- J.J. Zijlstra - CDA
- H. Hoekstra - Gemeentebelangen
- J. Dijkstra - Wethouder
Gemeente Waadhoeke herstart inspraakproces voor nieuw gemeentepark
In een poging om de inwoners meer te betrekken bij de herinrichting van het gemeentepark rondom het gemeentehuis, heeft de gemeenteraad van Waadhoeke ingestemd met een nieuw inspraak- en samenspraakproces. Het besluit volgt op protesten over de geplande bomenkap aan de westzijde van het gemeentehuis.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 5 juli 2018 werd het voorstel om het inspraakproces opnieuw te starten, unaniem aangenomen. Het college van burgemeester en wethouders wil hiermee een ontwerp realiseren dat breed gedragen wordt door de inwoners. Het ontwerp aan de oostzijde van het gemeentehuis blijft ongewijzigd."We luisteren naar de inwoners"
Het CDA toonde zich tevreden met de beslissing van het college om naar de inwoners te luisteren. "We zijn blij dat er een proces wordt opgestart waarin inwoners hun input kunnen geven," aldus een woordvoerder van de partij. Ook de heer Hokken benadrukte het belang van burgerparticipatie: "We beginnen pas met de uitvoering van een plan als we daar goed met de burgers over gesproken hebben."
Toch waren er ook kritische noten. De heer Hokken vond het ambitieus om voor de zomervakantie al te beginnen met het vormen van een werkgroep. Hij pleitte voor meer tijd om de juiste mensen te vinden. Daarnaast vond hij het vreemd dat de werkgroep uit precies vier inwoners van Franeker en vier van elders moest bestaan. "Neem gewoon tien betrokken mensen," stelde hij voor.
"Een grutte poppenkast"
De VVD uitte zorgen over de beperking van het inspraakproces tot alleen de westzijde van het gemeentehuis. "De inspraak van de inwoners is er niet meer, want wat neem je ter discussie?" vroeg een fractielid zich af. Hij noemde het proces een "grutte poppenkast" en drong aan op een bredere discussie die ook de oostzijde zou omvatten.
Wethouder Dijkstra reageerde op de zorgen door te benadrukken dat de eerste reacties op de werkgroep positief waren en dat er al aanmeldingen waren vanuit de actiegroepen. "We willen slagvaardig aan de slag," zei hij. Hij verzekerde dat het parkeerterrein snel aangepakt zou worden, zodat het gemeentehuis goed bereikbaar blijft.
Een stap vooruit
Ondanks de kritische geluiden, lijkt de herstart van het inspraakproces een stap vooruit in de relatie tussen de gemeente en haar inwoners. Met de belofte van een breed gedragen ontwerp, hoopt de gemeente Waadhoeke de rust te herstellen en een park te creëren dat zowel functioneel als geliefd is bij de gemeenschap.
Samenvatting van het voorstel
De tekst betreft een voorstel aan de gemeenteraad van Waadhoeke om het proces van inspraak en samenspraak voor het ontwerp van het gemeentepark rondom het gemeentehuis opnieuw te starten. Dit komt voort uit discussies en protesten vanuit de samenleving over het groenonderdeel aan de westzijde van het gemeentehuis. Het college wil vanuit een positieve grondhouding een nieuw ontwerp laten maken dat breed gedragen wordt door de inwoners. Het voorstel is om in te stemmen met het proces zoals aangegeven in de opzet voor inspraak en samenspraak. Het ontwerp aan de oostzijde staat niet ter discussie. Na goedkeuring zal het college volgens het procesplan een nieuw ontwerp laten maken en dit ter besluitvorming aan de raad voorleggen. Het besluit werd vastgesteld in de raadsvergadering van 5 juli 2018.