29-06-2023 Gemeenteraad Waadhoeke
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 15 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023-2
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke wordt voorgesteld om de Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023-2 aan te passen vanwege wijzigingen in de Participatiewet als gevolg van het 'Breed Offensief'. Dit offensief is gericht op het verbeteren van de arbeidskansen voor mensen met een arbeidsbeperking en vereist harmonisatie van beleidskaders tussen gemeenten. De voorgestelde verordening moet op 1 juli 2023 in werking treden en bevat diverse wijzigingen, zoals vereenvoudigde loonkostensubsidies en nieuwe vrijlatingsregelingen. Daarnaast worden extra werkstimulerende maatregelen, zoals het Werkstartpakket en de Premie proefplaats, voorbereid voor mogelijke invoering in 2024. De verordening is afgestemd met andere Friese gemeenten en de uitvoering is gedelegeerd aan de Dienst NWF. Er zijn geen extra middelen van het Rijk beschikbaar voor de uitvoering, behalve voor specifieke subsidies. De verordening wordt na goedkeuring formeel bekendgemaakt.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke wurdt foarsteld om de Re-integratieferoardening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023-2 oan te passen fanwegen feroaringen yn de Participatiewet as gefolch fan it 'Breed Offensief'. Dit offensyf is rjochte op it ferbetterjen fan de arbeidskânsen foar minsken mei in arbeidsbeheining en freget harmonisaasje fan beliedskaders tusken gemeenten. De foarstelde feroardening moat op 1 july 2023 yn wurking gean en befettet ferskate feroaringen, lykas fereenvâldige loonkostensubsidies en nije frijlittingsregelingen. Dêrneist wurde ekstra wurkstimulearjende maatregels, lykas it Werkstartpakket en de Premie proefplaats, foarbereide foar mooglike ynfiering yn 2024. De ferordening is ôfstimd mei oare Fryske gemeenten en de útfiering is delegearre oan de Tsinst NWF. Der binne gjin ekstra middels fan it Ryk beskikber foar de útfiering, útsein foar spesifike subsydzjes. De ferordening wurdt nei goedkarring offisjeel bekendmakke.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023-2". Het voorstel beoogt de gemeentelijke re-integratieverordening aan te passen aan de wijzigingen in de Participatiewet als gevolg van het 'Breed Offensief'. Dit initiatief van het Rijk is gericht op het verbeteren van de arbeidskansen voor mensen met een arbeidsbeperking. De verordening introduceert nieuwe regelingen zoals loonkostensubsidies en vrijlatingsregelingen, en biedt transparantie over voorzieningen voor werkgevers en werknemers. De verordening treedt in werking na bekendmaking en werkt terug tot 1 juli 2023. Extra werkstimulerende maatregelen worden overwogen voor 2024.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel de wettelijke wijzigingen als de lokale beleidsaanpassingen behandelt. Het bevat ook informatie over de financiële implicaties en de betrokkenheid van de Adviesraad Sociaal Domein.
Rol van de raad:
De raad moet de voorgestelde verordening goedkeuren en besluiten over de invoering van aanvullende werkstimulerende maatregelen in 2024.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de verordening en de mogelijke invoering van extra werkstimulerende maatregelen, rekening houdend met de financiële implicaties en de doelstellingen van het Breed Offensief.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar de meetbaarheid en haalbaarheid van de doelen zijn minder duidelijk. Er zijn geen directe inconsistenties, maar de financiële dekking voor extra maatregelen is nog niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de verordening vast te stellen en te laten terugwerken tot 1 juli 2023.
Participatie:
De Adviesraad Sociaal Domein is betrokken geweest bij de beleidsinhoudelijke afwegingen en heeft advies uitgebracht, wat wijst op participatie in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het Rijk biedt geen extra middelen voor de uitvoering van het Breed Offensief, behalve voor vrijlating en loonkostensubsidies. De financiële gevolgen van de extra werkstimulerende maatregelen worden in de Kadernota 2024 behandeld, waarbij de raad een integrale afweging moet maken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Re-integratieverordening Participatiewet Breed Offensief Werkstimulerende maatregelen Loonkostensubsidie Vrijlatingsregeling Kostendelersnorm Proefplaats Werkstartpakket InnovatiebepalingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 16 Gezondheidsnota 2023-2026 'Sûnens foarop'
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke heeft een nieuw gezondheidsbeleid voor 2023-2026 opgesteld, genaamd "Sûnens foarop: (samen)werken aan een vitaal en veerkrachtig Waadhoeke". Dit beleid is ontwikkeld in overeenstemming met de Wet publieke gezondheid, die gemeenten verplicht elke vier jaar hun gezondheidsbeleid te herzien. Het beleid is tot stand gekomen met input van professionals uit verschillende domeinen en de gemeenteraad is gedurende het proces betrokken geweest. Het beleid richt zich op het bevorderen, beschermen en voorkomen van gezondheidsproblemen bij inwoners. Hoewel de financiële gevolgen nog niet volledig in kaart zijn gebracht, wordt verwacht dat de beschikbare middelen voldoende zijn om het beleid uit te voeren. Jaarlijkse uitvoeringsprogramma's zullen worden opgesteld om de visie te implementeren en in te spelen op actuele trends. Inwoners zullen betrokken worden bij de uitvoering van deze programma's. Het beleid is op 29 juni 2023 door de gemeenteraad vastgesteld.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke hat in nij sûnensbelied foar 2023-2026 opsteld, neamd "Sûnens foarop: (gear)wurkje oan in fit en werbaar Waadhoeke". Dit belied is ûntwikkele yn oerienstimming mei de Wet publike sûnens, dy't gemeenten ferplichtet om eltse fjouwer jier har sûnensbelied te herzjen. It belied is ta stân kaam mei yngong fan profesjonele út ferskillende domeinen en de gemeenteried is belutsen west by it proses. It belied rjochtet him op it befoarderjen, beskermjen en foarkommen fan sûnensproblemen by ynwenners. Alhoewol't de finansjele gefolgen noch net folslein yn kaart brocht binne, wurdt ferwachte dat de beskikbere middels genôch binne om it belied út te fieren. Jierlikse útfieringsprogramma's sille opsteld wurde om de fisy te ymplemintearjen en yn te spyljen op aktuele trends. Ynwenners sille belutsen wurde by de útfiering fan dizze programma's. It belied is op 29 juny 2023 fêststeld troch de gemeenteried.
-
Analyse van het document
Analyse van het Gezondheidsbeleid Waadhoeke 2023-2026
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Gezondheidsbeleid Waadhoeke 2023-2026: Sûnens foarop: (samen)werken aan een vitaal en veerkrachtig Waadhoeke." Het beleid is een verplichting vanuit de Wet publieke gezondheid en richt zich op het beschermen, bewaken en bevorderen van de gezondheid van inwoners. Het beleid is ontwikkeld met input van professionals en de gemeenteraad en bouwt voort op de basis van voorgaande jaren. Het uiteindelijke doel is een actueel gezondheidsbeleid dat aansluit bij landelijke en lokale gezondheidsdoelen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke beschrijving van het proces, de betrokkenheid van de raad, en de aansluiting bij landelijke en lokale gezondheidsdoelen. Echter, de financiële gevolgen zijn nog niet volledig in kaart gebracht.
Rol van de Raad:
De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van het gezondheidsbeleid. Ze zijn betrokken geweest bij het proces via ateliersessies en kernsessies, en hun input is verwerkt in het beleid.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de vaststelling van het gezondheidsbeleid en de prioriteiten binnen het beleid, zoals preventie en bevordering van gezondheid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART, met duidelijke doelen en een tijdsbestek. Echter, de financiële dekking is nog niet volledig uitgewerkt, wat een inconsistentie vormt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het gezondheidsbeleid 2023-2026 vast te stellen.
Participatie:
Participatie is voorzien in de uitvoeringsfase, waarbij inwoners betrokken worden bij het opstellen van uitvoeringsprogramma’s. Dit zorgt voor een praktische vertaalslag van het beleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet expliciet genoemd als een kernonderwerp, maar het bevorderen van een vitaal en veerkrachtig Waadhoeke kan indirect bijdragen aan duurzame gemeenschappen.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn nog niet volledig in kaart gebracht. De dekking wordt verwacht vanuit de Brede Specifieke Uitkering (SPUK) van het Rijk, maar verdere analyse is nodig om dit te bevestigen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gezondheidsbeleid Wet publieke gezondheid (Wpg) Sûnens foarop Preventie Uitvoeringsprogramma’s Brede Specifieke Uitkering (Brede SPUK) Integraal Zorgakkoord (IZA) Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) Participatie FinanciënVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 18 Berap I 2023
Samenvatting
De eerste bestuursrapportage (Berap I) van 2023 informeert de gemeenteraad van Waadhoeke over de realisatie van de programmabegroting voor de eerste vier maanden van het jaar. De rapportage behandelt financiële afwijkingen en incidentele budgetten boven de € 100.000, en visualiseert de beleidsverantwoording met symbolen om de status van projecten weer te geven. Het college stelt voor om Berap I vast te stellen en extra krediet beschikbaar te stellen voor investeringen in de uitbreiding van Korendrager, de verbouw van De Twirre en de herinrichting van het parkeerterrein Ockingahiem. De financiële effecten van Berap I worden verwerkt door bedragen toe te voegen aan of ten laste te brengen van verschillende posten, zoals onvoorzien en de reserve Toezeggingen dorpen. Het niet vaststellen van de Berap kan leiden tot begrotingsonrechtmatigheid. De financiële gevolgen zijn opgenomen in de zesde begrotingswijziging van 2023.
Samenvatting
De earste bestjoersrapportaazje (Berap I) fan 2023 ynformaasjeart de gemeenteried fan Waadhoeke oer de realisaasje fan de programmabegroting foar de earste fjouwer moannen fan it jier. De rapportaazje behannelet finansjele ôfwikingen en ynsidintele budzjetten boppe de € 100.000, en visualisearret de beliedsferantwurding mei symbolen om de status fan projekten wer te jaan. It kolleezje stelt foar om Berap I fêst te stellen en ekstra kredyt beskikber te stellen foar ynfestearringen yn de útwreiding fan Korendrager, de ferbou fan De Twirre en de herynrychting fan it parkearterrein Ockingahiem. De finansjele effekten fan Berap I wurde ferwurke troch bedragen ta te foegjen oan of ten lêste te bringen fan ferskillende posten, lykas ûnfoarsjoen en de reserve Toezeggingen doarpen. It net fêststellen fan de Berap kin liede ta begrotingsûnrechtmjittichheid. De finansjele gefolgen binne opnommen yn de seisde begrotingswiziging fan 2023.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Berap I 2023". Het voorstel betreft de eerste bestuursrapportage van 2023, waarin de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de realisatie van de programmabegroting over de eerste vier maanden van het jaar. Het bevat informatie over financiële afwijkingen en incidentele budgetten groter dan € 100.000. Het voorstel vraagt de raad om Berap I 2023 vast te stellen, extra krediet beschikbaar te stellen voor specifieke investeringen, en de financiële effecten van Berap I te verwerken in de begroting.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel financiële als beleidsmatige aspecten behandelt en specifieke investeringen en dekkingen benoemt. Het biedt een gedetailleerde financiële verantwoording en toelichting op de afwijkingen.
Rol van de Raad:
De raad heeft een controlerende rol en moet het voorstel vaststellen. De raad moet ook beslissen over de toekenning van extra krediet voor investeringen en de verwerking van financiële effecten.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de toekenning van extra krediet voor investeringen en de verwerking van financiële effecten. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen, zoals prioritering van bepaalde investeringen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers en investeringen. Het is tijdgebonden, aangezien het betrekking heeft op de eerste vier maanden van 2023. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om Berap I 2023 vast te stellen, extra krediet beschikbaar te stellen voor de genoemde investeringen, en de financiële effecten te verwerken zoals voorgesteld.
Participatie:
Er wordt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden genoemd in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn gedetailleerd beschreven, inclusief de toekenning van extra krediet en de verwerking van financiële effecten. De dekking voor de kapitaallasten is geregeld binnen de beschikbare middelen en de begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Berap I 2023 Programmabegroting Financiële afwijkingen Incidentele budgetten Investeringen Onderwijshuisvesting Kapitaallasten Decembercirculaire Verduurzaming maatschappelijk vastgoed BegrotingswijzigingVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 19 Begrotingswijziging (vijfde) van de programmabegroting 2023
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 29 juni 2023 besloten om de vijfde wijziging van de programmabegroting 2023 vast te stellen. Deze wijziging is voorgesteld door het college van burgemeester en wethouders en heeft als doel de budgetten aan te passen aan de actuele ontwikkelingen. Hierdoor worden de posten onvoorzien, de algemene reserve, de reserve sociaal domein en de bestemmingsreserve corona geactualiseerd. De wijziging is afhankelijk van de goedkeuring van de Jaarrekening 2022 in dezelfde vergadering. Indien dit niet gebeurt, zal de wijziging worden aangepast en opnieuw worden aangeboden tijdens de raadsvergadering van 20 juli 2023. De financiële gevolgen van deze besluiten zijn gedetailleerd in een bijlage bij het voorstel.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat op 29 juny 2023 besletten om de fiifde oanpassing fan de programma-begroting 2023 fêst te stellen. Dizze oanpassing is foarsteld troch it kolleezje fan boargemaster en wethâlders en hat as doel de budzjetten oan te passen oan de aktuele ûntwikkelingen. Hjirmei wurde de posten ûnfoarsjoen, de algemiene reserve, de reserve sosjaal domein en de bestimmingsreserve corona aktualisearre. De oanpassing is ôfhinklik fan de goedkuring fan de Jierrekken 2022 yn deselde gearkomst. As dat net bart, sil de oanpassing oanpast wurde en opnij oanbean wurde tiidens de riedsgearkomst fan 20 july 2023. De finansjele gefolgen fan dizze besluten binne detailearre yn in bylage by it foarstel.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Begrotingswijziging (vijfde) van de programmabegroting 2023". Het voorstel betreft een wijziging van de programmabegroting voor 2023, waarbij de budgetten worden aangepast aan de actuele ontwikkelingen. Dit omvat onder andere de stand van de post onvoorzien, de algemene reserve, de reserve sociaal domein en de bestemmingsreserve corona. De wijziging is afhankelijk van de goedkeuring van de Jaarrekening 2022 in dezelfde raadsvergadering. Indien dit niet gebeurt, zal de wijziging worden aangepast en opnieuw worden aangeboden in de vergadering van 20 juli 2023.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke informatie bevat over de aanleiding, het beoogde effect, de motivering en de financiële gevolgen. Er zijn echter geen details over de specifieke wijzigingen in de budgetten, die waarschijnlijk in de bijlage zijn opgenomen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en goed te keuren, aangezien zij het budgetrecht hebben volgens de Gemeentewet. De raad moet de begrotingswijziging vaststellen.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen het al dan niet goedkeuren van de voorgestelde begrotingswijziging en het daarmee samenhangende financiële beleid. Dit kan invloed hebben op prioriteiten binnen de gemeente, zoals de toewijzing van middelen aan verschillende reserves en posten.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, omdat het geen specifieke doelen of meetbare resultaten bevat. Het richt zich voornamelijk op het actualiseren van budgetten. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel zelf, maar de afhankelijkheid van de goedkeuring van de Jaarrekening 2022 kan als een onzekerheid worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de vijfde wijziging van de programmabegroting 2023 goed te keuren of af te wijzen.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van participatie in het voorstel, wat suggereert dat er geen directe betrokkenheid van burgers of andere belanghebbenden is bij deze specifieke begrotingswijziging.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden genoemd, maar niet gespecificeerd in het voorstel zelf. Deze zijn opgenomen in bijlage 1, die de details van de begrotingswijziging bevat. Er wordt niet aangegeven hoe eventuele extra kosten gedekt worden, wat belangrijk kan zijn voor de besluitvorming van de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Programmabegroting Begrotingswijziging Budgetrecht Gemeentewet Jaarrekening 2022 Algemene reserve Reserve sociaal domein Bestemmingsreserve corona Ontwikkelingen Financiële gevolgenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 20 Begrotingswijziging (zesde) van de programmabegroting 2023
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 29 juni 2023 besloten om de zesde wijziging van de programmabegroting 2023 vast te stellen. Deze wijziging is voorgesteld door het college van burgemeester en wethouders en heeft als doel de budgetten aan te passen aan de huidige ontwikkelingen. Hierdoor worden de posten onvoorzien, de algemene reserve, de reserve sociaal domein en de bestemmingsreserve corona geactualiseerd. De wijziging is afhankelijk van de goedkeuring van Berap I 2023 in dezelfde vergadering. Indien dit niet gebeurt, zal de wijziging worden aangepast en opnieuw worden aangeboden tijdens de raadsvergadering van 20 juli 2023. De financiële gevolgen van deze besluiten zijn gedetailleerd in een bijlage bij het voorstel.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat op 29 juny 2023 besletten om de seisde oanpassing fan de programma-begroting 2023 fêst te stellen. Dizze oanpassing is foarsteld troch it kolleezje fan boargemaster en wethâlders en hat as doel de budzjetten oan te passen oan de hjoeddeistige ûntwikkelingen. Hjirmei wurde de posten ûnfoarsjoen, de algemiene reserve, de reserve sosjaal domein en de bestimmingsreserve corona aktualisearre. De oanpassing is ôfhinklik fan de goedkuring fan Berap I 2023 yn deselde gearkomst. As dat net barret, sil de oanpassing feroare wurde en opnij oanbean wurde tiidens de riedsgearkomst fan 20 july 2023. De finansjele gefolgen fan dizze besluten binne detailearre yn in bylage by it foarstel.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zesde begrotingswijziging van de programmabegroting 2023". Het voorstel betreft een wijziging van de programmabegroting voor het jaar 2023. De wijziging is bedoeld om de budgetten aan te passen aan de actuele ontwikkelingen, zodat de financiële positie van de gemeente, zoals de post onvoorzien en diverse reserves, up-to-date is. De gemeenteraad moet deze wijziging goedkeuren, aangezien zij het budgetrecht hebben volgens de Gemeentewet. De wijziging is afhankelijk van de goedkeuring van Berap I 2023 in dezelfde vergadering.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke informatie bevat over de reden en de noodzaak van de begrotingswijziging. Er is echter weinig detail over de specifieke financiële wijzigingen en de exacte impact daarvan.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en goed te keuren. Zij moeten hun budgetrecht uitoefenen door de begrotingswijziging vast te stellen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaan met de voorgestelde wijzigingen in de begroting. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen, vooral als er sprake is van herverdeling van middelen of aanpassingen in prioriteiten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, omdat het geen specifieke doelen of meetbare resultaten bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afhankelijkheid van de goedkeuring van Berap I 2023 kan als een onzekerheid worden gezien.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de zesde begrotingswijziging van de programmabegroting 2023 goed te keuren of af te wijzen.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van participatie in het voorstel. Dit suggereert dat er geen directe betrokkenheid van burgers of andere belanghebbenden is geweest bij het opstellen van deze wijziging.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen van de wijziging zijn opgenomen in bijlage 1 van het voorstel. Er is echter geen gedetailleerde uitleg in de samenvatting over hoe deze gevolgen worden gedekt, wat meer inzicht zou kunnen geven in de financiële impact.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Programmabegroting 2023 Begrotingswijziging Budgetrecht Gemeentewet Ontwikkelingen Algemene reserve Reserve sociaal domein Bestemmingsreserve corona Berap I 2023 Financiële gevolgenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 21 Begroting 2024 Dienst SoZaWe NWF
Samenvatting
De conceptbegroting 2024 van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân is opgesteld als een voortzetting van de huidige activiteiten en ligt ter inzage voor een zienswijze. De begroting omvat de financiële planning voor de uitvoering van de Participatiewet, de WMO en de Jeugdwet, evenals de uitvoeringskosten van de Dienst. De gemeenteraad heeft geen wensen of bedenkingen ingediend tegen de conceptbegroting. De begroting toont een financieel nadeel van ongeveer € 2,6 miljoen, voornamelijk door hogere uitkeringen en aantallen in het programma Inkomen, en stijgende bedrijfsvoeringslasten. Er zijn ook voordelen, zoals lagere kosten in de programma's Participatie, Armoedebestrijding en WMO. De financiële gevolgen worden meegenomen in de kadernota 2024-2027. De definitieve BUIG-budgetten, die invloed hebben op de bijstandsnormen, worden in oktober 2023 verwacht.
Samenvatting
De konseptbegroting 2024 fan de Dients Sosjale Saken en Wurkgelegenheid Noardwest Fryslân is opsteld as in fuortsetting fan de hjoeddeistige aktiviteiten en leit ter ynseach foar in miening. De begroting befettet de finansjele planning foar de útfiering fan de Partisipaasjewet, de WMO en de Jeugdwet, lykas de útfieringskosten fan de Dients. De gemeenteried hat gjin winsken of betinkingen yntsjinne tsjin de konseptbegroting. De begroting toant in finansjeel neidiel fan sa'n € 2,6 miljoen, benammen troch hegere útkearingen en oantallen yn it programma Ynkommen, en stigende bedriuwsfoeringslasten. Der binne ek foardielen, lykas leechere kosten yn de programma's Partisipaasje, Armoedebestriding en WMO. De finansjele gefolgen wurde meinaam yn de kadernota 2024-2027. De definityf BUIG-begrotingen, dy't ynfloed hawwe op de bystannormen, wurde ferwachte yn oktober 2023.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Begroting 2024 Dienst Noardwest Fryslân
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Begroting 2024 Dienst Noardwest Fryslân". Het voorstel betreft de conceptbegroting voor 2024 van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân. Deze begroting omvat de financiële planning voor de uitvoering van de Participatiewet, de WMO, en de Jeugdwet. De begroting is going concern opgesteld, zonder nieuw beleid, en vraagt de gemeenteraad om geen wensen of bedenkingen in te dienen. De financiële effecten worden meegenomen in de kadernota 2024-2027.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in termen van het bieden van een gedetailleerd financieel overzicht en het voldoen aan wettelijke vereisten. Echter, er zijn onzekerheden, zoals de nog onbekende BUIG-uitkering, die invloed kunnen hebben op de uiteindelijke financiële situatie.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om een zienswijze te geven op de conceptbegroting, specifiek om geen wensen of bedenkingen in te dienen. Dit is een formele stap in het proces van goedkeuring van de begroting.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde begroting zonder wijzigingen. Dit impliceert een politieke keuze om de huidige financiële planning en prioriteiten te accepteren.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, vooral omdat er onzekerheden zijn over de BUIG-uitkering en de effecten van het minimumloon. Er zijn geen duidelijke doelen of tijdlijnen buiten de wettelijke indieningsdatum.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om geen wensen of bedenkingen in te dienen op de conceptbegroting 2024.
Participatie:
Er is enige participatie geweest in de vorm van afstemming over de uitgangspunten, maar verdere details over bredere participatie worden niet genoemd.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De begroting toont een nadelig saldo van €2,6 miljoen, voornamelijk door hogere uitkeringen en aantallen in het programma Inkomen. Er zijn ook stijgingen in bedrijfsvoeringslasten en specifieke programma's zoals Jeugd. De dekking komt deels uit rijksmiddelen, maar er blijven onzekerheden over de definitieve BUIG-uitkering.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begroting 2024 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Participatiewet WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) Jeugdwet BUIG (Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorzieningen Gemeenten) Minimumloon Armoedebestrijding Bedrijfsvoeringslasten Inkomsten en uitgavenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 22 Accountantsverslag 2022 Gemeente Waadhoeke
Samenvatting
Het accountantsverslag 2022 van de gemeente Waadhoeke, opgesteld door Eshuis Accountants & Adviseurs, is besproken en goedgekeurd. Het verslag bevat de bevindingen van de controle van de jaarrekening 2022 en is bedoeld om de gemeenteraad te ondersteunen bij de beoordeling ervan. Het verslag is op 3 mei besproken met de portefeuillehouder Financiën en op 13 juni toegelicht aan de auditcommissie. Er zijn geen kanttekeningen of risico’s gemeld en er zijn geen alternatieven voor dit onderwerp. Na vaststelling door de Raad wordt het verslag aan de Provincie Fryslân aangeboden. Het verslag heeft geen directe financiële gevolgen en is uitsluitend bestemd voor de gemeenteorganisatie, de gemeenteraad en het college. Inwonersparticipatie is niet van toepassing.
Samenvatting
It akkountantsferslach 2022 fan de gemeente Waadhoeke, opsteld troch Eshuis Accountants & Adviseurs, is besprutsen en goedkard. It ferslach befettet de bevindingen fan de kontrolearring fan de jierrekken 2022 en is bedoeld om de gemeenteried te stypjen by it beoardieljen dêrfan. It ferslach is op 3 maaie besprutsen mei de portefúljehâlder Finânsjes en op 13 juny ta ljocht brocht oan de audityskommisje. Der binne gjin kanttekenings of rissiko's melde en der binne gjin alternativen foar dit ûnderwerp. Nei fêststelling troch de Raad wurdt it ferslach oanbean oan de Provinsje Fryslân. It ferslach hat gjin direkte finansjele gefolgen en is allinnich bestimd foar de gemeenteorganisaasje, de gemeenteried en it kolleezje. Ynwennerspartisipaasje is net fan tapassing.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Accountantsverslag 2022 Gemeente Waadhoeke". Het voorstel betreft het kennisnemen van het accountantsverslag over het boekjaar 2022, opgesteld door Eshuis Accountants & Adviseurs. Het verslag bevat de bevindingen van de controle van de jaarrekening van de gemeente Waadhoeke. Het doel is om een controleverklaring met een goedkeurend oordeel te verkrijgen voor zowel de getrouwheid als de rechtmatigheid van de jaarrekening. Het verslag is besproken met de portefeuillehouder Financiën en zal worden toegelicht aan de auditcommissie. Na vaststelling door de Raad wordt het verslag aan de Provincie Fryslân aangeboden.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de context van zijn doelstelling, namelijk het informeren van de Raad over de bevindingen van de accountantscontrole. Er zijn geen kanttekeningen of risico’s vermeld, en er zijn geen alternatieven voor dit onderwerp.
Rol van de Raad:
De rol van de Raad is om kennis te nemen van het accountantsverslag en de bevindingen te beoordelen als onderdeel van de vaststelling van de jaarstukken 2022.
Politieke keuzes:
Er zijn geen expliciete politieke keuzes die gemaakt moeten worden, aangezien het voorstel puur informatief is en gericht op het kennisnemen van de accountantsbevindingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het beoogde effect (een goedkeurend oordeel). Het is echter niet tijdgebonden, hoewel de data van bespreking en vaststelling wel zijn vermeld. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de Raad:
De Raad moet besluiten om kennis te nemen van het accountantsverslag 2022.
Participatie:
Er is geen sprake van inwonersparticipatie bij dit voorstel, wat logisch is gezien de technische aard van het accountantsverslag.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp binnen dit voorstel, aangezien het zich richt op financiële verslaglegging en controle.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen directe financiële gevolgen, en er is geen sprake van dekking omdat er geen kosten aan verbonden zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Accountantsverslag Jaarrekening Eshuis Accountants&Adviseurs Controleverklaring Auditcommissie Jaarstukken Provincie Fryslân Beoordeling Financiële gevolgen VerspreidingskringVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 23 Jaarstukken 2022 gemeente Waadhoeke
Samenvatting
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waadhoeke heeft de jaarstukken 2022 gepresenteerd aan de gemeenteraad. Deze stukken, bestaande uit het jaarverslag en de jaarrekening, dienen als verantwoording voor het gevoerde bestuur in 2022. De raad wordt gevraagd de jaarstukken vast te stellen, enkele budgetoverschrijdingen te autoriseren en het positieve resultaat van € 5.670.409 te bestemmen. Het voorstel is om € 2.000.000 toe te voegen aan de reserve sociaal domein, € 332.500 te gebruiken voor kostendekking in 2023, en de resterende € 3.347.909 toe te voegen aan de algemene reserve. De overschrijdingen betreffen programma's zoals Bestuur en Ondersteuning, Economie, Sport, Cultuur en Recreatie, en Volksgezondheid en Milieu. De jaarstukken moeten na vaststelling tijdig worden ingediend bij de provincie Fryslân en het CBS.
Samenvatting
It kolleezje fan boargemaster en wethâlders fan de gemeente Waadhoeke hat de jierstikken 2022 oanbean oan de gemeenteried. Dizze stikken, besteande út it jierferslach en de jierrekken, tsjinje as ferdúdliking foar it fierd bestjoer yn 2022. De ried wurdt frege de jierstikken fêst te stellen, inkele budzjetoerskrijingen te autorisearjen en it posityf resultaat fan € 5.670.409 te bestimmen. It foarstel is om € 2.000.000 ta te foegjen oan de reserve sosjaal domein, € 332.500 te brûken foar kostendekking yn 2023, en de restearjende € 3.347.909 ta te foegjen oan de algemiene reserve. De oerskrijingen geane oer programma's lykas Bestjoer en Ûndersteuning, Ekonomy, Sport, Kultuer en Rekreaasje, en Folkssûnens en Miljeu. De jierstikken moatte nei fêststelling tiidich yntsjinne wurde by de provinsje Fryslân en it CBS.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Jaarstukken 2022". Het voorstel betreft de verantwoording van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad over het gevoerde bestuur in 2022. Het voorstel omvat de vaststelling van de jaarstukken, autorisatie van enkele budgetoverschrijdingen en de bestemming van het positieve resultaat van € 5.670.409. Het college stelt voor om € 2.000.000 toe te voegen aan de reserve sociaal domein, € 332.500 te gebruiken voor kostendekking in 2023, en € 3.347.909 toe te voegen aan de algemene reserve.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een gedetailleerde uitleg van de financiële resultaten en de voorgestelde bestemming van het overschot. Er is ook een toelichting op de budgetoverschrijdingen.
Rol van de raad:
De raad heeft de taak om de jaarstukken vast te stellen, de budgetoverschrijdingen te autoriseren en te beslissen over de bestemming van het financiële resultaat.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde bestemming van het overschot en de autorisatie van de budgetoverschrijdingen. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen, vooral met betrekking tot de prioritering van middelen binnen het sociaal domein en andere gemeentelijke reserves.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers en bestemmingen. Er lijken geen duidelijke inconsistenties te zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de jaarstukken 2022 vast te stellen, de budgetoverschrijdingen te autoriseren en de voorgestelde bestemming van het resultaat goed te keuren.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van participatie in dit voorstel, wat logisch is gezien de aard van de jaarstukken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft aanzienlijke financiële gevolgen, met een positief resultaat van € 5.670.409. De dekking wordt aangegeven door de voorgestelde toevoegingen aan de reserves en kostendekking voor 2023.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jaarstukken 2022 Reserve sociaal domein Algemene reserve Overschrijdingen Programma's Begrotingsjaar Financieel beheer Gemeentewet Sociaal domein Beschermd WonenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 01 Opening
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 02 Vaststellen agenda
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 03 Mededelingen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 04 Vaststellen besluitenlijsten 1 juni 2023
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 04.a Toezeggingenlijst
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 05 Insprekers:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 06 Vragenuur:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 07.a Behandelvoorstel ingekomen stukken van derden
-
Analyse van het document
Op basis van de verstrekte informatie kan ik een analyse geven van één van de ingekomen stukken, namelijk de "Motie herijkte missie en visie FUMO" van de Gemeente Noard East Fryslan.
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Motie herijkte missie en visie FUMO". Deze motie lijkt gericht te zijn op het herzien en mogelijk aanpassen van de missie en visie van de FUMO (Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing), een organisatie die zich bezighoudt met milieu en omgeving in Friesland. De motie is ingediend door de Gemeente Noard East Fryslan en wordt voor kennisgeving aangenomen, wat betekent dat er geen directe actie of besluitvorming door de raad wordt verwacht op dit moment.
Oordeel over de volledigheid:
De motie wordt voor kennisgeving aangenomen, wat suggereert dat er op dit moment geen uitgebreide beoordeling of actie vereist is. Dit kan betekenen dat de motie als volledig genoeg wordt beschouwd voor de huidige fase van behandeling.
Rol van de raad:
De rol van de raad is in dit geval beperkt tot het kennisnemen van de motie. Er is geen directe besluitvorming of actie vereist, tenzij de raad besluit om de motie verder te bespreken of te agenderen voor een toekomstige vergadering.
Politieke keuzes:
Er zijn op dit moment geen expliciete politieke keuzes die gemaakt moeten worden, aangezien de motie voor kennisgeving wordt aangenomen. Indien de motie in de toekomst verder wordt behandeld, kunnen er keuzes gemaakt moeten worden over de richting en inhoud van de herijkte missie en visie van de FUMO.
SMART en Inconsistenties:
Omdat de motie voor kennisgeving wordt aangenomen en er geen verdere details worden verstrekt, is het moeilijk te beoordelen of het voorstel SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) is. Er zijn geen duidelijke inconsistenties op basis van de beschikbare informatie.
Besluit van de raad:
De raad hoeft op dit moment geen besluit te nemen, aangezien de motie voor kennisgeving wordt aangenomen.
Participatie:
Er is geen informatie verstrekt over participatie in het kader van deze motie. Het is onduidelijk of er betrokkenheid van stakeholders of het publiek is geweest bij het opstellen van de herijkte missie en visie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid kan een relevant onderwerp zijn, gezien de focus van de FUMO op milieu en omgeving. Echter, zonder verdere details is het moeilijk te bepalen hoe duurzaamheid specifiek in deze motie wordt behandeld.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen vermeld in de beschikbare informatie. Dit kan betekenen dat er op dit moment geen directe financiële implicaties zijn, of dat deze in een later stadium worden behandeld.
Samenvattend is de motie "herijkte missie en visie FUMO" momenteel een kennisgeving zonder directe actie of besluitvorming door de raad. Verdere details en behandeling kunnen in de toekomst volgen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ingekomen stukken Zienswijze Bestemmingsplan Motie Petitie Treindienstregeling Binnenstadsvisie Centrumvisie Financiële hulp Burgerberaad drugsVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. van der Pol - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. van der Pol - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 07.b Beantwoording schriftelijke vragen en memo's
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
Agendapunt 17 Vaststelling bestemmingsplan Boksum - Blessumerpaed 3
Boksum krijgt groen licht voor nieuwe woningen
Na jaren van plannen en overleg is het bestemmingsplan voor de bouw van acht nieuwe woningen op de locatie van de voormalige Otto Clantschool in Boksum eindelijk goedgekeurd. Het project, dat voorziet in de lokale behoefte aan betaalbare woningen, kan nu van start gaan.
Samenvatting
De voormalige Otto Clantschool in Boksum is gesloopt en er is een plan ontwikkeld om op deze locatie acht woningen te bouwen, waaronder vier 2-onder-1-kapwoningen en vier kleinere huurwoningen (Tiny 4-cap). Het huidige bestemmingsplan maakt deze ontwikkeling niet mogelijk, dus is een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en er zijn twee zienswijzen ingediend, die geen aanleiding gaven tot aanpassingen. Het plan is in lijn met het raadsbesluit van december 2021 en voorziet in de lokale behoefte aan betaalbare woningen. De gemeente heeft de bouwgrond verkocht en de totale kosten voor de ontwikkeling zijn geraamd op €219.500. Het bestemmingsplan is vastgesteld zonder exploitatieplan.
Boksum krijt grien ljocht foar nije wenningen.
Nei jierren fan plannen en oerlis is it bestimmingsplan foar de bou fan acht nije wenningen op de lokaasje fan de foarige Otto Clantskoalle yn Boksum einlings goedkard. It projekt, dat foarsjocht yn de lokale behoeften oan betaalbere wenningen, kin no fan start gean.
Samenvatting
De eardere Otto Clantskoalle yn Boksum is ôfbrutsen en der is in plan ûntwikkele om op dizze lokaasje acht wenningen te bouwen, wêrûnder fjouwer 2-onder-1-kap wenningen en fjouwer lytsere hierwenningen (Tiny 4-cap). It hjoeddeiske bestimmingsplan makket dizze ûntwikkeling net mooglik, dus is in nij bestimmingsplan needsaaklik. It ûntwerpbestimmingsplan hat ter ynseage lein en der binne twa sjenings yntsjinne, dy't gjin oanlieding joegen ta oanpassingen. It plan is yn line mei it riedsbeslút fan desimber 2021 en foarsjocht yn de lokale behoefte oan betaalbere wenningen. De gemeente hat de bougrûn ferkocht en de totale kosten foar de ûntwikkeling binne ramearre op €219.500. It bestemmingsplan is fêststeld sûnder exploitatieplan.
-
Bijlage 3 Raadsvoorstel invulling voormalige locatie Otto Clantschool te Boksum met woningbouw (23 december 2021).pdf analyse
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Invulling voormalige locatie Otto Clantschool te Boksum met woningbouw
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Invulling voormalige locatie Otto Clantschool te Boksum met woningbouw". Het voorstel betreft de herontwikkeling van de voormalige Otto Clantschool in Boksum tot een woningbouwproject genaamd "De Lokalen". Het project omvat de bouw van acht woningen, waaronder vier flexibele koopwoningen en vier betaalbare huurwoningen. Het plan is aangepast naar de wensen van de lokale bevolking, wat heeft geleid tot enthousiasme en voorinschrijvingen. De gemeente moet een ruimtelijke procedure uitvoeren, de school slopen en infrastructurele werkzaamheden verrichten. De kosten worden geraamd op € 219.500, waarvan een deel wordt gedekt door grondopbrengsten en de rest uit de reserve Stads- en Dorpsvernieuwingsfonds.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat informatie over de achtergrond, financiële aspecten, participatie en de stappen die nog moeten worden genomen. Echter, details over de exacte planning en eventuele risico's zijn beperkt.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met de herstructurering, de boekwaarde van de school afboeken, een krediet beschikbaar stellen en de financiële dekking goedkeuren.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de financiële inzet vanuit de reserves en de prioriteit van lokale woningbehoeften boven andere mogelijke invullingen van de locatie.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART. Het is specifiek en meetbaar in termen van het aantal woningen en financiële aspecten. Echter, de tijdsplanning is minder concreet. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de haalbaarheid van de planning en de impact op de gemeenschap zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met de herstructurering, de boekwaarde af te boeken, het krediet beschikbaar te stellen en de financiële dekking goed te keuren.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de betrokkenheid van de lokale gemeenschap, met inloopavonden en aanpassingen op basis van feedback. Dit heeft geleid tot een plan dat aansluit bij de wensen van de inwoners.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een focuspunt in het voorstel, hoewel het behoud van het dorpskarakter en betaalbare woningen indirect bijdragen aan sociale duurzaamheid.
Financiële gevolgen:
De totale kosten zijn geraamd op € 219.500. De dekking komt deels uit grondopbrengsten (€ 98.000) en deels uit de reserve Stads- en Dorpsvernieuwingsfonds (€ 121.500). De boekwaarde van de school wordt afgeboekt ten laste van de Algemene Reserve. -
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
Het voorstel betreft de "Vaststelling bestemmingsplan Boksum – Blessumerpaed 3". Het plan beoogt de herontwikkeling van de voormalige Otto Clantschoollocatie in Boksum, die gesloopt is, naar een woningbouwproject. Het project omvat de bouw van acht grondgebonden woningen, waaronder vier 2-onder-1-kapwoningen en vier kleinere woningen (Tiny 4-cap). Het huidige bestemmingsplan staat deze ontwikkeling niet toe, waardoor een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk is. Het voorstel vraagt de raad om in te stemmen met de reactienota op de zienswijzen en het nieuwe bestemmingsplan vast te stellen zonder een exploitatieplan.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke beschrijving van de aanleiding, de beoogde ontwikkeling, de zienswijzen en de financiële aspecten. Echter, meer gedetailleerde informatie over de duurzaamheid en participatieprocessen zou nuttig kunnen zijn.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met de reactienota op de zienswijzen en het nieuwe bestemmingsplan vaststellen. Daarnaast moet de raad besluiten dat er geen exploitatieplan nodig is.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de herbestemming van de locatie en de invulling met woningen, waarbij rekening moet worden gehouden met lokale behoeften, betaalbaarheid en mogelijke overlast voor omwonenden.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het aantal woningen en de typen die worden gerealiseerd. Het is tijdgebonden met duidelijke stappen voor vaststelling en beroep. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de duurzaamheid van de woningen wordt niet expliciet behandeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het bestemmingsplan vast te stellen en geen exploitatieplan op te stellen.
Participatie:
Er is sprake van participatie met het dorp Boksum, waarbij meerdere inloopavonden zijn georganiseerd en feedback van inwoners is verwerkt. Dorpsbelang Boksum speelde een actieve rol in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel. Er is geen informatie over duurzame bouwmethoden of energie-efficiëntie van de woningen.
Financiële gevolgen:
De totale kosten voor het bouw- en woonrijp maken zijn geraamd op €219.500. De gemeente heeft de bouwgrond verkocht voor €98.000, waardoor de realisatiekosten op €121.500 komen. Het voorstel geeft aan dat de kosten zijn gedekt door eerder beschikbaar gesteld krediet.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Boksum Otto Clantschool Woningbouwplan Tiny 4-cap Zienswijzen Herontwikkeling Juridisch-planologisch Dorpsbelang Stedenbouwkundige oplossingVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 08 Jaarstukken en begroting 2024 VRF
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 09 Aankoop Oude Smidse en offerte herbestemmingsverkenning
Gemeente Waadhoeke koopt Oude Smidse: Een sprong in het diepe of een kans voor Franeker?
De gemeente Waadhoeke heeft besloten het historische pand de Oude Smidse in Franeker aan te kopen voor € 375.000. Het doel is om het pand te behouden en een nieuwe bestemming te vinden. Maar niet iedereen is overtuigd van de haalbaarheid en de risico's van dit plan.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Waadhoeke werd het voorstel om de Oude Smidse aan te kopen uitvoerig besproken. Het pand, dat een belangrijke culturele en historische waarde heeft, moet volgens de gemeente behouden blijven. Er is een budget van € 50.000 beschikbaar gesteld voor een herbestemmingsverkenning, uitgevoerd door Kenniscentrum Herbestemming Noord. Het totale benodigde krediet bedraagt € 447.500, waarvan € 72.500 uit de Algemene Reserve komt.De discussie in de raad was levendig en niet zonder zorgen. De heer De Jong van de FP-fractie uitte zijn twijfels over de hoogte van het bedrag voor de herbestemmingsverkenning. "We moeten kritisch bekijken of het bedrag de redelijkheid niet te boven gaat," stelde hij. Ook vroeg hij zich af waarom ontwikkelaar SD projecten het recht heeft om het pand terug te kopen voor woningbouw, en waarom dit geen verplichting is.
Mevrouw Osinga van de VVD vroeg om meer transparantie en regelmatige updates over de voortgang van het onderzoek. "Het is goed dat ook de buurt wordt meegenomen in dit onderzoek. We verzoeken nu echter om ook de Raad regelmatig te informeren," benadrukte ze. Ze wilde ook weten of het haalbaar is om het onderzoek voor eind volgend jaar af te ronden.
Het CDA, vertegenwoordigd door de heer Finnema, was kort en krachtig in zijn afwijzing van het voorstel. "Wij wilden een onderzoek naar de mogelijkheden zonder direct de locatie aan te kopen, mede gelet op de mogelijke risico's, zoals een schone grond verklaring," aldus Finnema.
De wethouder, de heer Arends, probeerde de zorgen weg te nemen door te benadrukken dat de gemeente zich bewust is van de mogelijke risico's, maar dat er geen directe aanwijzingen zijn voor ernstige bodemverontreiniging. "We hebben geen enkele onderwijzing dat er sprake is van ernstige verontreiniging," verzekerde hij.
Ondanks de bezwaren en zorgen werd het voorstel uiteindelijk aangenomen met 14 stemmen voor en 13 tegen. De stemming was echter allesbehalve unaniem, met enkele fracties die verdeeld waren over de kwestie.
De aankoop van de Oude Smidse is een gewaagde stap van de gemeente Waadhoeke. Of het een succesvolle herbestemming zal opleveren, blijft voorlopig de vraag. De komende maanden zullen cruciaal zijn om te bepalen of de investering de moeite waard is en of de gemeente erin slaagt om een nieuwe, financieel haalbare bestemming voor het pand te vinden.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke heeft besloten het pand de Oude Smidse in Franeker aan te kopen voor € 375.000 om het te behouden. Er wordt gezocht naar een nieuwe, financieel haalbare bestemming voor het pand, waarvoor een herbestemmingsverkenning wordt uitgevoerd door Kenniscentrum Herbestemming Noord. Hiervoor is een budget van € 50.000 beschikbaar gesteld. Het totale benodigde krediet bedraagt € 447.500, waarvan € 72.500 uit de Algemene Reserve komt. Als er binnen twee jaar geen geschikte bestemming wordt gevonden, heeft ontwikkelaar SD projecten het recht om het pand terug te kopen voor woningbouw. Een regiegroep, bestaande uit lokale partijen, begeleidt het proces. De gemeente draagt de risico's van het pand tot 1 januari 2025.
Gemeente Waadhoeke keapet Alde Smidte: In sprong yn it djip of in kâns foar Frjentsjer?
De gemeente Waadhoeke hat besletten it histoaryske gebou de Alde Smidte yn Frjentsjer oan te keapjen foar € 375.000. It doel is om it gebou te behâlden en in nije bestimming te finen. Mar net elkenien is oertsjûge fan de haalberens en de risiko's fan dit plan.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tidens in resint debat yn de gemeenteried fan Waadhoeke waard it foarstel om de Alde Smidse oan te keapjen út en troch besprutsen. It gebou, dat in wichtige kulturele en histoaryske wearde hat, moat neffens de gemeente behâlden bliuwe. Der is in budzjet fan € 50.000 beskikber steld foar in herbestimmingsûndersyk, útfierd troch Kenniscentrum Herbestemming Noord. It totale nedige kredyt bedraacht € 447.500, dêr't € 72.500 út de Algemene Reserve wei komt.De diskusje yn de ried wie libbenich en net sûnder soargen. De hear De Jong fan de FP-fraksje útte syn twifels oer de heechte fan it bedrach foar de herbestimmingsûndersyk. "Wy moatte kritysk besjen oft it bedrach net te boppe de redelikheid útgean giet," stelde er. Ek frege er him ôf wêrom ûntwikkelder SD projecten it rjocht hat om it gebou werom te keapjen foar wenningbou, en wêrom dit gjin ferplichting is.
Frou Osinga fan de VVD frege om mear trochsicht en regelmjittige updates oer de foargong fan it ûndersyk. "It is goed dat ek de buert meinaam wurdt yn dit ûndersyk. Wy freegje no lykwols ek om de Ried regelmjittich te ynformearjen," benadrukke se. Se woe ek witte oft it haalber is om it ûndersyk foar ein takom jier ôf te rûnjen.
It CDA, fertsjinwurdige troch de hear Finnema, wie koart en krêftich yn syn ôfwizing fan it foarstel. "Wy woene in ûndersyk nei de mooglikheden sûnder direkt de lokaasje oan te keapjen, ek sjoen de mooglike risiko's, lykas in skjinne grûnferklearring," sa Finnema.
De wethâlder, de hear Arends, probearre de soargen wei te nimmen troch te benadrukken dat de gemeente bewust is fan de mooglike risiko's, mar dat der gjin direkte oanwizingen binne foar ernstige boaiemferontreiniging. "Wy hawwe gjin enkele oanwizing dat der sprake is fan ernstige ferontreiniging," fersekere er.
Nettsjinsteande de bezwaren en soargen waard it foarstel úteinlik oannommen mei 14 stimmen foar en 13 tsjin. De stimming wie lykwols allesbehalve ienriedich, mei in pear fraksjes dy't ferdield wiene oer de kwestje.
De keap fan de Alde Smidse is in gewaagde stap fan de gemeente Waadhoeke. Of it in suksesfolle herbestimming oplevere sil, bliuwt foarlopich de fraach. De kommende moannen sille kruciaal wêze om te bepalen oft de ynfestearring de muoite wurdich is en oft de gemeente der yn slagget om in nije, finansjeel haalbere bestimming foar it gebou te finen.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke hat besletten it gebou de Alde Smidte yn Frjentsjer oan te keapjen foar € 375.000 om it te behâlden. Der wurdt socht nei in nije, finansjeel haalbere bestimming foar it gebou, dêr't in herbestimmingsûndersyk troch Kenniscentrum Herbestemming Noord foar útfierd wurdt. Hjirfoar is in budzjet fan € 50.000 beskikber steld. It totale nedige kredyt bedraacht € 447.500, dêr't € 72.500 út de Algemene Reserve komt. As der binnen twa jier gjin geskikte bestimming fûn wurdt, hat ûntwikkelder SD projekten it rjocht om it gebou werom te keapjen foar wenningbou. In regygroep, besteande út lokale partijen, begeleidet it proses. De gemeente draacht de riziko's fan it gebou oant 1 jannewaris 2025.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Aankoop Oude Smidse en offerte herbestemmingsverkenning
Samenvatting: Het voorstel betreft de aankoop van het pand de Oude Smidse in Franeker door de gemeente Waadhoeke voor € 375.000, met als doel het behoud van het cultuurhistorisch waardevolle pand. Daarnaast wordt een bedrag van € 50.000 beschikbaar gesteld voor een herbestemmingsverkenning, uitgevoerd door Kenniscentrum Herbestemming Noord, om een toekomstbestendige en financieel haalbare invulling te vinden. Indien binnen twee jaar geen geschikte invulling wordt gevonden, heeft de ontwikkelaar SD projecten het recht van eerste terugkoop voor woningbouw. Het benodigde krediet van € 447.500 wordt deels gedekt door de Algemene Reserve.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke beschrijving van de aankoop, de financiële aspecten, de betrokken partijen en de tijdslijn. Echter, er is beperkte informatie over de specifieke criteria voor een "toekomstbestendige invulling" en hoe participatie concreet vorm krijgt.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad moet instemmen met de aankoop van het pand en de financiering van de herbestemmingsverkenning. Daarnaast moet de raad goedkeuring geven aan de uiteindelijke invulling van het pand.
Politieke keuzes
De raad moet beslissen of het behoud van de Oude Smidse en de investering in een herbestemmingsverkenning de financiële en culturele waarde rechtvaardigt. Ook moet de raad overwegen of het gebruik van de Algemene Reserve voor dit project verantwoord is.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART: het heeft specifieke doelen (aankoop en herbestemming), een meetbare financiële bandbreedte, en een tijdsgebonden termijn van twee jaar. Echter, de criteria voor een "toekomstbestendige invulling" zijn niet specifiek gedefinieerd, wat de meetbaarheid en specificiteit beperkt.
Besluit van de raad
De raad moet besluiten om in te stemmen met de aankoop van de Oude Smidse, de financiering van de herbestemmingsverkenning, en het gebruik van de Algemene Reserve.
Participatie
Het voorstel vermeldt de oprichting van een regiegroep voor participatie, bestaande uit lokale belanghebbenden. Er wordt ook een stakeholdersanalyse uitgevoerd, maar verdere details over de participatieprocessen zijn beperkt.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt meer op cultuurhistorisch behoud en financiële haalbaarheid.
Financiële gevolgen
De totale kosten bedragen € 447.500, waarvan € 72.500 ten laste komt van de Algemene Reserve. De aankoopkosten worden op de balans geplaatst, waardoor directe dekking niet nodig is. Rentelasten en onderzoekskosten moeten echter wel gedekt worden. De financiële risico's zijn beperkt door het recht van terugkoop door de ontwikkelaar.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Oude Smidse Herbestemmingsverkenning Franeker Kenniscentrum Herbestemming Noord Aankoop Exploitatie Participatie Regiegroep Algemene Reserve KenniscentrumVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. de Jong - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Venema - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Stellingwerf - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
K. Arendz - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M. Kamerling - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. de Jong - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
K. Arendz - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. de Jong - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
K. Arendz - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Stellingwerf - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. de Jong - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Venema - CDA
M. Kamerling - CDA
D. de Jong - FNP
Onbekende spreker -
Agendapunt 10 Jaarverslag 2022 en begroting 2024 incl mjr GR Hûs en Hiem
Samenvatting
Op 20 april 2023 heeft het Dagelijks Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling hûs en hiem het jaarverslag 2022 en de ontwerpbegroting 2024 aan de gemeenteraad aangeboden. De raad kan binnen 8 weken een zienswijze geven, maar het voorstel is om dit niet te doen. Het jaarverslag toont een negatief resultaat van € 116.336, dat wordt gedekt door de algemene reserve. Het kantoorpand is verduurzaamd naar energielabel A+. De accountant heeft het jaarverslag goedgekeurd. De begroting 2024 heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente, omdat kosten worden doorberekend aan aanvragers van vergunningen. De overgang naar de Omgevingswet brengt onzekerheden met zich mee, maar er zijn geen alternatieven of participatie van inwoners nodig. De raad besluit om kennis te nemen van de stukken en geen zienswijze te geven.
Samenvatting
Op 20 april 2023 hat it Deistich Bestjoer fan de Gemeenschappelijke Regeling hûs en hiem it jierferslach 2022 en de ûntwerpberetting 2024 oan de gemeenteried oanbean. De ried kin binnen 8 wiken in beskôging jaan, mar it foarstel is om dit net te dwaan. It jierferslach toant in negatyf resultaat fan € 116.336, dat dekt wurdt troch de algemiene reserve. It kantoargebou is ferduorsume nei enerzjylabel A+. De akkountant hat it jierferslach goedkard. De beretting 2024 hat gjin finansjele gefolgen foar de gemeente, om't kosten trochrekene wurde oan oanfraachers fan fergunningen. De oergong nei de Omgevingswet bringt ûnsekerheden mei him mei, mar der binne gjin alternativen of partisipaasje fan ynwenners nedich. De ried beslút om kennis te nimmen fan de stikken en gjin beskôging te jaan.
-
RV Adviesnota Raad Jaarverslag 2022 en ontwerpbegroting 2024 met meerjarenraming Gemeenschappelijke regeling hûs en Hiem.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Jaarverslag 2022 en ontwerpbegroting 2024 met meerjarenraming Gemeenschappelijke regeling hûs en Hiem." Het voorstel betreft het jaarverslag 2022 en de ontwerpbegroting 2024 van de Gemeenschappelijke Regeling hûs en hiem. Het jaarverslag biedt inzicht in de ontwikkelingen en resultaten van 2022, terwijl de ontwerpbegroting de financiële plannen voor 2024 en de meerjarenraming tot 2027 presenteert. De raad wordt gevraagd om kennis te nemen van beide documenten en geen zienswijze te geven over de ontwerpbegroting, aangezien er geen aanleiding is voor bezwaren.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel het jaarverslag als de ontwerpbegroting en meerjarenraming omvat. Het biedt inzicht in de financiële situatie en de toekomstige plannen van hûs en hiem.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om kennis te nemen van het jaarverslag en de ontwerpbegroting en om te besluiten geen zienswijze te geven over de ontwerpbegroting 2024.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het voorstel om geen zienswijze te geven over de ontwerpbegroting 2024. Dit impliceert vertrouwen in de huidige financiële en beleidsmatige koers van hûs en hiem.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet specifiek SMART geformuleerd, maar het bevat wel duidelijke doelen en verwachtingen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om kennis te nemen van het jaarverslag en de ontwerpbegroting en om geen zienswijze te geven over de ontwerpbegroting 2024.
Participatie:
Er is geen sprake van inwonersparticipatie, aangezien het een interne financiële aangelegenheid betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, aangezien het kantoorpand van hûs en hiem is verduurzaamd naar energielabel A+.
Financiële gevolgen:
Het jaarverslag toont een tekort van € 116.336, dat wordt gedekt door de algemene reserve van hûs en hiem. De begroting 2024 heeft geen financiële consequenties voor de gemeente, omdat de kosten worden doorberekend aan de indieners van vergunningaanvragen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jaarverslag 2022 Ontwerpbegroting 2024 Meerjarenraming 2025-2027 Gemeenschappelijke Regeling hûs en hiem Algemeen Bestuur (AB) Dagelijks Bestuur (DB) Negatief resultaat Algemene reserve Verduurzaming OmgevingswetVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 11.a Subsidieverzoek Theater de Koornbeurs 2023 (formatie -uitbreiding)
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Venema - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Venema - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
E. Zuidema - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. de Jong - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Venema - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Kamstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Venema - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. de Jong - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Vollema - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
E. Zuidema - Gemeentebelangen
J. Dijkstra - Wethouder
D. Kamstra - Gemeentebelangen
B. Vollema - FNP
Agendapunt 11.b Raadsvoorstel extra krediet trekkenwand Theater de Koornbeurs
Gemeente Waadhoeke trekt portemonnee voor theater de Koornbeurs: "Veiligheid gaat boven alles"
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft unaniem ingestemd met het vrijmaken van een extra krediet van €130.000 voor de vervanging van de trekkenwand in theater de Koornbeurs. Dit besluit is cruciaal om de veiligheid en functionaliteit van het theater te waarborgen, nadat de huidige installatie werd afgekeurd door het Liftinstituut.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om extra middelen beschikbaar te stellen voor de trekkenwand in theater de Koornbeurs uitvoerig besproken. De totale kosten voor de vervanging bedragen €350.000, waarvan eerder al €250.000 was toegekend. Het tekort van €130.000 zal worden gedekt uit de algemene reserve van de gemeente.De heer Fennema van het CDA benadrukte het belang van de investering: "Veiligheid gaat boven alles en het is tevens nodig om de geplande voorstellingen te kunnen laten plaatsvinden." Hij uitte echter ook kritiek op de procesgang, die hij als "waardeloos langdurig en gefragmenteerd" bestempelde. Fennema pleitte voor een evaluatie van het proces om toekomstige problemen te voorkomen.
De heer De Jong van de VVD sloot zich hierbij aan en stelde vragen over de kostenstijging van de installatie. "Het is onbegrijpelijk dat de kosten met 75% zijn gestegen in een jaar tijd," aldus De Jong. Hij vroeg het college om opheldering over de gebrekkige informatievoorziening aan de raad.
Ook de heer Houtsma van de Sande Partij uitte zijn zorgen over de lange wachttijd voor de investering. Hij benadrukte dat zijn fractie zich aansluit bij de oproep tot evaluatie van het proces. "We moeten ervoor zorgen dat we voortvarend aan de slag kunnen," aldus Houtsma.
Wethouder Arens erkende de kritiek en gaf aan bereid te zijn tot een evaluatie van het proces. Hij legde uit dat de kostenstijging te maken heeft met de definitieve keuring door het Liftinstituut, die de noodzaak van vervanging onderstreepte. "Er werd geen certificaat afgegeven, en dat is een risico dat we niet kunnen nemen," aldus Arens.
De raad stemde uiteindelijk unaniem in met het voorstel, waarmee de weg vrij is voor de vervanging van de trekkenwand. Het theater kan hierdoor openblijven voor voorstellingen, wat een opluchting is voor zowel de exploitanten als de bezoekers.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke heeft besloten om een extra krediet van €130.000 beschikbaar te stellen voor de vervanging van de trekkenwand in theater de Koornbeurs. Dit besluit volgt op een eerdere kredietverstrekking van €250.000 in juli 2021 voor zowel de trekkenwand als de vloer, waarvan de vloer inmiddels is aangepakt. De huidige trekkenwand moet dringend vervangen worden na afkeuring door het Liftinstituut, wat de veiligheid en functionaliteit van het theater in gevaar brengt. De totale kosten voor de nieuwe trekkenwand bedragen €350.000, waardoor er een tekort van €130.000 is dat gedekt zal worden uit de algemene reserve van de gemeente. Het niet vervangen van de trekkenwand zou betekenen dat het theater niet meer open kan blijven voor voorstellingen.
Gemeente Waadhoeke lûkt de ponge foar teäter de Koornbeurs: "Feiligens giet boppe alles"
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ienriedich ynstimd mei it frijmeitsjen fan in ekstra kredyt fan €130.000 foar de ferfangings fan de trekkenwand yn teäter de Koornbeurs. Dit beslút is essensjeel om de feiligens en funksjonaliteit fan it teäter te garandearjen, nei't de hjoeddeistige ynstallaasje ôfkeurd is troch it Liftinstituut.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering waard it foarstel om ekstra middels beskikber te stellen foar de trekkenwand yn teäter de Koornbeurs útfierich besprutsen. De totale kosten foar de feroaring binne €350.000, wêrfan earder al €250.000 ta kende wie. It tekoart fan €130.000 sil dekt wurde út de algemiene reserve fan de gemeente.De hear Fennema fan it CDA benadrukke it belang fan de ynfestearring: "Feiligens giet boppe alles en it is ek nedich om de plande foarstellingen trochgean te litten." Hy útte lykwols ek krityk op it proses, dat er as "wurdeloas langduorjend en gefragmentearre" bestempelde. Fennema pleite foar in evaluasje fan it proses om takomstige problemen te foarkommen.
De hear De Jong fan de VVD sloot him hjirby oan en stelde fragen oer de kostenstiging fan de ynstallaasje. "It is ûnbegryplik dat de kosten mei 75% binne stigen yn in jier tiid," sa sei De Jong. Hy frege it kolleezje om opheldering oer de ûntbrekkende ynformaasje-oanfier oan de ried.
Ek de hear Houtsma fan de Sande Partij útte syn soargen oer de lange wachttiid foar de ynfestearring. Hy benadrukke dat syn fraksje him oanslút by de oprop ta evaluasje fan it proses. "Wy moatte derfoar soargje dat wy flot oan 'e slach kinne," sa sei Houtsma.
Wethâlder Arens erkende de krityk en joech oan beried te wêzen ta in evaluasje fan it proses. Hy lein út dat de kostenstiging te krijen hat mei de definityf keuring troch it Liftinstituut, dy't de needsaak fan feroaring ûnderstipe. "Der waard gjin sertifikaat ôfjûn, en dat is in risiko dat wy net nimme kinne," sa sei Arens.
De ried stimde úteinlik ienriedich yn mei it foarstel, wêrmei't de wei frij is foar de feroaring fan de trekkenwand. It teäter kin hjirmei iepen bliuwe foar foarstellingen, wat in opluchting is foar sawol de eksploitanten as de besikers.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke hat besletten om in ekstra kredyt fan €130.000 beskikber te stellen foar de ferfangings fan de trekkenwand yn teäter de Koornbeurs. Dit beslút folget op in eardere kredytferstrekking fan €250.000 yn july 2021 foar sawol de trekkenwand as de flier, wêrfan't de flier ynmidels oanpakt is. De hjoeddeistige trekkenwand moat dringend ferfongen wurde nei ôfkeuring troch it Liftinstituut, wat de feiligens en funksjonaliteit fan it teäter yn gefaar bringt. De totale kosten foar de nije trekkenwand binne €350.000, wêrtroch der in tekoart is fan €130.000 dat dekt wurde sil út de algemiene reserve fan de gemeente. It net ferfangen fan de trekkenwand soe betsjutte dat it teäter net mear iepen bliuwe kin foar foarstellingen.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Krediet trekkenwand Koornbeurs
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Krediet trekkenwand Koornbeurs". Het voorstel vraagt om een extra krediet van €130.000 voor de vervanging van de trekkenwand in theater de Koornbeurs. Eerder was al een krediet van €250.000 goedgekeurd voor zowel de vloer als de trekkenwand, maar door hogere kosten is er nu extra financiering nodig. De huidige trekkenwand voldoet niet aan de veiligheidsnormen, wat de veiligheid van medewerkers en bezoekers in gevaar brengt. Het voorstel stelt voor om het aanvullende krediet te dekken uit de algemene reserve van de gemeente.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de noodzaak, de financiële implicaties, en de voorgestelde dekking van de kosten. Er zijn echter geen alternatieve financieringsopties of gedetailleerde risicoanalyses opgenomen.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over het al dan niet toekennen van het extra krediet van €130.000 en de dekking hiervan uit de algemene reserve. De raad heeft de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige en functionele theateromgeving in de gemeente.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze het extra krediet willen goedkeuren en of ze akkoord gaan met het gebruik van de algemene reserve, ondanks dat deze onder de risiconorm ligt. Er moet ook worden overwogen of de investering in lijn is met de prioriteiten van de gemeente.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de financiële benodigdheden en de beoogde uitkomst (een veilige trekkenwand). Het is tijdgebonden, aangezien de vervanging urgent is. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er ontbreekt een tijdlijn voor de uitvoering.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze het extra krediet van €130.000 goedkeuren en of ze instemmen met de dekking uit de algemene reserve.
Participatie:
Er is enige participatie geweest met de directie van de Koornbeurs over de specificaties van de trekkenwand. Er is echter geen bredere participatie met andere belanghebbenden vermeld.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op veiligheid en functionaliteit.
Financiële gevolgen:
De totale kosten voor de vervanging van de trekkenwand bedragen €350.000, waarvan €220.000 al is gedekt. Er is een tekort van €130.000, dat wordt voorgesteld te dekken uit de algemene reserve. De financiële implicaties zijn duidelijk, maar er is geen alternatieve financieringsstrategie besproken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Trekkenwand Koornbeurs Krediet Vervanging Veiligheid Theater Onderhoud Algemene reserve Liftinstituut ARBOVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Venema - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
K. Arendz - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 12 Beheerplan Gebouwen
Waadhoeke zet koers naar energieneutrale toekomst met ambitieus beheerplan
De gemeente Waadhoeke heeft een belangrijke stap gezet richting een energieneutrale toekomst. Tijdens de raadsvergadering van 29 juni 2023 werd het geactualiseerde beheerplan voor gemeentelijke gebouwen goedgekeurd. Dit plan, dat deel uitmaakt van het coalitieakkoord "Sûn Wurkje oan ‘e takomst 2022", streeft ernaar om tegen 2040 energieneutraal te zijn.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de raadsvergadering werd het beheerplan voor de periode 2023-2032 besproken, dat voorziet in een investering van € 10 miljoen in duurzame materialen en technieken. Het plan vraagt om een structurele verhoging van het onderhoudsbudget met € 230.000, deels gedekt door onvoorziene middelen. De financiële gevolgen worden opgenomen in de kadernota, met een tussenstand gepland voor eind 2025.De heer Stellingwerf van de Sam Fractie opende het debat met lof voor het plan: "Het mes snijdt aan twee kanten: we realiseren duurzaamheid en besparen op de lange termijn." Hij benadrukte echter het belang van een overzicht van de huidige en toekomstige CO2-uitstoot. "Die mis ik nog in het voorstel," voegde hij toe.
De heer de Jong van de VVD stemde in met het beheerplan, maar wees op de noodzaak om ook monumentale panden, zoals het oude stadhuis, een nieuwe invulling te geven. "Dat kan kosten aan de ene kant en opbrengsten aan de andere kant opleveren," stelde hij voor.
Wethouder Arends reageerde op de vragen en opmerkingen vanuit de raad. Hij erkende de ambitie van het plan en benadrukte dat het beheerplan de basis legt voor duurzaam beheer. "We hebben een beheerplan nodig om goede dingen te doen," aldus Arends. Hij beloofde ook aandacht te besteden aan de CO2-prestatieladder, een instrument voor het monitoren van de CO2-uitstoot van maatschappelijk vastgoed.
De wethouder ging verder in op de zorgen over onnodige investeringen in bepaalde gebouwen. "We zijn alert op wat nodig is en wat niet," verzekerde hij. Arends benadrukte dat het beheerplan dynamisch is en dat er voortdurend wordt gekeken naar de noodzaak van investeringen.
Het voorstel werd zonder stemming aangenomen, waarmee de raad instemde met de verhoging van het onderhoudsbudget en de vaststelling van het beheerplan. Hiermee zet Waadhoeke een belangrijke stap richting een duurzame en energieneutrale toekomst.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke heeft in het coalitieakkoord "Sûn Wurkje oan ‘e takomst 2022" afgesproken om tegen 2040 energieneutraal te zijn. Als onderdeel hiervan is het beheerplan gebouwen voor 2023-2032 geactualiseerd om verduurzaming van gemeentelijke gebouwen te bevorderen. Het plan omvat investeringen in duurzame materialen en technieken, met een geschatte kostenpost van € 10 miljoen over 16 jaar. Het voorstel vraagt om een structurele verhoging van het onderhoudsbudget met € 230.000, deels gedekt door onvoorziene middelen. Het beheerplan legt de basis voor duurzaam beheer en integreert duurzaamheid in het gebouwenbeheer. De financiële gevolgen worden opgenomen in de kadernota, en er is een financiële tussenstand gepland voor eind 2025. Het plan is vastgesteld in de raadsvergadering van 29 juni 2023.
Waadhoeke set kursus nei enerzjyneutrale takomst mei ambisjeus behearplan.
De gemeente Waadhoeke hat in wichtige stap set nei in enerzjyneutrale takomst. Tidens de riedsfergadering fan 29 juny 2023 waard it aktualisearre behearplan foar gemeentlike gebouwen goedkard. Dit plan, dat diel útmeitsje fan it koalysjeakkoart "Sûn Wurkje oan ‘e takomst 2022", stribbet dernei om tsjin 2040 enerzjyneutraal te wêzen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn de riedsfergadering waard it behearplan foar de perioade 2023-2032 besprutsen, dat foarsjocht yn in ynfestearring fan € 10 miljoen yn duorsume materialen en techniken. It plan freget om in struktionele ferheging fan it ûnderhâldbudget mei € 230.000, diels dekt troch ûnfoarsjene middels. De finansjele gefolgen wurde opnommen yn de kadernota, mei in tuskenstân pland foar ein 2025.De hear Stellingwerf fan de Sam Fraksje iepene it debat mei loft foar it plan: "It mes snijdt oan twa kanten: wy realisearje duorsumens en besparje op 'e lange termyn." Hy benadrukke lykwols it belang fan in oersjoch fan de hjoeddeiske en takomstige CO2-útstjit. "Dy mis ik noch yn it foarstel," foegde er ta.
De hear de Jong fan de VVD stimde yn mei it behearplan, mar wiisde op de needsaak om ek monumintale gebouwen, lykas it âlde stedhûs, in nije ynfolling te jaan. "Dat kin kosten oan de iene kant en opbringsten oan de oare kant opleverje," stelde er foar.
Wethâlder Arends reagearre op de fragen en opmerkings fanút de ried. Hy erkende de ambysje fan it plan en benadrukke dat it behearplan de basis leit foar duorsum behear. "Wy hawwe in behearplan nedich om goede dingen te dwaan," sa Arends. Hy beloofde ek omtinken te jaan oan de CO2-prestaasjeladder, in ynstel foar it monitoren fan de CO2-útstjit fan maatskiplik fêstgoed.
De wethâlder gie fierder yn op de soargen oer ûnnedige ynfestearrings yn bepaalde gebouwen. "Wy binne alert op wat nedich is en wat net," fersekere er. Arends benadrukke dat it behearplan dynamysk is en dat der stadich sjoen wurdt nei de needsaak fan ynfestearrings.
It foarstel waard sûnder stimming oannommen, wêrmei't de ried ynstimming joech op de ferheging fan it ûnderhâldbudget en de fêststelling fan it behearplan. Hjirmei set Waadhoeke in wichtige stap rjochting in duorsume en enerzjyneutrale takomst.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke hat yn it koalysjeakkoart "Sûn Wurkje oan ‘e takomst 2022" ôfpraat om tsjin 2040 enerzjyneutraal te wêzen. As diel dêrfan is it behearplan foar gebouwen foar 2023-2032 aktualisearre om ferduorsumjen fan gemeentlike gebouwen te befoarderjen. It plan behellet ynfestearrings yn duorsume materialen en techniken, mei in skatte kostepost fan € 10 miljoen oer 16 jier. It foarstel freget om in strukturele ferheging fan it ûnderhâldsbudget mei € 230.000, diels dekt troch ûnfoarsiene middels. It behearplan leit de basis foar duorsum behear en yntegrearret duorsumheid yn it gebouwenbehear. De finansjele gefolgen wurde opnommen yn de kadernota, en der is in finansjele tuskenstân pland foar ein 2025. It plan is fêststeld yn de riedsfergadering fan 29 juny 2023.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Beheerplan Gebouwen 2023-2032
Samenvatting: Het Beheerplan Gebouwen 2023-2032 van de gemeente Waadhoeke is een strategisch document dat de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen voor de komende tien jaar vastlegt. Het plan is een uitwerking van het coalitieakkoord Sûn Wurkje oan ‘e takomst 2022, waarin de ambitie is uitgesproken om in 2040 energieneutraal te zijn. Het beheerplan integreert duurzaamheid in het gebouwenbeheer en vraagt om een structurele verhoging van het onderhoudsbudget met €230.000 per jaar. De financiële impact van verduurzaming wordt meegenomen in de kadernota, met een geschatte jaarlijkse kostenpost van €625.000 voor verduurzamingsmaatregelen.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig, met duidelijke financiële ramingen en een overzicht van de benodigde budgetverhogingen. Echter, er is beperkte informatie over de specifieke verduurzamingsmaatregelen en de exacte impact op de energiebesparing.
Rol van de Raad
De raad moet het beheerplan vaststellen en de voorgestelde budgetverhogingen goedkeuren. Daarnaast houdt de raad toezicht op de uitvoering en kan bij afwijkingen extra krediet worden gevraagd.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de prioritering van duurzaamheid binnen het beschikbare budget en de bereidheid om extra financiële middelen vrij te maken voor verduurzaming.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART: het heeft een specifieke doelstelling (verduurzaming), een meetbare financiële impact, en een tijdsgebonden horizon (2040). Echter, de specifieke verduurzamingsmaatregelen en hun directe impact zijn minder concreet uitgewerkt.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het beheerplan vast te stellen en de structurele budgetverhoging van €230.000 goed te keuren.
Participatie
Participatie is beperkt tot informeren, gezien het beheerplan een uitvoering is van bestaand beleid. Gebruikers worden betrokken bij de uitvoering.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een centraal thema in het voorstel, met de ambitie om energieneutraal te zijn in 2040 en de integratie van duurzame materialen in het gebouwenbeheer.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen omvatten een structurele verhoging van het onderhoudsbudget met €230.000 per jaar en een geschatte jaarlijkse kostenpost van €625.000 voor verduurzaming. Deze kosten worden deels gedekt door bestaande financiële ruimte binnen de post Onvoorzien. De exacte dekking van de verduurzamingskosten wordt verder uitgewerkt in de kadernota.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Verduurzaming Beheerplan Gebouwen Duurzaamheid Energieneutraal Budgetten Onderhoud Coalitieakkoord Investeringen Kadernota Financiële gevolgenVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Stellingwerf - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M. Kamerling - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
K. Arendz - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Stellingwerf - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
K. Arendz - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 13 Locatiekeuze scholen en zwembad
Nieuwbouw scholen en zwembad in Waadhoeke: Raad vraagt om herziening locatiekeuze
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft een voorstel ontvangen voor de nieuwbouw van twee scholen en een duurzaam zwembad op Bloemketerp Noord. Hoewel de locatie voordelen biedt, roept de Raad op tot een herziening van de locatiekeuze en een bredere toekomstvisie voor Franeker.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel voor de nieuwbouw van de scholen AMS en De Kabas, en een nieuw duurzaam zwembad op Bloemketerp Noord besproken. De huidige locatie van AMS is ongeschikt geworden, en Bloemketerp Noord leek een logische keuze vanwege eigendom, ruimte en planologische mogelijkheden. De schoolbesturen en huidige gebruikers staan positief tegenover de plannen, en de samenwerking met Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) zou worden voortgezet.Echter, de discussie in de raad verliep anders dan verwacht. Mevrouw Koornstra, namens sportclub Franeker, uitte haar teleurstelling over de communicatie en benadrukte de noodzaak van open en eerlijke communicatie. "Het gaat om beslissingen die voor de lange termijn veel impact hebben," aldus Koornstra.
Het CDA, vertegenwoordigd door mevrouw Vlaar, stelde dat het proces niet zorgvuldig genoeg was doorlopen. "We zijn na het besluit van december 2021 niet meer op de hoogte gehouden van de zoektocht naar een definitieve locatie," zei Vlaar. Ze benadrukte het belang van een integrale benadering en kondigde een motie aan, mede ingediend door Sam Gemeentebelangen, FP en de VVD, om een startnotitie te eisen en een extern onderzoek te starten naar de stadsstructuur van Franeker.
De wethouder erkende dat er mogelijk onvoldoende communicatie was geweest en stelde voor om samen met de raad een compacte opdracht voor een stedenbouwkundig bureau te formuleren. "We willen graag met de raad verkennen hoe we dit proces goed kunnen doorlopen," aldus de wethouder.
De motie werd uiteindelijk aangenomen, met brede steun van de raad. Mevrouw Mast van Gemeentebelangen benadrukte dat het niet de bedoeling was om bestaande plannen te frustreren, maar om een weloverwogen keuze te maken voor de komende 40 jaar. "We kunnen het maar één keer goed doen," voegde ze toe.
De komende tijd zal er een overleg plaatsvinden met de woordvoerders van de betrokken fracties om de opdracht voor het stedenbouwkundig bureau scherp te stellen. Het doel is om snel duidelijkheid te krijgen over de beste locatie voor de nieuwbouw, zonder verdere vertragingen.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft een voorstel ontvangen over de locatiekeuze voor de nieuwbouw van twee scholen, AMS en De Kabas, en een nieuw duurzaam zwembad. De voorgestelde locatie is Bloemketerp Noord. De huidige locatie van AMS is ongeschikt geworden door diverse problemen, waaronder de slechte staat van het gebouw It Finster en de behoefte aan extra ruimte. Bloemketerp Noord biedt de beste mogelijkheden qua eigendom, ruimte en planologische mogelijkheden. De schoolbesturen en huidige gebruikers van de locatie staan positief tegenover de plannen. Het combineren van de scholen en het zwembad kan synergie en financiële voordelen opleveren. De samenwerking met Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) wordt voortgezet, waarbij SMV de gemeente ontzorgt in het ontwikkeltraject. De gemeenteraad wordt in december 2023 geïnformeerd over de voortgang. Er zijn risico's en kanttekeningen, zoals de impact op de buitenruimte en reacties van omwonenden. Het project gaat verder met de initiatieffase, waarbij een nieuwe intentieverklaring wordt ondertekend. De verwachte kosten voor het vervolg van de initiatieffase zijn € 32.500, waarvoor voldoende budget beschikbaar is.
Nijbou skoallen en swimbad yn Waadhoeke: Ried freget om herbesjoch fan lokaasjekar.
De gemeenteried fan Waadhoeke hat in foarstel ûntfongen foar de nijbou fan twa skoallen en in duorsum swimbad op Bloemketerp Noard. Alhoewol't de lokaasje foardielen biedt, ropt de Raad op ta in herbesjoch fan de lokaasjekar en in breedere takomstfisy foar Frjentsjer.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering waard it foarstel foar de nijbou fan de skoallen AMS en De Kabas, en in nij duorsum swimbad op Bloemketerp Noard besprutsen. De hjoeddeistige lokaasje fan AMS is ûngeskikt wurden, en Bloemketerp Noard like in logyske kar fanwege eigendom, romte en planologyske mooglikheden. De skoallebestjoeren en hjoeddeistige brûkers steane posityf tsjinoer de plannen, en de gearwurking mei Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) soe fuortset wurde.Lykwols, de diskusje yn de ried ferrûn oars as ferwachte. Frou Koornstra, namens sportklup Frjentsjer, utere har teleurstelling oer de kommunikaasje en benadrukke de needsaak fan iepen en earlike kommunikaasje. "It giet om beslúten dy't foar de lange termyn in soad ynfloed hawwe," sa sei Koornstra.
It CDA, fertsjintwurdige troch frou Vlaar, stelde dat it proses net genôch soarchfâldich trochrûn wie. "Wy binne nei it beslút fan desimber 2021 net mear op 'e hichte holden fan de syktocht nei in definityf lokaasje," sa sei Vlaar. Se benadrukke it belang fan in yntegrale oanpak en kondige in motyf oan, mei yndien troch Sam Gemeentebelangen, FP en de VVD, om in startnotysje te easkjen en in ekstern ûndersyk te starten nei de stedsstruktuer fan Frjentsjer.
De wethâlder erkende dat der mooglik net genôch kommunikaasje west hie en stelde foar om tegearre mei de ried in kompakte opdracht foar in stedenboukundich buro te formulearjen. "Wy wolle graach mei de ried ûndersykje hoe't wy dit proses goed trochrinne kinne," sa sei de wethâlder.
De motyf waard úteinlik oannommen, mei brede stipe fan de ried. Frou Mast fan Gemeentebelangen benadrukke dat it net de bedoeling wie om besteande plannen te frustrearjen, mar om in wolôfwage kar te meitsjen foar de kommende 40 jier. "Wy kinne it mar ien kear goed dwaan," foegde se ta.
De kommende tiid sil der in oerlis plakfine mei de wurdsprekkers fan de belutsen fraksjes om de opdracht foar it stedenboukundich buro skerp te stellen. It doel is om gau dúdlikheid te krijen oer de bêste lokaasje foar de nijbou, sûnder fierdere fertragingen.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat in foarstel ûntfongen oer de lokaasjekar foar de nijbou fan twa skoallen, AMS en De Kabas, en in nij duorsum swimbad. De foarstelde lokaasje is Bloemketerp Noard. De hjoeddeistige lokaasje fan AMS is ûngeskikt wurden troch ferskate problemen, lykas de minne steat fan it gebou It Finster en de behoefte oan ekstra romte. Bloemketerp Noard biedt de bêste mooglikheden wat eigendom, romte en planologyske mooglikheden oanbelanget. De skoallebestjoeren en hjoeddeistige brûkers fan de lokaasje steane posityf tsjinoer de plannen. It kombinearjen fan de skoallen en it swimbad kin sinergje en finansjele foardielen opleverje. De gearwurking mei Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) wurdt fuortset, dêr't SMV de gemeente ûntlastet yn it ûntwikkeltraject. De gemeenteried wurdt yn desimber 2023 ynformaasje jûn oer de foargean. Der binne risiko's en kanttekeningen, lykas de ynfloed op de bûtenromte en reaksjes fan omwenners. It projekt giet fierder mei de ynitiatyffaze, dêr't in nije yntinsjeferklearring ûndertekene wurdt. De ferwachte kosten foar it ferfolch fan de ynitiatyffaze binne € 32.500, dêr't genôch budzjet foar beskikber is.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Locatiekeuze scholen en zwembad". Het voorstel betreft de ontwikkeling van nieuwbouw voor twee scholen, AMS en De Kabas, en een nieuw duurzaam zwembad op de locatie Bloemketerp Noord. Het college wordt opgedragen om plannen te ontwikkelen voor deze nieuwbouw en de samenwerking met de Stichting Maatschappelijk Vastgoed voort te zetten. De gemeenteraad wordt in december 2023 geïnformeerd over de voortgang.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke beschrijving van de achtergrond, de redenen voor de locatiekeuze, en de stappen die genomen moeten worden. Er zijn echter enkele details die verder uitgewerkt kunnen worden, zoals de specifieke duurzaamheidsmaatregelen en de participatie van omwonenden.
Rol van de raad:
De raad moet een besluit nemen over de locatiekeuze en de voortzetting van de samenwerking met SMV. Daarnaast moet de raad goed geïnformeerd blijven over de voortgang van het project.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de locatiekeuze en de samenwerking met SMV. Er moet ook rekening gehouden worden met de reacties van omwonenden en de impact op het beschermde stadsgezicht.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is deels SMART. De doelen zijn specifiek en tijdgebonden, maar de meetbaarheid en haalbaarheid van de duurzaamheidsdoelen zijn niet volledig uitgewerkt. Er zijn geen duidelijke inconsequenties, maar de participatie van omwonenden kan beter gestructureerd worden.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het college opdracht te geven plannen te ontwikkelen voor de nieuwbouw op Bloemketerp Noord en de samenwerking met SMV voort te zetten.
Participatie:
Er is enige participatie geweest met schoolbesturen en huidige gebruikers van de locatie. Er wordt een informatieavond gepland voor omwonenden, maar de participatie kan verder uitgebreid worden.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, vooral met betrekking tot het nieuwe zwembad. Er wordt gesproken over een duurzaam zwembad, maar specifieke maatregelen worden niet genoemd.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn deels gedekt. Er zijn resterende middelen voor de initiatieffase en het budget voor locatieonderzoek zwembad is beschikbaar. De verwachte kosten voor het vervolg van de initiatieffase zijn €32.500, waarvan een deel gedekt is door het beschikbare budget.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bloemketerp Noord Nieuwbouw Duurzaam zwembad AMS De Kabas Stichting Maatschappelijk Vastgoed (SMV) Initiatieffase Locatiekeuze Franeker Sport- en recreatieve combinatiesVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Hoekstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T.J. Vlaar-Vroonland - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Stellingwerf - SAM
K. Arendz - Wethouder
H. Stellingwerf - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. de Vries - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T.J. Vlaar-Vroonland - CDA
R. de Vries - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T.J. Vlaar-Vroonland - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. de Vries - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Venema - CDA
R. de Vries - Wethouder
M. Kamerling - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. de Vries - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
R. de Vries - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
R. de Vries - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. de Vries - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T.J. Vlaar-Vroonland - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T.J. Vlaar-Vroonland - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Hoekstra - Gemeentebelangen
K. Arendz - Wethouder
R. Venema - CDA
M. Kamerling - CDA
R. Rotsma - SAM
Onbekende spreker -
Agendapunt 14 RV Actualisatie supermarktbeleid en binnenstadsvisie
Geen nieuwe supermarkten in Franeker: Gemeenteraad Waadhoeke houdt vast aan huidig beleid
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft besloten om het huidige supermarktbeleid in Franeker te handhaven, wat betekent dat er geen nieuwe supermarkten worden toegestaan. Dit besluit is onderdeel van een bredere binnenstadsvisie die gericht is op het versterken van de levendigheid en aantrekkingskracht van de stad.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om het supermarktbeleid en de binnenstadsvisie te actualiseren uitvoerig besproken. De visie richt zich op het behoud van een levendige binnenstad door het stimuleren van combinatiebezoeken aan supermarkten en het centrum. Er zijn plannen voor vergroening en herinrichting van de Dijkstraat, met een geraamd budget van €30.000.De heer Meijerink, een ondernemer die al sinds 2015 probeert een nieuwe supermarkt in Franeker te vestigen, sprak zijn frustratie uit over het besluit. "Ik ben sinds 2015 bezig om in deze mooie plaats een additionele supermarkt te kunnen vestigen. Tot nu toe is dat nog niet gelukt," aldus Meijerink. Hij bekritiseerde de gemeenteraad voor het baseren van hun besluit op een beperkt onderzoek onder 300 bezoekers en waarschuwde voor juridische complicaties.
Mevrouw Dijkstra van de Ondernemersvereniging Franeker sprak namens de lokale ondernemers en benadrukte het belang van supermarkten in het kernwinkelgebied. "Wij zijn ervan overtuigd dat het bijdraagt aan het zogenaamde cross selling in de stad," zei Dijkstra. Ze pleitte ook voor meer groen en betere verlichting in de binnenstad.
De discussie leidde tot een amendement, ingediend door de heer Van Wijk van de Sam-fractie, dat pleitte voor meer aandacht voor horeca-ontwikkeling in de binnenstad. "Er is zoveel meer mogelijk hier in Franeker dan wat we nu hebben," stelde Van Wijk. Het amendement kreeg steun van meerdere fracties, maar de wethouder stelde voor om eerst een memo op te stellen over het huidige horecabeleid.
De fracties van Gemeentebelangen en een deel van de Sam-fractie uitten hun zorgen over het supermarktbeleid. "Het lijkt op oneerlijke concurrentie," zei de heer Kampstra van Gemeentebelangen. Hij pleitte voor een koopstromenonderzoek om de effecten van een extra supermarkt te onderzoeken.
Ondanks de bezwaren werd het voorstel aangenomen, met de toezegging dat er een memo over het horecabeleid zal volgen. De wethouder benadrukte dat de binnenstadsvisie snel in actie moet worden omgezet om Franeker aantrekkelijker te maken voor zowel inwoners als toeristen.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft besloten het supermarktbeleid en de binnenstadsvisie voor Franeker te actualiseren. Het huidige supermarktbeleid blijft van kracht, wat betekent dat er geen nieuwe supermarkten in Franeker worden toegestaan. Dit beleid ondersteunt het combinatiebezoek aan supermarkten en de binnenstad, wat essentieel is voor een levendige binnenstad. De geactualiseerde binnenstadsvisie biedt kaders voor toekomstige ontwikkelingen en streeft naar een toekomstbestendige binnenstad met een focus op toerisme en recreatie. Er zijn plannen voor projecten zoals de vergroening van de binnenstad en de herinrichting van de Dijkstraat, die de aantrekkingskracht en leefbaarheid van Franeker moeten vergroten. De kosten voor deze projecten worden geraamd op €30.000 en zullen worden gedekt uit bestaande budgetten. Het besluit is genomen zonder dat er bezwaar of beroep mogelijk is, totdat de plannen worden opgenomen in het Omgevingsplan voor Waadhoeke.
Gjin nije supermerken yn Frjentsjer: Gemeenteried Waadhoeke hâldt fêst oan hjoeddeiske belied
De gemeenteried fan Waadhoeke hat besletten om it hjoeddeiske supermerkbelied yn Frjentsjer te behâlden, wat betsjut dat der gjin nije supermerkten tastien wurde. Dit beslút is in ûnderdiel fan in breedere binnenstêdsfisy dy't rjochte is op it fersterkjen fan de libbensdynamyk en oantreklikens fan de stêd.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering waard it foarstel om it supermerkbelied en de binnenstêdsfisy te aktualisearjen út en troch besprutsen. De fisy rjochtet him op it behâld fan in libbene binnenstêd troch it stimulearjen fan kombinaasjebesiken oan supermerken en it sintrum. Der binne plannen foar fergrining en herynrjochting fan de Dijkstraat, mei in ramme budzjet fan €30.000.De hear Meijerink, in ûndernimmer dy't al sûnt 2015 besiket in nije supermerk yn Frjentsjer te fêstigjen, útspruts syn frustearje oer it beslút. "Ik bin sûnt 2015 dwaande om yn dizze moaie stêd in oanfoljende supermerk te kinnen fêstigjen. Oant no ta is dat noch net slagge," sa sei Meijerink. Hy kritysearre de gemeenteried foar it basearjen fan har beslút op in beheind ûndersyk ûnder 300 besikers en warskôge foar juridyske komplikaasjes.
Frou Dijkstra fan de Ûndernimmersferiening Frjentsjer spruts namens de lokale ûndernimmers en benadrukke it belang fan supermerken yn it sintrumwinkelgebiet. "Wy binne oertsjûge dat it bydraacht oan de sa neamde cross selling yn de stêd," sa sei Dijkstra. Se pleite ek foar mear grien en bettere ferljochting yn de binnenstêd.
De diskusje liede ta in amendemint, yntsjinne troch de hear Van Wijk fan de Sam-fraksje, dat pleite foar mear omtinken foar horeka-ûntwikkeling yn de binnenstêd. "Der is safolle mear mooglik hjir yn Frjentsjer as wat wy no hawwe," stelde Van Wijk. It amendemint krige stipe fan mear fraksjes, mar de wethâlder stelde foar earst in memo op te stellen oer it hjoeddeiske horekabelied.
De fraksjes fan Gemeentebelangen en in part fan de Sam-fraksje útten har soargen oer it supermerkbelied. "It liket op ûneare konkurrinsje," sa sei de hear Kampstra fan Gemeentebelangen. Hy pleite foar in keapstreamûndersyk om de effekten fan in ekstra supermerk te ûndersykjen.
Nettsjinsteande de bezwieren waard it foarstel oannommen, mei de tastimming dat der in memo oer it horekabelied folgje sil. De wethâlder benadrukke dat de binnenstêdsfisy gau yn aksje omset wurde moat om Frjentsjer oantrekliker te meitsjen foar sawol ynwenners as toeristen.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat besletten it supermerkbelied en de binnenstêdsfisy foar Frjentsjer te aktualisearjen. It hjoeddeiske supermerkbelied bliuwt fan krêft, wat betsjut dat der gjin nije supermerken yn Frjentsjer tastien wurde. Dit belied stipe it kombinaasjebesite oan supermerken en de binnenstêd, wat essensjeel is foar in libbene binnenstêd. De aktualisearre binnenstêdsfisy biedt ramten foar takomstige ûntwikkelingen en stribbet nei in takomstbestindige binnenstêd mei in fokus op toerisme en rekreaasje. Der binne plannen foar projekten lykas it fergrinjen fan de binnenstêd en de herynrychting fan de Dijkstraat, dy't de oantreklikens en leefberens fan Frjentsjer fergrutsje moatte. De kosten foar dizze projekten wurde rame op €30.000 en sille dekt wurde út besteande budzjetten. It beslút is nommen sûnder dat der beswier of berop mooglik is, oant de plannen opnommen wurde yn it Omjouwingsplan foar Waadhoeke.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Actualisatie supermarktbeleid Franeker en binnenstadsvisie Franeker
Samenvatting: Het voorstel betreft de actualisatie van het supermarktbeleid en de binnenstadsvisie voor Franeker. Het doel is om de functioneel ruimtelijke structuur van de binnenstad te optimaliseren en toekomstbestendig te maken. Het voorstel omvat het voortzetten van het huidige supermarktbeleid, waarbij geen nieuwe supermarkten worden toegestaan, en het vaststellen van de geactualiseerde binnenstadsvisie. Daarnaast worden projecten voorgesteld zoals de herinrichting van de Dijkstraat en vergroening van de binnenstad. De financiële implicaties worden deels gedekt door bestaande budgetten. Participatie van lokale stakeholders is betrokken bij de totstandkoming van de visie.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig, met gedetailleerde informatie over de achtergrond, motivering en financiële aspecten. Er zijn echter enkele kanttekeningen, zoals de afhankelijkheid van toekomstige budgetbeslissingen voor de uitvoering van bepaalde projecten.
Rol van de Raad
De raad moet beslissen over het voortzetten van het huidige supermarktbeleid, het vaststellen van de binnenstadsvisie en het starten van de planvorming voor diverse projecten. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren en mogelijk maken van de voorgestelde beleidsrichtingen en projecten.
Politieke keuzes
De raad moet kiezen tussen het handhaven van het huidige beleid of het toestaan van nieuwe supermarkten, wat invloed heeft op de binnenstad en omliggende dorpen. Daarnaast moet de raad beslissen over de prioritering en financiering van de voorgestelde projecten.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART: specifieke doelen en projecten zijn benoemd, maar tijdsgebonden elementen zijn minder duidelijk. Er zijn geen grote inconsistenties, maar de afhankelijkheid van toekomstige budgetbeslissingen kan als een zwakte worden gezien.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het huidige supermarktbeleid voort te zetten, de binnenstadsvisie vast te stellen en de voorgestelde projecten te initiëren.
Participatie
Er is sprake van participatie van lokale ondernemers en stakeholders bij de totstandkoming van de binnenstadsvisie. Inwoners zijn geïnformeerd en hebben input kunnen geven tijdens een inloopbijeenkomst.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, met name in de voorgestelde vergroening van de binnenstad, wat bijdraagt aan klimaatadaptatie en leefbaarheid.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen worden geschat op €30.000, gedekt door bestaande budgetten voor stedenbouw en rioleringsplannen. Verdere financiering voor de herinrichting van de Dijkstraat moet nog worden vastgesteld in de kadernota van 2024.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Supermarktbeleid Binnenstadsvisie Franeker Dijkstraat Vergroenen inrichting Zichtbare tuinen Markeren centrumentrees Combinatiebezoek Toekomstbestendige binnenstad ParkeersituatieVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. Cuperus - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Kamstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Kamstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M. Kamerling - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Kamstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Kamstra - Gemeentebelangen
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M. Kamerling - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. Cuperus - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. Cuperus - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
R. Rotsma - SAM
Agendapunt 14.a Nieuw besluit op bezwaar RetailPlan
Gemeenteraad Waadhoeke wijst voorstel RetailPlan af: "Juridisch stuk zonder procesbelang"
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft het verzoek van RetailPlan B.V. om het bestemmingsplan Franeker-Zuid te wijzigen, afgewezen. Het bedrijf wilde een supermarkt vestigen op een specifieke locatie, maar de raad oordeelde dat er geen procesbelang meer is.
Samenvatting
RetailPlan B.V. heeft de gemeenteraad van Waadhoeke verzocht om het bestemmingsplan Franeker-Zuid te wijzigen, omdat het volgens hen niet voldoet aan de Europese Dienstenrichtlijn. Het doel was om een supermarkt te vestigen op een specifieke locatie. De gemeenteraad wees het verzoek af, waarna RetailPlan bezwaar maakte. Dit bezwaar werd niet-ontvankelijk verklaard omdat de beoogde locatie niet meer beschikbaar was. RetailPlan ging in beroep en de Raad van State oordeelde dat een nieuw besluit op bezwaar nodig was. De gemeenteraad moet nu beslissen of RetailPlan nog procesbelang heeft. Het voorstel is om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren vanwege het ontbreken van procesbelang en, indien nodig, inhoudelijk ongegrond te verklaren. RetailPlan moet een dwangsom van € 602,- ontvangen vanwege het niet tijdig beslissen door de gemeente.
Gemeenteried Waadhoeke wiest foarstel RetailPlan ôf: "Juridysk stik sûnder prosesbelang"
De gemeenteried fan Waadhoeke hat it fersyk fan RetailPlan B.V. om it bestimmingsplan Frjentsjer-Súd te feroarjen, ôfwêzen. It bedriuw woe in supermerk fêstigje op in spesifike lokaasje, mar de ried oardiele dat der gjin prosesbelang mear is.
Samenvatting
RetailPlan B.V. hat de gemeenteried fan Waadhoeke frege om it bestimmingsplan fan Franeker-Zuid te feroarjen, om't it neffens harren net foldocht oan de Europese Tsjinstenrjochtlinje. It doel wie om in supermerk te fêstigjen op in spesifike lokaasje. De gemeenteried wies it fersyk ôf, dêrnei makke RetailPlan beswier. Dit beswier waard net-ûntfanklik ferklearre om't de beoogde lokaasje net mear beskikber wie. RetailPlan gie yn berop en de Ried fan Steat oardiele dat in nij beslút op beswier nedich wie. De gemeenteried moat no beslisse oft RetailPlan noch prosesbelang hat. It foarstel is om it beswier net-ûntfanklik te ferklearjen fanwegen it ûntbrekken fan prosesbelang en, as nedich, ynhâldlik ûngegrûn te ferklearjen. RetailPlan moat in dwangsom fan € 602,- ûntfange fanwegen it net tiidich beslissen troch de gemeente.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Verzoek Retailplan B.V. het bestemmingsplan Franeker - Zuid te wijzigen". Retailplan B.V. verzoekt de gemeenteraad van Waadhoeke om het bestemmingsplan Franeker Zuid te wijzigen, omdat het volgens hen niet voldoet aan de Europese Dienstenrichtlijn. Ze willen uiteindelijk een afwijking van de voorschriften aanvragen. Het college stelt voor om het verzoek af te wijzen, verwijzend naar een eerdere uitspraak van de Raad van State die het huidige beleid Dienstenrichtlijn-proof achtte.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het een gedetailleerde juridische onderbouwing biedt voor de afwijzing van het verzoek. Het verwijst naar relevante jurisprudentie en legt de juridische context uit.
Rol van de raad:
De raad heeft de bevoegdheid om te beslissen over het al dan niet wijzigen van het bestemmingsplan. Het voorstel vraagt de raad om het verzoek van Retailplan B.V. af te wijzen.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van het huidige bestemmingsplan, dat als Dienstenrichtlijn-proof wordt beschouwd, of het herzien ervan op basis van het verzoek van Retailplan B.V.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in zijn doel om het verzoek af te wijzen. Het is realistisch en tijdgebonden, gezien de juridische context en eerdere uitspraken. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen om het verzoek van Retailplan B.V. gemotiveerd af te wijzen, zoals voorgesteld door het college.
Participatie:
Er is geen sprake van inwonersparticipatie in dit voorstel, aangezien het een juridische kwestie betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet als relevant onderwerp genoemd in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn beperkt tot de legesnota van €3.063 die aan de aanvrager is gestuurd. Er is geen verdere financiële dekking nodig, aangezien het voorstel geen wijziging van het bestemmingsplan inhoudt. -
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Beslissing op bezwaar Retailplan
Samenvatting: Het voorstel betreft de afhandeling van een bezwaarschrift van Retailplan tegen de afwijzing van hun verzoek om het bestemmingsplan Franeker-Zuid te wijzigen. Retailplan stelde dat het plan niet voldeed aan de Europese Dienstenrichtlijn. De gemeenteraad had eerder het verzoek afgewezen, verwijzend naar een uitspraak van de Raad van State. De adviescommissie bezwaarschriften oordeelde dat Retailplan niet-ontvankelijk is, omdat zij geen belanghebbende zijn. Het voorstel is om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren en Retailplan hierover te informeren.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is volledig in de zin dat het de relevante achtergrondinformatie, juridische overwegingen en het advies van de adviescommissie bezwaarschriften bevat. Het biedt een duidelijke motivering voor de niet-ontvankelijkheid van het bezwaar.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad moet beslissen over de niet-ontvankelijkheid van het bezwaarschrift van Retailplan, op basis van het advies van de adviescommissie bezwaarschriften.
Politieke keuzes
De raad moet kiezen of zij het advies van de adviescommissie overneemt en Retailplan niet-ontvankelijk verklaart, of dat zij een andere koers wil varen, bijvoorbeeld door het bezwaar toch inhoudelijk te behandelen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de beslissing die moet worden genomen (niet-ontvankelijk verklaren). Het is haalbaar en relevant binnen de juridische kaders. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad
De raad moet besluiten om het bezwaarschrift van Retailplan niet-ontvankelijk te verklaren en Retailplan hiervan op de hoogte te stellen.
Participatie
Participatie van inwoners is niet van toepassing gezien de aard van het onderwerp, dat een juridische kwestie betreft zonder directe betrokkenheid van de bredere gemeenschap.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het een juridische afhandeling van een bezwaar betreft.
Financiële gevolgen
Er zijn geen directe financiële gevolgen van dit voorstel. Er wordt geen dekking aangegeven, omdat er geen kosten of financiële verplichtingen worden genoemd. -
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Nieuw besluit op bezwaar RetailPlan B.V." Het voorstel betreft een nieuw besluit op bezwaar van RetailPlan B.V. tegen de afwijzing van hun verzoek om het bestemmingsplan Franeker-Zuid te wijzigen. RetailPlan B.V. wil een supermarkt vestigen op een locatie binnen dit bestemmingsplan, maar hun eerdere verzoek werd afgewezen. De Raad van State heeft bepaald dat een nieuw besluit moet worden genomen, waarbij de vraag centraal staat of RetailPlan B.V. nog procesbelang heeft. Het voorstel adviseert om het bezwaar niet-ontvankelijk te verklaren wegens gebrek aan procesbelang en, indien nodig, inhoudelijk ongegrond te verklaren.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is gedetailleerd en biedt een uitgebreide achtergrond van de situatie, inclusief juridische overwegingen en eerdere uitspraken. Het bevat voldoende informatie om een weloverwogen besluit te nemen.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over de ontvankelijkheid en inhoudelijke gronden van het bezwaar van RetailPlan B.V. en of het college van burgemeester en wethouders gemachtigd wordt om het besluit op bezwaar aanvullend te motiveren.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij het bezwaar van RetailPlan B.V. niet-ontvankelijk verklaart vanwege het ontbreken van procesbelang en of zij het bezwaar inhoudelijk ongegrond verklaart. Daarnaast moet de raad beslissen over het mandateren van het college voor aanvullende motivering.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de te nemen besluiten. Het is tijdgebonden door de deadline voor het besluit. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het bezwaar van RetailPlan B.V. niet-ontvankelijk te verklaren en, indien nodig, inhoudelijk ongegrond. Ook moet de raad beslissen over het mandaat aan het college voor aanvullende motivering.
Participatie:
Er is geen sprake van participatie in dit voorstel, aangezien het een juridische procedure betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het voornamelijk gaat om juridische en planologische kwesties.
Financiële gevolgen:
De gemeente moet een dwangsom van € 602,- betalen aan RetailPlan B.V. vanwege het niet tijdig beslissen op het bezwaar. De dekking van deze kosten wordt niet specifiek vermeld, maar het bedrag is relatief klein en kan waarschijnlijk binnen het reguliere budget worden opgevangen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
RetailPlan B.V. Bestemmingsplan Franeker-Zuid Europese Dienstenrichtlijn Procesbelang Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State Supermarktlocatie Bezwaarschrift Omgevingsvergunning Edisonstraat 3 DwangsomVerfijning van de zoekopdracht: