- M.C.M. Waanders - Burgemeester
- T. de Jong - VVD
- E. Zuidema - Gemeentebelangen
- R. Santing - ChristenUnie
- H. Stellingwerf - SAM
- B. Vollema - FNP
- M. Kamerling - CDA
- H. Nauta - FNP
- J. Dijkstra - Wethouder
- H. van der Werff - SAM
Klimaatlandschap Waadhoeke: Gemeenteraad Debatteert over Toekomstige Energieplannen
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft een ambitieus plan om in 2040 energieneutraal te zijn. Het voorstel om een energielandschap te ontwikkelen, nu omgedoopt tot "Klimaatlandschap", werd uitvoerig besproken. Het plan richt zich op lokale eigendom en samenwerking met netbeheerders, maar roept ook vragen op over draagvlak en participatie.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 28 maart 2024 stond het voorstel voor een Klimaatlandschap centraal. Het college van burgemeester en wethouders presenteerde de resultaten van een haalbaarheidsstudie, die de nabijheid van het onderstation van Herbaijum en de combinatie van zon en wind als kansrijk bestempelde. De raad werd gevraagd in te stemmen met de vervolgstappen, waarbij participatie van lokale belanghebbenden en energiecoöperaties een belangrijke rol speelt.De discussie begon met de VVD, vertegenwoordigd door de heer Van Jong, die benadrukte dat er nog veel onduidelijkheden zijn. "Hoe meer je weet, hoe beter je weet wat je niet weet," zei hij, verwijzend naar de complexiteit van het dossier. Hij pleitte voor meer duidelijkheid en communicatie richting de dorpsbewoners.
Mevrouw Zuidema van Gemeentebelangen sloot zich hierbij aan en benadrukte het belang van participatie. "Het liefst al in de ontwerpfase, zodat ze zich ook betrokken voelen bij het Klimaatlandschap," stelde ze. Ze vroeg om een toezegging van de wethouder dat er geen onomkeerbare beslissingen worden genomen zonder goedkeuring van de raad.
De ChristenUnie, vertegenwoordigd door de heer Santing, uitte zorgen over het draagvlak. "Participatie heeft misschien wel plaatsgevonden, maar verschillende partijen hebben aangegeven zich niet gehoord te voelen," aldus Santing. Hij vroeg om meer betrokkenheid van burgers en bedrijven in het proces.
De FNP, bij monde van de heer Vollema, benadrukte de noodzaak van regie door de gemeente en dat de opbrengsten ten goede moeten komen aan de inwoners. "Het landschap zal door de ingrepen sterk veranderen," waarschuwde hij, en vroeg om compensatie voor de natuurwaarden.
Het debat werd afgesloten met een stemming over twee amendementen van de VVD en het CDA, die beide werden verworpen. Het voorstel voor het Klimaatlandschap werd uiteindelijk aangenomen, maar niet zonder de toezegging dat er in de volgende fase meer aandacht zal zijn voor participatie en communicatie met de lokale gemeenschap.
De wethouder verzekerde de raad dat er in de volgende fase intensief overleg zal plaatsvinden met alle betrokken partijen. "We moeten samen met de inwoners en andere belanghebbenden een plan maken dat breed gedragen wordt," aldus de wethouder. Het Klimaatlandschap is een stap dichterbij, maar de weg naar 2040 blijft uitdagend.
Samenvatting van het voorstel
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft een analyse uitgevoerd naar de haalbaarheid van een energielandschap, met als doel om in 2040 energieneutraal te zijn. Het onderzoek richtte zich op de uitvoerbaarheid en het draagvlak voor een energielandschap, waarbij zeven onderzoekslijnen zijn gevolgd. De resultaten tonen aan dat een energielandschap kansrijk is, mede door de nabijheid van het onderstation van Herbaijum en de combinatie van zon en wind. Het college stelt voor om de volgende fase van gebiedsontwikkeling te starten, waarbij lokale eigendom en samenwerking met netbeheerders centraal staan. Er is besloten om voortaan te spreken van een "Klimaatlandschap" in plaats van een "Energielandschap", om de bredere milieu-uitdagingen beter te dekken. De raad wordt gevraagd in te stemmen met de notitie en de vervolgstappen te ondersteunen. Er is ook aandacht voor participatie van lokale belanghebbenden en energiecoöperaties. De financiële consequenties worden in de volgende fase verder uitgewerkt.