Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 11-07-2019, Gemeenteraad Waadhoeke
Met elkaar in debat zijn
  • H. van der Werff - SAM
  • A. Mast - Gemeentebelangen
  • J. Osinga-Bonnema - VVD

Gemeenteraden Noardwest Fryslân willen meer grip op sociaal domein


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De colleges van de vier gemeenten in Noardwest Fryslân hebben een voorstel gedaan om de sturing op het sociaal domein dichter bij de gemeenteraden te brengen. Het college van Waadhoeke adviseert om de samenwerking voort te zetten, maar met meer directe zeggenschap voor de gemeenteraad. Het debat hierover leverde gemengde reacties op.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

In een poging om de sturing op het sociaal domein te verbeteren, hebben de colleges van de vier gemeenten in Noardwest Fryslân een voorstel gedaan. Het college van Waadhoeke stelt voor om de gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken Noardwest Fryslân op te zeggen en te vervangen door een bedrijfsvoeringsorganisatie (BVO). Deze BVO zou verantwoordelijk worden voor monitoring en administratieve taken, terwijl de gemeenteraad directe zeggenschap krijgt over de begroting en beleidsvaststelling.

Tijdens het debat in de gemeenteraad van Waadhoeke bleek dat het voorstel tot gemengde reacties leidde. Mevrouw van der Werf van de partij Sam benadrukte de complexiteit van het combineren van zorg en financiën. "Het geld moet goed verdeeld worden voor alle mensen in deze gemeente," stelde ze. Hoewel Sam uiteindelijk voor het voorstel stemde, drong de partij aan op verder onderzoek naar een eigen sociale dienst.

De heer Wijkhuis van het CDA was positief over het voorstel. "De verantwoordelijkheden van het beleid en de begroting komen weer bij de gemeenteraad," zei hij. Volgens hem worden hiermee de politieke wensen van destijds gerealiseerd.

Mevrouw Mast van Gemeentebelangen uitte haar teleurstelling over het voorstel. Ze vond dat de keuze van de voormalige gemeenteraden uit 2016 niet werd gerespecteerd. "Bijna 60% van onze gemeentelijke begroting wordt uitgegeven aan het sociaal domein. Gemeentebelangen vindt het daarom van het grootste belang dat we weer grip en sturing krijgen," aldus Mast.

De ChristenUnie en de VVD konden zich wel vinden in het voorstel, maar benadrukten het belang van een goede uitwerking van de beleidsvoorbereiding en toegang tot participatie. Mevrouw Osinga van de VVD vroeg om meer duidelijkheid over de financiële consequenties van de omvorming naar een BVO.

Wethouder Tol reageerde op de zorgen en vragen vanuit de raad. Hij benadrukte dat de directe zeggenschap en sturing op het sociaal domein met dit voorstel worden vergroot. "We willen dat onze inwoners effectief en efficiënt geholpen worden," aldus Tol.

Uiteindelijk stemde de meerderheid van de raad in met het voorstel, met uitzondering van Gemeentebelangen, die tegenstemde. Het debat toonde aan dat er nog veel vragen en zorgen leven over de toekomst van het sociaal domein in Noardwest Fryslân, maar de eerste stap naar meer gemeentelijke regie is gezet.

Samenvatting van het voorstel


De colleges van de vier gemeenten in Noardwest Fryslân hebben onderzocht hoe de sturing op het sociaal domein dichter bij de gemeenteraden kan worden gebracht, terwijl de samenwerking tussen de gemeenten behouden blijft. Het college van Waadhoeke adviseert om de samenwerking voort te zetten, maar stelt voor om de begroting, beleidsvaststelling en evaluatie, en de uitvoering van toegang tot Jeugd en Wmo-maatwerkvoorzieningen weer bij de gemeente onder te brengen. Dit geeft de gemeenteraad directe zeggenschap over het sociaal domein. Er wordt voorgesteld om de gemeenschappelijke regeling Dienst Sociale Zaken Noardwest Fryslân op te zeggen en te vervangen door een bedrijfsvoeringsorganisatie (BVO). De BVO zal verantwoordelijk zijn voor monitoring, toegang tot inkomensvoorzieningen, en andere administratieve taken. Besluitvorming over beleidsvoorbereiding en toegang tot participatie wordt uitgesteld tot na de zomer. Het doel is meer sturing en grip van de gemeenteraad op belangrijke keuzes in het sociaal domein.

Documenten