10-10-2019 Kernteam
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 001 Opening en welkom door voorzitter Wietske van der Veen
W.v.d. Veen
W.v.d. Veen
W.v.d. Veen
W.v.d. Veen
Agendapunt 002 Presentatie achtergronden en inhoud
W.v.d. Veen
Onbekende spreker
J. Osinga-Bonnema - VVD
Onbekende spreker
W.v.d. Veen
W.v.d. Veen
Onbekende spreker
W.v.d. Veen
W.v.d. Veen
W.v.d. Veen
Agendapunt 003 Onderling gesprek over de inhoud met het onderwijsveld
W.v.d. Veen
W.v.d. Veen
W.v.d. Veen
J. Osinga-Bonnema - VVD
W.v.d. Veen
W.v.d. Veen
Onbekende spreker
J. Osinga-Bonnema - VVD
W.v.d. Veen
Agendapunt 005 Bespreken beleidsuitgangspunten door raadsleden
Onderwijsbeleid Waadhoeke: Gemeenteraad Debatteert over Toekomstige Kaders
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft intensief gedebatteerd over de uitgangspuntennotitie onderwijs, die de basis vormt voor een nieuwe onderwijsvisie en een integraal huisvestingsplan. De notitie, opgesteld na overleg met het onderwijsveld, vraagt om kaders voor toekomstig beleid. De visie wordt in november besproken en in december aan de raad voorgelegd.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat kwamen diverse zorgen en suggesties naar voren. Een van de opvallende punten was de zorg over het aantal leerlingen zonder startkwalificatie. "In het schooljaar 2017-2018 hadden we 854 leerlingen zonder startkwalificatie. Dat is een hoog getal waar ik van wakker lig," aldus een raadslid. Er werd gepleit voor concrete acties om deze jongeren te ondersteunen.Ook de samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg kwam aan bod. "Het onderwijs is een bolwerk waar je moeilijk tussenkomt," merkte een raadslid op, verwijzend naar opmerkingen van jeugdzorgteams. Er werd gepleit voor betere afstemming en waarborgen in de notitie om deze samenwerking te verbeteren.
De kwaliteit van het onderwijs was een ander belangrijk thema. "We willen excellent onderwijs en geen zwakke scholen," benadrukte een raadslid. Er werd gevraagd om meer aandacht voor de kwaliteit van het onderwijs in de notitie.
Daarnaast werd de situatie van schoolgebouwen besproken. Er was specifieke aandacht voor de scholen in Winsum, waarvan de gebouwen uit de jaren zeventig stammen. "Met woningbouw in de buurt is het niet uit te sluiten dat de leerlingenaantallen stijgen. We moeten kijken naar de capaciteit van de school in Winsum," aldus een raadslid.
De wethouder erkende de zorgen en beloofde dat de opmerkingen en suggesties zorgvuldig worden overwogen. "We zullen de input verwerken en streven naar een goed onderbouwd stuk," verzekerde de wethouder. De raad stemde ermee in om de notitie verder uit te werken en later opnieuw te bespreken.
Het debat toonde de betrokkenheid van de raad bij het onderwijsbeleid en de wens om tot een visie te komen die recht doet aan de behoeften van leerlingen, scholen en de gemeenschap. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor het concretiseren van de plannen en het waarborgen van een toekomstbestendig onderwijsbeleid in Waadhoeke.
Samenvatting
De uitgangspuntennotitie onderwijs Waadhoeke informeert de gemeenteraad over de resultaten van overleg met het onderwijsveld en vraagt om kaders voor toekomstig onderwijsbeleid. Na de vaststelling van de startnotitie in februari 2019, zijn intensieve gesprekken gevoerd met schoolbesturen over trends en ontwikkelingen in het onderwijs. De notitie bevat uitgangspunten die na goedkeuring verder worden uitgewerkt in een onderwijsvisie, inclusief een integraal huisvestingsplan (IHP). Deze visie wordt in november besproken in een kernteam en in december aan de raad voorgelegd. De notitie is tot stand gekomen met input van het onderwijsveld en vormt de basis voor een gezamenlijke onderwijsvisie. Na instemming van de raad worden de uitgangspunten verder geconcretiseerd en er volgt een voorstel voor budgettaire dekking.
Ûnderwiisbelied Waadhoeke: Gemeenteried Debattearret oer Takomstige Kadres
De gemeenteried fan Waadhoeke hat yntinsyf debattearre oer de útgongsnotysje ûnderwiis, dy't de basis foarmet foar in nije ûnderwiisfisy en in yntegraal hûsfeestingsplan. De notysje, opsteld nei oerlis mei it ûnderwiisfjild, freget om kaders foar takomstich belied. De fisy wurdt yn novimber besprutsen en yn desimber oan de ried foarlein.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens it debat kamen ferskate soargen en suggestjes nei foaren. Ien fan de opfallende punten wie de soarch oer it tal learlingen sûnder startkwalifikaasje. "Yn it skoaljier 2017-2018 hiene wy 854 learlingen sûnder startkwalifikaasje. Dat is in heech tal dêr't ik wakker fan leit," sa sei in riedslid. Der waard pleite foar konkrete aksjes om dizze jongerein te stypjen.Ek de gearwurking tusken ûnderwiis en jeugdzorg kaam oan bar. "It ûnderwiis is in bolwurk dêr't men dreech tuskenkomt," sei in riedslid, wizend nei opmerkings fan jeugdzorgteams. Der waard pleite foar bettere ôfstimming en warbarging yn de notysje om dizze gearwurking te ferbetterjen.
De kwaliteit fan it ûnderwiis wie in oar wichtich tema. "Wy wolle útstekkend ûnderwiis en gjin swakke skoallen," benadrukke in riedslid. Der waard frege om mear omtinken foar de kwaliteit fan it ûnderwiis yn de notysje.
Dêrneist waard de situaasje fan skoalgebouwen besprutsen. Der wie spesifike omtinken foar de skoallen yn Winsum, dêr't de gebouwen út de jierren santich stamme. "Mei wenningbou yn 'e buert is it net útsletten dat de learlingeaantallen stige. Wy moatte sjen nei de kapasiteit fan de skoalle yn Winsum," sa sei in riedslid.
De wethâlder erkende de soargen en beloofde dat de opmerkings en suggestjes soarchfâldich oerwage wurde sille. "Wy sille de ynpet ferwurkje en stribje nei in goed ûnderboud stik," fersikere de wethâlder. De ried stimde dermei yn om de notysje fierder út te wurkjen en letter opnij te besprekken.
It debat toande de belutsenheid fan de ried by it ûnderwiisbelied en de winsk om ta in fisy te kommen dy't rjocht docht oan de behoeften fan learlingen, skoallen en de mienskip. De kommende moannen sille kruciaal wêze foar it konkretisearjen fan de plannen en it warbargjen fan in takomstbestindich ûnderwiisbelied yn Waadhoeke.
Samenvatting
De útgongsnotysje ûnderwiis Waadhoeke ynformeart de gemeenteried oer de resultaten fan oerlis mei it ûnderwiisfjild en freget om kaders foar takomstich ûnderwiisbelied. Nei de fêststelling fan de startnotysje yn febrewaris 2019, binne yntinsive petearen fierd mei skoalbestjoeren oer trends en ûntwikkelingen yn it ûnderwiis. De notysje befettet útgongsprinsipes dy't nei goedkarring fierder útwurke wurde yn in ûnderwiisvisy, ynklusyf in yntegraal hûsfeestingsplan (IHP). Dizze visy wurdt yn novimber besprutsen yn in kerneteam en yn desimber oan de ried foarlein. De notysje is ta stân kommen mei yngong fan it ûnderwiisfjild en foarmet de basis foar in sûnderlinge ûnderwiisvisy. Nei ynstimming fan de ried wurde de útgongsprinsipes fierder konkretisearre en folget in foarstel foar budzjettaire dekking.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Uitgangspuntennotitie onderwijs Waadhoeke". Het voorstel informeert de gemeenteraad over de resultaten van overleg met het onderwijsveld en vraagt om kaders te stellen voor toekomstig onderwijsbeleid. Na de vaststelling van de startnotitie in februari 2019, zijn intensieve gesprekken gevoerd met schoolbesturen over trends en ontwikkelingen. De notitie legt de basis voor een onderwijsvisie die in december aan de raad wordt voorgelegd. Het voorstel vraagt de raad om in te stemmen met de uitgangspuntennotitie, zodat deze verder kan worden uitgewerkt in een concrete onderwijsvisie.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig in de zin dat het de context, het proces en de betrokkenheid van het onderwijsveld beschrijft. Echter, specifieke details over de inhoud van de uitgangspunten en hoe deze concreet zullen worden uitgewerkt, ontbreken nog.
Rol van de Raad:
De raad wordt gevraagd om in te stemmen met de uitgangspuntennotitie, waarmee zij kaders stelt voor het toekomstige onderwijsbeleid. Dit is een belangrijke stap in het beleidsvormingsproces.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde uitgangspunten en daarmee de richting van het toekomstige onderwijsbeleid. Dit omvat keuzes over prioriteiten zoals zorg op school, IKC-ontwikkeling, en duurzaamheid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen specifieke meetbare doelen of tijdlijnen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitwerking van de uitgangspunten moet nog plaatsvinden.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om al dan niet in te stemmen met de uitgangspuntennotitie.
Participatie:
Tot nu toe is er voornamelijk overleg geweest met schoolbesturen. Er is geen melding van bredere inwonersparticipatie, wat een aandachtspunt kan zijn voor verdere betrokkenheid van de gemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd als een van de thema's in de gesprekken, wat suggereert dat het een relevant onderwerp is binnen het voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen worden nog niet concreet benoemd in de notitie. Er wordt aangegeven dat er een apart voorstel voor budgettaire dekking zal volgen, waarin verschillende scenario’s voor huisvesting worden uitgewerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Uitgangspuntennotitie Onderwijsbeleid Onderwijsvisie Schoolbesturen Themabijeenkomsten Leerlingenprognoses Integraal huisvestingsplan (IHP) Duurzaamheid Inwonersparticipatie FinanciënVerfijning van de zoekopdracht: