01-11-2018 Gemeenteraad Waadhoeke
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 002 Vaststellen agenda
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
A. Weiland - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 004 Vaststellen besluitenlijsten:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders -
Agendapunt 004.a Vergadering gemeenteraad 18 oktober 2018
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders -
Agendapunt 004.b Toezeggingenlijst 18 oktober 2018
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 005 Benoeming lid van de raad
Nieuwe Raadsperiode Begint met Benoeming van Mevrouw Vlaar-Vroonland
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft unaniem ingestemd met de benoeming van mevrouw Theodora Johanna Vlaar-Vroonland als nieuw raadslid. Dit besluit volgt op het vertrek van raadslid Keizer - van der Schaaf en de afwijzing van de heer Van Tuinen, die de zetel om zakelijke redenen niet kon accepteren.
Samenvatting
De tekst betreft een voorstel aan de gemeenteraad van Waadhoeke om mevrouw D.T. Vlaar-Vroonland toe te laten als nieuw raadslid per 1 november 2018. Dit is naar aanleiding van het vertrek van raadslid Keizer - van der Schaaf. De heer Van Tuinen, die als eerste in aanmerking kwam voor de vrijgekomen zetel, heeft deze afgewezen vanwege zakelijke belangen. Mevrouw Vlaar-Vroonland, de volgende op de kieslijst, heeft de benoeming geaccepteerd. De raad moet nu beslissen over haar toelating, waarna bij een positief besluit de beëdiging kan plaatsvinden. De samenstelling van de raad zal vervolgens op de website worden bijgewerkt. De kosten voor de raad blijven ongewijzigd.
Nije Riedsperioade begjint mei beneaming fan Frou Vlaar-Vroonland.
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ienriedich ynstimd mei de beneaming fan frou Theodora Johanna Vlaar-Vroonland as nij riedslid. Dit beslút komt nei it ôfgean fan riedslid Keizer - van der Schaaf en de ôfwizing fan de hear Van Tuinen, dy't de sêde om sakenlike redenen net oannimme koe.
Samenvatting
It foarstel oan de ried fan Waadhoeke is om frou D.T. Vlaar-Vroonland ta te litten as nij riedslid fanôf 1 novimber 2018. Dit nei oanlieding fan it ôfskie fan riedslid Keizer - van der Schaaf. De hear Van Tuinen, dy't earste yn oanmerking kaam foar de frijkaamde setel, hat dizze ôfwêzen fanwegen sakenlike belangen. Frou Vlaar-Vroonland, de folgjende op de kearslist, hat de beneaming akseptearre. De ried moat no beslisse oer har tastimming, wêrnei by in posityf beslút de beëdiging plakfine kin. De gearstalling fan de ried sil dêrnei bywurke wurde op de webside. De kosten foar de ried bliuwe ûnferoare.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Toelating raadslid
Samenvatting: Het voorstel betreft de toelating van mevrouw D.T. Vlaar-Vroonland als nieuw lid van de gemeenteraad van Waadhoeke, na het vertrek van raadslid Keizer - van der Schaaf per 1 november. De heer Van Tuinen, de eerstvolgende op de kieslijst van het CDA, heeft de zetel geweigerd vanwege zakelijke belangen. Mevrouw Vlaar-Vroonland, de volgende op de lijst, heeft de benoeming geaccepteerd. De raad moet beslissen over haar toelating, waarna zij kan worden beëdigd. Er zijn geen financiële gevolgen en de kosten van de raad blijven ongewijzigd.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is volledig en bevat alle noodzakelijke informatie, inclusief de juridische basis (Kieswet) en relevante bijlagen die de opvolging van de raadszetel documenteren.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om te beslissen over de toelating van mevrouw Vlaar-Vroonland als raadslid, na onderzoek van de geloofsbrieven.
Politieke Keuzes
Er zijn geen significante politieke keuzes te maken, aangezien het een procedurele opvolging betreft volgens de Kieswet.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn geen inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om mevrouw D.T. Vlaar-Vroonland toe te laten als lid van de gemeenteraad van Waadhoeke.
Participatie
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, wat logisch is gezien de procedurele aard van de opvolging.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een administratieve en procedurele kwestie betreft.
Financiële Gevolgen
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel. De kosten van de raad blijven ongewijzigd.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Raadslidmaatschap Benoeming Zetel Kieslijst CDA Geloofsbrieven Beëdiging Communicatie Kieswet GriffieVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
H. van der Werff - SAM
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 006 Insprekers:
Drs.m.c.m. Waanders
Onbekende spreker
H. Hoekstra - Gemeentebelangen
W. Hokken
Agendapunt 008 Ingekomen stukken:
Bescherming van Landschapselementen: Gemeenteraad Franeker in Dubio
Tijdens de raadsvergadering van 1 november 2018 in Franeker stond de bescherming van belangrijke en zeldzame landschapselementen centraal. Het debat onthulde een verdeeldheid binnen de raad over de aanpak van landschapsbeheer en de rol van het college hierin.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering in Franeker werd een belangrijk onderwerp aangesneden: de bescherming van zeldzame landschapselementen binnen de gemeente. Dit onderwerp, dat in handen van het college is gesteld, leidde tot een levendig debat onder de raadsleden.Een raadslid opende de discussie met een vraag aan het college, naar aanleiding van een artikel in het Fries Dagblad. "Betekent dit dat we binnenkort een beleidsvoorstel van het college kunnen verwachten omtrent landschapsbeheer?" vroeg hij zich af. De vraag weerspiegelde de behoefte aan duidelijkheid over de toekomstige koers van het gemeentebeleid.
