Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 22-10-2020, Gemeenteraad Waadhoeke
Met elkaar in debat zijn
  • M.C.M. Waanders - Burgemeester
  • K. Arendz - Wethouder
  • J. Osinga-Bonnema - VVD

Waadhoeke wordt Regenbooggemeente: Een stap naar inclusiviteit


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft besloten om de gemeente uit te roepen tot Regenbooggemeente. Dit betekent dat er actief beleid wordt ontwikkeld om de acceptatie van LHBTI-personen te bevorderen. Het besluit volgt op een motie uit 2019 en is onderdeel van een breder antidiscriminatieprogramma.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om Waadhoeke tot Regenbooggemeente uit te roepen uitvoerig besproken. Het plan, dat voortkomt uit een motie van Gemeentebelangen, kreeg brede steun binnen de raad. "Het predicaat van Regenbooggemeente moet beslist geen lege huls zijn," benadrukte de heer Arends van Gemeentebelangen. Hij wees erop dat de notitie een belangrijke tussenstap is naar een concreet uitvoeringsprogramma dat in 2021 verder vorm moet krijgen.

Mevrouw Osinga van de VVD sloot zich hierbij aan en benadrukte dat discriminatie, hoewel verboden, nog steeds voorkomt in Waadhoeke. "We kunnen instemmen met deze notitie en het voorstel," zei ze. Ze riep op tot creatieve oplossingen voor het organiseren van bijeenkomsten in coronatijd, zodat de gemeenschap betrokken blijft.

De discussie over de Regenbooggemeente riep ook vragen op over de focus van het antidiscriminatiebeleid. Mevrouw Bloem van de ChristenUnie uitte haar zorgen over de nadruk op LHBTI-personen. "Antidiscriminatiebeleid moet zich richten op alle vormen van discriminatie," stelde ze. Ze vroeg zich af wat de toegevoegde waarde van de regenboogvlag is en pleitte voor een breder perspectief.

De heer Wijkhuis van het CDA benadrukte het belang van een inclusieve gemeente waar diversiteit wordt omarmd. "Iedereen is waardevol en mag zijn zoals hij of zij is," zei hij. Hij riep op tot meer bekendheid over waar inwoners terecht kunnen met meldingen van discriminatie.

Wethouder Tol erkende dat de notitie een tussenstap is en dat verdere gesprekken nodig zijn om tot een concreet uitvoeringsprogramma te komen. "We moeten op een andere manier die gesprekken voeren, maar ze zijn zeker nodig," aldus de wethouder.

Uiteindelijk stemde de raad unaniem voor het voorstel, hoewel sommige leden, zoals mevrouw Bloem, worstelden met de symboliek van de regenboogvlag. "Ik ben niet tegen LHBTI'ers, maar vraag me af wat de toegevoegde waarde van een regenboogvlag is," gaf ze aan.

Met het besluit om Waadhoeke tot Regenbooggemeente uit te roepen, zet de gemeente een belangrijke stap richting een inclusievere samenleving. Het budget voor de uitvoering van het beleid is vastgesteld op € 20.000 per jaar vanaf 2021.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraad van Waadhoeke heeft in maart 2019 een motie aangenomen om te onderzoeken of de gemeente zich kan uitroepen tot Regenbooggemeente, wat inhoudt dat er actief beleid wordt ontwikkeld voor de acceptatie van LHBTI-personen. Het college is gevraagd een antidiscriminatieprogramma op te stellen en dit in oktober 2020 voor te leggen, inclusief een kostenraming. De notitie die nu is opgesteld, vormt de basis voor dit programma en beoogt een positief klimaat rondom seksuele en genderdiversiteit te bevorderen. Het programma draagt bij aan de wettelijke taak van gemeenten op het gebied van antidiscriminatievoorzieningen en sluit aan bij de Sustainable Development Goals. Hoewel de notitie door de coronapandemie minder concreet is dan gepland, worden in 2021 gesprekken gevoerd met betrokken partijen om tot een uitvoeringsprogramma te komen. De raad heeft besloten de notitie vast te stellen en Waadhoeke uit te roepen tot Regenbooggemeente. Het budget voor de uitvoering is vastgesteld op € 20.000 per jaar vanaf 2021.

Documenten