- M.C.M. Waanders - Burgemeester
- B. van Wijk - SAM
- H. Nauta - FNP
- S. Greidanus - CDA
- H. Hof - Gemeentebelangen
Waadhoeke Streeft naar Vernieuwd Verkeersbeleid: "Een Routeplan naar een Veiliger Gemeente"
De gemeente Waadhoeke werkt aan een nieuw Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP) om een eigen visie te ontwikkelen en de verkeersveiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid te verbeteren. Het plan moet medio 2021 klaar zijn en zal met input van inwoners en bedrijven tot stand komen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Waadhoeke werd het voorstel voor een nieuw GVVP uitgebreid besproken. Het huidige verkeersbeleid is verouderd en stamt nog uit de tijd van de voormalige gemeenten. De noodzaak voor een nieuw, actueel en integraal verkeersbeleid is groot, zo bleek uit de reacties van de raadsleden.De heer Van Beek van de fractie benadrukte het belang van een goed mobiliteitsplan: "Een goed mobiliteitsplan kan een concrete bijdrage leveren aan een veilige en gezonde fysieke leefomgeving." Hij prees de vier kernthema's van het voorstel: verkeersveiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid.
Mevrouw Bloem van de ChristenUnie uitte haar zorgen over het opnieuw uitvinden van het wiel. "Er zijn al rapporten over verkeersveiligheid. Hoeveel geregistreerde slachtoffers moeten we hebben voordat we iets gaan doen?" vroeg ze zich af. Ze benadrukte dat verkeersveiligheid bovenaan moet staan.
De heer Nauta van de FP sloot zich hierbij aan en wees op de prioriteit van verkeersveiligheid in Sint Annaparochie. "We doen dus graag prioriteren," voegde hij toe.
De heer Margré van de VVD was positief over het harmoniseren en actualiseren van het verkeersbeleid, maar uitte zijn zorgen over de kosten van externe expertise. "Het is altijd zo jammer dat ze het direct weer extern moeten halen," zei hij.
De heer Greidanus van het CDA benadrukte het belang van een integrale aanpak en wees op de noodzaak om dubbele kosten te vermijden, vooral met de komst van de Omgevingswet. "We moeten ervoor zorgen dat we niet in de toekomst dubbele onderzoeken en kosten hebben," waarschuwde hij.
De heer Hof van Gemeentebelangen maakte zich zorgen over de haalbaarheid van de planning in het licht van COVID-19 en de financiële aspecten. Hij benadrukte het belang van openbaar vervoer en de noodzaak om bovenop de ontwikkelingen te zitten.
Wethouder Tol reageerde op de vragen en opmerkingen door te benadrukken dat het GVVP een stevige basis moet bieden voor de lange termijn. "We hebben echt een deskundig bureau nodig om dit goed te organiseren," legde ze uit. Ze verzekerde de raad dat de omgevingsvisie en het GVVP nauw met elkaar verbonden zijn om dubbele kosten te vermijden.
Het voorstel voor de startnotitie van het GVVP werd uiteindelijk goedgekeurd, met de toezegging dat de raad op de hoogte zal worden gehouden van de voortgang en eventuele ontwikkelingen. De eerste evaluatie van het GVVP staat gepland voor 2026.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Waadhoeke heeft nog geen eigen verkeersbeleid en handelt momenteel volgens de oude plannen van de voormalige gemeenten. Er is behoefte aan een nieuw Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP) dat als toetsingskader kan dienen en een eigen visie biedt. Het nieuwe GVVP zal bestaan uit drie onderdelen: beleid, uitvoeringsprogramma en inspraaknota, en zal gebaseerd zijn op vier kernthema's: veiligheid, bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid. Het proces zal interactief zijn, met input van inwoners en bedrijven, en moet medio 2021 afgerond zijn. Externe expertise zal worden ingeschakeld voor de ontwikkeling van het GVVP. Het doel is om een actueel en integraal verkeersbeleid te creëren dat harmonisatie en actualisatie van het beleid mogelijk maakt, financiële keuzes richting geeft en voldoende draagvlak heeft. De gemeente zal communiceren via diverse kanalen en heeft een budget van €50.000 gereserveerd voor een verkeersadviesbureau. De eerste evaluatie van het GVVP is gepland voor 2026.