Nieuws in één oogopslag

Het Journaal toont kort en krachtig wat er speelt.

Journaal

Raadsinformatie

Alles kunnen vinden en niets missen. Met analyses & samenvattingen.

Maak een dossier

Verzamel informatie over een specifiek onderwerp.

Dossiers
Kies een vergadering : 03-03-2022, Gemeenteraad Waadhoeke
Met elkaar in debat zijn
  • M.C.M. Waanders - Burgemeester
  • H. van der Werff - SAM
  • J. Osinga-Bonnema - VVD
  • B. Vollema - FNP
  • A. Mast - Gemeentebelangen

"Gemeenten in Fryslân-West zetten stap naar gezamenlijk Werkleerbedrijf"


Let op: AI kan fouten maken. Dit artikel is nog niet gecontroleerd door de griffie.

De gemeenteraden van De Fryske Marren, Harlingen, Súdwest-Fryslân en Waadhoeke hebben een belangrijke stap gezet richting de oprichting van een gezamenlijk Werkleerbedrijf. De Businesscase, die de basis moet vormen voor deze samenwerking, ligt nu ter beoordeling bij de colleges van de vier gemeenten. Het doel is om een stabiele werkomgeving te creëren voor inwoners met een indicatie voor de Sociale werkvoorziening en re-integratievoorzieningen voor perspectiefrijke inwoners.

Politiekverslaggever Rijk de Bat

Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Waadhoeke werd de Businesscase uitvoerig besproken. Mevrouw Van der Berg van de partij Sam benadrukte het belang van een veilige werkplek voor iedereen: "De snelheid van de wereld heeft een groep mensen buiten de lijnen gezet. Wat ons betreft mag niemand buiten de lijnen." Ze diende een motie in om de kosten en baten te onderzoeken van vervroegde deelname van personen op de wachtlijst voor beschut werk. Deze motie werd raadsbreed gesteund.

De Businesscase, ontwikkeld door de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West (GR F-W), richt zich op het dienstverleningsmodel, de organisatiestructuur en het financieel meerjarenbeleid van het Werkleerbedrijf. Advocatenkantoor Rotshuizen Geense heeft verschillende governance-opties onderzocht, waarbij optie 1 als voorkeursoptie wordt aanbevolen.

Er zijn echter ook zorgen. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft aangegeven een bredere verkenning naar alternatieve scenario's te willen starten, wat volgens de heer Wijkhuis van het CDA "een brevet van onvermogen" is. Hij benadrukte dat de andere gemeenten niet afhankelijk moeten willen worden van Súdwest-Fryslân: "Wanneer Súdwest-Fryslân weer tot zichzelf komt, mogen wij wel een excuusbrief van de politiek uit Sneek ontvangen."

Mevrouw Bloem van de fractie Bloem benadrukte dat het hier om kwetsbare mensen gaat: "Voor iedereen een zinvol leven. Mensen die ook recht hebben op een plekje op de arbeidsmarkt, waar en in welke vorm dan ook."

De financiële implicaties van de Businesscase worden positief ingeschat voor de gemeentelijke begroting, mede door de inspanningen van Empatec N.V. om zonder gemeentelijke bijdrage te opereren. De transitiekosten worden gedeeld tussen Empatec N.V. en de GR Fryslân-West, wat naar verwachting een positief effect zal hebben op de meerjarenraming van de gemeenten.

Het debat maakte duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is, maar de steun voor de Businesscase en de motie van Sam toont aan dat de gemeenten vastberaden zijn om samen te werken aan een betere toekomst voor hun inwoners.

Samenvatting van het voorstel


De gemeenteraden van De Fryske Marren, Harlingen, Súdwest-Fryslân en Waadhoeke hebben de opdracht gegeven aan de Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West (GR F-W) om een Businesscase te ontwikkelen voor een gezamenlijk Werkleerbedrijf. Deze Businesscase is nu gereed en wordt door de colleges van de vier gemeenten beoordeeld. De Businesscase richt zich op het dienstverleningsmodel, de organisatiestructuur en het financieel meerjarenbeleid van het Werkleerbedrijf. De colleges van De Fryske Marren, Harlingen en Waadhoeke hebben de Businesscase voor advies voorgelegd aan de Adviesraden Sociaal Domein, terwijl Súdwest-Fryslân een bredere verkenning naar alternatieve scenario's heeft gestart. Het college van Waadhoeke vraagt de raad om op 3 maart 2022 een positief besluit te nemen over de Businesscase. De Businesscase beoogt zekerheid en duidelijkheid te bieden voor inwoners en werknemers en stelt voor om de governance van de GR F-W aan te passen. Daarnaast worden de financiële implicaties voor de re-integratieactiviteiten in de gemeentelijke begroting verwerkt. De Businesscase voorziet in een gegarandeerde werkomgeving voor inwoners met een indicatie voor de Sociale werkvoorziening en een re-integratievoorziening voor perspectiefrijke inwoners. De governance-opties zijn onderzocht door advocatenkantoor Rotshuizen Geense, waarbij optie 1 als voorkeursoptie wordt aanbevolen. De Businesscase bevat ook een implementatieplan dat in samenwerking met de gemeenten wordt opgesteld. Risico's zijn onder andere de verwachtingen omtrent rijksbijdragen en de levensvatbaarheid van het Werkleerbedrijf. De financiële gevolgen worden positief ingeschat voor de gemeentelijke begroting, mede door inspanningen van Empatec N.V. om zonder gemeentelijke bijdrage te opereren. De transitiekosten worden gedeeld tussen Empatec N.V. en de GR Fryslân-West. De gemeentelijke bijdrage wordt naar verwachting verlaagd, wat een positief effect heeft op de meerjarenraming van de gemeenten.

Documenten