31-10-2019 Gemeenteraad Waadhoeke
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 013 Gedragscode integriteit burgemeester en wethouders
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 18 september 2019 een gedragscode voor integriteit vastgesteld voor de burgemeester en wethouders, zoals vereist door de Gemeentewet. Deze gedragscode dient als richtsnoer voor politieke ambtsdragers om hun verantwoordelijkheid voor de integriteit van het openbaar bestuur te ondersteunen. De code bevat gedragsnormen en procedures om transparantie en naleving te bevorderen, hoewel het niet naleven ervan geen juridische gevolgen heeft. Er zullen afspraken worden gemaakt over de periodieke bespreking van integriteit en de aanwijzing van contactpersonen. Na vaststelling wordt de gedragscode gepubliceerd in het Gemeenteblad en op de website overheid.nl.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat op 18 septimber 2019 in gedrachsregel foar integriteit fêststeld foar de boargemaster en wethâlders, sa't fereaske troch de Gemeentewet. Dizze gedrachsregel fungearret as rjochtline foar politike amtnerhâlders om har ferantwurdlikheid foar de integriteit fan it iepenbier bestjoer te stypjen. De regel befettet gedrachsnoarmen en prosedueres om trochsicht en neikommen te befoarderjen, al hat it net neikommen derfan gjin juridyske gefolgen. Der sille ôfspraken makke wurde oer de periodike besprekking fan integriteit en de oanwizing fan kontaktpersonen. Nei fêststelling wurdt de gedrachsregel publisearre yn it Gemeenteblêd en op de website oerheid.nl.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Gedragscode integriteit burgemeester en wethouders". Het voorstel betreft de vaststelling van een gedragscode voor de burgemeester en wethouders, zoals voorgeschreven door de Gemeentewet. Deze gedragscode dient als richtsnoer voor het handelen van politieke ambtsdragers en ondersteunt hen bij het waarborgen van de integriteit binnen het openbaar bestuur. De code bevat gedragsnormen en procedures die de transparantie en naleving van normen bevorderen. Hoewel het niet naleven van de code geen rechtsgevolgen heeft, biedt het wel een kader voor beoordeling en discussie.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is volledig in de zin dat het voldoet aan de wettelijke vereisten en duidelijk de noodzaak en inhoud van de gedragscode beschrijft. Er zijn geen alternatieven genoemd, wat logisch is gezien de wettelijke verplichting.
Rol van de Raad:
De rol van de raad is om de gedragscode vast te stellen. Dit is een formele verplichting op grond van de Gemeentewet.
Politieke Keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het een wettelijke verplichting betreft. De raad kan echter wel keuzes maken over de specifieke inhoud en de implementatie van de gedragscode.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet specifiek SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, maar dat is ook niet noodzakelijk voor dit type voorstel. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de gedragscode integriteit voor burgemeester en wethouders vast te stellen.
Participatie:
Er is geen sprake van inwonersparticipatie bij dit voorstel, wat logisch is gezien de aard van de gedragscode.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op integriteit en niet op milieukwesties.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen verbonden aan dit voorstel, en er is geen dekking nodig.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gedragscode Integriteit Burgemeester Wethouders Gemeentewet Openbaar bestuur Transparantie Politieke ambtsdragers Besluitvorming VerordeningVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 016 Bestemmingsplan 'Dronryp 2018'
Samenvatting
In 2017 begon de actualisatie van het bestemmingsplan voor Dronryp, waarbij de wettelijke verplichting bestond om bestemmingsplannen elke 10 jaar vast te stellen. Deze verplichting is inmiddels vervallen, mits het plan digitaal beschikbaar is. Het ontwerpbestemmingsplan lag vanaf 24 januari 2019 zes weken ter inzage, waarbij zienswijzen werden ontvangen. Deze zijn deels gegrond en deels ongegrond verklaard in de Nota van zienswijzen. Het raadsvoorstel beoogt het bestemmingsplan 'Dronryp 2018' gewijzigd vast te stellen zonder exploitatieplan, aangezien er geen nieuwe ontwikkelingen zijn. Na vaststelling volgt publicatie en een beroepstermijn van zes weken. Er is gecommuniceerd met indieners van zienswijzen en de kosten worden gedekt uit de post ruimtelijke plannen.
Samenvatting
Yn 2017 is de aktualisaasje fan it bestimmingsplan foar Dronryp begûn, wêrby't de wettelike ferplichting bestie om bestemmingsplannen elke 10 jier fêst te stellen. Dizze ferplichting is ynmidels ferfallen, as it plan digitaal beskikber is. It ûntwerpbestemmingsplan lei fanôf 24 jannewaris 2019 seis wiken ter ynseach, dêr't sichtwizen ûntfongen waarden. Dizze binne diels grûn en diels ûngrûn ferklearre yn de Nota fan sichtwizen. It riedsforslach hat as doel it bestemmingsplan 'Dronryp 2018' wizige fêst te stellen sûnder exploitatieplan, om't der gjin nije ûntwikkelingen binne. Nei fêststelling folget publikaasje en in beropstermyn fan seis wiken. Der is kommunisearre mei yndieners fan sichtwizen en de kosten wurde dekt út de post romtelike plannen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Vaststelling bestemmingsplan 'Dronryp 2018'
Samenvatting: Het voorstel betreft de vaststelling van het bestemmingsplan 'Dronryp 2018'. In 2017 is gestart met de actualisatie van dit plan, dat een actueel juridisch-planologisch kader biedt voor het dorp Dronryp. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en er zijn zienswijzen ontvangen, die deels gegrond en deels ongegrond zijn verklaard. Het voorstel vraagt de raad om deze zienswijzen te beoordelen en het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Er is geen exploitatieplan nodig, omdat het plan geen nieuwe ontwikkelingen of inrichtingen van de openbare ruimte omvat. De actualisatie wordt bekostigd uit de post ruimtelijke plannen.
Oordeel over de volledigheid van het voorstel
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke samenvatting van de voorgeschiedenis, de ontvangen zienswijzen en de voorgestelde wijzigingen. Het juridische kader en de financiële dekking worden ook genoemd. Echter, meer gedetailleerde informatie over de inhoud van de zienswijzen en de specifieke wijzigingen zou de volledigheid kunnen verbeteren.
Rol van de raad bij het voorstel
De raad heeft de rol van planologisch wetgever en moet het bestemmingsplan vaststellen. De raad moet ook de zienswijzen beoordelen en besluiten of deze gegrond of ongegrond zijn.
Politieke keuzes die moeten worden gemaakt
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde wijzigingen in het bestemmingsplan en de beoordeling van de zienswijzen. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen, vooral als er controversiële zienswijzen zijn.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART. Het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische doelen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motivering voor het ontbreken van een exploitatieplan kan verder worden uitgewerkt.
Besluit dat de raad moet nemen
De raad moet besluiten om de zienswijzen gegrond of ongegrond te verklaren en het bestemmingsplan 'Dronryp 2018' gewijzigd vast te stellen zonder een exploitatieplan.
Participatie
Participatie is uitgevoerd volgens de wettelijke procedure van de Algemene wet bestuursrecht. Belanghebbenden zijn in staat gesteld om zienswijzen in te dienen.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel. Het richt zich voornamelijk op het actualiseren van bestaande plannen zonder nieuwe ontwikkelingen.
Financiële gevolgen
De financiële gevolgen zijn beperkt, aangezien de actualisatie wordt bekostigd uit de beschikbare post ruimtelijke plannen. Er zijn geen extra kosten voor een exploitatieplan, omdat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestemmingsplan Dronryp 2018 Zienswijzen Actualisatie Nota van zienswijzen Juridisch-planologisch kader Wijzigingen Exploitatieplan Inwonersparticipatie Publicatie Wet ruimtelijke ordeningVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 017 Verklaring van geen bedenkingen (VVGB)
-
Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Omgevingsvergunning Verklaring van geen bedenkingen (vvgb) Bestemmingsplan Wet Arhi Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Fusiegemeenten Harmonisatie Omgevingswet Inwonersparticipatie Juridisch kaderVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 020 Concept Gemeentelijk Rioleringsplan 2020-2024
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke stelt een nieuw verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP) 2020-2024 vast, zoals vereist door de Wet Milieubeheer. Het plan richt zich op een sober maar doelmatig rioleringsbeleid met aandacht voor klimaatadaptatie, waterbewustzijn en communicatie. Om de extra kosten van het plan te dekken, wordt voorgesteld de rioolheffing vanaf 2020 met € 7,30 te verhogen en de kosten voor uitbreidings- en vervangingsinvesteringen en klimaatmaatregelen ten laste van de voorziening riolering te brengen. Er worden verschillende financiële scenario's uitgewerkt voor de kadernota 2021-2024. Het plan ligt zes weken ter inzage en is onderdeel van de programmabegroting Volksgezondheid en Milieu. Inwoners en andere belanghebbenden zijn betrokken bij de voorbereiding van het plan.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke stelt in nij ferbreed Gemeentlik Riolearingsplan (vGRP) 2020-2024 fêst, sa't ferplicht troch de Wet Miljeubehear. It plan rjochtet him op in sobere mar doelmatige riolearingsbelied mei omtinken foar klimaatadaptatie, wetterbewustwêzen en kommunikaasje. Om de ekstra kosten fan it plan te dekken, wurdt foarsteld om de rioolheffing fanôf 2020 mei € 7,30 te ferheegjen en de kosten foar útwreidings- en ferfangingsynvestearringen en klimaatmaatregels te bekostigjen út de foarsjenning riolearing. Der wurde ferskillende finansjele skenario's útwurke foar de kadernota 2021-2024. It plan leit seis wiken ter ynseach en is ûnderdiel fan de programmabegroting Folksgezondheid en Miljeu. Ynwenners en oare belanghawwenden binne belutsen by de foarbereiding fan it plan.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Vaststellen (concept) Gemeentelijk RioleringsPlan 2020-2024". Het voorstel betreft de vaststelling van een verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP) voor de periode 2020-2024, zoals vereist door de Wet Milieubeheer. Het plan richt zich op een sober maar doelmatig rioleringsbeleid met aandacht voor klimaatadaptatie, waterbewustzijn en communicatie. Het omvat financiële maatregelen, waaronder een verhoging van de rioolheffing en het gebruik van de voorziening riolering voor investeringen. Het plan wordt gedurende zes weken ter inzage gelegd en er worden financiële scenario’s uitgewerkt voor de kadernota 2021-2024.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke beschrijving van de doelen, financiële implicaties en de noodzaak van het plan. Er zijn echter enkele onzekerheden, zoals de kosten voor extra maatregelen en grondwaterproblemen, waarvoor nog geen budget is geraamd.
Rol van de raad:
De raad moet het concept vGRP 2020-2024 vaststellen, de financiële dekking goedkeuren en besluiten over de verhoging van de rioolheffing. Daarnaast moet de raad de verschillende financiële scenario’s beoordelen die worden uitgewerkt voor de kadernota 2021-2024.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de mate van kostendekking van de rioolheffing, de aanpak van niet-aangesloten percelen in het buitengebied, en de prioritering van klimaatmaatregelen en grondwaterbeheer.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het bevat specifieke doelen en meetbare financiële implicaties, maar er zijn onzekerheden over de benodigde maatregelen en budgetten voor grondwaterproblemen. Er zijn geen duidelijke tijdsgebonden doelen voor sommige maatregelen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten het concept vGRP 2020-2024 vast te stellen, de rioolheffing te verhogen, en de financiële dekking goed te keuren. Ook moet de raad instemmen met het ter inzage leggen van het plan.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er inwonersparticipatie heeft plaatsgevonden via een enquête en bewonersavond, en dat er overleg is geweest met relevante partijen zoals Wetterskip Fryslân.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, met name door de aandacht voor klimaatadaptatie en waterbewustzijn in het plan.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een verhoging van de rioolheffing met € 7,30 per heffingseenheid en een jaarlijkse investering van € 850.000 voor uitbreidings- en vervangingsinvesteringen en klimaatmaatregelen. De dekking komt deels uit de voorziening riolering en er worden financiële scenario’s uitgewerkt voor verdere dekking.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gemeentelijk Rioleringsplan (vGRP) Klimaatadaptatie Rioolheffing Grondwater Waterbewustzijn Communicatie Exploitatiekosten Uitbreidings- en vervangingsinvesteringen Klimaatmaatregelen ZorgplichtVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 002 Vaststellen agenda
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 003 Mededelingen
Drs.m.c.m. Waanders
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 004 Vaststellen besluitenlijsten:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders -
Agendapunt 004.a Vergadering gemeenteraad 26 september 2019
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 004.b Vergadering gemeenteraad 10 oktober 2019
Drs.m.c.m. Waanders
A.c. Hartman
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 004.c Toezeggingenlijst 26 september 2019
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 006 Vragenuur:
Drs.m.c.m. Waanders
H. Hof - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
A. Mast - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
A. Mast - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 007 Ingekomen stukken:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 007.a Behandelvoorstel ingekomen stukken van derden
-
Analyse van het document
Op basis van de verstrekte informatie lijkt het document een lijst van ingekomen stukken te zijn die tijdens een raadsvergadering besproken kunnen worden. Er is geen specifiek voorstel, amendement of motie genoemd, maar eerder een opsomming van onderwerpen die ter kennisname zijn ingediend. Daarom is het moeilijk om een gedetailleerde analyse te geven zoals gevraagd. Echter, ik kan wel een algemene analyse geven van de structuur en inhoud van dergelijke documenten.
Algemene Analyse
Titel en Samenvatting:
Er is geen specifieke titel voor een voorstel of motie, maar het document bevat een lijst van ingekomen stukken met verschillende onderwerpen, zoals ouderverstoting, gemeentelijke belastingen, Zwarte Piet, medicinale cannabis, en 5G.
Volledigheid van het Voorstel:
De lijst lijkt volledig in de zin dat het een breed scala aan onderwerpen dekt die relevant zijn voor de gemeenteraad. Elk onderwerp is kort genoemd zonder verdere details, wat gebruikelijk is voor een overzichtslijst.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om vragen te stellen over de ingekomen stukken en de voorgestelde wijze van afhandelen te bespreken. Dit kan leiden tot verdere acties of besluiten.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen welke onderwerpen prioriteit krijgen en welke acties ondernomen moeten worden. Dit kan variëren van het vragen om meer informatie tot het nemen van beleidsbeslissingen.
SMART-criteria en Inconsistenties:
De lijst zelf is niet SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het slechts een opsomming van onderwerpen is. Er zijn geen doelen of tijdlijnen vermeld.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten welke ingekomen stukken verder besproken worden en welke acties ondernomen moeten worden. Dit kan variëren van het doorverwijzen naar het college voor advies tot het direct afhandelen van bepaalde zaken.
Participatie:
Er is geen specifieke vermelding van participatie in de lijst, maar sommige onderwerpen, zoals 5G, kunnen publieke betrokkenheid vereisen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet expliciet genoemd, maar kan relevant zijn voor onderwerpen zoals 5G en gemeentelijke belastingen.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen vermeld in de lijst. Dit zou verder onderzocht moeten worden voor specifieke onderwerpen.
In het algemeen biedt de lijst een overzicht van onderwerpen die aandacht van de raad vereisen, maar verdere details en analyses zijn nodig om specifieke beslissingen te nemen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
5G Medicinale cannabis Zwarte Piet Mensenhandel Gemeentelijke belastingen Gemeentefonds Pensioenzorgen CETA Nevenfuncties GasveldenVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 018 Parkeervisie binnenstad Franeker
Kritiek en Vooruitgang: Debat over Parkeervisie Franeker
In een levendig debat over de nieuwe parkeervisie voor de binnenstad van Franeker, kwamen zowel steun als kritiek naar voren. De visie, die een gastvrije en bereikbare binnenstad beoogt, stuitte op bezwaren over de voorgestelde parkeerplaatsen en de aankoop van panden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 31 oktober 2019 werd de parkeervisie voor Franeker besproken. De visie, die tot stand kwam met input van bewoners en ondernemers, stelt onder andere voor om een deel van Ockingahiem als parkeerterrein in te richten en over te stappen naar een digitaal systeem voor parkeervergunningen. De gemeenteraad werd gevraagd om €350.000 beschikbaar te stellen voor de aankoop van panden in Ockingahiem en €45.000 voor de parkeerapplicatie City Permit.Mevrouw De Vries, namens de wijkraad, uitte zorgen over het aantal parkeerplaatsen in de blauwe zone. "Wij vinden dit zonde van het geld. Het moet nu in één keer goed gebeuren," stelde ze, wijzend op de dagelijkse drukte bij de apotheek en andere zorgverleners in de buurt. Ze pleitte voor minstens 20 parkeerplaatsen in plaats van de voorgestelde zes.
De VVD, vertegenwoordigd door mevrouw Oostinga, diende samen met de ChristenUnie een amendement in om de aankoop van de panden in Ockingahiem uit het voorstel te schrappen. "Het nut van de aankoop blijkt niet direct uit de evaluatie," aldus Oostinga. Ze benadrukte dat er geen tekeningen of concrete plannen waren voor de ontsluiting van het gebied, wat volgens haar een betere afweging vereiste.
Wethouder Tol erkende de zorgen over handhaving en beloofde verbeteringen. "We moeten zorgen dat er meer handhaving komt, vooral in de blauwe zones," zei ze. Wethouder De Pee verdedigde de aankoop van de panden als een kans om een "rotte kies" in de binnenstad op te knappen en extra parkeerplaatsen te creëren.
Ondanks de kritiek werd het amendement verworpen met 17 tegen 11 stemmen. Het oorspronkelijke voorstel, inclusief de aankoop van de panden, werd uiteindelijk aangenomen. De discussie toonde aan dat hoewel er steun is voor de visie, er ook behoefte is aan verdere dialoog en aanpassingen om aan de diverse behoeften van de stad te voldoen.
Samenvatting
In het najaar van 2018 is gestart met het ontwikkelen van een nieuwe parkeervisie voor de binnenstad van Franeker. Deze visie is tot stand gekomen met input van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Op 4 september 2019 werd de conceptvisie gepresenteerd tijdens een openbare bijeenkomst. Hoewel er kritische reacties waren, leidde dit niet tot aanpassingen in de visie. De visie beoogt een gastvrije, bereikbare en leefbare binnenstad te creëren door onder andere een deel van Ockingahiem als parkeerterrein in te richten en over te stappen naar een digitaal systeem voor parkeervergunningen. De gemeenteraad wordt voorgesteld om € 350.000 beschikbaar te stellen voor de aankoop van panden in Ockingahiem en € 45.000 voor de aanschaf en jaarlijkse kosten van de parkeerapplicatie City Permit. De visie sluit aan bij de gemeentelijke ambities en heeft voldoende draagvlak onder de betrokken partijen.
Krityk en Foarútgong: Debaat oer Parkearvisie Frjentsjer
Yn in libbich debat oer de nije parkearvisy foar de binnenstêd fan Frjentsjer, kamen sawol stipe as krityk nei foaren. De visy, dy't in gastfrije en berikbere binnenstêd doelet, stjitte op beswieren oer de foarstelde parkearplakken en de oankeap fan gebouwen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de gemeenteriedsfergadering fan 31 oktober 2019 waard de parkeervisie foar Frjentsjer besprutsen. De visie, dy't ta stân kaam mei yngong fan bewenners en ûndernimmers, stelt ûnder oaren foar om in part fan Ockingahiem as parkearterrein yn te rjochtsjen en oer te gean nei in digitaal systeem foar parkearfergunningen. De gemeenteried waard frege om €350.000 beskikber te stellen foar de oankeap fan gebouwen yn Ockingahiem en €45.000 foar de parkeerapplikaasje City Permit.Frou De Vries, namens de wykried, utere soargen oer it oantal parkearplakken yn de blauwe sône. "Wy fine dit sinleas fan it jild. It moat no yn ien kear goed barre," stelde se, wizend op de deistige drokte by de apotek en oare soarchferlieners yn 'e buert. Se pleite foar minstens 20 parkearplakken yn pleats fan de foarstelde seis.
De VVD, fertsjintwurdige troch frou Oostinga, diende tegearre mei de ChristenUnie in amendemint yn om de oankeap fan de gebouwen yn Ockingahiem út it foarstel te stryken. "It nut fan de oankeap bliuwt net direkt út de evaluasje," sa sei Oostinga. Se benadrukke dat der gjin tekeningen of konkrete plannen wiene foar de ûntsluting fan it gebiet, wat neffens har in bettere ôfweging fereaske.
Wethâlder Tol erkende de soargen oer hânfêsting en beloofde ferbetterings. "Wy moatte soargje dat der mear hânfêsting komt, benammen yn de blauwe sônes," sa sei se. Wethâlder De Pee ferdigene de oankeap fan de gebouwen as in kâns om in "rotte kies" yn de binnenstêd op te knappen en ekstra parkearplakken te skeppen.
Nettsjinsteande de krityk waard it amendemint ferworpen mei 17 tsjin 11 stimmen. It oarspronklike foarstel, ynklusyf de oankeap fan de gebouwen, waard úteinlik oannommen. De diskusje toande oan dat al is der stipe foar de visie, der ek behoefte is oan fierdere dialooch en oanpassings om oan de ferskate behoeften fan de stêd te foldwaan.
Samenvatting
Yn it najaar fan 2018 is begûn mei it ûntwikkeljen fan in nije parkearfersy foar de binnenstêd fan Frjentsjer. Dizze fisy is ta stân kommen mei yngong fan bewenners, ûndernimmers en oare belanghawwenden. Op 4 septimber 2019 waard de konseptfisy presintearre tidens in iepenbiere gearkomst. Al wienen der krityske reaksjes, dit hat net liede ta oanpassingen yn de fisy. De fisy hat as doel in gastfrije, berikbere en libbene binnenstêd te skeppen troch ûnder oaren in part fan Ockingahiem as parkearterrein yn te rjochtsjen en oer te gean nei in digitaal systeem foar parkearfergunningen. De gemeenteried wurdt foarsteld om € 350.000 beskikber te stellen foar de oankeap fan gebouwen yn Ockingahiem en € 45.000 foar de oanskaf en jierlikse kosten fan de parkearapplikaasje City Permit. De fisy slút oan by de gemeentlike ambysjes en hat genôch draachflak ûnder de belutsen partijen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Parkeervisie Binnenstad Franeker". Het voorstel betreft de vaststelling van een nieuwe parkeervisie voor de binnenstad van Franeker, ontwikkeld in samenwerking met bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. De visie streeft naar een gastvrije, bereikbare en leefbare binnenstad door onder andere de aankoop en herinrichting van een pand in Ockingahiem als parkeerterrein en de overstap naar een digitaal systeem voor parkeervergunningen. Het voorstel vraagt om financiële middelen voor deze acties, met als doel de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren en de parkeercapaciteit te vergroten.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke beschrijving van de voorgestelde acties, de financiële implicaties en de betrokkenheid van belanghebbenden. Echter, er is beperkte informatie over de langetermijnimpact en mogelijke risico's.
Rol van de raad:
De raad moet de parkeervisie vaststellen en besluiten over de toewijzing van financiële middelen voor de voorgestelde acties.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de prioritering van investeringen in parkeervoorzieningen versus andere gemeentelijke uitgaven. Er moet ook een balans worden gevonden tussen de wensen van verschillende belanghebbenden, zoals bewoners en ondernemers.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het is specifiek en tijdgebonden, maar de meetbaarheid van de effecten is beperkt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking voor de structurele kosten van de parkeerapplicatie is nog niet volledig geregeld.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de parkeervisie vast te stellen en de benodigde financiële middelen beschikbaar te stellen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt de participatie van bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden in het ontwikkelingsproces van de visie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd als een aspect dat in balans moet worden gebracht met bereikbaarheid en leefbaarheid, maar het is geen centraal thema in het voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een eenmalige uitgave van €350.000 voor de aankoop en herinrichting van Ockingahiem en €17.000 voor de aanschaf van de parkeerapplicatie. De jaarlijkse kosten van €28.000 voor de applicatie zijn hoger dan begroot en moeten worden gedekt door toekomstige parkeeropbrengsten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Parkeervisie Binnenstad Franeker Ockingahiem Parkeerplaatsen City Permit Parkeervergunningen Ondernemersvereniging Franeker Leefbaarheid Bereikbaarheid Ruimtelijke kwaliteitVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
J. Osinga-Bonnema - VVD
Drs.m.c.m. Waanders
H. Nauta - FNP
Drs.m.c.m. Waanders
B. van Wijk - SAM
Drs.m.c.m. Waanders
K.j. Rodenburg
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
T. Wijnia
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
J. Osinga-Bonnema - VVD
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
B. van Wijk - SAM
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
K.j. Rodenburg
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
K.j. Rodenburg
C.m. De Pee
C.m. De Pee
K.j. Rodenburg
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Onbekende spreker
Drs.m.c.m. Waanders
H. Nauta - FNP
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
J. Osinga-Bonnema - VVD
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
T. Wijnia -
B. Tol - Wethouder
Onbekende spreker -
Agendapunt 008 Verlenging ontheffing woonplaatsvereiste burgemeester
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 009 Programmabegroting 2020
Gemeenteraad Waadhoeke Debatteert Over Programmabegroting 2020
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft de programmabegroting voor 2020 besproken, met als doel een jaarlijks sluitende begroting te realiseren. Het debat was levendig, met verschillende partijen die hun standpunten en zorgen deelden over de financiële toekomst van de gemeente.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd de programmabegroting 2020 van de gemeente Waadhoeke besproken. De begroting, die een positief saldo van €182.000 laat zien, is gebaseerd op het coalitieakkoord en het ontwikkelperspectief van de gemeente. De raad werd gevraagd om de begroting vast te stellen, investeringskredieten voor kunstwerken goed te keuren en budgetten voor bepaalde wensen goed te keuren, met uitzondering van drie specifieke projecten.Gemeentebelangen: Kritisch op Lokale Lasten
De heer Kamstra van Gemeentebelangen uitte zijn tevredenheid over het feit dat de begroting sluitend is gemaakt zonder te hoeven snijden in structurele wensen. Echter, hij benadrukte dat de inwoners van Waadhoeke een verhoging van 8% in de kosten voor afvalstoffen en riool zullen zien. "We moeten goed opletten dat we dit niet nog eens hoeven te doen," waarschuwde Kamstra. Hij pleitte voor het herinvoeren van een basistarief rioolheffing om de kosten eerlijker te verdelen.
CDA: Voorzichtig met Extra Uitgaven
De heer Zijlstra van het CDA complimenteerde het college met de degelijke begroting, maar riep op tot terughoudendheid met extra uitgaven. Hij benadrukte het belang van een geleidelijke kostendekkendheid voor afval en riool. "We willen uiteraard niet de Porsche onder de gemeenten zijn," aldus Zijlstra. Hij wees ook op de noodzaak van investeringen in onderwijs en huisvesting.
VVD: Kritisch op Subsidies en Onderwijs
De heer Terpstra van de VVD had bedenkingen bij de subsidie voor de Omrin Estafette winkels en stelde voor deze te schrappen. Hij benadrukte dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de exploitatietekorten van de winkels. Daarnaast vroeg hij aandacht voor de onderwijsvisie, specifiek voor de school in Winsum. "Het is raar dat er een evaluatie komt zonder dat de resultaten bekend zijn," aldus Terpstra.
Sam: Focus op Participatie en Duurzaamheid
De heer Kuipers van Sam benadrukte het belang van participatie en duurzaamheid. Hij riep op tot slimme afspraken met woningcorporaties en financiële instellingen om de woningvoorraad te verduurzamen. "Zoek de verbinding en niet de tegenstelling," adviseerde Kuipers.
Conclusie en Besluitvorming
Na een uitgebreide discussie werden de meeste voorstellen aangenomen, met uitzondering van enkele moties die niet de meerderheid van de stemmen kregen. De begroting werd uiteindelijk vastgesteld, met de belofte van het college om de zorgen van de raad mee te nemen in de verdere uitvoering en evaluatie van de begroting.
Samenvatting
De programmabegroting 2020 van de gemeente Waadhoeke is opgesteld op basis van het coalitieakkoord en het ontwikkelperspectief, met als doel een jaarlijks sluitende begroting te realiseren. De begroting toont een positief saldo van €182.000 en een positief meerjarenperspectief. De uitgangspunten uit de kadernota 2020-2023 zijn gehanteerd. De raad wordt voorgesteld de programmabegroting vast te stellen, investeringskredieten voor kunstwerken beschikbaar te stellen en budgetten voor bepaalde wensen goed te keuren, met uitzondering van drie specifieke projecten die apart aan de raad worden voorgelegd. De begroting moet uiterlijk 15 november worden vastgesteld en wordt geëvalueerd via bestuursrapportages. De financiële positie en de algemene reserve worden in de meerjarenraming gepresenteerd.
Gemeenteried Waadhoeke Debattearret Oer Programbegroting 2020
De gemeenteried fan Waadhoeke hat de programma-begroting foar 2020 besprutsen, mei as doel in jierliks slútende begroting te realisearjen. It debat wie libbenich, mei ferskillende partijen dy't har stânpunten en soargen diele oer de finansjele takomst fan de gemeente.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering waard de programmabegroting 2020 fan de gemeente Waadhoeke besprutsen. De begroting, dy't in posityf saldo fan €182.000 sjen lit, is basearre op it koalysjeakkoart en it ûntwikkelingsperspektyf fan de gemeente. De ried waard frege om de begroting fêst te stellen, ynfesteringskredyten foar keunstwurken goed te keuren en budzjetten foar bepaalde winsken goed te keuren, mei útsûndering fan trije spesifike projekten.Gemeentebelangen: Kritysk op Lokale Lêsten
De hear Kamstra fan Gemeentebelangen út syn tefredenheid oer it feit dat de begroting slútend makke is sûnder te hoeven snije yn struktuerle winsken. Lykwols, hy benadrukke dat de ynwenners fan Waadhoeke in ferheging fan 8% yn de kosten foar ôffalstoffen en rioel sille sjen. "Wy moatte goed oplette dat wy dit net nochris dwaan moatte," warskôge Kamstra. Hy pleite foar it herynfieren fan in basisbelied rioelheffing om de kosten earliker te ferdelen.
CDA: Foarsichtich mei Ekstra Utjouwerijen
De hear Zijlstra fan it CDA komplimintearre it kolleezje mei de degeleke begroting, mar ropt op ta terughâldendheid mei ekstra útjouwerijen. Hy benadrukke it belang fan in gefasearre kostendekkendheid foar ôffal en rioel. "Wy wolle fansels net de Porsche ûnder de gemeenten wêze," sa sei Zijlstra. Hy wiis ek op de needsaak fan ynfesterings yn ûnderwiis en hûsfeesting.
VVD: Kritysk op Subsidieregelingen en Ûnderwiis
De hear Terpstra fan de VVD hie betinkingen by de subsydzje foar de Omrin Estafette winkels en stelde foar dizze te skrassen. Hy benadrukke dat de gemeente net ferantwurdlik is foar de eksploitaasjetekorten fan de winkels. Dêrneist frege er oandacht foar de ûnderwiisvisy, spesifyk foar de skoalle yn Winsum. "It is raar dat der in evaluaasje komt sûnder dat de resultaten bekend binne," sa sei Terpstra.
Sam: Fokus op Partisipaasje en Duorsumens
De hear Kuipers fan Sam benadrukke it belang fan partisipaasje en duorsumens. Hy ropt op ta slimme ôfspraken mei wenningkorporaasjes en finansjele ynstellingen om de wenfoarraad te ferduorsumjen. "Sykje de ferbining en net de tsjinstelling," advisearre Kuipers.
Konklúzje en Beslútfoarming
Nei in útwreide diskusje waarden de measte foarstellen oannommen, mei útsûndering fan in pear moties dy't net de mearderheid fan de stimmen krigen. De begroting waard úteinlik fêststeld, mei de belofte fan it kolleezje om de soargen fan de ried mei te nimmen yn de fierdere útfiering en evaluaasje fan de begroting.
Samenvatting
De programmabegroting 2020 fan de gemeente Waadhoeke is opsteld op basis fan it koalysjeakkoart en it ûntwikkelingsperspektyf, mei as doel in jierliks slútende begroting te realisearjen. De begroting toant in posityf saldo fan €182.000 en in posityf mearjierperspektyf. De útgongspunten út de kadernota 2020-2023 binne hantearre. De ried wurdt foarsteld de programmabegroting fêst te stellen, ynfesteringskredyten foar keunstwurken beskikber te stellen en budzjetten foar bepaalde winsken goed te keuren, mei útsûndering fan trije spesifike projekten dy't apart oan de ried foarlein wurde. De begroting moat úterlik 15 novimber fêststeld wurde en wurdt evaluëarre troch bestjoersrapportaazjes. De finansjele posysje en de algemiene reserve wurde yn de mearjiereraming presintearre.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Programmabegroting 2020". Het voorstel betreft de vaststelling van de programmabegroting voor 2020 van de gemeente Waadhoeke. De begroting is gebaseerd op het coalitieakkoord en het ontwikkelperspectief, met als doel een jaarlijks sluitende begroting te realiseren. De begroting bevat keuzes voor investeringen en structurele wensen, met uitzondering van enkele projecten die apart aan de raad worden voorgelegd. Het meerjarenperspectief is positief, en de begroting sluit met een overschot van €182.000. De raad wordt gevraagd de programmabegroting vast te stellen en investeringskredieten beschikbaar te stellen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de belangrijkste financiële keuzes en prioriteiten voor 2020 uiteenzet, evenals de meerjarige financiële planning. Het bevat ook specifieke beslispunten en toelichting op de financiële dekking.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de programmabegroting vast te stellen, investeringskredieten goed te keuren en te beslissen over de beschikbaarstelling van budgetten voor specifieke wensen. De raad heeft budgetrecht en bepaalt de allocatie van middelen.
Politieke keuzes:
De raad moet keuzes maken over de prioritering van investeringen en wensen, zoals het al dan niet goedkeuren van specifieke projecten die apart worden voorgelegd. Ook moet de raad beslissen over de mate van financiële reserves en de aanpak van eventuele financiële risico's.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) doordat het concrete financiële doelen en tijdlijnen bevat. Echter, er zijn enkele onzekerheden, zoals de effecten van de septembercirculaire 2019 en de impact van het nieuwe GRP, die nog niet zijn verwerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de programmabegroting 2020 vast te stellen, de investeringskredieten beschikbaar te stellen en te beslissen over de budgetten voor specifieke wensen.
Participatie:
Er wordt geen specifieke melding gemaakt van inwonersparticipatie in het voorstel. De communicatie lijkt beperkt tot een persbericht.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn positief met een overschot van €182.000 voor 2020. De dekking van incidentele lasten komt uit de algemene reserve. Er is een meerjarig positief saldo, maar er zijn onzekerheden zoals de effecten van de septembercirculaire en het nieuwe GRP die nog niet zijn verwerkt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Programmabegroting 2020 Kadernota 2020-2023 Investeringskredieten Beheerplan Kunstwerken Fietspad buitendijks Opwaardering doorgaande route Dongjum Woningherstel Bildtdijken Meerjarenperspectief Algemene reserve Structureel begrotingsevenwichtVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
D. Kamstra - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
J.J. Zijlstra - CDA
Drs.m.c.m. Waanders
Onbekende spreker
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
S.s. Kuipers
H. Terpstra
S.s. Kuipers
H. Terpstra
S.s. Kuipers
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
B. Vollema - FNP
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
J. Dijkstra - Wethouder
H. Terpstra
J. Dijkstra - Wethouder
H. Terpstra
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
N. Haarsma - Wethouder
H. Terpstra
N. Haarsma - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
D. Kamstra - Gemeentebelangen
Drs.m.c.m. Waanders
J.J. Zijlstra - CDA
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
S.s. Kuipers
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
B. Vollema - FNP
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
S.s. Kuipers
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
Onbekende spreker
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
S.s. Kuipers
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders -
01:16:24 - 01:19:04 - 01:24:35 - 01:36:03 - 01:48:14 - 01:51:11 - 01:55:43 - 01:58:08 - 02:08:45 - 02:14:00 - 02:20:15 - 02:32:13 - 02:33:07 - 02:33:26 - 02:33:31 - 02:33:34 - 02:39:03 - 02:40:21 - 02:44:44 - 02:47:11 - 02:48:15 - 02:49:15 - 02:53:05 - 02:54:06 - 02:54:09 - 02:54:47 - 02:55:15 - 02:56:49
C.m. De Pee -
Agendapunt 010 Gewijzigde gemeenschappelijke regeling van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân i.v.m. de inwerkingtreding van de Wet normalisatie rechtspositie ambtenaren (Wnra) ingaande 1 januari 2020
Drs.m.c.m. Waanders
H. van der Werff - SAM
H. van der Werff - SAM
Agendapunt 011 Nadere uitwerking beslisdocument inzake vorming BVO
Gemeenteraad Debatteert over Toekomst Sociaal Domein: "Meer Sturing en Grip Nodig"
De gemeenteraad heeft besloten om bepaalde taken in het sociaal domein weer onder gemeentelijk beheer te brengen. Dit betekent het einde van de huidige Gemeenschappelijke Regeling (GR) en de oprichting van een nieuwe bedrijfsvoeringsorganisatie (BVO). Het doel is om meer controle te krijgen over het sociaal domein. Tijdens het debat kwamen verschillende zorgen en perspectieven naar voren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om de taken in het sociaal domein weer onder gemeentelijk beheer te brengen uitvoerig besproken. Het plan vraagt om een krediet van €170.000 voor de implementatie van de veranderingen. De gemeenteraad moet beslissen over de beleidsvoorbereiding en de toegang tot participatie, met als doel meer sturing en grip op het sociaal domein.Uniformiteit en Samenwerking
Een van de raadsleden benadrukte het belang van uniformiteit en samenwerking tussen de gemeenten Waadhoeke en Harlingen. "Het succes van dit scenario valt of staat met goed overleg en afstemming tussen de verschillende raden," werd er opgemerkt. Er werd ook kritiek geuit op de huidige communicatie: "We wisten al veel eerder dat we ermee bezig waren, terwijl collega's uit Harlingen nog van niets wisten."
ChristenUnie: Voorzichtig Optimisme
Mevrouw Bloem van de ChristenUnie toonde zich voorzichtig optimistisch over het voorstel. "We zijn blij dat er verschillende scenario's worden geschetst," zei ze. Toch vroeg ze zich af of de gekozen variant wel de beste oplossing is, gezien deze dicht bij de huidige situatie ligt. "We willen graag de bevestiging dat deze keuze nu geen definitieve keuze betekent."
Gemeentebelangen: Kritisch maar Realistisch
Mevrouw Mast van Gemeentebelangen uitte haar teleurstelling over het besluit om een bedrijfsvoeringsorganisatie te vormen. "Het is spijtig dat de wens van de voormalige raden om de dienst weer onder de gemeente te laten vallen niet is gerespecteerd," zei ze. Toch erkende ze dat het een democratisch genomen besluit is en dat ze ermee moeten werken.
VVD: Tevreden over Informatievoorziening
Mevrouw Osinga van de VVD was tevreden over de informatievoorziening tot nu toe. Ze prees de projectorganisatie sociaal domein voor hun duidelijke communicatie en vroeg de wethouder om dit voort te zetten. "Neem de raad mee, laat die bijeenkomsten beleggen, want dat is alleen maar nuttig en goed," benadrukte ze.
Wethouder Reageert
Wethouder Tol reageerde op de vragen en opmerkingen van de raadsleden. Hij benadrukte het belang van goede afstemming en samenwerking tussen de gemeenten. "We moeten zorgen voor een goede structuur waarin de BVO kan functioneren en ondersteunend kan zijn aan het beleid," aldus de wethouder.
Unanieme Goedkeuring
Uiteindelijk stemde de gemeenteraad unaniem in met het voorstel, inclusief het krediet van €170.000 voor de implementatie van de veranderingen. De raad kijkt nu uit naar de volgende stappen in het proces en de uitkomst van de verdere acties.
Samenvatting
Op 11 juli 2019 heeft de gemeenteraad besloten om bepaalde taken in het sociaal domein weer onder gemeentelijk beheer te brengen. Dit houdt in dat de huidige Gemeenschappelijke Regeling (GR) Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân wordt beëindigd en vervangen door een bedrijfsvoeringsorganisatie (BVO). Er moeten nog enkele besluiten worden genomen om deze overgang te realiseren. Het voorstel vraagt de raad om te beslissen over de beleidsvoorbereiding en de toegang tot participatie. Het plan is om per 1 januari 2020 een beleidspool in te richten met beleidsmedewerkers van de gemeenten en de Dienst, en per 1 januari 2021 de beleidscapaciteit te verdelen tussen Waadhoeke en Harlingen. Voor participatie wordt voorgesteld de huidige organisatie door te ontwikkelen naar een netwerkorganisatie. Voor de implementatie van deze veranderingen wordt een krediet van €170.000 gevraagd. Het doel is meer sturing en grip van de gemeenteraad op het sociaal domein en een zorgvuldige transformatie naar de nieuwe organisatievorm.
Gemeenteried debattearret oer takomst Sociaal Domein: "Mear Stjoering en Grip Nedich"
De gemeenteried hat besletten om bepaalde taken yn it sosjaal domein wer ûnder gemeentlik behear te bringen. Dit betsjut it ein fan de hjoeddeistige Gemeenschappelijke Regeling (GR) en de oprjochting fan in nije bedriuwsfoeringorganisaasje (BVO). It doel is om mear kontroale te krijen oer it sosjaal domein. Tidens it debat kamen ferskillende soargen en perspektyven nei foaren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering waard it foarstel om de taken yn it sosjaal domein wer ûnder gemeentlik behear te bringen út en troch besprutsen. It plan freget om in kredyt fan €170.000 foar de ymplemintearring fan de feroaringen. De gemeenteried moat beslisse oer de beliedsfoarbereiding en de tagong ta partisipaasje, mei as doel mear stjoering en grip op it sosjaal domein.Uniformiteit en Gearwurking
Ien fan de riedsleden benadrukke it belang fan uniformiteit en gearwurking tusken de gemeenten Waadhoeke en Harns. "It sukses fan dit skenario stiet of falt mei goed oerlis en ôfstimming tusken de ferskillende raden," waard der opmerke. Ek wie der krityk op de hjoeddeistige kommunikaasje: "Wy wisten al folle earder dat wy dermei dwaande wiene, wylst kollega's út Harns noch fan neat wisten."
ChristenUnie: Foarsichtich Optimisme
Frou Bloem fan de ChristenUnie toande har foarsichtich optimistysk oer it foarstel. "Wy binne bliid dat der ferskillende skenario's sketst wurde," sei se. Doch sei se har ôf oft de keazen variant wol de bêste oplossing is, sjoen dy't ticht by de hjoeddeistige situaasje leit. "Wy wolle graach de befestiging dat dizze kar no gjin definityf kar betsjut."
Gemeentebelangen: Kritysk mar Realistysk
Frou Mast fan Gemeentebelangen út har teleurstelling oer it beslút om in bedriuwsfoeringorganisaasje te foarmjen. "It is spitich dat de winsk fan de foarige raden om de tsjinst wer ûnder de gemeente te litten falle net respektearre is," sei se. Doch erkende se dat it in demokratysk nommen beslút is en dat se dermei oan it wurk moatte.
VVD: Tefreden oer Ynformaasjefoarsjenning
Frou Osinga fan de VVD wie tefreden oer de ynformaasjefoarsjenning oant no ta. Se priizge de projektorganisaasje sosjaal domein foar harren dúdlike kommunikaasje en frege de wethâlder om dit fuort te setten. "Nim de ried mei, lit dy byienkomsten hâlde, want dat is allinnich mar nuttich en goed," benadrukke se.
Wethâlder Reagearret
Wethâlder Tol reagearre op de fragen en opmerkings fan de riedsleden. Hy benadrukke it belang fan goede ôfstimming en gearwurking tusken de gemeenten. "Wy moatte soargje foar in goede struktuer dêr't de BVO funksjonearje kin en ûndersteunend wêze kin oan it belied," sa sei de wethâlder.
Unanyme Goedkar
Uteinlik stimde de gemeenteried unanym yn mei it foarstel, ynklusyf it kredyt fan €170.000 foar de ymplemintearring fan de feroaringen. De ried sjocht no út nei de folgjende stappen yn it proses en de útkomst fan de fierdere aksjes.
Samenvatting
Op 11 july 2019 hat de gemeenteried besletten om bepaalde taken yn it sosjaal domein wer ûnder gemeentlik behear te bringen. Dat hâldt yn dat de hjoeddeistige Gemeenschappelijke Regeling (GR) Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân beëinige wurdt en ferfongen troch in bedriuwsfoeringorganisaasje (BVO). Der moatte noch in pear besluten nommen wurde om dizze oergong te realisearjen. It foarstel freget de ried om te beslissen oer de beliedsfoarbereiding en de tagong ta partisipaasje. It plan is om per 1 jannewaris 2020 in beliedspûl yn te rjochtsjen mei beliedsmeiwurkers fan de gemeenten en de Dienst, en per 1 jannewaris 2021 de beliedskapasiteit te ferdielden tusken Waadhoeke en Harns. Foar partisipaasje wurdt foarsteld om de hjoeddeistige organisaasje troch te ûntwikkeljen nei in netwurkorganisaasje. Foar de ymplemintearring fan dizze feroaringen wurdt in kredyt fan €170.000 frege. It doel is mear stjoering en grip fan de gemeenteried op it sosjaal domein en in soarchfâldige transformaasje nei de nije organisaasjefoarm.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de herstructurering van het sociaal domein in de gemeente Waadhoeke, waarbij de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân wordt omgevormd tot een bedrijfsvoeringsorganisatie (BVO). Het voorstel vraagt de raad om te beslissen over de inrichting van een beleidspool voor beleidsvoorbereiding en de toegang tot participatie. Daarnaast wordt krediet gevraagd voor de implementatie van deze veranderingen. Het doel is om de gemeenteraad meer sturing te geven en de transformatie naar een BVO zorgvuldig te laten verlopen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met duidelijke doelen en een implementatieplan. Echter, er zijn enkele details die verder uitgewerkt kunnen worden, zoals de specifieke rolverdeling binnen de beleidspool en de exacte invulling van de netwerkorganisatie voor participatie.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over de voorgestelde herstructurering, inclusief de inrichting van de beleidspool en de financiering van de implementatie. De raad heeft een toezichthoudende rol om te zorgen dat de transformatie effectief en efficiënt verloopt.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of zij instemt met de voorgestelde herstructurering en de financiële dekking voor de implementatie. Er moet ook een keuze gemaakt worden over de verdeling van de beleidscapaciteit tussen de gemeenten Waadhoeke en Harlingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke tijdlijnen en doelen. Echter, de meetbaarheid van de beoogde effecten kan verder worden uitgewerkt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de financiële dekking kan specifieker worden toegelicht.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij akkoord gaat met de voorgestelde herstructurering en de financiële bijdrage van €170.000 voor de implementatie.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke plannen voor inwonersparticipatie, wat een gemiste kans kan zijn voor betrokkenheid van de gemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid lijkt geen direct relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien de focus ligt op organisatorische en beleidsmatige herstructurering.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen omvatten een eenmalige bijdrage van €170.000 voor de implementatie, gedekt uit de post 'onvoorzien'. De totale kosten worden geschat tussen €100.000 en €250.000, afhankelijk van de uiteindelijke implementatiekosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Sociaal domein Bedrijfsvoeringsorganisatie (BVO) Beleidsvoorbereiding Participatie Beleidspool Gemeenten Waadhoeke en Harlingen Implementatieplan Krediet Gemeenschappelijke regeling Expertise en deskundigheidVerfijning van de zoekopdracht: