11-07-2024 Gemeenteraad Waadhoeke
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 02 Vaststellen agenda
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 03 Mededelingen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 04.a Vaststellen besluitenlijsten voorgaande raadsvergadering d.d. 27-06-2024
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 04.b Vaststellen Toezeggingenlijst
Gemeenteraad Waadhoeke: Belangrijke Toezeggingen voor de Toekomst
Tijdens de raadsvergadering van 11 juli 2024 heeft de Gemeenteraad van Waadhoeke een reeks toezeggingen besproken die de koers voor de komende maanden zullen bepalen. Van dijkverzwaring tot energielandschappen, de raad heeft ambitieuze plannen om de gemeente te versterken.
Samenvatting
De toezeggingenlijst van de Gemeenteraad Waadhoeke per 27 juni 2024 bevat verschillende toezeggingen van portefeuillehouders aan de raad. Enkele belangrijke punten zijn:
-
Projecten in de overheveling: Marja van der Meer zal de raad informeren over hoe zij op de hoogte kan blijven van projecten die in de overheveling zijn opgenomen, met een deadline van 17 juli 2024.
-
Dijkverzwaring Koehool - Zwarte Haan: Jan Dijkstra zal een memo over de stand van zaken naar de raad sturen, met een deadline van 19 juli 2024.
-
Evaluatie tijdelijke vergunningen i.v.m. Corona: Kees Arendz zal een evaluatie naar de raad sturen, met een deadline van 19 juli 2024.
-
Beleid bestaanszekerheid 2024-2028: Het nieuwe beleid zal binnen driekwart jaar geëvalueerd worden, met een deadline van 31 maart 2025.
-
Nieuwe cijfers uit Den Haag: Marja van der Meer zal de raad informeren over de impact van nieuwe cijfers op Waadhoeke, met een deadline van 1 augustus 2024.
-
Energielandschap Waadhoeke: Jan Dijkstra zal omwonenden beter betrekken bij vervolgstappen en compensatie voor weidevogels oppakken.
-
Kernteam Wonen: Kees Arendz zal informatie delen naar aanleiding van de kernsessie wonen, met een raadsvoorstel uiterlijk in oktober 2024.
-
Buitensportaccommodaties Schatzenburg en Sexbierum: Kees Arendz zal kosten voor renovatie opvoeren in de kadernota en bomen herplanten indien nodig.
-
Beleid huisvesting arbeidsmigranten: Kees Arendz zal het beleid uitschrijven en een apart hoofdstuk opnemen in de jaarlijkse rapportage van VTH.
Deze toezeggingen zijn vastgesteld in de raadsvergadering van 11 juli 2024 en digitaal ondertekend door de griffier T. Lyklema en de voorzitter M. C. M. Waanders.
Gemeenteried Waadhoeke: Belangrike Toezeggingen foar de Takomst
Tidens de riedsfergadering fan 11 july 2024 hat de Gemeenteried fan Waadhoeke in rige oansizzings besprutsen dy't de koers foar de kommende moannen bepale sille. Fan dykfersterking oant enerzjylânskippen, de ried hat ambisjeuze plannen om de gemeente te fersterkjen.
Samenvatting
De toezeggingenlist fan de Gemeenteried Waadhoeke oant 27 juny 2024 befettet ferskillende toezeggingen fan portefúljehâlders oan de ried. In pear wichtige punten binne:
-
Projekten yn de oerheveling: Marja van der Meer sil de ried ynformearje oer hoe't sy op 'e hichte bliuwe kin fan projekten dy't yn de oerheveling opnaam binne, mei in deadline fan 17 july 2024.
-
Dykfersterking Koehool - Swarte Haan: Jan Dijkstra sil in memo oer de stân fan saken nei de ried stjoere, mei in deadline fan 19 july 2024.
-
Evaluaasje tydlike fergunningen y.f.m. Corona: Kees Arendz sil in evaluaasje nei de ried stjoere, mei in deadline fan 19 july 2024.
-
Belied besteansekerens 2024-2028: It nije belied sil binnen trijekwart jier evaluearre wurde, mei in deadline fan 31 maart 2025.
-
Nije sifers út Den Haach: Marja van der Meer sil de ried ynformearje oer de ynfloed fan nije sifers op Waadhoeke, mei in deadline fan 1 augustus 2024.
-
Enerzjylânskip Waadhoeke: Jan Dijkstra sil omwenners better belûke by ferfolchstappen en kompensaasje foar greidefûgels oppakke.
-
Kernteam Wenjen: Kees Arendz sil ynformaasje diele nei oanlieding fan de kernesessie wenjen, mei in riedsfoarstel oant yn oktober 2024.
-
Bûtesportakkommodaasjes Schatzenburg en Seisbierrum: Kees Arendz sil kosten foar renovaasje opfieren yn de kadernota en beammen herplantse as nedich.
-
Belied hûsfeesting arbeidsmigranten: Kees Arendz sil it belied útskriuwe en in apart haadstik opnimme yn de jierlikse rapportaazje fan VTH.
Dizze toezeggingen binne fêststeld yn de riedsfergadering fan 11 july 2024 en digitaal ûndertekene troch de griffier T. Lyklema en de foarsitter M. C. M. Waanders.
-
Analyse van het document
Op basis van de verstrekte informatie kan ik een analyse geven van een specifiek voorstel of motie. Laten we de "Notitie analyse onderzoek Energielandschap Waadhoeke" als voorbeeld nemen.
Titel en Samenvatting
Titel: Notitie analyse onderzoek Energielandschap Waadhoeke
Samenvatting: Dit voorstel richt zich op de analyse van het energielandschap in de gemeente Waadhoeke. Het bevat toezeggingen om omwonenden beter te betrekken bij vervolgstappen en om directe compensatie voor weidevogels te realiseren in samenwerking met de Fûgelwacht. Het doel is om de impact van energietransitie op de lokale gemeenschap en natuur te minimaliseren en te optimaliseren.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het zowel de betrokkenheid van omwonenden als de ecologische impact adresseert. Echter, details over hoe deze betrokkenheid en compensatie precies vorm zullen krijgen, ontbreken.
Rol van de Raad
De raad moet toezien op de uitvoering van de toezeggingen en ervoor zorgen dat de belangen van zowel de inwoners als de natuur worden gewaarborgd.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen over de mate van betrokkenheid van omwonenden en de prioriteit die wordt gegeven aan ecologische compensatie. Er moet ook een balans worden gevonden tussen economische en ecologische belangen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART: het is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare doelen en concrete acties. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitvoering kan verduidelijking gebruiken.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of zij akkoord gaat met de voorgestelde aanpak en toezeggingen, en eventueel aanvullende eisen stellen voor de uitvoering.
Participatie
Het voorstel benadrukt de noodzaak van betere en snellere betrokkenheid van omwonenden, wat wijst op een participatieve benadering.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een kernonderwerp, gezien de focus op energietransitie en ecologische compensatie.
Financiële Gevolgen
Er worden geen specifieke financiële gevolgen genoemd, noch hoe deze gedekt worden. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de raad om te adresseren.
Deze analyse biedt een overzicht van de belangrijkste aspecten van het voorstel en de overwegingen die de gemeenteraad moet maken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Evaluatie Bestaanszekerheid Energielandschap Weidevogels Huisvesting arbeidsmigranten Buitensportaccommodaties Dijkverzwaring Kernteam Wonen Renovatie CompensatieVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 06 Vragenuur:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 07.a Behandelvoorstel ingekomen stukken
-
Analyse van het document
Op basis van de verstrekte informatie lijkt het document voornamelijk een lijst van ingekomen stukken te zijn die tijdens een raadsvergadering besproken kunnen worden. Er is geen specifiek voorstel, amendement of motie genoemd dat gedetailleerd kan worden geanalyseerd. Echter, ik kan een algemene analyse geven van de ingekomen stukken zoals vermeld:
Titel en Samenvatting:
Er is geen specifieke titel voor een voorstel, amendement of motie. De ingekomen stukken omvatten een aanbeveling over Net Zero-beleid, een rapport van de Nationale Ombudsman over huisuitzettingen, en een brief van de Stichting Staten en Stinzen over betrokkenheid bij een initiatief.
Volledigheid van het Voorstel:
De stukken zijn beknopt en lijken voornamelijk ter kennisgeving te zijn aangenomen. Er is geen uitgebreide toelichting of actieplan bijgevoegd, wat de volledigheid beperkt.
Rol van de Raad:
De raad kan tijdens de vergadering vragen stellen over de voorgestelde wijze van afhandelen van deze stukken. Hun rol is voornamelijk adviserend en controlerend in dit geval.
Politieke Keuzes:
Er zijn geen expliciete politieke keuzes genoemd in de stukken. De raad kan echter beslissen om verder onderzoek te doen of actie te ondernemen op basis van de inhoud van de stukken.
SMART en Inconsistenties:
De stukken zijn niet specifiek SMART geformuleerd (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Er zijn geen duidelijke doelen of tijdlijnen aangegeven.
Besluit van de Raad:
De raad moet beslissen of zij verder willen gaan met de onderwerpen in de ingekomen stukken of deze voor kennisgeving aannemen.
Participatie:
Er is een verzoek van de Stichting Staten en Stinzen om op de hoogte gehouden te worden van ontwikkelingen, wat enige mate van participatie impliceert.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd in de context van het Net Zero-beleid, wat suggereert dat het een relevant onderwerp is.
Financiële Gevolgen:
Er zijn geen financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen genoemd in de ingekomen stukken.
Voor een gedetailleerdere analyse zou meer specifieke informatie over een concreet voorstel, amendement of motie nodig zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ingekomen stukken Raadsvergadering Afhandelen Reglement van Orde Aanbeveling Net Zero-beleid Nationale Ombudsman Stichting staten en stinzen Ontwikkelingen Digitaal ondertekendVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 07.b Beantwoording schriftelijke vragen en memo's
Agendapunt 09 Exploitatie en onderhoud zwembad Bloemketerp
Zwembad Bloemketerp: Gemeente Waadhoeke in Dubio over Toekomst
De gemeente Waadhoeke staat voor een moeilijke beslissing: moet zwembad Bloemketerp openblijven totdat er een nieuw zwembad is gerealiseerd, of is het verstandiger om het nu te sluiten en direct te starten met de bouw van een nieuwe zwemvoorziening? Het debat hierover was fel en emotioneel, met veel betrokkenheid vanuit de gemeenschap.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een volgepakte raadszaal werd dinsdagavond gedebatteerd over de toekomst van zwembad Bloemketerp. Het voorstel om het zwembad open te houden totdat er een nieuw zwembad is gerealiseerd, vraagt om een investering van ruim 1,4 miljoen euro. Dit bedrag zou gedekt moeten worden uit de algemene reserve van de gemeente. Daarnaast is er een jaarlijkse exploitatiesubsidie nodig van bijna een half miljoen euro. De huidige subsidie van 120.000 euro is volgens de gemeente onvoldoende."Het zwembad heeft een belangrijke sociale functie," betoogde een van de insprekers, mevrouw Koelma. Ze benadrukte dat het zwembad jaarlijks tussen de 65.000 en 70.000 bezoekers trekt en dat het een essentiële rol speelt in de gemeenschap van Franeker en omliggende dorpen. Ook andere insprekers, zoals mevrouw Grover van zwemvereniging Essent54, benadrukten het belang van het zwembad voor de sociale cohesie en het welzijn van de inwoners.
De gemeenteraad stond voor een duivels dilemma. Aan de ene kant is er de wens om het zwembad open te houden vanwege de sociale en maatschappelijke functie. Aan de andere kant zijn er de hoge kosten en de slechte staat van het huidige zwembad. "Het is onverantwoord om zoveel te investeren in een oud zwembad," stelde raadslid Venema van het CDA. Hij diende samen met andere partijen een amendement in om direct te starten met de bouw van een nieuw zwembad op de huidige locatie.
Wethouder De Vries erkende de emotionele lading van het debat en de betrokkenheid van de gemeenschap. Hij benadrukte echter dat de veiligheid en de wettelijke eisen voorop moeten staan. "Het huidige zwembad voldoet niet aan de wet- en regelgeving," aldus De Vries. Hij stelde voor om zo snel mogelijk te beginnen met de planvorming voor een nieuw zwembad en in de tussentijd de gebruikers te faciliteren bij andere zwembaden.
Na een schorsing van de vergadering werd het amendement van het CDA en andere partijen aangenomen. Dit betekent dat het zwembad uiterlijk op 1 september zal sluiten en dat er zo snel mogelijk gestart wordt met de bouw van een nieuw zwembad. De gemeente zal in gesprek gaan met de verenigingen om te kijken hoe zij in de tussentijd gefaciliteerd kunnen worden.
De beslissing viel zwaar bij de aanwezigen, maar biedt ook perspectief voor de toekomst. "We moeten nu doorpakken voor een duurzaam en veilig zwembad," aldus een vastberaden wethouder De Vries.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke overweegt om zwembad Bloemketerp open te houden totdat er een nieuw zwembad is gerealiseerd. Hiervoor is een financiële investering nodig van € 1.428.610 voor herstelwerkzaamheden, te dekken uit de algemene reserve. Daarnaast wordt voorgesteld om voor de periode van september tot december 2024 een exploitatiesubsidie van € 121.667 toe te kennen aan de nieuwe exploitant, Stichting Sportbedrijf Waadhoeke. Vanaf 2025 is er jaarlijks € 453.693 nodig voor onderhoud, exploitatie en rentekosten. De huidige subsidie van € 120.000 is onvoldoende, en er zijn aanzienlijke herstelwerkzaamheden nodig om te voldoen aan de wet- en regelgeving. Er is een risico dat het zwembad tijdelijk moet sluiten vanwege veiligheidsproblemen. Alternatief is om het zwembad te sluiten en direct te starten met de bouw van een nieuwe zwemvoorziening. De gemeente onderzoekt ook mogelijkheden om huidige gebruikers te faciliteren bij andere zwembaden. De raad zal in december 2024 een plan presenteren voor een nieuw zwembad op de huidige locatie.
Swimbad Bloemketerp: Gemeente Waadhoeke yn Dubio oer Takomst
De gemeente Waadhoeke stiet foar in dreech beslút: moat it swimbad Bloemketerp iepen bliuwe oant der in nij swimbad realisearre is, of is it ferstanniger om it no te sluten en direkt te begjinnen mei de bou fan in nije swimfoarsjenning? It debat hjir oer wie fel en emoasjoneel, mei in soad belutsenheid fanút de mienskip.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn in folle riedseal waard tiisdeitejûn diskusjearre oer de takomst fan swimbad Bloemketerp. It foarstel om it swimbad iepen te hâlden oant der in nij swimbad realisearre is, freget in ynfestearring fan mear as 1,4 miljoen euro. Dit bedrach soe dekt wurde moatte út de algemiene reserve fan de gemeente. Dêrneist is der in jierlikse eksploitaasjesubsydzje nedich fan hast in heal miljoen euro. De hjoeddeistige subsydzje fan 120.000 euro is neffens de gemeente net genôch."It swimbad hat in wichtige sosjale funksje," betoogde ien fan de ynsprekkers, frou Koelma. Se benadrukke dat it swimbad jierliks tusken de 65.000 en 70.000 besikers lûkt en dat it in essinsjele rol spilet yn de mienskip fan Frjentsjer en omlizzende doarpen. Ek oare ynsprekkers, lykas frou Grover fan swimferiening Essent54, benadrukten it belang fan it swimbad foar de sosjale koheezje en it wolwêzen fan de ynwenners.
De gemeenteried stie foar in duvels dilemma. Oan de iene kant is der de winsk om it swimbad iepen te hâlden fanwegen de sosjale en maatskiplike funksje. Oan de oare kant binne der de hege kosten en de minne steat fan it hjoeddeistige swimbad. "It is net ferantwurd om sa'n soad te ynfestearjen yn in âld swimbad," stelde riedslid Venema fan it CDA. Hy diende tegearre mei oare partijen in amindemint yn om direkt te starten mei de bou fan in nij swimbad op de hjoeddeistige lokaasje.
Wethâlder De Vries erkende de emoasjonele lading fan it debat en de belutsenheid fan de mienskip. Hy benadrukke lykwols dat de feiligens en de wetlike easken foarop stean moatte. "It hjoeddeistige swimbad foldocht net oan de wet- en regeljouwing," sa De Vries. Hy stelde foar om sa gau mooglik te begjinnen mei de planfoarming foar in nij swimbad en yn de tuskentiid de brûkers te fasilitearjen by oare swimbaden.
Nei in skorsing fan de gearkomste waard it amindemint fan it CDA en oare partijen oannommen. Dat betsjut dat it swimbad op syn lêst op 1 septimber slute sil en dat der sa gau mooglik begûn wurdt mei de bou fan in nij swimbad. De gemeente sil yn petear gean mei de ferienings om te sjen hoe't hja yn de tuskentiid fasilitearre wurde kinne.
De beslissing foel swier by de oanwêzigen, mar biedt ek perspektyf foar de takomst. "Wy moatte no trochpakke foar in duorsum en feilich swimbad," sa in fêstberaden wethâlder De Vries.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke oerwaget om swimbad Bloemketerp iepen te hâlden oant der in nij swimbad realisearre is. Hjirfoar is in finansjele ynfestearring nedich fan € 1.428.610 foar herstelwurk, te dekken út de algemiene reserve. Dêrneist wurdt foarsteld om foar de perioade fan septimber oant desimber 2024 in exploitatiesubsydzje fan € 121.667 ta te kennen oan de nije exploitant, Stichting Sportbedriuw Waadhoeke. Fanôf 2025 is jierliks € 453.693 nedich foar ûnderhâld, exploitatie en rentekosten. De hjoeddeistige subsydzje fan € 120.000 is net genôch, en der binne grutte herstelwurksumheden nedich om te foldwaan oan de wet- en regeljouwing. Der is in risiko dat it swimbad tille moat wurde fanwege feiligensproblemen. In alternatyf is om it swimbad te sluten en direkt te begjinnen mei de bou fan in nije swimfoarsjenning. De gemeente ûndersiket ek mooglikheden om hjoeddeistige brûkers te stypjen by oare swimbaden. De ried sil yn desimber 2024 in plan presintearje foar in nij swimbad op de hjoeddeistige lokaasje.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Exploitatie en onderhoud zwembad Bloemketerp
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Exploitatie en onderhoud zwembad Bloemketerp". Het voorstel vraagt de raad om financiële middelen beschikbaar te stellen voor het openhouden van het zwembad Bloemketerp totdat een nieuw zwembad is gerealiseerd. Dit omvat een krediet voor herstelwerkzaamheden, een exploitatiesubsidie voor de nieuwe exploitant, en jaarlijkse kosten voor onderhoud en exploitatie. De dekking komt deels uit de algemene reserve en deels uit onvoorzien structureel budget. Het voorstel benadrukt dat de huidige subsidie ontoereikend is en dat er aanzienlijke investeringen nodig zijn om te voldoen aan wet- en regelgeving.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met gedetailleerde financiële overzichten en een duidelijke uitleg van de noodzaak voor de gevraagde middelen. Er zijn echter enkele onzekerheden, zoals de exacte kosten van herstelwerkzaamheden en de risico's van tijdelijke sluiting.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over de financiering en het openhouden van het zwembad. Ze moeten ook keuzes maken over de prioritering van deze uitgaven ten opzichte van andere gemeentelijke projecten.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het openhouden van het zwembad met de bijbehorende kosten of het sluiten en direct starten met de bouw van een nieuw zwembad. Dit heeft implicaties voor de gemeentelijke begroting en andere projecten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), met duidelijke financiële doelen en tijdlijnen. Er zijn echter onzekerheden over de exacte kosten en de duur van de sluiting voor herstelwerkzaamheden.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of ze instemmen met de voorgestelde financiële middelen en het openhouden van het zwembad, of kiezen voor sluiting en nieuwbouw.
Participatie:
Er is overleg geweest met de huidige en nieuwe exploitant, Synarchis en de FUMO. Er lijkt echter beperkte participatie van andere belanghebbenden, zoals gebruikers van het zwembad.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd in de context van een toekomstige duurzame zwemvoorziening, maar is geen centraal thema in het huidige voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn aanzienlijk, met een eenmalige investering van €1.428.610 en jaarlijkse kosten van €453.693. De dekking komt deels uit de algemene reserve en deels uit onvoorzien structureel budget. Er is een risico dat andere projecten minder financiering krijgen door deze uitgaven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zwembad Bloemketerp Herstelwerkzaamheden Exploitatie Onderhoud Subsidie Synarchis Veiligheid Algemene reserve Stichting Sportbedrijf Waadhoeke FinanciënVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Exploitatie en onderhoud zwembad Bloemketerp
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Exploitatie en onderhoud zwembad Bloemketerp". Het voorstel vraagt om financiële middelen om zwembad Bloemketerp open te houden totdat een nieuw zwembad is gerealiseerd. Het omvat een krediet van € 1.428.610 voor herstelwerkzaamheden, een exploitatiesubsidie van € 121.667 voor de periode september-december 2024, en een jaarlijkse subsidie van € 453.693 vanaf 2025. De dekking komt deels uit de algemene reserve en deels uit onvoorzien structureel budget.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is gedetailleerd en behandelt verschillende aspecten zoals financiële dekking, onderhoudsbehoeften, en de rol van de exploitant. Het bevat ook risicoanalyses en alternatieven, wat bijdraagt aan de volledigheid.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de financiële middelen en de strategie voor het openhouden van het zwembad. Dit omvat het bevestigen van eerdere besluiten en het vaststellen van de financiële dekking.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het openhouden van het zwembad met de bijbehorende kosten of het sluiten en direct starten met de bouw van een nieuw zwembad. Dit heeft implicaties voor de gemeentelijke begroting en andere projecten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het duidelijke financiële cijfers en tijdlijnen biedt. Echter, er zijn onzekerheden over de exacte kosten en de duur van de sluiting voor herstelwerkzaamheden.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of ze instemmen met de voorgestelde financiële middelen en strategie voor het zwembad.
Participatie:
Er is overleg geweest met de huidige en nieuwe exploitant, Synarchis, en de FUMO. Dit toont enige mate van participatie, maar er is geen vermelding van bredere publieke betrokkenheid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd in de context van een toekomstige openbare zwemvoorziening, maar is geen centraal thema in het huidige voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn aanzienlijk, met een eenmalige investering van € 1.428.610 en jaarlijkse kosten van € 453.693. De dekking komt deels uit de algemene reserve en deels uit onvoorzien structureel budget. Er is een risico dat andere gemeentelijke projecten minder middelen krijgen.
In conclusie, het voorstel vraagt om een zorgvuldige afweging van financiële en strategische keuzes door de raad, met aandacht voor de implicaties op lange termijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Zwembad Bloemketerp Herstelwerkzaamheden Exploitatiesubsidie Algemene reserve Onderhoudskosten Synarchis Veiligheid Stichting Sportbedrijf Waadhoeke Financiën Spuk SportVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
H. Hof - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Stellingwerf - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Stellingwerf - SAM
H. Stellingwerf - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Stellingwerf - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. de Jong - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Hof - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Santing - ChristenUnie
B. van Wijk - SAM
Agendapunt 10 Wijzigingsbesluit Centrumregeling samenwerking Sociaal Domein Fryslân 2022
Gemeenteraad Stemloos Akkoord met Wijzigingsbesluit Sociaal Domein Fryslân
In een kort en krachtig debat heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met het wijzigingsbesluit voor de Centrumregeling Sociaal Domein Fryslân. Deze aanpassing is noodzakelijk om te voldoen aan de nieuwe eisen van de Wet gemeenschappelijke regelingen, die de democratische legitimatie van samenwerkingsverbanden willen versterken.
Samenvatting
Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om toestemming voor het vaststellen van het wijzigingsbesluit voor de Centrumregeling Sociaal Domein Fryslân (SDF). Deze wijziging is noodzakelijk vanwege aanpassingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr), die de democratische legitimatie van samenwerkingsverbanden willen versterken. De zienswijzeprocedure is afgerond, en nu is formele vaststelling vereist. Er zijn vier zienswijzen ingediend, waarvan enkele wijzigingen zijn doorgevoerd, zoals het niet langer gebruiken van de term "openbaar lichaam" en het expliciet betrekken van gemeenteraden bij de evaluatie. De wijziging heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente en vereist geen inwonersparticipatie. Zodra de raad toestemming verleent, kan het college de gewijzigde regeling vaststellen.
Gemeenteried Stimmeloas Iens met Wizigingsbeslút Maatskiplik Domein Fryslân
Yn in koart en krêftich debat hat de gemeenteried ienriedich ynstimd mei it feroaringsbeslút foar de Sintrumregeling Sociaal Domein Fryslân. Dizze oanpassing is needsaaklik om te foldwaan oan de nije easken fan de Wet gemeenschappelijke regelingen, dy't de demokratyske legitimaasje fan gearwurkingsferbannen fersterkje wolle.
Samenvatting
It kolleezje fan boargemaster en wethâlders freget de gemeenteried om tastimming foar it fêststellen fan it feroaringsbeslút foar de Sintrumregeling Sociaal Domein Fryslân (SDF). Dizze feroaring is needsaaklik fanwege oanpassingen yn de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr), dy't de demokratyske legitimaasje fan gearwurkingsferbannen fersterkje wolle. De besjinswizeproseduere is ôfrûn, en no is formele fêststelling nedich. Der binne fjouwer besjinswizen yntsjinne, dêr't in pear feroaringen trochfierd binne, lykas it net mear brûken fan de term "iepenbier lichem" en it eksplisyt belûken fan gemeenterieden by de evaluaasje. De feroaring hat gjin finansjele gefolgen foar de gemeente en freget gjin ynwennerspartisipaasje. As de ried tastimming jout, kin it kolleezje it feroare regeling fêststelle.
-
RV Wijzigingsbesluit Centrumregeling samenwerking Sociaal Domein Fryslân 2022 Waadhoeke.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Wijzigingsbesluit Centrumregeling samenwerking Sociaal Domein Fryslân 2022". Het voorstel vraagt de gemeenteraad om toestemming voor het vaststellen van een wijzigingsbesluit voor de Centrumregeling Sociaal Domein Fryslân (SDF). Deze wijziging is noodzakelijk vanwege aanpassingen in de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) die de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen moeten versterken. De wijziging zorgt ervoor dat gemeenteraden meer mogelijkheden krijgen om hun kaderstellende en controlerende rol binnen samenwerkingsverbanden te verstevigen. De zienswijzeprocedure is afgerond en nu wordt de formele vaststelling van de gewijzigde regeling voorgesteld.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uitleg van de aanleiding, de beoogde effecten, en de reacties op de ingediende zienswijzen. Het bevat ook informatie over de juridische gevolgen en de vervolgstappen.
Rol van de raad:
De raad moet toestemming verlenen aan het college van B&W om het wijzigingsbesluit vast te stellen. Dit is een formele stap die nodig is om de wijzigingen in de centrumregeling door te voeren.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde wijzigingen in de centrumregeling. Dit omvat het overwegen van de ingediende zienswijzen en de reacties daarop.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar de meetbaarheid en haalbaarheid zijn minder duidelijk. Er zijn geen grote inconsistenties, maar de vertraging in de implementatie van de wijzigingen kan als een aandachtspunt worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om toestemming te verlenen aan het college van B&W voor het vaststellen van het wijzigingsbesluit.
Participatie:
Er is geen sprake van inwonersparticipatie, aangezien het voornamelijk om technische aanpassingen gaat. Er is wel aandacht voor de betrokkenheid van gemeenteraden bij de evaluatie van de regeling.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op de juridische en organisatorische aspecten van de centrumregeling.
Financiële gevolgen:
Het wijzigingsbesluit heeft geen financiële gevolgen voor de gemeente. Dit wordt expliciet vermeld in het voorstel.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Centrumregeling Sociaal Domein Fryslân (SDF) Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) Zienswijzenprocedure Democratische legitimatie Gemeenteraden Adviescommissie Evaluatie Inspraak UittredingskostenVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 11 Externe inzet voor ontwikkelen WoonzorgVisie en uitvoeringsprogramma Waadhoeke
Waadhoeke zet koers naar integrale Woonzorgvisie
De gemeente Waadhoeke heeft groen licht gegeven voor de ontwikkeling van een integrale Woonzorgvisie. Dit ambitieuze project, dat € 128.952,- kost, wordt gefinancierd vanuit de Reserve Sociaal Domein en moet de fysieke en sociale uitdagingen van de gemeente aanpakken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 15 juli 2024 werd het voorstel om een integrale Woonzorgvisie te ontwikkelen goedgekeurd. Deze visie, die in lijn is met de rijksprogramma's 'Een thuis voor iedereen' en 'Wonen en Zorg voor ouderen', moet voor 2026 onderdeel worden van het volkshuisvestingsprogramma van de gemeente. Het doel is om een samenhangend beleidskader te creëren dat huisvesting verbindt met de bredere sociaal-maatschappelijke context.De ontwikkeling van de visie wordt gecoördineerd door BDO Advisory, vanwege de beperkte capaciteit binnen de gemeente. Het proces omvat een grondige analyse van de lokale situatie en de ontwikkeling van een uitvoeringsprogramma.
Tijdens het debat werden enkele kritische vragen gesteld. Raadslid Kok vroeg zich af of er raakvlakken zijn tussen de woonzorgvisie en het onderzoek naar kamerbewoning voor arbeidsmigranten in de dorpen. "Ik kan me voorstellen dat daar een raakvlak ligt," aldus Kok. Wethouder De Vries reageerde hierop door te benadrukken dat de woonzorgvisie zich vooral richt op de zorgcomponent en niet direct op huisvesting. "De arbeidsmigranten zullen volgens het beleid huisvesting genieten," voegde De Vries toe.
Kok drong verder aan op verduidelijking over de zorgcomponent in relatie tot kamerbewoning. De Vries erkende dat dit een belangrijk punt is om mee te nemen in de eerste fase van het proces. "In stap één zal uw vraag ongetwijfeld beantwoord worden," verzekerde de wethouder.
Het voorstel werd zonder verdere stemming aangenomen, waarmee de weg vrij is voor de ontwikkeling van de Woonzorgvisie. De gemeente hoopt hiermee een belangrijke stap te zetten in het verbinden van huisvesting met zorg en welzijn, en zo een thuis te creëren voor alle inwoners van Waadhoeke.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke werkt aan de ontwikkeling van een integrale Woonzorgvisie, zoals voorgeschreven in de rijksprogramma's 'Een thuis voor iedereen' en 'Wonen en Zorg voor ouderen'. Deze visie moet de fysieke en sociale uitdagingen van de gemeente verbinden en richt zich op alle aandachtsgroepen en ouderen. Voor de ontwikkeling van deze visie is een offerte uitgebracht door BDO Advisory, die het proces zal coördineren. Het college stelt voor om € 128.952,- beschikbaar te stellen vanuit de Reserve Sociaal Domein voor dit project. De Woonzorgvisie zal worden geïntegreerd in de bestaande Woonvisie Waadhoeke 2020-2030 en het beleid van het Sociaal Domein. Het doel is om een samenhangend beleidskader te creëren dat huisvesting verbindt met de bredere sociaal-maatschappelijke context. De visie moet voor 2026 onderdeel worden van het volkshuisvestingsprogramma. Het proces omvat een grondige analyse van de lokale situatie en de ontwikkeling van een uitvoeringsprogramma. Externe ondersteuning is nodig vanwege beperkte capaciteit binnen de gemeente. Het voorstel is goedgekeurd in de raadsvergadering van 15 juli 2024.
Waadhoeke set koers nei in yntegrale Woonsoarchfisy.
De gemeente Waadhoeke hat grien ljocht jûn foar de ûntwikkeling fan in yntegrale Woonzorgvisie. Dit ambisjeuze projekt, dat € 128.952,- kostet, wurdt finansierd fanút de Reserve Sociaal Domein en moat de fysike en sosjale útdagings fan de gemeente oanpakke.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan 15 july 2024 waard it foarstel om in yntegrale Woonsoarchfisy te ûntwikkeljen goedkard. Dizze fisy, dy't yn line is mei de ryksprogramma's 'In thús foar elkenien' en 'Wenje en Soarch foar âlderen', moat foar 2026 diel wurde fan it folkshûsfeestingsprogramma fan de gemeente. It doel is om in gearhingjend beliedskader te skeppen dat hûsfeestings ferbynt mei de breedere sosjaal-maatskiplike kontekst.De ûntwikkeling fan de fisy wurdt koördinearre troch BDO Advisory, fanwegen de beheinde kapasiteit binnen de gemeente. It proses behellet in grûnige analyse fan de lokale situaasje en de ûntwikkeling fan in útfieringsprogramma.
Tiidens it debat waarden in pear krityske fragen steld. Riedslid Kok frege him ôf oft der raakflakken binne tusken de woonsoarchfisy en it ûndersyk nei keamerbewenning foar arbeidsmigranten yn de doarpen. "Ik kin my foarstelle dat dêr in raakflak leit," sa sei Kok. Wethâlder De Vries reagearre hjirop troch te benadrukken dat de woonsoarchfisy him foaral rjochtet op de soarchkomponint en net direkt op hûsfeestings. "De arbeidsmigranten sille neffens it belied hûsfeestings genietsje," foegde De Vries ta.
Kok drong fierder oan op ferdúdliking oer de soarchkomponint yn relaasje ta keamerbewenning. De Vries erkende dat dit in wichtich punt is om mei te nimmen yn de earste fase fan it proses. "Yn stap ien sil jo fraach ûngetwifelde beäntwurde wurde," fersekere de wethâlder.
It foarstel waard sûnder fierdere stimming oannommen, wêrmei't de wei frij is foar de ûntwikkeling fan de Woonsoarchfisy. De gemeente hoopet hjirmei in wichtige stap te setten yn it ferbinnen fan hûsfeestings mei soarch en wolwêzen, en sa in thús te skeppen foar alle ynwenners fan Waadhoeke.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke wurket oan de ûntwikkeling fan in yntegrale Woonzorgvisie, sa't foarskreaun yn de ryksprogramma's 'In thús foar elkenien' en 'Wenje en Soarch foar âlderen'. Dizze visie moat de fysike en sosjale útdagingen fan de gemeente ferbine en rjochtet him op alle omtinkersgroepen en âlderen. Foar de ûntwikkeling fan dizze visie is in offerte útbrocht troch BDO Advisory, dy't it proses koördinearje sil. It kolleezje stelt foar om € 128.952,- beskikber te stellen fanút de Reserve Sociaal Domein foar dit projekt. De Woonzorgvisie sil yntegrearre wurde yn de besteande Woonvisie Waadhoeke 2020-2030 en it belied fan it Sociaal Domein. It doel is om in gearhingjend beliedskader te skeppen dat hûsfeesting ferbynt mei de breedere sosjaal-maatskiplike kontekst. De visie moat foar 2026 ûnderdiel wurde fan it folkshûsfeestingsprogramma. It proses befettet in grûnige analyse fan de lokale situaasje en de ûntwikkeling fan in útfieringsprogramma. Externe stipe is needsaaklik fanwege beheinde kapasiteit binnen de gemeente. It foarstel is goedkard yn de riedsfergadering fan 15 july 2024.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft de ontwikkeling van een 'WoonZorgvisie' voor de gemeente Waadhoeke in 2024. Het doel is om een geïntegreerde visie te creëren die de fysieke en sociale opgaven van de gemeente verbindt, met een focus op kwetsbare groepen en ouderen. Dit wordt gedaan in lijn met de rijksprogramma's 'Een thuis voor iedereen' en 'Wonen en Zorg voor ouderen'. De visie zal worden geïntegreerd in de bestaande Woonvisie Waadhoeke 2020-2030 en het beleid van het Sociaal Domein. Het college vraagt de raad om € 128.952 beschikbaar te stellen voor dit project, te dekken uit de Reserve Sociaal Domein.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de aanleiding, doelen, financiële consequenties en de rol van externe partijen zoals BDO Advisory. Er is echter weinig detail over de specifieke inhoud van de WoonZorgvisie en hoe de participatie van belanghebbenden precies vorm krijgt.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om financiële middelen beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van de WoonZorgvisie. Daarnaast heeft de raad een toezichthoudende rol om te zorgen dat het proces en de uitkomsten voldoen aan de verwachtingen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met het vrijmaken van middelen uit de Reserve Sociaal Domein. Daarnaast moet de raad overwegen of zij de uitbesteding aan een extern bureau zoals BDO Advisory steunt, gezien de kosten en mogelijke controleverlies.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART. Het is specifiek en meetbaar in termen van het bedrag en de tijdlijn (2024), maar mist concrete details over de specifieke resultaten en hoe deze gemeten worden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afhankelijkheid van externe partijen kan een risico vormen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om € 128.952 beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van de WoonZorgvisie en dit bedrag ten laste te brengen van de Reserve Sociaal Domein.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat huurdersorganisaties, woningcorporaties, inwoners, zorgaanbieders en de ASD betrokken worden, maar geeft geen gedetailleerde beschrijving van hoe deze participatie wordt vormgegeven.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel, hoewel de integratie van fysieke en sociale opgaven indirect kan bijdragen aan duurzame oplossingen.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen bedragen € 128.952, te dekken uit de Reserve Sociaal Domein. Dit bedrag is bedoeld voor de externe coördinatie en ontwikkeling van de WoonZorgvisie en het uitvoeringsprogramma.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Woonzorgvisie Woonvisie Sociaal Domein BDO Advisory Wonen en Zorg Integrale aanpak Kwetsbare groepen Uitvoeringsprogramma Huisvesting Regionaal afgestemdVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
P. de Cock - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
Onbekende spreker
P. de Cock - FNP
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 12 Concept-Energievisie Fryslân
Friese Raad van Waadhoeke Steunt Energievisie: "Decentrale Opwekking is de Toekomst"
De raad van Waadhoeke heeft ingestemd met de concept-Energievisie Fryslân, een ambitieus plan dat streeft naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050. Tijdens een levendig debat benadrukten raadsleden het belang van decentrale energieopwekking en de noodzaak van grootschalige energieproductie bij industrieterreinen buiten de grote Friese steden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In een drukbezochte raadsvergadering werd de concept-Energievisie Fryslân besproken, een document dat is ontwikkeld door de Friese Energietafel in samenwerking met diverse regionale partijen. De visie, die voortvloeit uit het Klimaatakkoord, legt de nadruk op een duurzame energievoorziening zonder netcongestie en omvat vijf leidende principes, waaronder energiebesparing en gemeenschapsgerichte energieproductie.Mevrouw Vroonland van het CDA opende het debat met een pleidooi voor decentrale energieopwekking. "Door decentrale opwekking slim te koppelen met centraal gebruik, kunnen we het centrale energiesysteem ontlasten en netcongestie tegengaan," stelde ze. Het CDA diende samen met de VVD en SAM Waadhoeke een amendement in om de zienswijze van de raad uit te breiden. Dit amendement pleitte voor grootschalige energieproductie bij industrieterreinen buiten de grote Friese steden, zoals Harlingen en Franeker.
De discussie werd verder aangezwengeld door de heer Vollema van de FNP, die zich kritisch uitliet over het amendement. "Het zou betekenen dat we de deur openzetten voor grote windturbines en zonnevelden op alle bedrijventerreinen, wat kan leiden tot versnippering van ons landschap," waarschuwde hij.
De VVD, vertegenwoordigd door de heer De Jong, benadrukte het belang van zowel centrale als decentrale opwekking. "We moeten ons richten op decentrale opwekking en opslag, zodat industrieën in Waadhoeke kunnen voldoen aan hun energiebehoeften," zei hij.
De heer Stellingwerf van de SAM-fractie sloot zich aan bij de oproep voor decentrale opwekking. "Het is cruciaal dat we energie lokaal opwekken en gebruiken," benadrukte hij.
Na een intensief debat werd het amendement aangenomen, met steun van de meeste fracties, behalve de FNP. De heer Nauta van de FNP stemde echter wel voor het amendement, wat voor enige verrassing zorgde binnen zijn fractie.
Wethouder Dijkstra reageerde op het amendement door te benadrukken dat de visie al rekening houdt met decentrale opwekking binnen de gestelde kaders. "We moeten oppassen dat we niet de indruk wekken dat we overal decentraal kunnen opwekken, want dat kan het net niet aan," waarschuwde hij.
Met de goedkeuring van het amendement en de zienswijze van de raad, zet Waadhoeke een belangrijke stap richting een duurzame toekomst. De raad hoopt dat de Provinciale Omgevingsvisie voldoende planologische ruimte biedt voor de voorgestelde energieoplossingen.
Samenvatting
De tekst betreft de concept-Energievisie Fryslân, ontwikkeld door de Friese Energietafel (FET) in samenwerking met de provincie Fryslân, Friese gemeenten, It Wetterskip, de Friese Energiealliantie (FEA) en netbeheerders. Deze visie is opgesteld naar aanleiding van het Klimaatakkoord en de grenzen van het huidige energiesysteem. De visie streeft naar een volledig duurzame energievoorziening in 2050, zonder netcongestie, en benadrukt vijf leidende principes, waaronder energiebesparing en gemeenschapsgerichte energieproductie. De raad van Waadhoeke wordt gevraagd een zienswijze in te dienen, met nadruk op de beschikbaarheid van energie en de mogelijkheid voor decentrale energieopwekking. Het Ontwikkelpad Harlingen-Waadhoeke wordt als voorbeeld genoemd in de visie. De visie maakt geen ruimtelijke keuzes; deze worden opgenomen in de Provinciale Omgevingsvisie. De FET evalueert de visie elke vier jaar en stelt een meerjarenprogramma op voor investeringen in het energiesysteem. De raad van Waadhoeke heeft ingestemd met het voorstel en benadrukt de noodzaak van grootschalige energieproductie bij industrieterreinen buiten grote Friese steden.
Fryske Ried fan Waadhoeke Stipe Enerzjyfisy: "Dekintrale Opwekking is de Takomst"
De ried fan Waadhoeke hat ynstimd mei de konsept-Enerzjyfyzje Fryslân, in ambisjeus plan dat stribbet nei in folle duorsume enerzjyfoarsjenning yn 2050. Yn in libbich debat benadrukten riedsleden it belang fan desintrale enerzjy-opwekking en de needsaak fan grutskalige enerzjyproduksje by yndustryterreinen bûten de grutte Fryske stêden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn in drok besochte riedsfergadering waard de konsept-Enerzjyfyzje Fryslân besprutsen, in dokumint dat ûntwikkele is troch de Fryske Enerzjytafel yn gearwurking mei ferskate regionale partijen. De fyzje, dy't ûntstien is út it Klimaatakkoart, leit de nadruk op in duorsume enerzjyfoarsjenning sûnder netkongestje en befettet fiif liedende prinsipes, wêrûnder enerzjybesparring en mienskipsgerjochte enerzjyproduksje.Frou Vroonland fan it CDA iepene it debat mei in pleit foar desintrale enerzjyopwekking. "Troch desintrale opwekking slimp te keppeljen mei sintraal gebrûk, kinne we it sintrale enerzjesysteem ûntlêste en netkongestje tsjingean," stelde se. It CDA die tegearre mei de VVD en SAM Waadhoeke in amindemint yntsjinje om de sichtwize fan de ried út te wreidzjen. Dit amindemint pleite foar grutskalige enerzjyproduksje by yndustryterreinen bûten de grutte Fryske stêden, lykas Harns en Frjentsjer.
De diskusje waard fierder oanwakkerd troch de hear Vollema fan de FNP, dy't him kritysk útlitte oer it amindemint. "It soe betsjutte dat we de doar iepen sette foar grutte wynturbines en sinnefjilden op alle bedriuwsterreinen, wat kin liede ta fersnippering fan ús lânskip," warskôge er.
De VVD, fertsjintwurdige troch de hear De Jong, benadrukke it belang fan sawol sintrale as desintrale opwekking. "We moatte ús rjochtsje op desintrale opwekking en opslach, sadat yndustryën yn Waadhoeke oan har enerzjybehoeften foldwaan kinne," sei er.
De hear Stellingwerf fan de SAM-fraksje sloot him oan by de oprop foar desintrale opwekking. "It is kritysk dat we enerzjy lokaal opwekke en brûke," benadrukke er.
Nei in yntinsyf debat waard it amindemint oannommen, mei stipe fan de measte fraksjes, útsein de FNP. De hear Nauta fan de FNP stimde lykwols wol foar it amindemint, wat foar wat ferrassing soarge binnen syn fraksje.
Wethâlder Dijkstra reagearre op it amindemint troch te benadrukken dat de fyzje al rekken hâldt mei desintrale opwekking binnen de stelde kaders. "We moatte oppasse dat we net de yndruk wekken dat we oeral desintrale opwekke kinne, want dat kin it net net oan," warskôge er.
Mei de goedkarring fan it amindemint en de sichtwize fan de ried, set Waadhoeke in wichtige stap rjochting in duorsume takomst. De ried hoopet dat de Provinsjale Omjouwingsfyzje genôch planologyske romte biedt foar de foarstelde enerzjyoplossingen.
Samenvatting
De tekst hat betrekking op de konsept-Enerzjyfisy Fryslân, ûntwikkele troch de Fryske Enerzjytafel (FET) yn gearwurking mei de provinsje Fryslân, Fryske gemeenten, It Wetterskip, de Fryske Enerzjyalliantie (FEA) en netbehearders. Dizze fisy is opsteld nei oanlieding fan it Klimaatakkoart en de grinzen fan it hjoeddeiske enerzjesysteem. De fisy stribbet nei in hielendal duorsume enerzjyfoarsjenning yn 2050, sûnder netkongestje, en benadrukt fiif liidende prinsipes, wêrûnder enerzjybesparring en mienskipsgerjochte enerzjyproduksje. De ried fan Waadhoeke wurdt frege om in beskôging yn te tsjinjen, mei de neikomst op de beskikberens fan enerzjy en de mooglikheid foar decentrale enerzjyopwekking. It Ûntwikkelingspaad Harns-Waadhoeke wurdt as foarbyld neamd yn de fisy. De fisy makket gjin romtelike karren; dizze wurde opnaam yn de Provinsjale Omjouwingsfisy. De FET evaluearret de fisy eltse fjouwer jier en stelt in mearjierprogramma op foar ynfestearringen yn it enerzjesysteem. De ried fan Waadhoeke hat ynstimd mei it foarstel en benadrukt de needsaak fan grutskalige enerzjyproduksje by yndustryterreinen bûten grutte Fryske stêden.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel / amendement of motie
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Concept-Energievisie Fryslân". Het voorstel richt zich op de ontwikkeling van een energievisie voor de provincie Fryslân, als reactie op het Klimaatakkoord en de beperkingen van het huidige energiesysteem. De Friese Energietafel (FET), bestaande uit de provincie, gemeenten, It Wetterskip, de Friese Energiealliantie en netbeheerders, werkt samen aan deze visie. Het doel is om de energie-infrastructuur te verbeteren en af te stemmen op toekomstige behoeften. De raad wordt gevraagd een zienswijze in te dienen over de beschikbaarheid van energie en kennis te nemen van het Ontwikkelpad Harlingen-Waadhoeke.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig in termen van context en doelstellingen. Het biedt een duidelijk overzicht van de betrokken partijen, de aanleiding en de beoogde resultaten. Echter, specifieke details over de implementatie en de exacte impact op lokale gemeenschappen ontbreken.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om een zienswijze in te dienen over de concept-Energievisie, specifiek gericht op de beschikbaarheid van energie. Daarnaast moet de raad kennisnemen van het Ontwikkelpad Harlingen-Waadhoeke.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde zienswijze en of zij aanvullende opmerkingen of bezwaren heeft. Er moet ook worden overwogen hoe de visie past binnen de bredere gemeentelijke en provinciale beleidsdoelen.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Hoewel er duidelijke doelen zijn voor 2050, ontbreken specifieke meetbare tussendoelen en tijdlijnen. Er zijn geen directe inconsequenties, maar de haalbaarheid van de doelen zonder gedetailleerde planning kan een punt van zorg zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde zienswijze in te dienen en kennis te nemen van het Ontwikkelpad Harlingen-Waadhoeke.
Participatie:
Het voorstel benadrukt dat de visie in samenwerking met diverse maatschappelijke partners is ontwikkeld. Er is sprake van participatie door de Friese Energietafel en input van de Friese Energiealliantie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een centraal thema in het voorstel, met de ambitie om tegen 2050 volledig over te stappen op schone energie en netcongestie te elimineren.
Financiële gevolgen:
In deze fase zijn er geen directe financiële consequenties verbonden aan het opstellen van de Energievisie. Verdere financiële implicaties zullen waarschijnlijk voortkomen uit de implementatie van de visie en moeten in toekomstige fasen worden beoordeeld.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Energievisie Fryslân Friese Energietafel (FET) Klimaatakkoord Netcongestie Friese Energiealliantie (FEA) Ontwikkelpad Harlingen-Waadhoeke Klimaatlandschap Provinciale Omgevingsvisie pMIEK (Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur en Klimaat) EnergietransitieVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Concept-Energievisie Fryslân
Samenvatting: De Concept-Energievisie Fryslân is ontwikkeld door de Friese Energietafel (FET) als reactie op het Klimaatakkoord en de grenzen van het huidige energiesysteem. De visie, opgesteld in samenwerking met de provincie Fryslân, Friese gemeenten, It Wetterskip, de Friese Energiealliantie (FEA) en netbeheerders, richt zich op de ontwikkeling van een toekomstbestendig energiesysteem. Het doel is om tegen 2050 volledig over te stappen op schone energie en netcongestie te elimineren. De visie benadrukt energieproductie voor en door de gemeenschap, energiebesparing, en een goed geïntegreerde energie-infrastructuur. Volksvertegenwoordigers kunnen tot 1 augustus zienswijzen indienen.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig in termen van visie en doelstellingen, maar mist specifieke details over de implementatie en de financiële implicaties van de voorgestelde maatregelen.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om zienswijzen in te dienen op de concept-Energievisie en om kennis te nemen van het Ontwikkelpad Harlingen-Waadhoeke. De raad moet ook betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling en implementatie van de visie.
Politieke Keuzes
Politieke keuzes omvatten de mate van decentrale versus centrale energieopwekking, de integratie van duurzame energie in stedelijke en landelijke gebieden, en de balans tussen economische ontwikkeling en milieubehoud.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het geen concrete meetbare doelen of tijdlijnen bevat voor de implementatie. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de visie blijft op een hoog abstractieniveau.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om de zienswijze in te dienen die pleit voor grootschalige energieproductie bij industrieterreinen buiten grote Friese steden en voor decentrale opwekking van energie door bedrijven.
Participatie
De participatie is breed opgezet met input van diverse maatschappelijke partners en bestuurlijke deelnemers binnen de Friese Energietafel. Er is echter geen specifieke vermelding van directe participatie van burgers.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een centraal thema in het voorstel, met de nadruk op de overgang naar schone energie en het verminderen van afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Financiële Gevolgen
In deze fase zijn er geen directe financiële consequenties verbonden aan het opstellen van de Energievisie. Verdere financiële implicaties zullen waarschijnlijk ontstaan tijdens de implementatiefase, maar deze worden momenteel niet gespecificeerd of gedekt.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Energievisie Fryslân Friese Energietafel (FET) Klimaatakkoord Netcongestie Friese Energiealliantie (FEA) Ontwikkelpad Harlingen-Waadhoeke Klimaatlandschap Provinciale Omgevingsvisie Decentrale opwek Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur en Klimaat (pMIEK)Verfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Stellingwerf - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Hoekstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Vroonland - CDA
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. de Jong - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Vollema - FNP
H. Stellingwerf - SAM
H. Hoekstra - Gemeentebelangen
H. Nauta - FNP
Agendapunt 13 Grenscorrectie Waadhoeke - Leeuwarden
Waadhoeke en Leeuwarden: Grenscorrectie zonder bezwaar
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft unaniem ingestemd met een grenscorrectie met Leeuwarden, die de toegangsweg naar de populaire "spottersbult Marsum" betreft. Na een periode waarin inwoners hun zienswijzen konden indienen, zonder dat hiervan gebruik werd gemaakt, lijkt niets de definitieve vaststelling van de correctie in de weg te staan.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 25 januari 2024 ingestemd met een herindelingsontwerp voor een grenscorrectie met Leeuwarden, specifiek voor de toegangsweg naar de "spottersbult Marsum". Na een periode waarin zienswijzen konden worden ingediend, zonder dat hiervan gebruik is gemaakt, wordt voorgesteld de grenscorrectie definitief vast te stellen. De correctie betreft twee percelen en heeft geen financiële gevolgen voor de betrokken gemeenten, aangezien Waadhoeke al eigenaar is van het betreffende perceel. De grenscorrectie zal per 1 januari 2025 van kracht worden, na publicatie in het Provinciaal Blad. Het voorstel omvat ook het afzien van financiële verrekening tussen de gemeenten. De herindelingsregeling en het bijbehorende raadsbesluit worden naar Gedeputeerde Staten van Fryslân gestuurd voor verdere afhandeling.
Waadhoeke en Ljouwert: Grinskorrizje sûnder beswier
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ienriedich ynstimd mei in grinskorrizje mei Ljouwert, dy't de tagongsweg nei de populêre "spottersbult Marsum" oanbelanget. Nei in perioade dêr't ynwenners harren sichtwizen yntsjinje koene, sûnder dat hjirfan brûk makke waard, liket neat de definitive fêststelling fan de korrizje yn 'e wei te stean.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat op 25 jannewaris 2024 ynstimd mei in herynstellingsûntwerp foar in grinscorrectie mei Ljouwert, spesifiek foar de tagongswei nei de "spottersbult Marsum". Nei in perioade dêr't mienings yntsjinne wurde koene, sûnder dat der gebrûk fan makke is, wurdt foarsteld om de grinscorrectie definityf fêst te stellen. De korreksje befettet twa percelen en hat gjin finansjele gefolgen foar de belutsen gemeenten, om't Waadhoeke al eigenaar is fan it betreffende perceel. De grinscorrectie sil per 1 jannewaris 2025 fan krêft wurde, nei publisearring yn it Provinsjaal Blêd. It foarstel befettet ek it ôfsjen fan finansjele ferrekening tusken de gemeenten. It herynstellingsregeling en it byhearrende riedsbeslút wurde nei Gedepeteerde Steaten fan Fryslân stjoerd foar fierdere ôfhanling.
-
RV Adviesnota Raad herindelingsregeling voor de grenscorrectie Leeuwarden-Waadhoeke deel toegangsweg spottersbult Marsum.pdf analyse dossier
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: De herindelingsregeling voor de grenscorrectie Leeuwarden-Waadhoeke
Samenvatting: Het voorstel betreft de definitieve vaststelling van een grenscorrectie tussen de gemeenten Leeuwarden en Waadhoeke, specifiek voor de toegangsweg naar de "spottersbult Marsum". Na een zienswijzeprocedure, waarin geen reacties zijn ontvangen, wordt voorgesteld de herindelingsregeling vast te stellen zonder financiële verrekening tussen de gemeenten. De regeling moet worden verzonden naar Gedeputeerde Staten van Fryslân, met het verzoek om publicatie in het Provinciaal Blad, zodat de grenscorrectie op 1 januari 2025 van kracht wordt.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is volledig en gedetailleerd. Het bevat alle noodzakelijke stappen en procedures die moeten worden gevolgd, inclusief de juridische en administratieve vereisten.
Rol van de Raad
De raad moet de herindelingsregeling formeel vaststellen en besluiten om af te zien van financiële verrekening. Daarnaast moet de raad het besluit ondertekenen en verzenden naar Gedeputeerde Staten van Fryslân.
Politieke Keuzes
Er zijn beperkte politieke keuzes te maken, gezien de technische aard van de grenscorrectie. De belangrijkste keuze is het afzien van financiële verrekening tussen de gemeenten.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Er zijn geen duidelijke inconsistenties; de doelen en tijdlijnen zijn helder gedefinieerd.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten de herindelingsregeling vast te stellen en de bijbehorende administratieve stappen te autoriseren.
Participatie
Er is een participatieproces geweest waarbij zienswijzen konden worden ingediend. Er zijn echter geen zienswijzen ontvangen, wat kan duiden op een gebrek aan bezwaren of betrokkenheid van de gemeenschap.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel, gezien de technische en administratieve aard van de grenscorrectie.
