04-11-2021 Gemeenteraad Waadhoeke
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 001 Opening
M.C.M. Waanders - Burgemeester
A. Mast - Gemeentebelangen
A. Mast - Gemeentebelangen
Agendapunt 010 Wijziging GR Dienst SoZaWe
A. Mast - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Vollema - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. van der Werff - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Tol - Wethouder
A. Mast - Gemeentebelangen
B. Tol - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
A. Mast - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Tol - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
A. Mast - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Vollema - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. van der Werff - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T.J. Vlaar-Vroonland - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Tol - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
T.J. Vlaar-Vroonland - CDA
Agendapunt 012 Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Waadhoeke
Gemeente Waadhoeke Stelt Nieuwe Huisvestingsverordening Onderwijs Vast
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft unaniem ingestemd met de nieuwe Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs (VVHO). Deze verordening, die voortkomt uit de samenvoeging van de voormalige gemeenten het Bildt, Franekeradeel, Littenseradiel en Menameradiel, integreert het Integraal Huisvestingsplan (IHP) en biedt een helder kader voor de toekomst van onderwijshuisvesting in de regio.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering op 28 oktober 2021 werd de nieuwe verordening besproken. De fracties spraken hun steun uit voor het voorstel, hoewel er ook kritische vragen werden gesteld. "Het stuk is op zich prima en de wethouder verdient een compliment," aldus de heer Stellingwerf van de Sam Fractie. Hij benadrukte echter het belang van verduurzaming en vroeg zich af hoe schoolbesturen hierin gestimuleerd kunnen worden.Mevrouw Weiland van Gemeentebelangen sloot zich hierbij aan en complimenteerde de wethouder voor de duidelijke opzet van de verordening. Ze vroeg aandacht voor de benutting van leegstand en de samenwerking met commerciële partijen bij de realisatie van Integrale Kindcentra (IKC's). "Het is belangrijk dat we ruimte creëren voor commerciële partijen om hun activiteiten voort te zetten in samenwerking met het onderwijs," stelde Weiland.
De VVD, vertegenwoordigd door mevrouw Osinga, vroeg naar de financiële bijstelling van het IHP. "De wethouder zegt dat het mogelijk is om het plan eens per twee jaar bij te stellen als daar behoefte aan is. We willen graag weten of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren," aldus Osinga.
Wethouder Haarsma reageerde op de vragen en benadrukte de samenwerking met schoolbesturen en de ambitie om te verduurzamen. "We willen energieneutraal bouwen en zijn in gesprek met Stichting Maatschappelijk Vastgoed om dit te realiseren," legde Haarsma uit. Hij erkende de uitdagingen bij het verleiden van schoolbesturen tot verduurzaming, maar zag hierin ook een rol voor de gemeente.
Over de samenwerking met commerciële partijen bij IKC's zei Haarsma: "We juichen de ontwikkeling van IKC's toe, maar het blijft maatwerk. We moeten in gesprek blijven met schoolbesturen en commerciële partijen om tot oplossingen te komen."
De raad stemde uiteindelijk unaniem in met de nieuwe verordening, waarmee een belangrijke stap is gezet in de harmonisatie van het onderwijshuisvestingsbeleid in de gemeente Waadhoeke.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke heeft een nieuwe Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs (VVHO) opgesteld. Deze verordening is noodzakelijk omdat er na de samenvoeging van de voormalige gemeenten het Bildt, Franekeradeel, Littenseradiel en Menameradiel nog geen gezamenlijke verordening was. De nieuwe VVHO bevat alle wijzigingen tot en met 2020 en integreert het Integraal Huisvestingsplan (IHP), dat in december 2020 is vastgesteld. Het IHP beschrijft het huisvestingsbeleid en investeringsprogramma voor de komende jaren. De verordening is in overleg met schoolbesturen tot stand gekomen en heeft geen directe financiële gevolgen. De wettelijke basis voor de verordening is vastgelegd in verschillende artikelen van de Gemeentewet en onderwijswetten. De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 28 oktober 2021 besloten de verordening vast te stellen.
