- B. van Wijk - SAM
- A. Weiland - Gemeentebelangen
Onderwijsbeleid Waadhoeke: Een Nieuwe Start voor de Toekomst
De gemeente Waadhoeke zet de eerste stappen naar een vernieuwd onderwijsbeleid na de fusie van vier gemeenten. Het doel: goed bereikbaar basisonderwijs en behoud van voortgezet onderwijs. De gemeenteraad debatteerde over de startnotitie die het proces beschrijft.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Waadhoeke werd de startnotitie voor het nieuwe onderwijsbeleid besproken. Deze notitie is een belangrijke stap in het proces om na de fusie van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en een deel van Littenseradiel tot een gezamenlijk onderwijsbeleid te komen. Het doel is om goed bereikbaar basisonderwijs en toekomstbestendige onderwijshuisvesting te waarborgen.Mevrouw Vlaar van het CDA benadrukte het belang van een breed gedragen onderwijsvisie. "Onze nieuw gevormde gemeente heeft een integraal en breed gedragen onderwijsvisie nodig," stelde ze. Ze vroeg zich af of het college op de hoogte was van de adviescommissie onder leiding van Elbert Dijkgraaf, die zich richt op de uitdagingen van krimpende scholen.
Mevrouw Bloem van de ChristenUnie richtte zich op voorschoolse educatie. Ze vroeg of Waadhoeke zou kiezen voor een bredere doelgroep dan alleen kinderen van laagopgeleide ouders. "Kiest Waadhoeke ook voor de bredere doelgroep?" vroeg ze aan het college.
De heer Van Beek van SAM sprak zijn steun uit voor de startnotitie, maar miste aandacht voor onderwerpen als passend onderwijs en duurzaamheid. "De jeugd heeft de toekomst. Als die naar een school gaan waarin goed met de wereld wordt omgegaan, dan draagt dat bij aan het beeld dat de kinderen krijgen van de wereld," zei hij.
Mevrouw Weiland van Gemeentebelangen complimenteerde de helderheid van de startnotitie en vroeg naar de voortgang van een Serious Game die onderwijsvoorzieningen in relatie tot krimp onderzoekt.
Wethouder Haarsma reageerde op de vragen en opmerkingen. Hij benadrukte dat de notitie een startpunt is en dat er ruimte is voor verdere invulling. Over de voorschoolse educatie zei hij: "We hebben een bredere doelgroep benaderd, maar het budget is beperkt."
Na een constructief debat stemde de raad unaniem in met de startnotitie en de beschikbaarstelling van €20.000 voor procesondersteuning. Hiermee is de eerste stap gezet naar een toekomstbestendig onderwijsbeleid in de gemeente Waadhoeke.
Samenvatting van het voorstel
De startnotitie voor het onderwijsbeleid van de gemeente Waadhoeke beschrijft het proces om tot nieuw beleid te komen na de fusie van de gemeenten Franekeradeel, het Bildt, Menameradiel en een deel van Littenseradiel. Het doel is om goed bereikbaar basisonderwijs en behoud van voortgezet onderwijs te waarborgen, evenals toekomstbestendige onderwijshuisvesting. Het proces omvat interactieve sessies met scholen, schoolbesturen, dorpsbelangen en kinderopvang, ondersteund door een onafhankelijke gespreksleider. Er is een indicatief budget voor externe ondersteuning. Na vaststelling van de startnotitie volgt communicatie met belanghebbenden. De raad wordt gevraagd de startnotitie vast te stellen en een budget beschikbaar te stellen vanuit de post Eenmalig Onvoorzien.