanus van het CDA merkte op dat er meer ambities zijn dan financiële middelen. "Het lijkt erop dat er eerst hier nog wat rond is, maar dat zullen we nog wel zien op de kadernota," aldus Greidanus. Ook de VVD vroeg zich af hoe reëel de ambities zijn zonder duidelijke financiële onderbouwing.
Een ander punt van discussie was het serviceloket in Sint Annaparochie. De VVD vroeg zich af waarom dit niet concreet in het akkoord stond. Douwe Kamstra van Gemeentebelangen legde uit dat er nog onderzocht moet worden hoe dit gerealiseerd kan worden. "Als wij iets meer dan 50% van de zetels zouden hebben gehad, dan zou dat ook al zo zijn geweest," aldus Kamstra.
De ChristenUnie miste in het akkoord specifieke aandacht voor ouderen en de toegang tot zorg. "In Waadhoeke hebben we veel ouderen en dat is een kwetsbare doelgroep," benadrukte mevrouw Hakvoort.
Ondanks de kritische noten werd het coalitieakkoord uiteindelijk aangenomen met de stemmen van de coalitiepartijen. De oppositiepartijen stemden tegen, met als voornaamste reden de onduidelijkheid over de financiële uitwerking van de plannen.
Het debat over het coalitieakkoord toonde aan dat er nog veel vragen leven over de uitvoering van de plannen. De komende jaren zal moeten blijken hoe de ambities van de coalitie in de praktijk worden gebracht.
Samenvatting van het voorstel
De coalitiepartijen SAM, Gemeentebelangen (GB) en FNP in de gemeente Waadhoeke hebben een coalitieakkoord bereikt voor de periode 2022-2026, getiteld "Sûn wurkje oan ’e takomst". Dit akkoord wordt ter bespreking en vaststelling aan de gemeenteraad voorgelegd. De raad wordt tevens gevraagd om het college de opdracht te geven een uitvoeringsprogramma op te stellen dat voor 1 november 2022 aan de raad moet worden voorgelegd. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 heeft informateur Peter van der Voort de mogelijkheden voor een coalitie onderzocht, waarna onder leiding van formateur Henni van Asten een akkoord werd bereikt. Het akkoord is beschikbaar in vier talen die in de gemeente worden gesproken. De coalitie nodigt de oppositie uit om hun mening te geven en eventueel moties en amendementen in te dienen. Het uiteindelijke doel is om het akkoord in de raadsvergadering te bespreken en vast te stellen, waarna het college een uitvoeringsprogramma moet ontwikkelen dat aansluit bij het begrotingsproces.