Gemeente Waadhoeke Stelt Nije Hûsfeestingsferoardening Ûnderwiis Fêst
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ienriedich ynstimd mei de nije Ferordening foarsjennings hûsfeesting ûnderwiis (VVHO). Dizze ferordening, dy't ûntstien is út de gearfeging fan de foarige gemeenten it Bildt, Franekeradeel, Littenseradiel en Menameradiel, yntegrearret it Integraal Hûsfeestingsplan (IHP) en biedt in helder kader foar de takomst fan ûnderwiishûsfeesting yn de regio.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering op 28 oktober 2021 waard de nije feroardening besprutsen. De fraksjes sprutsen har stipe út foar it foarstel, al waarden der ek krityske fragen steld. "It stik is op himsels prima en de wethâlder fertsjinnet in komplimint," sa sei de hear Stellingwerf fan de Sam Fraksje. Hy benadrukke lykwols it belang fan ferduorsumjen en frege him ôf hoe't skoallebestjoeren dêryn stimulearre wurde kinne.Frou Weiland fan Gemeentebelangen sloot har hjirby oan en joech de wethâlder in komplimint foar de dúdlike opset fan de feroardening. Se frege omtinken foar it benutten fan leechstân en de gearwurking mei kommersjele partijen by de realisaasje fan Integrale Kindcentra (IKC's). "It is wichtich dat wy romte meitsje foar kommersjele partijen om harren aktiviteiten fuort te setten yn gearwurking mei it ûnderwiis," stelde Weiland.
De VVD, fertsjintwurdige troch frou Osinga, frege nei de finansjele bystelling fan it IHP. "De wethâlder seit dat it mooglik is om it plan ien kear yn 'e twa jier by te stellen as dêr behoefte oan is. Wy wolle graach witte oft dat ek daadwurklik barre sil," sa Osinga.
Wethâlder Haarsma reagearre op de fragen en benadrukke de gearwurking mei skoallebestjoeren en de ambysje om te ferduorsumjen. "Wy wolle enerzjyneutraal bouwe en binne yn petear mei Stichting Maatschappelijk Vastgoed om dit te realisearjen," lei Haarsma út. Hy erkende de útdagings by it ferlieden fan skoallebestjoeren ta ferduorsumjen, mar seach hjir ek in rol foar de gemeente.
Oer de gearwurking mei kommersjele partijen by IKC's sei Haarsma: "Wy juichje de ûntwikkeling fan IKC's ta, mar it bliuwt maatwurk. Wy moatte yn petear bliuwe mei skoallebestjoeren en kommersjele partijen om ta oplossingen te kommen."
De ried stimde úteinlik ienriedich yn mei de nije feroardening, wêrmei in wichtige stap set is yn de harmonisaasje fan it ûnderwiishûsfestingsbelied yn de gemeente Waadhoeke.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke hat in nije Ferordening foarsjennings hûsfeesting ûnderwiis (VVHO) opsteld. Dizze ferordening is needsaaklik omdat der nei de gearfeging fan de foarige gemeenten it Bildt, Franekeradeel, Littenseradiel en Menameradiel noch gjin gesamelike ferordening wie. De nije VVHO befettet alle feroaringen oant en mei 2020 en yntegrearret it Integraal Hûsfeestingsplan (IHP), dat yn desimber 2020 fêststeld is. It IHP beskriuwt it hûsfeestingsbelied en ynfesteringsprogram foar de kommende jierren. De ferordening is yn oerlis mei skoalbestjoeren ta stân kaam en hat gjin direkte finansjele gefolgen. De wetlike basis foar de ferordening is fêstlein yn ferskillende artikels fan de Gemeentewet en ûnderwijswetten. De gemeenteried fan Waadhoeke hat op 28 oktober 2021 besletten de ferordening fêst te stellen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Waadhoeke". Het voorstel betreft de vaststelling van een nieuwe verordening voor de huisvesting van onderwijsinstellingen in de gemeente Waadhoeke. Deze verordening is noodzakelijk na de samenvoeging van de voormalige gemeenten het Bildt, Franekeradeel, Littenseradiel en Menameradiel. De verordening integreert wijzigingen tot en met 2020 en legt de positie van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) vast. Het doel is om een uniforme en actuele regelgeving te bieden voor de onderwijshuisvesting in de nieuwe gemeente.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het alle noodzakelijke wijzigingen tot en met 2020 omvat en de wettelijke vereisten en gemeentelijk beleid integreert.
Rol van de raad:
De raad moet de verordening vaststellen, waarmee zij de wettelijke en beleidsmatige kaders voor onderwijshuisvesting in de gemeente Waadhoeke vastlegt.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde verordening en de daarin opgenomen beleidskeuzes, zoals de integratie van het IHP.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar de meetbaarheid en haalbaarheid zijn minder duidelijk. Er lijken geen directe inconsistenties te zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Waadhoeke vast te stellen.
Participatie:
Er is participatie geweest met schoolbesturen, waarbij een OOGO heeft plaatsgevonden. Er zijn geen afwijzende reacties ontvangen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen van de verordening aangegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs (VVHO) Integraal Huisvestingsplan (IHP) Modelverordening VNG Onderwijshuisvesting Gemeentewet Wet op het primair onderwijs (WPO) Wet op de Expertisecentra (WEC) Wet op het voortgezet onderwijs (WVO) Schoolbesturen InwonersparticipatieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Waadhoeke
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Waadhoeke". Het voorstel betreft de vaststelling van een nieuwe verordening voor de huisvesting van onderwijsinstellingen in de gemeente Waadhoeke. Deze verordening is noodzakelijk na de samenvoeging van de voormalige gemeenten het Bildt, Franekeradeel, Littenseradiel en Menameradiel. De verordening integreert wijzigingen tot en met 2020 en legt de rol van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) vast. Het doel is om een uniforme en actuele regelgeving te bieden voor de onderwijshuisvesting in de gemeente.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het alle noodzakelijke wettelijke en beleidsmatige elementen bevat. Het integreert de laatste wijzigingen en legt de relatie met het IHP vast.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de verordening vast te stellen. Dit is een formele goedkeuring van de voorgestelde regelgeving.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde verordening, inclusief de integratie van het IHP en de verwerkte wijzigingen tot 2020.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het vaststellen van een nieuwe verordening. Het is relevant en tijdgebonden, gezien de noodzaak na de gemeentelijke samenvoeging. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Waadhoeke vast te stellen.
Participatie:
Er is participatie geweest met schoolbesturen, waaronder een OOGO op 6 juli 2021. Er zijn geen afwijzende reacties ontvangen, wat wijst op een breed draagvlak.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen verbonden aan de verordening. Dit wordt expliciet vermeld in het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Integraal Huisvestingsplan (IHP) Modelverordening VNG Onderwijshuisvesting Gemeentewet Wet op het primair onderwijs (WPO) Wet op de Expertisecentra (WEC) Wet op het voortgezet onderwijs (WVO) Schoolbesturen InwonersparticipatieVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Stellingwerf - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
A. Weiland - Gemeentebelangen
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
N. Haarsma - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 014 Coronaherstelplan
M.C.M. Waanders - Burgemeester
A.c. Hartman
D. Bloem-hofman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
A.j.t. Magre
A. Mast - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. Cuperus - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Bloem-hofman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
A.c. Hartman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
J. Osinga-Bonnema - VVD
A.j.t. Magre -
A. Mast - Gemeentebelangen
T. Cuperus - SAM
Agendapunt 015 Begrotingswijziging (9e) 2021
Gemeenteraad Waadhoeke keurt negende begrotingswijziging goed
Tijdens de raadsvergadering van 28 oktober 2021 heeft de gemeenteraad van Waadhoeke ingestemd met de negende wijziging van de programmabegroting 2021. Deze aanpassing is bedoeld om de budgetten in lijn te brengen met de actuele ontwikkelingen en de financiële reserves up-to-date te houden.
Samenvatting
De tekst betreft een voorstel voor de gemeenteraad van Waadhoeke om de programmabegroting van 2021 voor de negende keer te wijzigen. Het doel van deze wijziging is om de budgetten aan te passen aan de actuele ontwikkelingen, zodat de financiële reserves en posten zoals de algemene reserve en de bestemmingsreserve corona up-to-date zijn. De gemeenteraad heeft het budgetrecht en moet de begroting en de wijzigingen daarvan vaststellen. Na goedkeuring door de raad kunnen de wijzigingen worden uitgevoerd. De financiële gevolgen van deze besluiten zijn gedetailleerd in een bijlage bij het voorstel. Het besluit is vastgesteld tijdens de raadsvergadering op 28 oktober 2021.
Gemeenteried Waadhoeke keurt njoggenth begrotingswiziging goed.
Tidens de riedsfergadering fan 28 oktober 2021 hat de gemeenteried fan Waadhoeke ynstimd mei de njoggende oanpassing fan de programma-begroting 2021. Dizze oanpassing is bedoeld om de budzjetten yn line te bringen mei de aktuele ûntwikkelingen en de finansjele reserves up-to-date te hâlden.
Samenvatting
It foarstel oan de ried fan Waadhoeke is om de programmabegroting fan 2021 foar de njoggende kear te feroarjen. It doel fan dizze feroaring is om de budzjetten oan te passen oan de aktuele ûntwikkelingen, sadat de finansjele reserve en posten lykas de algemiene reserve en de bestimmingsreserve corona up-to-date binne. De ried hat it budzjetrjocht en moat de begroting en de feroaringen dêrfan fêststelle. Nei goedkarring troch de ried kinne de feroaringen útfierd wurde. De finansjele gefolgen fan dizze besluten binne detailearre yn in bylage by it foarstel. It beslút is fêststeld tiidens de riedsfergadering op 28 oktober 2021.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Begrotingswijziging (9e) van de Programmabegroting 2021". Het voorstel betreft een wijziging van de programmabegroting voor het jaar 2021, waarbij de budgetten worden aangepast aan de actuele ontwikkelingen. Dit omvat onder andere de stand van de post onvoorzien, de algemene reserve, de reserve sociaal domein en de bestemmingsreserve corona. Het doel is om de begroting een actueler beeld te geven, zodat deze beter aansluit bij de huidige financiële situatie van de gemeente Waadhoeke.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke wijzigingen in de begroting adresseert en de relevante financiële gegevens in een bijlage bevat. Er zijn geen kanttekeningen of alternatieven genoemd, wat kan wijzen op een duidelijke en eenduidige wijziging.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en goed te keuren. Dit is in lijn met hun budgetrecht volgens de Gemeentewet, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor het vaststellen van de begroting en eventuele wijzigingen.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes zijn beperkt, aangezien het voorstel voornamelijk een technische aanpassing van de begroting betreft. De raad moet echter wel beslissen of zij akkoord gaan met de voorgestelde wijzigingen en of deze in lijn zijn met de prioriteiten en financiële strategie van de gemeente.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de financiële aanpassingen die worden voorgesteld. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het document, maar het ontbreken van een gedetailleerde toelichting op de financiële gevolgen kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde begrotingswijziging goed te keuren, zodat deze kan worden uitgevoerd en afgehandeld.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van inwonersparticipatie in het voorstel, wat suggereert dat dit niet van toepassing is op deze technische begrotingswijziging.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het lijkt voornamelijk gericht op financiële aanpassingen zonder directe implicaties voor duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen van de wijzigingen zijn opgenomen in bijlage 1 van het voorstel. Er wordt echter niet expliciet vermeld hoe deze gevolgen worden gedekt, wat een punt van aandacht kan zijn voor de raad bij de beoordeling van het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begrotingswijziging Programmabegroting 2021 Budgetrecht Gemeentewet Algemene reserve Reserve sociaal domein Bestemmingsreserve corona Financiële gevolgen Besluitvorming Verordening 212Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Begrotingswijziging (9e) van de Programmabegroting 2021". Het voorstel betreft een wijziging van de programmabegroting voor het jaar 2021. De wijziging is bedoeld om de budgetten aan te passen aan de actuele ontwikkelingen, zodat de financiële posities zoals de post onvoorzien, de algemene reserve, de reserve sociaal domein en de bestemmingsreserve corona up-to-date zijn. De gemeenteraad heeft het budgetrecht en moet deze wijziging vaststellen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke informatie bevat voor de raad om een besluit te nemen. Er zijn geen kanttekeningen of alternatieven genoemd, wat kan wijzen op een duidelijke en eenduidige wijziging.
Rol van de raad bij het voorstel:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en vast te stellen. Dit is in lijn met hun budgetrecht zoals vastgelegd in de Gemeentewet.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt:
De politieke keuze betreft het al dan niet goedkeuren van de voorgestelde begrotingswijziging. Dit kan invloed hebben op hoe middelen worden ingezet en welke prioriteiten worden gesteld binnen de gemeente.
Is het voorstel SMART? Zijn er inconsequenties?
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het aanpassen van budgetten aan actuele ontwikkelingen. Het is echter niet tijdgebonden, hoewel impliciet wordt aangenomen dat de wijziging voor het einde van het begrotingsjaar moet worden doorgevoerd. Er lijken geen directe inconsequenties te zijn.
Besluit dat de raad moet nemen:
De raad moet besluiten om de voorgestelde wijziging van de programmabegroting 2021 goed te keuren.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van inwonersparticipatie in het voorstel. Dit kan erop wijzen dat het een technische wijziging betreft zonder directe impact op de inwoners.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het lijkt zich te richten op financiële aanpassingen zonder specifieke aandacht voor duurzame ontwikkeling.
Financiële gevolgen en dekking:
De financiële gevolgen van de wijziging zijn opgenomen in bijlage 1 van het voorstel. Er wordt echter niet expliciet vermeld hoe deze gevolgen worden gedekt, wat een punt van aandacht kan zijn voor de raad bij de besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begrotingswijziging Programmabegroting 2021 Budgetrecht Gemeentewet Algemene reserve Reserve sociaal domein Bestemmingsreserve corona Financiële gevolgen Besluitvorming BijlageVerfijning van de zoekopdracht: