10-09-2020 Gemeenteraad Waadhoeke
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 001 Opening
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 002 Vaststellen agenda
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J.J. Zijlstra - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 003 Kadernota 2.0
Gemeenteraad Waadhoeke worstelt met financiële tegenvallers en toekomstplannen
Tijdens een intensief debat over de Kadernota-2 2021-2024 van de gemeente Waadhoeke, kwamen de financiële uitdagingen en toekomstplannen van de gemeente uitgebreid aan bod. De coronacrisis heeft de financiële ruimte negatief beïnvloed, waardoor niet alle beleidswensen kunnen worden gehonoreerd. De raad debatteerde over de noodzaak van ontwikkelfondsen en de prioritering van uitgaven.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de gemeenteraad van Waadhoeke werd donderdagavond de Kadernota-2 2021-2024 besproken, een aanvulling op de eerder vastgestelde Kadernota. De coronacrisis heeft de financiële ruimte van de gemeente onder druk gezet, waardoor niet alle beleidswensen kunnen worden gehonoreerd. De raad werd gevraagd de Kadernota-2 vast te stellen en de te honoreren wensen in de Programmabegroting 2021 en meerjarenraming 2022-2024 te verwerken.De fractie van Gemeentebelangen, vertegenwoordigd door de heer Kamstra, uitte zijn zorgen over de financiële voorzichtigheid die volgens hem steeds meer wordt losgelaten. "Waadhoeke is een van de duurste gemeenten in Friesland," stelde Kamstra. Hij pleitte voor een behoudende benadering bij het honoreren van wensen, gezien de druk op de meerjarenraming.
Het CDA, bij monde van de heer Zijlstra, benadrukte de noodzaak van strategische investeringen, ondanks de financiële onzekerheden. "We moeten alert blijven," waarschuwde Zijlstra, wijzend op de risico's binnen het sociaal domein en de jeugdzorg.
De VVD, vertegenwoordigd door mevrouw Osinga, deelde de zorgen over de financiële toekomst, vooral met betrekking tot de herverdeling van het gemeentefonds. "Hoe betrouwbaar is straks de programmabegroting?" vroeg Osinga zich af.
De fractie Sam, met de heer Kuipers als woordvoerder, riep op tot een positieve benadering en stelde een motie voor om financiële ruimte te creëren voor nieuwe initiatieven. "We moeten bewegen," aldus Kuipers.
De ChristenUnie, vertegenwoordigd door mevrouw Bloem, diende een amendement in om de jongerenraad meer financiële middelen te geven voor jeugdparticipatie. "De jeugd heeft de toekomst," benadrukte Bloem.
De FP, met de heer Vollema, legde de nadruk op de noodzaak van goede internetverbindingen in de hele gemeente. "Rap internet is geen luxe," stelde Vollema.
Wethouder de Pee erkende de financiële uitdagingen maar benadrukte dat Waadhoeke relatief goed voorstaat. "We willen doorgaan met investeren," aldus de wethouder. Het college stelde voor om de motie van Sam eerst in de auditcommissie te bespreken.
Na een intensief debat werden verschillende amendementen en moties in stemming gebracht. Het amendement van Gemeentebelangen om de ontwikkelfondsen te bevriezen werd verworpen, terwijl het amendement voor werkzaamheden aan de Dijkstraat Oost raadsbreed werd aangenomen. De motie van Sam werd ingetrokken na toezeggingen van het college om de financiële ruimte verder te onderzoeken.
De besluiten rond de Kadernota-2 werden uiteindelijk aangenomen, met uitzondering van de stemmen van Gemeentebelangen en de heer Nauta van de FP. Het college kan nu verder met de uitwerking van de programmabegroting, die in november wordt behandeld.
Samenvatting
De Kadernota-2 2021-2024 van de gemeente Waadhoeke is een aanvulling op de eerder vastgestelde Kadernota 2021-2024. Vanwege de coronacrisis zijn niet alle wensen voor de zomer geïnventariseerd. Deze aanvulling biedt een update van de financiële ruimte, een uitwerking van het ontwikkelfonds en een voorstel voor nieuwe beleidswensen. Door tegenvallers is de financiële ruimte negatief bijgesteld, waardoor niet alle wensen kunnen worden gehonoreerd. De raad wordt gevraagd de Kadernota-2 vast te stellen en de te honoreren wensen in de Programmabegroting 2021 en meerjarenraming 2022-2024 te verwerken. Er wordt ook voorgesteld een bestemmingsreserve IHP in te stellen. De financiële ruimte blijft onderhevig aan wijzigingen, en de uiteindelijke afweging van wensen zal bij de Programmabegroting plaatsvinden.
Gemeenteried Waadhoeke wurget mei finansjele tsjinslach en takomstplannen
Tiden in yntinsyf debat oer de Kadernota-2 2021-2024 fan de gemeente Waadhoeke, kamen de finansjele útdagings en takomstplannen fan de gemeente útwreid oan bod. De coronakrisis hat de finansjele romte negatyf beynfloede, wêrtroch net alle beliedswinsken eare wurde kinne. De ried debattearre oer de needsaak fan ûntwikkelingsfûns en de prioritering fan útjouwerijen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn de gemeenteried fan Waadhoeke waard tongersdeitejûn de Kadernota-2 2021-2024 besprutsen, in oanfulling op de earder fêststelde Kadernota. De coronakrisis hat de finansjele romte fan de gemeente ûnder druk set, wêrtroch net alle beliedswinsken eare wurde kinne. De ried waard frege de Kadernota-2 fêst te stellen en de te earen winsken yn de Programmabegroting 2021 en mearjierrenraming 2022-2024 te ferwurkjen.De fraksje fan Gemeentebelangen, fertsjintwurdige troch de hear Kamstra, utere syn soargen oer de finansjele foarsichtichheid dy't neffens him stadichoan mear loslitten wurdt. "Waadhoeke is ien fan de djoerste gemeenten yn Fryslân," stelde Kamstra. Hy pleite foar in behâldende benadering by it earen fan winsken, sjoen de druk op de mearjierrenraming.
It CDA, troch de hear Zijlstra, benadrukte de needsaak fan strategyske ynfestearringen, ûndanks de finansjele ûnsekerheden. "We moatte alert bliuwe," warskôge Zijlstra, wizend op de riziko's binnen it sosjaal domein en de jeugdzorg.
De VVD, fertsjintwurdige troch frou Osinga, die mei de soargen oer de finansjele takomst, benammen mei betrekking ta de herferdieling fan it gemeentefûns. "Hoe betrouber is straks de programmabegroting?" frege Osinga har ôf.
De fraksje Sam, mei de hear Kuipers as wurdfoerder, ropt op ta in posityve benadering en stelde in motie foar om finansjele romte te meitsjen foar nije ynisjativen. "We moatte bewege," sa Kuipers.
De ChristenUnie, fertsjintwurdige troch frou Bloem, diende in amendemint yn om de jongerenried mear finansjele middels te jaan foar jeugdpartisipaasje. "De jeugd hat de takomst," benadrukte Bloem.
De FP, mei de hear Vollema, lei de nadruk op de needsaak fan goede ynternetferbiningen yn de hiele gemeente. "Rap ynternet is gjin lúkse," stelde Vollema.
Wethâlder de Pee erkende de finansjele útdagings mar benadrukte dat Waadhoeke relatyf goed foarstiet. "We wolle trochgean mei ynfestearjen," sa de wethâlder. It kolleezje stelde foar om de motie fan Sam earst yn de auditkommissie te besprekken.
Nei in yntinsyf debat waarden ferskate amendeminten en moties yn stimming brocht. It amendemint fan Gemeentebelangen om de ûntwikkelingsfûnsen te befriezen waard ferworpen, wylst it amendemint foar wurksumheden oan de Dijkstraat East raadsbreed oannommen waard. De motie fan Sam waard yntrokken nei tasegingen fan it kolleezje om de finansjele romte fierder te ûndersykjen.
De besluten rûn de Kadernota-2 waarden úteinlik oannommen, mei útsûndering fan de stimmen fan Gemeentebelangen en de hear Nauta fan de FP. It kolleezje kin no fierder mei de útwurking fan de programmabegroting, dy't yn novimber behannele wurdt.
Samenvatting
De Kadernota-2 2021-2024 fan de gemeente Waadhoeke is in oanfulling op de earder fêststelde Kadernota 2021-2024. Fanwege de coronakrisis binne net alle winsken foar de simmer ynventarisearre. Dizze oanfulling biedt in update fan de finansjele romte, in útwurking fan it ûntwikkelingsfûns en in foarstel foar nije beliedswinsken. Troch ôffallers is de finansjele romte negatyf bysteld, wêrtroch net alle winsken eare wurde kinne. De ried wurdt frege de Kadernota-2 fêst te stellen en de te earen winsken yn de Programmabegroting 2021 en mearjierrenraming 2022-2024 te ferwurkjen. Der wurdt ek foarsteld in bestimmingsreserve IHP yn te stellen. De finansjele romte bliuwt ûnderhavig oan feroaringen, en de úteinlike ôfweging fan winsken sil by de Programmabegroting plakfine.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Kadernota-2 2021-2024
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Kadernota-2 2021-2024". Het document is een aanvulling op de eerder vastgestelde Kadernota 2021-2024 en biedt een update van de financiële ruimte, een uitwerking van het ontwikkelfonds en een voorstel voor nieuwe beleidswensen. Vanwege de impact van de coronacrisis zijn niet alle wensen eerder geïnventariseerd. Deze nota dient als tussenstap in de voorbereiding van de begroting 2021 en meerjarenraming 2021-2024. De financiële ruimte is negatief bijgesteld, waardoor niet alle wensen kunnen worden gehonoreerd. De raad moet besluiten over de vaststelling van deze nota en de verwerking van wensen in de programmabegroting.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de context van de gegeven omstandigheden. Het biedt een gedetailleerde update van de financiële situatie en prioritering van wensen. Echter, de dynamische aard van de financiële ruimte betekent dat er nog wijzigingen kunnen optreden.
Rol van de raad:
De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van de Kadernota-2 en het maken van keuzes over welke wensen gehonoreerd worden in de programmabegroting. De raad moet ook beslissen over het instellen van een bestemmingsreserve.
Politieke keuzes:
De raad moet keuzes maken over welke beleidswensen prioriteit krijgen binnen de beperkte financiële ruimte. Dit kan betekenen dat sommige wensen niet gehonoreerd worden.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doordat het duidelijke financiële kaders en prioriteiten stelt. Echter, de mogelijkheid van wijzigingen in de financiële ruimte kan de tijdgebondenheid en realisme beïnvloeden.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de Kadernota-2 vast te stellen, de te honoreren wensen te verwerken in de programmabegroting, en een bestemmingsreserve IHP in te stellen.
Participatie:
Er is geen sprake van inwonersparticipatie in dit voorstel. De communicatie verloopt via de gebruikelijke kanalen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn significant, met beperkte structurele en incidentele ruimte. De algemene reserve blijft boven de norm, maar zakt vanaf 2023 iets onder de norm. Er wordt een bestemmingsreserve ingesteld om incidentele lasten op te vangen. De dekking van financiële gevolgen wordt deels bereikt door prioritering van wensen en het instellen van een bestemmingsreserve.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Kadernota-2 2021-2024 Programmabegroting Financiële ruimte Wensen Bestemmingsreserve Algemene Reserve Ontwikkelfonds Corona-crisis Meerjarenraming RuimteberekeningVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Kamstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J.J. Zijlstra - CDA
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S.s. Kuipers
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Bloem-hofman
D. Bloem-hofman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
L.j. Vollema
M.C.M. Waanders - Burgemeester
C.m. De Pee
C.m. De Pee
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
C.m. De Pee
M.C.M. Waanders - Burgemeester
C.m. De Pee
B. Tol - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
N. Haarsma - Wethouder
J. Osinga-Bonnema - VVD
N. Haarsma - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Tol - Wethouder
L.j. Vollema
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Tol - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Kamstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Kamstra - Gemeentebelangen
J.J. Zijlstra - CDA
D. Kamstra - Gemeentebelangen
S.s. Kuipers
D. Kamstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J.J. Zijlstra - CDA
D. Kamstra - Gemeentebelangen
J.J. Zijlstra - CDA
D. Kamstra - Gemeentebelangen
J.J. Zijlstra - CDA
D. Kamstra - Gemeentebelangen
J.J. Zijlstra - CDA
S.s. Kuipers
J.J. Zijlstra - CDA
D. Kamstra - Gemeentebelangen
J.J. Zijlstra - CDA
J. Osinga-Bonnema - VVD
S.s. Kuipers
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S.s. Kuipers
D. Kamstra - Gemeentebelangen
S.s. Kuipers
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S.s. Kuipers
D. Kamstra - Gemeentebelangen
S.s. Kuipers
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Bloem-hofman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
L.j. Vollema
M.C.M. Waanders - Burgemeester
C.m. De Pee
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Tol - Wethouder
G. Iedema-zondervan
B. Tol - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
N. Haarsma - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S.s. Kuipers
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Kamstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Bloem-hofman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Nauta - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
00:02:40 - 00:15:19 - 00:31:46 - 00:43:58 - 00:53:00 - 00:57:29 - 01:05:00 - 01:07:38 - 01:16:19 - 01:18:55 - 01:29:30 - 01:35:45 - 01:38:29 - 01:40:24 - 01:41:26 - 01:43:02 - 01:43:30 - 01:43:48 - 01:44:03 - 01:44:20 - 02:04:37 - 02:09:01 - 02:09:22 - 02:24:39 - 02:40:15 - 02:40:21 - 02:43:32 - 02:47:33 - 02:54:54 - 02:57:03 - 03:00:01 - 03:04:34 - 03:08:03 - 03:08:43 - 03:13:31 - 03:14:47 - 03:15:37 - 03:16:17 - 03:17:29