Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 14-03-2019, Gemeenteraad Waadhoeke
Met elkaar in debat zijn
  • M.C.M. Waanders - Burgemeester
  • K. Arendz - Wethouder

Waadhoeke Wordt Regenbooggemeente: Gemeenteraad Stemt Voor Motie


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

In een bewogen raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Waadhoeke ingestemd met een motie om de gemeente aan te wijzen als Regenbooggemeente. Het besluit kwam na een intens debat over de noodzaak en uitvoerbaarheid van de motie, die werd ingediend door Gemeentebelangen.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

De motie, die werd besproken tijdens de raadsvergadering van 14 maart 2019, roept op tot de ontwikkeling van beleid waarmee Waadhoeke het predicaat Regenbooggemeente kan verdienen. Dit zou de gemeente in lijn brengen met andere Friese steden zoals Leeuwarden, Súdwest Fryslân en Heerenveen. "Onze fractie vindt het onacceptabel dat LHBT-personen niet uit durven te komen voor hun identiteit," verklaarde de heer Arens van Gemeentebelangen.

De discussie over de motie was levendig en divers van toon. De heer Arens benadrukte het belang van de motie door te wijzen op de statistieken: "Gemiddeld één op de 20 inwoners in Waadhoeke, dat betekent 2300 inwoners, behoort tot de LHBT-gemeenschap." Hij pleitte voor een actief en preventief antidiscriminatieprogramma, vergelijkbaar met dat van andere Regenbooggemeenten.

Niet alle raadsleden waren direct overtuigd. De heer Hokken van Sam uitte zijn zorgen over de uitvoerbaarheid en de kosten: "Als het hier gaat om alleen een vlag uitsteken, dan voelt Sam er niet voor. Dan moeten we meer doen." Ook het CDA en de ChristenUnie hadden bedenkingen. "Voor het CDA is Waadhoeke een inclusieve gemeente. Wij willen geen inwoners buitenspel zetten," aldus de heer Wijkhuis van het CDA.

Ondanks de verdeeldheid binnen de raad, stemde een meerderheid van 17 tegen 9 voor de motie. Het college van burgemeester en wethouders kreeg de opdracht om een beleidsvoorstel met bijbehorende kostenraming voor te leggen aan de raad, uiterlijk in 2020. "We moeten geen lege hulzen gaan samenstellen, maar dan gaan we ook iets doen met elkaar," benadrukte de burgemeester.

Met de goedkeuring van de motie zet Waadhoeke een belangrijke stap richting meer inclusiviteit en acceptatie van diversiteit binnen de gemeente. De komende maanden zal blijken hoe het college invulling gaat geven aan deze nieuwe status als Regenbooggemeente.

Samenvatting van het voorstel


De tekst betreft een voorstel aan de gemeenteraad van Waadhoeke om de Verordening Antidiscriminatievoorziening te harmoniseren. De afzonderlijke fusiepartners van de gemeente hadden elk een gelijkluidende verordening, gebaseerd op de VNG modelverordening. Met de vorming van de gemeente Waadhoeke is het noodzakelijk deze verordeningen samen te voegen onder één naam: Waadhoeke. De inhoud van de verordening blijft ongewijzigd, behalve de gemeentenaam. Na goedkeuring door de raad zal de verordening worden gepubliceerd. Het doel is om de antidiscriminatievoorziening uniform te maken binnen de nieuwe gemeente. Er zijn geen alternatieven of verdere analyses van toepassing. De financiële aspecten blijven ongewijzigd binnen de begroting van Waadhoeke. Het voorstel werd vastgesteld in de raadsvergadering van 14 maart 2019.

Documenten