De heer Terpstra voegde hieraan toe dat hij graag een soort nulmeting zou zien, gebaseerd op satellietbeelden. "Dan weten we wat er precies nodig is," stelde hij voor. Zijn suggestie werd positief ontvangen, hoewel er nog geen concrete toezeggingen werden gedaan.
Wethouder Dijkstra reageerde met begrip voor de zorgen. "Ik ben blij dat dit onderwerp ter sprake komt," zei hij. Hij erkende dat er sprake is van een dreigende situatie en benadrukte het belang van een goed doordacht plan. "De suggestie van de heer Terpstra is bruikbaar, maar ik kan nog niet toezeggen dat we alle benodigde middelen krijgen," voegde hij eraan toe.
Het debat maakte duidelijk dat er binnen de raad behoefte is aan een gestructureerde aanpak van landschapsbeheer. De wethouder gaf aan dat er plannen in ontwikkeling zijn, maar dat er nog veel werk aan de winkel is om tot een breed gedragen beleid te komen.
Na de discussie over landschapsbeheer ging de vergadering verder met de programmabegroting voor 2019. De voorzitter stelde voor om de woordvoering om en om te laten plaatsvinden tussen oppositie- en coalitiepartijen, een voorstel dat zonder tegenwerpingen werd aangenomen.
De raadsvergadering in Franeker toonde aan dat de bescherming van landschapselementen een belangrijk en gevoelig onderwerp is, dat de nodige aandacht en zorgvuldige planning vereist. De komende maanden zullen uitwijzen hoe de gemeente dit complexe vraagstuk zal aanpakken.
Samenvatting
De tekst betreft de ingekomen stukken voor de raadsvergadering van 1 november 2018 in Franeker. Tijdens deze vergadering kunnen vragen worden gesteld over de voorgestelde wijze van afhandelen van deze stukken, zoals bepaald in artikel 22 van het Reglement van Orde van de Gemeenteraad. Eén van de ingekomen stukken betreft de bescherming van belangrijke en zeldzame landschapselementen in de gemeente, welke in handen van het college is gesteld om af te handelen. Er zijn geen verdere details of andere ingekomen stukken vermeld in de tekst.
Beskerming fan Lânskapselementen: Gemeenteried Frjentsjer yn Dubio
Tiidens de riedsfergadering fan 1 novimber 2018 yn Frjentsjer stie de beskerming fan wichtige en seldsume lânskapselementen sintraal. It debat ûnthulde in ferdieldheid binnen de ried oer de oanpak fan lânskapsbehear en de rol fan it kolleezje hjiryn.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering yn Frjentsjer waard in wichtich ûnderwerp oansnien: de beskerming fan seldsume lânskapselementen binnen de gemeente. Dit ûnderwerp, dat yn hannen fan it kolleezje steld is, liede ta in libbich debat ûnder de riedsleden.In riedslid iepene de diskusje mei in fraach oan it kolleezje, nei oanlieding fan in artikel yn it Friesch Dagblad. "Betekent dit dat we binnenkoart in beliedsferset fan it kolleezje ferwachtsje kinne oangeande lânskapsbehear?" frege er him ôf. De fraach weerspegelje de behoefte oan dúdlikheid oer de takomstige koers fan it gemeentebeleid.
De hear Terpstra foegje hjir oan ta dat er graach in soarte fan nulmeting sjen soe, basearre op satellietbylden. "Dan witte we wat der krekt nedich is," stelde er foar. Syn suggestje waard posityf ûntfongen, al waarden der noch gjin konkreet toezeggingen dien.
Wethâlder Dijkstra reagearre mei begryp foar de soargen. "Ik bin bliid dat dit ûnderwerp oan 'e oarder komt," sei er. Hy erkende dat der sprake is fan in dreigjende situaasje en benadrukke it belang fan in goed trochtocht plan. "De suggestje fan de hear Terpstra is bruikber, mar ik kin noch net ta sizze dat we alle nedige middels krije," foegde er der oan ta.
It debat makke dúdlik dat der binnen de ried behoefte is oan in struktuerre oanpak fan lânskapsbehear. De wethâlder joech oan dat der plannen yn ûntwikkeling binne, mar dat der noch in soad wurk oan 'e winkel is om ta in breed droegen belied te kommen.
Nei de diskusje oer lânskapsbehear gie de ferhanneling fierder mei de programmabegroting foar 2019. De foarsitter stelde foar om de wurdfoering om en om plak te litten fine tusken opposysje- en koalysjepartijen, in foarstel dat sûnder tsjinspraak oannommen waard.
De riedsfergadering yn Frjentsjer toande oan dat de beskerming fan lânskapselementen in wichtich en gefoelich ûnderwerp is, dat de nedige omtinken en soarchfâldige planning freget. De kommende moannen sille útwize hoe't de gemeente dit komplekse fraachstik oanpakke sil.
Samenvatting
De tekst hat betrekking op de ynkommende stikken foar de riedsfergadering fan 1 novimber 2018 yn Frjentsjer. Tijdens dizze ferhanneling kinne fragen steld wurde oer de foarstelde wize fan ôfhanling fan dizze stikken, sa't bepaald yn artikel 22 fan it Reglemint fan Oarder fan de Gemeenteried. Ien fan de ynkommende stikken hat betrekking op de beskerming fan wichtige en seldsume lânskapselementen yn de gemeente, dy't yn hannen fan it kolleezje steld binne om ôf te hanneljen. Der binne gjin fierdere details of oare ynkommende stikken neamd yn de tekst.
-
Analyse van het document
Op basis van de verstrekte informatie kan ik een analyse geven van het ingekomen stuk met betrekking tot de bescherming van belangrijke en zeldzame landschapselementen in de gemeente. Hier is een gestructureerde analyse:
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is niet expliciet gegeven, maar het onderwerp betreft de "Bescherming van belangrijke en zeldzame landschapselementen in de gemeente." Het voorstel lijkt gericht op het behoud en de bescherming van unieke landschapselementen binnen de gemeentegrenzen. Dit kan betrekking hebben op natuurlijke kenmerken zoals bomen, waterwegen, of andere ecologisch waardevolle gebieden die bedreigd worden door ontwikkeling of andere factoren.
Oordeel over de volledigheid:
Op basis van de beschikbare informatie is het moeilijk om een volledig oordeel te vellen over de volledigheid van het voorstel. Er zijn geen details gegeven over specifieke maatregelen, doelen, of tijdlijnen. Het voorstel lijkt echter wel een duidelijke focus te hebben op bescherming, wat een belangrijk aspect is.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om vragen te stellen over de voorgestelde wijze van afhandelen tijdens de raadsvergadering. De raad kan ook besluiten om het college te betrekken bij de afhandeling van het voorstel.
Politieke Keuzes:
De politieke keuzes die gemaakt moeten worden, kunnen betrekking hebben op de prioritering van landschapselementen die beschermd moeten worden, de toewijzing van middelen voor bescherming, en de balans tussen ontwikkeling en behoud.
SMART en Inconsistenties:
Op basis van de verstrekte informatie is het niet mogelijk om te beoordelen of het voorstel SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) is. Er zijn geen duidelijke doelen of tijdlijnen vermeld. Er zijn ook geen expliciete inconsistenties aangegeven.
Besluit van de Raad:
De raad moet beslissen of zij het college in handen stellen om het voorstel af te doen of om advies te geven. Dit kan afhangen van de complexiteit en de impact van het voorstel.
Participatie:
Er is geen informatie gegeven over participatie van belanghebbenden of de gemeenschap in het voorstel. Dit zou een belangrijk aspect kunnen zijn om te overwegen, vooral als het gaat om landschapsbescherming.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt een relevant onderwerp te zijn, aangezien het voorstel gericht is op de bescherming van landschapselementen, wat bijdraagt aan ecologische duurzaamheid en biodiversiteit.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen vermeld in de beschikbare informatie. Dit zou een belangrijk aspect zijn om verder te onderzoeken, vooral als er middelen nodig zijn voor de bescherming van landschapselementen.
Deze analyse is gebaseerd op de beperkte informatie die beschikbaar is en kan verder verfijnd worden met meer gedetailleerde gegevens over het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ingekomen stukken Raadsvergadering Afhandelen Reglement van Orde Bescherming Landschapselementen Gemeente Advies Concept brief GriffierVerfijning van de zoekopdracht:
W. Hokken
A. Wijkhuijs
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 009 Programmabegroting 2019
Gemeenteraad Waadhoeke Stelt Programmabegroting 2019 Vast Ondanks Financiële Tegenwind
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft de programmabegroting voor 2019 vastgesteld, ondanks een onverwachte financiële tegenvaller in het sociaal domein. Het debat was fel, met verschillende fracties die hun zorgen uitten over de financiële toekomst van de gemeente.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een bewogen raadsvergadering heeft de gemeenteraad van Waadhoeke de programmabegroting voor 2019 vastgesteld. De begroting, die aanvankelijk een positief saldo van €1.300.785 liet zien, werd overschaduwd door een memo die een tegenvaller van €1,9 miljoen in het sociaal domein onthulde. Deze ontwikkeling leidde tot een levendig debat tussen de verschillende fracties.Gemeentebelangen diende een amendement in om de incidentele en structurele wensen uit te stellen, met als doel de begroting binnen de eerder afgesproken financiële kaders te houden. "We moeten ons aan de afspraken houden," benadrukte fractievoorzitter Kampstra. "Het is onverantwoord om met de huidige kennis van zaken een budget vrij te maken vanuit de algemene reserve."
De VVD sloot zich deels aan bij de zorgen van Gemeentebelangen en stelde voor om in ieder geval de kosten voor ecologisch bermbeheer te schrappen. "Er is geen ruimte meer in de begroting voor nieuw beleid," aldus VVD-fractievoorzitter Terpstra.
Aan de andere kant van het spectrum stond de fractie van Sam, die pleitte voor een proactieve aanpak. "Nu hebben we de uitdaging om door te pakken," stelde fractievoorzitter Geldhof. "We moeten investeren in innovaties in het sociaal domein en de kwaliteit van de leefomgeving."
Het CDA en de ChristenUnie toonden vertrouwen in het college en steunden de voorgestelde begroting. "Wij vertrouwen op de inzichten van het college," aldus de ChristenUnie.
Wethouder de P benadrukte dat het college zich bewust is van de financiële uitdagingen, maar pleitte voor het vaststellen van de begroting zoals die voorlag. "We willen heel graag een gedegen met elkaar daarnaar kijken," zei de wethouder, verwijzend naar de noodzaak om de begroting in de toekomst verder te analyseren.
Uiteindelijk werd de begroting aangenomen met steun van een meerderheid van de raad, ondanks de tegenstemmen van Gemeentebelangen en de VVD. Het debat maakte duidelijk dat de financiële situatie van Waadhoeke nauwlettend in de gaten zal worden gehouden, met een focus op het vinden van oplossingen voor de uitdagingen die voor de deur staan.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft de programmabegroting voor 2019 vastgesteld. De begroting sluit met een positief saldo van € 1.300.785 en het meerjarenperspectief is eveneens positief. Belangrijke besluiten zijn onder andere het vaststellen van de overheadkosten op 12,55% van het begrotingstotaal, het instellen van een bestemmingsreserve voor incidentele wensen ter grootte van € 1.080.174, en het beschikbaar stellen van € 200.000 voor de ontwikkelagenda, ten laste van de Algemene Reserve. Deze begroting is gebaseerd op de Kadernota 2018 en moet uiterlijk 15 november worden ingediend bij het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân. De begrotingsuitvoering zal worden geëvalueerd via bestuursrapportages en het eindresultaat zal in de jaarrekening worden weergegeven.
Gemeenteried Waadhoeke Stelt Programmabegroting 2019 Fêst Ûndanks Finansjele Tsjinstân
De gemeenteried fan Waadhoeke hat de programmabegroting foar 2019 fêststeld, ûndanks in ûnferwachte finansjele tsjinstân yn it sosjaal domein. It debat wie fel, mei ferskillende fraksjes dy't har soargen útten oer de finansjele takomst fan de gemeente.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn in bewogen raadsfergadering hat de gemeenteried fan Waadhoeke de programmabegroting foar 2019 fêststeld. De begroting, dy't oanfanglik in posityf saldo fan €1.300.785 sjen liet, waard oerskâden troch in memo dy't in tsjinstân fan €1,9 miljoen yn it sosjaal domein ûnthulde. Dizze ûntwikkeling liede ta in libbich debat tusken de ferskillende fraksjes.Gemeentebelangen diende in amindemint yn om de ynsidintele en strukturele winsken út te stellen, mei as doel de begroting binnen de earder ôfsprutsen finansjele kaders te hâlden. "Wy moatte ús oan de ôfspraken hâlde," benadrukke fraksjefoarsitter Kampstra. "It is ûnferantwurd om mei de hjoeddeistige kennis fan saken in budzjet frij te meitsjen fanút de algemiene reserve."
De VVD sloot har diels oan by de soargen fan Gemeentebelangen en stelde foar om yn elk gefal de kosten foar ekologysk bermbehear te skrassen. "Der is gjin romte mear yn de begroting foar nij belied," sa sei VVD-fraksjefoarsitter Terpstra.
Oan de oare kant fan it spectrum stie de fraksje fan Sam, dy't pleite foar in proaktive oanpak. "No hawwe wy de útdaging om troch te pakken," stelde fraksjefoarsitter Geldhof. "Wy moatte ynvestearje yn ynnovaasjes yn it sosjaal domein en de kwaliteit fan de leefomjouwing."
It CDA en de ChristenUnie toanden betrouwen yn it kolleezje en stypen de foarstelde begroting. "Wy hawwe betrouwen yn de ynsichten fan it kolleezje," sa sei de ChristenUnie.
Wethâlder de P benadrukke dat it kolleezje bewust is fan de finansjele útdagings, mar pleite foar it fêststellen fan de begroting sa't dy foarlei. "Wy wolle tige graach in degele mei elkoar dêrnei sjen," sa sei de wethâlder, wizend nei de needsaak om de begroting yn de takomst fierder te analysearjen.
Oant ein ta waard de begroting oannommen mei stipe fan in mearderheid fan de ried, ûndanks de tsjinstimmen fan Gemeentebelangen en de VVD. It debat makke dúdlik dat de finansjele situaasje fan Waadhoeke skerp yn 'e gaten hâlden wurde sil, mei in fokus op it finen fan oplossingen foar de útdagings dy't foar de doar steane.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat de programmabegroting foar 2019 fêststeld. De begroting slút mei in posityf saldo fan € 1.300.785 en it mearjierperspektyf is ek posityf. Belangrike besluten binne ûnder oaren it fêststellen fan de oerheadskosten op 12,55% fan it begrotingstotaal, it ynstellen fan in bestimmingsreserve foar ynsidintele winsken ter grutte fan € 1.080.174, en it beskikber stellen fan € 200.000 foar de ûntwikkelagenda, te koste fan de Algemene Reserve. Dizze begroting is basearre op de Kadernota 2018 en moat úterlik 15 novimber yntsjinne wurde by it kolleezje fan Gedeputeerde Steaten fan de provinsje Fryslân. De begrotingsútfiering sil wurde evalúearre troch bestjoersrapportaazjes en it einresultaat sil yn de jierrekken werjûn wurde.
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Programmabegroting 2019". Het voorstel betreft de vaststelling van de gemeentelijke begroting voor 2019, die een positief saldo van € 1.300.785 laat zien. Het meerjarenperspectief is eveneens positief. Het voorstel omvat het vaststellen van de programmabegroting, het berekenen van de overhead als percentage van het begrotingstotaal, het instellen van een bestemmingsreserve voor incidentele wensen, en het beschikbaar stellen van een budget voor de ontwikkelagenda ten laste van de Algemene Reserve.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de belangrijkste financiële beslissingen en hun onderbouwing bevat. Het biedt inzicht in de financiële positie en de geplande uitgaven en reserves.
Rol van de Raad:
De raad heeft de bevoegdheid om de begroting vast te stellen. Dit omvat het autoriseren van de voorgestelde uitgaven en het alloceren van middelen voor specifieke doeleinden.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de toewijzing van middelen, zoals het instellen van een bestemmingsreserve en het budget voor de ontwikkelagenda. Dit vereist afwegingen over prioriteiten en financiële strategieën.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is SMART in de zin dat het specifieke, meetbare, haalbare, relevante en tijdgebonden doelen stelt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten de programmabegroting 2019 vast te stellen, inclusief de voorgestelde financiële maatregelen en reserveringen.
Participatie:
Er wordt geen specifieke inwonersparticipatie genoemd in het voorstel. De communicatie omvat een persbericht en een "Begroting In Eén Oogopslag".
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
Het voorstel heeft positieve financiële vooruitzichten met een positief saldo en een stijgende Algemene Reserve. De financiële gevolgen worden gedekt door de bestaande reserves en het positieve saldo.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Programmabegroting 2019 Positief saldo Meerjarenperspectief Overheadpercentage Bestemmingsreserve Incidentele wensen Ontwikkelagenda Algemene Reserve Kadernota BegrotingswijzigingVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
D. Kamstra - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
J.J. Zijlstra - CDA
H. Terpstra
J.J. Zijlstra - CDA
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
G.d. Geldof
H. Terpstra
G.d. Geldof
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
L. Ferwerda - Gemeentebelangen
H. Terpstra
L. Ferwerda - Gemeentebelangen
H. Terpstra
L. Ferwerda - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
N. Haarsma - Wethouder
H. Terpstra
N. Haarsma - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
D. Kamstra - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
J.J. Zijlstra - CDA
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
S. Knol
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
G.d. Geldof
H. Terpstra
G.d. Geldof
H. Terpstra
G.d. Geldof
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
D. Kamstra - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
W. Hokken
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
D. Kamstra - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders -
00:26:48 - 00:39:06 - 00:49:41 - 01:04:14 - 01:25:33 - 01:25:47 - 01:26:09 - 01:35:32 - 02:09:19 - 02:09:50 - 02:28:26 - 02:30:33 - 02:35:00 - 02:40:51 - 02:42:58 - 02:53:47 - 02:55:19 - 02:59:08 - 03:02:06 - 03:08:50 - 03:10:46 - 03:13:06 - 03:28:24 - 03:32:24 - 03:33:11 - 03:34:00 - 03:34:15 - 03:35:39 - 03:36:28 - 03:37:48
S. Knol -
W. Hokken -
Agendapunt 010 Ontheffing woonplaatsvereiste burgemeester
Waadhoeke Verleent Burgemeester Waanders Tijdelijke Woonplaatsontheffing
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft ingestemd met een voorstel om de nieuwe burgemeester, mevrouw Waanders, voor een jaar vrijstelling te verlenen van het woonplaatsvereiste. Dit besluit stelt haar in staat om haar functie uit te oefenen zonder direct in de gemeente te hoeven wonen.
Samenvatting
De tekst betreft een voorstel aan de gemeenteraad van Waadhoeke om de nieuwe burgemeester, mevrouw Waanders, voor een jaar ontheffing te verlenen van het woonplaatsvereiste. Volgens artikel 71 van de Gemeentewet moet een burgemeester in de gemeente wonen, maar hiervan kan maximaal drie jaar worden afgeweken. De gemeenteraad kan voor het eerste jaar ontheffing verlenen, waarna de Commissaris van de Koning dit voor een tweede en derde jaar kan doen. De ontheffing stelt mevrouw Waanders in staat haar functie uit te oefenen zonder direct in de gemeente te wonen. De financiële gevolgen, zoals mogelijke declaraties voor reis- en verblijfkosten, zijn nog niet precies in te schatten. Na goedkeuring door de raad wordt de burgemeester geïnformeerd over het besluit.
Waadhoeke Ferlient Boargemaster Waanders Tydlike Wenplakûnthefte.
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ynstimd mei in foarstel om de nije boargemaster, frou Waanders, foar in jier frijstelling te jaan fan it wenplakferplichte. Dit beslút stelt har yn steat om har funksje út te fieren sûnder direkt yn de gemeente wenje te moatten.
Samenvatting
It foarstel oan de ried fan Waadhoeke is om de nije boargemaster, frou Waanders, foar ien jier ûntslach te ferlienen fan it wenplakferplichte. Nei artikel 71 fan de Gemeentewet moat in boargemaster yn de gemeente wenje, mar hjirfan kin maksimaal trije jier ôfwike wurde. De ried kin ûntslach ferliene foar it earste jier, dêrnei kin de Kommissaris fan de Kening dit foar it twadde en tredde jier dwaan. It ûntslach jout frou Waanders de mooglikheid om har funksje út te fieren sûnder direkt yn de gemeente te wenjen. De finansjele gefolgen, lykas mooglike deklaraasjes foar reis- en ferbliuwkosten, binne noch net presiis yn te skatten. Nei goedkarring troch de ried wurdt de boargemaster ynformearre oer it beslút.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Ontheffing woonplaatsvereiste burgemeester." Het voorstel betreft het verlenen van een ontheffing aan de nieuwe burgemeester van Waadhoeke, mevrouw Waanders, zodat zij haar functie kan uitoefenen zonder direct in de gemeente te wonen. De gemeenteraad kan deze ontheffing voor maximaal een jaar verlenen, waarna de Commissaris van de Koning eventueel voor een tweede en derde jaar kan beslissen. De ontheffing is nodig omdat de burgemeester heeft aangegeven in de gemeente te willen wonen, maar dit nog niet gerealiseerd is.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de wettelijke basis, de procedure en de gevolgen van de ontheffing duidelijk uiteenzet. Het bevat de relevante juridische kaders en de financiële implicaties, hoewel deze laatste niet volledig kunnen worden ingeschat.
Rol van de raad:
De raad heeft de bevoegdheid om de ontheffing voor maximaal een jaar te verlenen. Dit is een belangrijke rol, aangezien de raad de eerste instantie is die deze beslissing moet nemen voordat verdere ontheffingen door de Commissaris van de Koning kunnen worden overwogen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de ontheffing willen verlenen, rekening houdend met de noodzaak voor de burgemeester om haar functie effectief uit te oefenen en de tijd die zij nodig heeft om naar de gemeente te verhuizen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden (een jaar), maar mist meetbare en realistische elementen, zoals een duidelijke tijdlijn voor de verhuizing van de burgemeester. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële gevolgen zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij de ontheffing voor de duur van een jaar willen verlenen aan de burgemeester.
Participatie:
Inwonersparticipatie is niet van toepassing op dit voorstel, wat logisch is gezien de aard van de beslissing.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk een juridische en procedurele kwestie betreft.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn gerelateerd aan de mogelijke declaratie van reis- en verblijfkosten door de burgemeester. De exacte kosten zijn niet vooraf in te schatten, en er is geen specifieke dekking aangegeven, wat een punt van aandacht kan zijn voor de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ontheffing Woonplaatsvereiste Burgemeester Gemeentewet Reis- en verblijfkosten Dubbele woonlasten Vertrouwenscommissie Artikel 71 Rechtspositiebesluit InwonersparticipatieVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders -
Agendapunt 011 Motie vreemd aan de orde van de dag: Groniger Windmolen
Waadhoeke overweegt Groninger Windmolens: Innovatie of Illusie?
De gemeenteraad van Waadhoeke debatteerde over een voorstel om Groninger Windmolens in de gemeente te plaatsen. Deze kleinere windmolens, met een masthoogte van 15 meter, worden gezien als een kans voor de landbouwsector om energieneutraal te worden. Het debat onthulde echter verdeeldheid over de aanpak en effectiviteit van het voorstel.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van Waadhoeke werd een motie besproken die het college van burgemeester en wethouders oproept om bij de provincie Fryslân aandacht te vragen voor de plaatsing van Groninger Windmolens. Deze windmolens worden gepresenteerd als een innovatieve oplossing voor de landbouwsector om energieneutraal te worden, met minder impact op het landschap. De motie, ingediend door de VVD, stuitte echter op gemengde reacties.De heer Terpstra van de VVD opende het debat met enthousiasme: "Dit is een mooie kans voor onze gemeente om stappen te zetten richting duurzaamheid." Hij benadrukte dat de kleinere windmolens minder weerstand oproepen vanwege hun beperkte impact op het landschap. "In Groningen staan er al 100, en daar vallen ze nauwelijks op," voegde hij toe.
Toch was niet iedereen overtuigd. Mevrouw Iedema van de FNP uitte haar zorgen over het proces: "Wij willen een integraal beleidsplan en geen hapsnapbeleid. De VVD lijkt het proces te vergeten dat we unaniem hebben vastgesteld." Ze benadrukte het belang van een zorgvuldig en democratisch proces waarbij de gemeenschap betrokken wordt.
De heer Geldhof van SAM noemde de motie "een beetje merkwaardig" en vroeg zich af wat de daadwerkelijke impact zou zijn. "Hoeveel van die molens heb je nodig om één grote te vervangen? Slechts 250," merkte hij op met een vleugje sarcasme. Toch besloot SAM de motie te steunen vanwege de positieve intentie richting duurzaamheid.
Wethouder Dijkstra reageerde met gemengde gevoelens: "Het is een sympathieke motie, maar we moeten kijken naar een meer integrale aanpak." Hij benadrukte dat de gemeente al bezig is met een proces om duurzame energieoplossingen te verkennen.
Uiteindelijk werd de motie aangenomen met een nipte meerderheid. De stemming toonde een verdeeldheid binnen de raad, waarbij de VVD, SAM en een deel van het CDA voor stemden, terwijl de FNP, Gemeentebelangen en de ChristenUnie tegen waren.
De discussie over de Groninger Windmolens in Waadhoeke laat zien dat de weg naar duurzaamheid niet zonder hobbels is. Terwijl sommigen de motie zien als een stap vooruit, benadrukken anderen het belang van een goed doordacht en breed gedragen proces. De komende maanden zullen uitwijzen of de Groninger Windmolens daadwerkelijk een plek krijgen in het Friese landschap.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft een motie ingediend waarin zij het college van burgemeester en wethouders verzoekt om bij de provincie Fryslân aandacht te vragen voor de mogelijkheid om Groninger Windmolens in de gemeente te plaatsen. Deze windmolens, met een masthoogte van ongeveer 15 meter, worden gezien als een goede optie voor de landbouwsector om energieneutraal te worden en roepen minder weerstand op in de maatschappij vanwege hun beperkte impact op het landschap. De motie ondersteunt de ambitie van de gemeente om in 2040 energieneutraal te zijn en benadrukt het belang van innovatie en duurzaamheid in de landbouw. De motie is namens de VVD-fractie ingediend en zal ook naar de Provinciale Staten van Fryslân worden gestuurd.
Waadhoeke oerwaget Grinzer wynmûnen: Ynnovaasje of Illúzje?
De ried fan Waadhoeke debattearre oer in foarstel om Grinzer wynmûnen yn de gemeente te pleatsen. Dizze lytsere wynmûnen, mei in mastheechte fan 15 meter, wurde sjoen as in kâns foar de lânbousektor om enerzjyneutraal te wurden. It debat ûnthelle lykwols ferdieldens oer de oanpak en effektiviteit fan it foarstel.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan Waadhoeke waard in motie besprutsen dy't it kolleezje fan boargemaster en wethâlders opropt om by de provinsje Fryslân oandacht te freegjen foar de plakking fan Grinzer Wynmûnen. Dizze wynmûnen wurde presintearre as in ynnovative oplossing foar de lânbousektor om enerzjyneutraal te wurden, mei minder ympakt op it lânskip. De motie, yntsjinne troch de VVD, stjitte lykwols op ferskate reaksjes.De hear Terpstra fan de VVD iepene it debat mei entûsjasme: "Dit is in moaie kâns foar ús gemeente om stappen te setten rjochting duorsumens." Hy benadrukke dat de lytse wynmûnen minder werstân oproppen fanwegen har beheinde ympakt op it lânskip. "Yn Grins steane der al 100, en dêr falle se amper op," foegde er ta.
Lykwols wie net elkenien oertsjûge. Frou Iedema fan de FNP útte har soargen oer it proses: "Wy wolle in yntegraal beliedsplan en gjin hap-snapbelied. De VVD liket it proses te ferjiten dat wy ienriedich fêststeld hawwe." Se benadrukke it belang fan in soarchfâldich en demokratysk proses dêr't de mienskip by belutsen wurdt.
De hear Geldhof fan SAM neamde de motie "in bytsje apart" en frege him ôf wat de wiere ympakt wêze soe. "Hoe faak moatte dy mûnen der stean om ien grutte te ferfangen? Mar 250," neamde er mei in snufke sarkasme. Lykwols besleat SAM de motie te stypjen fanwegen de posityf yntinsje rjochting duorsumens.
Wethâlder Dijkstra reagearre mei ferskate gefoelens: "It is in sympatike motie, mar wy moatte sjen nei in mear yntegrale oanpak." Hy benadrukke dat de gemeente al dwaande is mei in proses om duorsume enerzjyoplossingen te ûndersykjen.
Oan 'e ein waard de motie oannommen mei in lytse mearderheid. De stimming toande in ferdieldheid binnen de ried, dêr't de VVD, SAM en in part fan it CDA foar stimden, wylst de FNP, Gemeentebelangen en de ChristenUnie tsjin wiene.
De diskusje oer de Grinzer Wynmûnen yn Waadhoeke lit sjen dat de wei nei duorsumens net sûnder hobbeltsjes is. Wylst sommigen de motie sjen as in stap foarút, benadrukje oaren it belang fan in goed trochtocht en breed droegen proses. De kommende moannen sille útwize oft de Grinzer Wynmûnen daadwurklik in plak krije yn it Fryske lânskip.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat in motie yntsjinne dêr't se it kolleezje fan boargemaster en wethâlders freegje om by de provinsje Fryslân omtinken te freegjen foar de mooglikheid om Grinzer Wynmûnen yn de gemeente te pleatsen. Dizze wynmûnen, mei in mastheechte fan sa'n 15 meter, wurde sjoen as in goede opsje foar de lânbousektor om enerzjyneutraal te wurden en roppen minder werstân op yn 'e maatskippij fanwegen har beheinde ympakt op it lânskip. De motie stipe de ambysje fan de gemeente om yn 2040 enerzjyneutraal te wêzen en benadrukt it belang fan ynnovaasje en duorsumens yn 'e lânbou. De motie is namens de VVD-fraksje yntsjinne en sil ek nei de Provinsjale Steaten fan Fryslân stjoerd wurde.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De motie heeft als titel "Duurzaamheid: Groninger Windmolen". De motie verzoekt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waadhoeke om bij de provincie Fryslân aandacht te vragen voor het mogelijk maken van de plaatsing van Groninger Windmolens in de gemeente. Deze windmolens, met een masthoogte van circa 15 meter, worden gezien als een goede optie voor de landbouwsector om energieneutraal te worden en roepen minder weerstand op in de maatschappij vanwege hun beperkte impact op het landschap. De motie ondersteunt de ambitie van de gemeente om in 2040 energieneutraal te zijn.
Oordeel over de volledigheid:
De motie is redelijk volledig in de context van de gemeentelijke ambitie en de voordelen van de Groninger Windmolen. Echter, het biedt geen gedetailleerde informatie over de technische specificaties, kosten, of de exacte stappen die nodig zijn om de regelgeving te veranderen.
Rol van de raad:
De raad speelt een initiërende en ondersteunende rol door het college te verzoeken actie te ondernemen richting de provincie. De raad moet de motie goedkeuren om het college te mandateren om de kwestie bij de provincie aan te kaarten.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij de focus op kleinere windmolens zoals de Groninger Windmolen willen ondersteunen als onderdeel van hun duurzaamheidsstrategie. Dit kan implicaties hebben voor andere vormen van duurzame energieopwekking en de prioriteiten binnen het gemeentelijk beleid.
SMART en Inconsistenties:
De motie is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het verzoek is specifiek en acceptabel, maar er ontbreken meetbare doelen, een tijdsbestek, en een realistische inschatting van de haalbaarheid binnen de huidige regelgeving.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij de motie willen aannemen en daarmee het college de opdracht geven om de kwestie bij de provincie aan te kaarten.
Participatie:
De motie vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, maar impliceert dat er minder maatschappelijke weerstand is tegen deze windmolens.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema in de motie, gezien de ambitie om energieneutraal te worden en de focus op innovatieve oplossingen binnen de landbouwsector.
Financiële gevolgen:
De motie geeft geen directe informatie over de financiële gevolgen of hoe deze gedekt zouden worden. Het richt zich voornamelijk op het beleidsmatige aspect van het mogelijk maken van de plaatsing van de windmolens.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Duurzaamheid Groninger Windmolen Energieneutraal Landbouwsector Innovatie Provinciale regelgeving Masthoogte Horizonvervuiling Slagschaduw Provincie FryslânVerfijning van de zoekopdracht: