- M.C.M. Waanders - Burgemeester
- R. Venema - CDA
- T. de Jong - VVD
- R. Santing - ChristenUnie
- P. de Cock - FNP
- A. Mast - Gemeentebelangen
- L. Douma - SAM
Gemeente Waadhoeke zet eerste stap naar toekomstbestendig dorps- en buurthuizenbeleid
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft ingestemd met de startnotitie voor een nieuw dorps- en buurthuizenbeleid. Met een budget van € 50.000 wil de gemeente een kader ontwikkelen voor de nieuwbouw, verbouw en verduurzaming van deze belangrijke ontmoetingsplekken. Tijdens de raadsvergadering werden zorgen geuit over de voortgang van lopende projecten.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering over de startnotitie voor het dorps- en buurthuizenbeleid in Waadhoeke, benadrukte de heer Meinsma, voorzitter van de stichting Dorpshuis Wjelsryp, het belang van een helder financieel kader. "We zijn al sinds 2018 bezig met plannen voor ons dorpshuis en hebben al enkele subsidies ontvangen. Het lijkt erop dat ons plan tijdelijk in de ijskast wordt gezet, en dat vinden we erg jammer," aldus Meinsma.De gemeenteraad erkende de cruciale rol van dorps- en buurthuizen in de leefbaarheid van de dorpen en wijken. De heer Vennema van het CDA benadrukte het belang van participatie en vroeg om een extra stap in het proces. "We missen een tussenstap tussen de voorgestelde kernsessie en de raadsvergadering. Dit zou moeten worden toegevoegd om eventuele wijzigingen in het collegevoorstel aan te brengen," stelde Vennema.
De VVD, vertegenwoordigd door de heer De Jong, sloot zich aan bij de zorgen van Vennema en trok een parallel met het beleid voor sportvelden. "Bij sportvelden nemen we beslissingen, maar bij dorpshuizen moeten we wachten. Dat kan ik niet rijmen vanuit het oogpunt van eenheid van beleid," aldus De Jong.
Wethouder Dijkstra erkende de zorgen en benadrukte dat de gemeente de dorpshuizen wil ondersteunen in hun toekomstbestendigheid. "We hebben 31 dorpshuizen en het is een opgave om deze toekomstbestendig te maken. Het is niet de bedoeling om plannen te vertragen, maar we willen wel een gelijkwaardig beleid ontwikkelen," legde Dijkstra uit.
De raad stemde uiteindelijk in met de startnotitie, met de toezegging van de wethouder om een extra overlegmoment in te plannen. Hiermee wordt gehoor gegeven aan de oproep van de heer Santing van de ChristenUnie om meerdere financieringsvormen te overwegen. "Het dorp leeft, en dat willen we graag zo houden," aldus Santing.
Met de goedkeuring van de startnotitie zet de gemeente Waadhoeke een belangrijke stap richting een toekomstbestendig beleid voor dorps- en buurthuizen, waarbij de betrokkenheid van de gemeenschap centraal staat.
Samenvatting van het voorstel
De gemeente Waadhoeke heeft in de kadernota 2024-2027 een budget van € 50.000 gereserveerd voor het ontwikkelen van een dorps- en buurthuizenbeleid. Het college vraagt de raad om in te stemmen met de startnotitie die de basis legt voor dit beleid. Dorps- en buurthuizen zijn cruciaal voor de leefbaarheid in de gemeente, maar de huidige regelingen zijn niet altijd voldoende om deze toekomstbestendig te maken. De startnotitie beoogt een afwegingskader te creëren voor nieuwbouw, verbouw en verduurzaming van deze centra. Er zijn echter risico's, zoals het ontbreken van duidelijkheid voor lopende aanvragen en mogelijke vertragingen in het tijdspad. De raad wordt gevraagd om de voorgestelde stappen te volgen, zodat er een eerlijk en gelijkwaardig beleid kan worden ontwikkeld. De betrokken besturen zijn over het algemeen tevreden met de huidige onderhoudsregelingen, maar er is nog geen fonds voor incidentele subsidies. Tijdens het proces zal worden gekeken naar de benodigde financiële middelen.