- K. Arendz - Wethouder
- H. Hof - Gemeentebelangen
Brandweer Fryslân kampt met vergrijzing en wervingsuitdagingen
De gemeenteraad van Waadhoeke besprak recent de financiële documenten van de Veiligheidsregio Fryslân (VRF), maar het debat werd gedomineerd door zorgen over de toekomst van de Friese brandweer. De vergrijzing en het tekort aan nieuwe vrijwilligers vormen een groeiend probleem.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 27 juni 2019 werden de jaarrekening 2018, de eerste begrotingswijziging 2019 en de begroting 2020 van de VRF besproken. Hoewel de financiële stukken een positief resultaat van € 1,9 miljoen lieten zien, was het de paraatheid van de brandweer die de meeste aandacht trok."De uitstroom van oudere brandweermensen en het gebrek aan nieuwe aanwas baart ons zorgen," aldus een raadslid. De burgemeester erkende de problematiek en benadrukte dat dit niet alleen een lokaal, maar ook een nationaal en zelfs Europees probleem is. "De vanzelfsprekendheid dat mensen zich langdurig verbinden aan een organisatie voor vrijwillige arbeid verdwijnt," voegde hij toe.
De discussie richtte zich op de noodzaak om de werving van nieuwe vrijwilligers te intensiveren en de opleidingseisen te herzien. "We moeten kijken hoe we de werving een extra boost kunnen geven," stelde de burgemeester. Hij benadrukte dat er al initiatieven zijn, zoals wervingsbijeenkomsten en het inzetten van beroepskrachten tijdens kritieke daguren.
Ondanks de zorgen over de brandweerparaatheid, besloot de gemeenteraad geen zienswijze in te dienen over de financiële documenten van de VRF. De focus ligt nu op het vinden van oplossingen om de brandweer in de toekomst te versterken. "Het Dekkingsplan 2.0 is een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet," concludeerde de burgemeester.
Samenvatting van het voorstel
De Veiligheidsregio Fryslân (VRF) heeft de gemeenteraad van Waadhoeke drie financiële documenten voorgelegd: de jaarrekening 2018, de eerste begrotingswijziging 2019 en de begroting 2020. Het voorstel aan de raad is om kennis te nemen van deze documenten en geen zienswijze in te dienen. De jaarrekening 2018 toont een positief resultaat van € 1,9 miljoen, waarvan een deel wordt gereserveerd voor toekomstige projecten en tekorten. De begrotingswijziging 2019 vraagt om extra budget, dat gedekt wordt uit de egalisatiereserve, waardoor het budgettair neutraal blijft voor de gemeenten. De begroting 2020 is opgesteld na aanpassingen op basis van eerdere zienswijzen. Er is kritiek dat niet alle uitgaven van de VRF binnen hun corebusiness vallen of wettelijk verplicht zijn, en er wordt gesuggereerd om kritisch te kijken naar de noodzaak van bepaalde uitgaven. De gemeenteraad zal de stukken op 27 juni 2019 bespreken, waarna de VRF op de hoogte wordt gesteld van de uitkomsten.