Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 24-09-2020, Gemeenteraad Waadhoeke
Met elkaar in debat zijn
  • M.C.M. Waanders - Burgemeester
  • H. van der Werff - SAM
  • J. Osinga-Bonnema - VVD
  • D. Kamstra - Gemeentebelangen

Kritiek op Ontwerp-Agenda Waddengebied 2050: Landbouwsector vreest voor toekomst


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft ingestemd met de uitgangspunten van de Ontwerp-Agenda Waddengebied 2050, maar niet zonder kritiek. Vooral de landbouwsector uitte zorgen over de impact van de plannen op hun bedrijfsvoering.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Waadhoeke werd de Ontwerp-Agenda Waddengebied 2050 besproken. Deze agenda, die als beleidskader dient voor de bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee, heeft als doel een veilig, vitaal en veerkrachtig Waddengebied te creëren. De agenda omvat thema's zoals natuurbehoud, cultureel erfgoed, duurzame bereikbaarheid, klimaatverandering, energietransitie, leefbaarheid en economie.

"Zout is een bedreiging, geen kans"

Tineke de Vries van LTO Noord sprak namens de landbouwsector en uitte haar zorgen over de plannen. "Zout is een bedreiging, geen kans voor onze sector," benadrukte De Vries. Ze wees op de negatieve effecten van verzilting op de landbouwgrond en pleitte voor een landbouw effectrapportage bij ingrepen. De Vries riep de raad op om niet akkoord te gaan met de uitgangspunten van de agenda voor wat betreft het binnendijkse gebied.

Raad verdeeld over aanpak

De gemeenteraad was verdeeld over de aanpak. Het CDA en de VVD dienden een amendement in om de zorgen van de landbouwsector te adresseren. "We moeten trots zijn op ons wereldberoemde pootaardappelgebied," stelde mevrouw Vlaar van het CDA. De VVD sloot zich hierbij aan en benadrukte het belang van het behoud van vruchtbare landbouwgrond.

Aan de andere kant van het debat stond de fractie Sam, die vertrouwen heeft in de verdere uitwerking van de plannen. "Wij zeggen toe dat we gaan meepraten en meedenken aan oplossingen," aldus mevrouw Van der Werf van Sam. Ze benadrukte dat de agenda nog geen concrete besluiten bevat en dat er ruimte is voor overleg.

Wethouder: "Een vertrekpunt voor dialoog"

Wethouder De Pee benadrukte dat de agenda een visie is en geen wettelijk instrument. "Het is een vertrekpunt voor nadere discussie," legde hij uit. De wethouder riep de raad op om met ideeën te blijven komen en verzekerde dat de raad over het eigen beleid gaat.

Uiteindelijk stemde de raad in met de uitgangspunten van de Ontwerp-Agenda, maar niet zonder de toevoeging van de zienswijzen van het CDA, de VVD en Gemeentebelangen. Deze zienswijzen zullen worden meegenomen in de verdere uitwerking van de plannen.

Samenvatting van het voorstel


Sinds 2017 wordt er gewerkt aan een gezamenlijke Agenda voor het Waddengebied 2050, als opvolger van de Structuurvisie Waddenzee. Deze Agenda wordt opgesteld in samenwerking met de regio, overheden, belangenorganisaties en de bevolking via een participatieproces. De ontwerp-Agenda is nu klaar voor formele consultatie. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft de gemeente gevraagd om in te stemmen met de Ontwerp-Agenda en de intentieverklaring te ondertekenen. De Agenda dient als beleidskader en is zelfbindend voor de ondertekenende organisaties, met als doel de bescherming en ontwikkeling van de Waddenzee en het behoud van het unieke landschap. Het biedt kaders en richtlijnen voor beleid en ontwikkelingen in het Waddengebied en stimuleert samenwerking tussen overheden en organisaties. De Agenda omvat thema's zoals natuurbehoud, cultureel erfgoed, duurzame bereikbaarheid, klimaatverandering, energietransitie, leefbaarheid en economie. Het uiteindelijke doel is een veilig, vitaal en veerkrachtig Waddengebied te creëren dat bestand is tegen klimaatverandering en zeespiegelstijging. De gemeenteraad van Waadhoeke heeft ingestemd met de uitgangspunten van de Ontwerp-Agenda en de instemmingsverklaring ondertekend.

Documenten