Financiële Gevolgen
Er zijn geen significante financiële gevolgen, aangezien beide gemeenten afzien van financiële verrekening. Het effect op de uitkering van het Gemeentefonds is verwaarloosbaar.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Grenscorrectie Leeuwarden Spottersbult Marsum Herindelingsregeling Zienswijzeprocedure Gedeputeerde Staten Fryslân Kadastrale kaart Wet Arhi Financiële verrekening GemeentefondsVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 14 Bomenverordening Waadhoeke 2024
Waadhoeke stelt Bomenverordening 2024 vast: "Een stap naar bescherming van ons groene erfgoed"
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft de Bomenverordening 2024 aangenomen, een belangrijke stap in de bescherming van waardevolle en monumentale bomen in de regio. Het besluit volgt op een motie uit 2021 en een uitgebreide inventarisatie van beschermingswaardige bomen. De verordening introduceert een kapvergunningsplicht voor bomen die aan specifieke criteria voldoen, zoals leeftijd en culturele of ecologische waarde.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens het debat over de nieuwe verordening kwamen verschillende standpunten naar voren. Mevrouw Van der Pol van de FNP benadrukte het belang van biodiversiteit en vroeg zich af of de verordening voldoende rekening houdt met de ecologische waarde van bomen. "Het is natuurlijk de bedoeling dat deze verordening bomen beschermt, maar we moeten ook kijken naar het grotere plaatje van biodiversiteit," stelde ze.De heer De Jong van de VVD uitte zijn zorgen over de bureaucratische lasten die de verordening met zich mee zou brengen. "Dit voorstel leidt tot een enorme verzwaring van de bureaucratie," zei hij. Hij pleitte voor alternatieve maatregelen zoals subsidies voor landschapsbeheer in plaats van een strikte verordening.
Wethouder Diekstra verdedigde de verordening door te wijzen op het uitgebreide participatieproces dat eraan voorafging. "Dit is een voorbeeld van hoe participatie kan werken," zei hij. "Iedereen die een boom heeft die mogelijk op de lijst komt, krijgt bericht en kan bezwaar maken."
De discussie werd afgesloten met een stemming, waarbij de meerderheid van de raad instemde met de vaststelling van de Bomenverordening 2024. De verordening zal uiteindelijk worden opgenomen in het Omgevingsplan van de gemeente. Met een budget van €30.000 is de gemeente klaar om de verordening uit te voeren en eigenaren van beschermde bomen te informeren.
De nieuwe verordening is een belangrijke stap in de bescherming van het groene erfgoed van Waadhoeke en moet bijdragen aan een groter bewustzijn over de waarde van bomen in de gemeenschap.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft besloten om de Bomenverordening 2024 vast te stellen, met als doel het beschermen van waardevolle en monumentale bomen. Dit besluit volgt op een motie uit 2021 en een uitgebreide inventarisatie van beschermingswaardige bomen. De verordening introduceert een kapvergunningsplicht voor bomen die aan specifieke criteria voldoen, zoals leeftijd en culturele of ecologische waarde. Er zijn risico's, zoals het kappen van bomen voordat de verordening van kracht is, maar de verordening moet bewustzijn creëren en bescherming bieden. Na vaststelling wordt een lijst met beschermde bomen opgesteld en eigenaren geïnformeerd. Het proces omvat participatie van belanghebbenden en een budget van €30.000 is beschikbaar gesteld voor de uitvoering. De verordening zal uiteindelijk worden opgenomen in het Omgevingsplan.
Waadhoeke stelt Beamferoardening 2024 fêst: "In stap nei beskerming fan ús griene erfgoed"
De gemeenteried fan Waadhoeke hat de Beamferoardening 2024 oannommen, in wichtige stap yn it beskermjen fan weardefolle en monumintale beammen yn de regio. It beslút folget op in motyf út 2021 en in útwreide ynventarisearring fan beskermingsweardige beammen. De ferordening yntrodusearret in kapfergunningsplicht foar beammen dy't oan spesifike kritearia foldogge, lykas leeftiid en kulturele of ekologyske wearde.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens it debat oer de nije feroardening kamen ferskillende stânpunten nei foaren. Frou Van der Pol fan de FNP benadrukte it belang fan biodiversiteit en frege har ôf oft de feroardening genôch rekken hâldt mei de ekologyske wearde fan beammen. "It is fansels de bedoeling dat dizze feroardening beammen beskermet, mar wy moatte ek sjen nei it gruttere plaat fan biodiversiteit," stelde se.De hear De Jong fan de VVD útette syn soargen oer de burokratyske lêsten dy't de feroardening meibringe soe. "Dit foarstel liedt ta in enorme fersewaring fan de burokrasy," sei er. Hy pleite foar alternative maatregels lykas subsydzjes foar lânskipsbehear yn plak fan in strikte feroardening.
Wethâlder Diekstra ferdigene de feroardening troch te wizen op it útwreide partisipaasjeproses dat der oan foarôf gie. "Dit is in foarbyld fan hoe partisipaasje wurkje kin," sei er. "Elkenien dy't in beam hat dy't mooglik op de list komt, krijt berjocht en kin beswier meitsje."
De diskusje waard ôfsluten mei in stimming, dêr't de mearderheid fan de ried ynstimde mei de fêststelling fan de Beamferoardening 2024. De feroardening sil úteinlik opnommen wurde yn it Omjouwingsplan fan de gemeente. Mei in budzjet fan €30.000 is de gemeente klear om de feroardening út te fieren en eigeners fan beskerme beammen te ynformearjen.
De nije feroardening is in wichtige stap yn de beskerming fan it griene erfgoed fan Waadhoeke en moat bydrage oan in grutter bewustwêzen oer de wearde fan beammen yn de mienskip.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat besletten om de Beamferoardening 2024 fêst te stellen, mei as doel it beskermjen fan weardefolle en monumintale beammen. Dit beslút folget op in motyf út 2021 en in útwreide ynventarisaasje fan beskermingsweardige beammen. De feroardening yntrodusearret in kapfergunningsplicht foar beammen dy't oan spesifike kritearia foldogge, lykas leeftiid en kulturele of ekologyske wearde. Der binne risiko's, lykas it kappen fan beammen foardat de feroardening fan krêft is, mar de feroardening moat bewustwêzen skeppe en beskerming biede. Nei fêststelling wurdt in list mei beskermde beammen opsteld en eigeners ynformeard. It proses befettet partisipaasje fan belanghawwenden en in budzjet fan €30.000 is beskikber steld foar de útfiering. De feroardening sil úteinlik opnommen wurde yn it Omjouwingsplan.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Bomenverordening gemeente Waadhoeke 2024". Het voorstel beoogt de bescherming van waardevolle en monumentale bomen in de gemeente Waadhoeke door de invoering van een kapvergunningsplicht. Dit volgt op een eerder aangenomen motie en een inventarisatie van beschermingswaardige bomen. De verordening stelt criteria vast voor de classificatie van bomen als monumentaal of waardevol, zoals leeftijd en culturele of ecologische waarde. Het doel is om deze bomen te behouden en te beschermen tegen ongecontroleerde kap. Het voorstel omvat ook een vergunningenstelsel en een procedure voor het vaststellen van een lijst met beschermde bomen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de aanleiding, de beoogde effecten, en de stappen die nodig zijn voor implementatie. Er zijn echter enkele details die verder uitgewerkt moeten worden, zoals de opleiding van vergunningverleners en de opname van kapvergunningen in de Legesverordening.
Rol van de raad:
De raad speelt een cruciale rol bij het vaststellen van de Bomenverordening. Ze hebben eerder de motie aangenomen die leidde tot dit voorstel en moeten nu beslissen over de invoering van de verordening.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze de bescherming van waardevolle en monumentale bomen willen versterken door de verordening aan te nemen. Dit omvat keuzes over de criteria voor bescherming en de implementatie van een vergunningenstelsel.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden). Het is specifiek en meetbaar in termen van criteria voor bomen, maar mist concrete tijdlijnen voor sommige implementatiestappen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de verdere uitwerking van het vergunningenstelsel is noodzakelijk.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de Bomenverordening gemeente Waadhoeke 2024 vast te stellen.
Participatie:
Er is participatie geweest met belangengroepen en eigenaren in het voortraject van het beleid, wat bijdraagt aan draagvlak en begrip voor de verordening.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien de bescherming van bomen bijdraagt aan ecologische duurzaamheid en het behoud van natuurlijke landschapselementen.
Financiële gevolgen:
Er is een budget van € 30.000 beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de verordening. De financiële gevolgen van het vergunningenstelsel zijn nog niet volledig uitgewerkt, met name de opname van kapvergunningen in de Legesverordening.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bomenverordening Monumentale bomen Waardevolle bomen Kapvergunning Beschermingskader Vergunningenstelsel Inventarisatie Beleidsopties Aanwijsbesluit ZienswijzeVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Vollema - FNP
T. de Jong - VVD
B. Vollema - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
T. de Jong - VVD
T. de Jong - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 15 Minder meerkosten Jeugdwet
Gemeente Waadhoeke zet in op betere jeugdzorg: "Regie is cruciaal"
De gemeente Waadhoeke kampt met stijgende kosten in de jeugdzorg. Om deze uitdaging aan te pakken, is een nieuw voorstel gepresenteerd dat de inzet van een kwaliteitsadviseur en een procesregisseur omvat. Het doel? Meer grip krijgen op de kosten en de zorg uniform, rechtmatig en doelmatig toekennen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd het voorstel om € 260.000 uit de Reserve Sociaal Domein te gebruiken voor de aanstelling van deze twee nieuwe functies uitgebreid besproken. Mevrouw Van der Werf benadrukte het belang van regie in de jeugdzorg: "Het nemen van regie is belangrijk. Uit onderzoek blijkt regelmatig dat er regie mist, vooral in complexe gevallen."De discussie richtte zich ook op de samenwerking tussen verschillende zorgaanbieders. "Met driehonderd jeugdzorgaanbieders raak je de korte lijntjes kwijt," aldus een raadslid. De inzet van een kwaliteitsadviseur moet hier verandering in brengen door de samenwerking te verbeteren en de zorgtrajecten te stroomlijnen.
Mevrouw De Groot van het CDA uitte haar zorgen over de kosten en vroeg zich af of de nieuwe functies zichzelf wel terugverdienen. "We hopen dat deze investering leidt tot betere resultaten en dat de kosten uiteindelijk dalen," zei ze.
De heer De Kok van de FNP wees op de complexiteit van het huidige zorgsysteem en de noodzaak om de bureaucratie te verminderen. "We hebben een zorgsysteem opgebouwd dat moeilijk te begrijpen is. We moeten het eenvoudiger maken."
Wethouder De Vries reageerde op de vragen en zorgen van de raadsleden. Hij benadrukte dat de nieuwe functies bedoeld zijn om de kwaliteit van de jeugdzorg te verbeteren en dat de samenwerking met zorgaanbieders een belangrijk aandachtspunt blijft. "We willen dat deze medewerkers de mensen op de werkvloer ondersteunen en helpen in het complexe woud van regels."
Uiteindelijk stemde de raad, met uitzondering van de VVD, in met het voorstel. De VVD-fractie had bedenkingen bij de toename van de bureaucratie en stemde tegen. Het besluit om de kwaliteitsadviseur en procesregisseur aan te stellen werd daarmee aangenomen.
Met deze stap hoopt de gemeente Waadhoeke de jeugdzorg niet alleen betaalbaarder, maar ook effectiever te maken. Het is nu aan de nieuwe adviseurs om de regie te pakken en de zorg voor de jeugd in de gemeente naar een hoger niveau te tillen.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke heeft te maken met stijgende kosten in de jeugdzorg, zoals aangegeven in de Berap 2 van november 2023 en de conceptbegroting van de Dienst NWF 2025. Om deze kostenstijging aan te pakken, is de 'Analyse budgetoverschrijding Jeugdzorg 2023' opgesteld, waarin oorzaken worden onderzocht en aanbevelingen worden gedaan. Daarnaast is het document 'Een stevige basis voor de uitvoering van de Jeugdwet' ontwikkeld om richting te geven aan de uitvoering van de Jeugdwet. Het voorstel omvat het inzetten van een kwaliteitsadviseur en een procesregisseur om de kosten te beheersen en de zorgtrajecten te verbeteren. Hiervoor wordt een budget van € 260.000 beschikbaar gesteld vanuit de Reserve Sociaal Domein. De raad wordt gevraagd in te stemmen met deze maatregelen en de financiële effecten ervan. Het doel is om meer grip te krijgen op de kostenontwikkeling en de zorg uniform, rechtmatig en doelmatig toe te kennen.
Gemeente Waadhoeke set yn op bettere jeugdzorg: "Regy is kritysk"
De gemeente Waadhoeke hat te krijen mei stigende kosten yn de jeugdzorg. Om dizze útdaging oan te pakken, is in nij foarstel presintearre dat de ynsit fan in kwaliteitsadviseur en in prosesregisseur befettet. It doel? Mear grip krije op de kosten en de soarch ienfâldich, rjochtfeardich en doelmatich ta te kennen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering waard it foarstel om € 260.000 út de Reserve Sociaal Domein te brûken foar de oanstelling fan dizze twa nije funksjes útwreide besprutsen. Frou Van der Werf benadrukte it belang fan regy yn de jeugdzorg: "It nimmen fan regy is wichtich. Út ûndersyk bliuwt gauris dat der regy mist, benammen by komplekse gefallen."De diskusje rjochte har ek op de gearwurking tusken ferskillende soarchoanbieders. "Mei trijhûndert jeugdzorgoanbieders raakst de koarte lijntsjes kwyt," sa sei in riedslid. De ynstelling fan in kwaliteitsadviseur moat hjir feroaring yn bringe troch de gearwurking te ferbetterjen en de soarchtrajecten te stroomlinen.
Frou De Groot fan it CDA út har soargen oer de kosten en frege har ôf oft de nije funksjes har sels wol weromferdine. "Wy hoopje dat dizze ynfestearring liedt ta bettere resultaten en dat de kosten úteinlik dalje," sa sei se.
De hear De Kok fan de FNP wiisde op de kompleksiteit fan it hjoeddeiske soargsysteem en de needsaak om de burokrasy te fermeitsjen. "Wy hawwe in soargsysteem opboud dat dreech te begripen is. Wy moatte it ienfâldiger meitsje."
Wethâlder De Vries reagearre op de fragen en soargen fan de riedsleden. Hy benadrukte dat de nije funksjes bedoeld binne om de kwaliteit fan de jeugdzorg te ferbetterjen en dat de gearwurking mei soarchoanbieders in wichtich omtinkpunt bliuwt. "Wy wolle dat dizze meiwurkers de minsken op de wurkflier ûndersteune en helpe yn it komplekse bosk fan regels."
Uteinlik stimde de ried, mei útsûndering fan de VVD, yn mei it foarstel. De VVD-fraksje hie betinkings by de taheame fan de burokrasy en stimde tsjin. It beslút om de kwaliteitsadviseur en prosesregisseur oan te stellen waard dêrmei oannommen.
Mei dizze stap hoopet de gemeente Waadhoeke de jeugdzorg net allinnich betaalber, mar ek effektiver te meitsjen. It is no oan de nije adviseurs om de regy te pakken en de soarch foar de jeugd yn de gemeente nei in heger nivo te tillen.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke hat te krijen mei stigende kosten yn de jeugdzorg, sa as oanjûn yn de Berap 2 fan novimber 2023 en de konseptbegroting fan de Dienst NWF 2025. Om dizze kostenstiging oan te pakken, is de 'Analyse budgetoerskriding Jeugdzorg 2023' opsteld, dêr't oarsaken ûndersocht wurde en oanbefellings dien wurde. Dêrneist is it dokumint 'In stive basis foar de útfiering fan de Jeugdwet' ûntwikkele om rjochting te jaan oan de útfiering fan de Jeugdwet. It foarstel behellet it ynzetten fan in kwaliteitsadviseur en in prosesregisseur om de kosten te behearskjen en de soarchtrajecten te ferbetterjen. Hjirfoar wurdt in budzjet fan € 260.000 beskikber steld fanút de Reserve Sociaal Domein. De ried wurdt frege yn te stimmen mei dizze maatregels en de finansjele effekten dêrfan. It doel is om mear grip te krijen op de kostenûntwikkeling en de soarch uniform, rjochtfeardich en doelmatich ta te kennen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Minder meerkosten Jeugdwet
Samenvatting: Het voorstel richt zich op het beheersen van de stijgende kosten binnen de jeugdzorg, zoals gesignaleerd in de Berap 2 en de conceptbegroting van de Dienst NWF 2025. Het bevat een analyse van de budgetoverschrijding in 2023 en biedt aanbevelingen voor kostenbeheersing. Het document "Een stevige basis voor de uitvoering van de Jeugdwet" dient als richtlijn voor de uitvoering. Er wordt voorgesteld om een kwaliteitsadviseur en een procesregisseur tijdelijk aan te stellen, waarvoor een budget van € 260.000 uit de Reserve Sociaal Domein wordt gevraagd. Het doel is om de zorg uniform, rechtmatig en doelmatig toe te kennen.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een gedetailleerde analyse van de oorzaken van de kostenstijging en stelt concrete maatregelen voor om deze te beheersen. Echter, er ontbreekt een gedetailleerd plan voor de implementatie van de aanbevelingen.
Rol van de Raad
De raad moet kennisnemen van de documenten en instemmen met het beschikbaar stellen van het budget voor de tijdelijke functies van kwaliteitsadviseur en procesregisseur.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of zij instemt met het inzetten van middelen uit de Reserve Sociaal Domein voor de voorgestelde functies en of zij de voorgestelde aanpak voor kostenbeheersing ondersteunt.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART: het heeft specifieke doelen en een meetbaar budget. Echter, de tijdsgebondenheid en specifieke meetbare resultaten van de voorgestelde maatregelen zijn minder duidelijk. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen is nog niet bewezen.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten om het budget van € 260.000 beschikbaar te stellen voor de tijdelijke functies en de documenten als richtinggevend te accepteren.
Participatie
Er is geen sprake geweest van participatie in dit traject, omdat het zich richt op een interne analyse en aanpak van oplopende kosten.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is geen expliciet onderwerp in dit voorstel. De focus ligt voornamelijk op kostenbeheersing en verbetering van de zorgkwaliteit.
Financiële Gevolgen
De financiële gevolgen betreffen een incidenteel budget van € 260.000 voor de tijdelijke aanstelling van een kwaliteitsadviseur en een procesregisseur. Dit bedrag wordt gedekt door de Reserve Sociaal Domein.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jeugdwet Jeugdzorg Kostenbeheersing Kwaliteitsadviseur Procesregisseur Budgetoverschrijding Preventie Sociaal Domein Analyse Reserve Sociaal DomeinVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
T. de Jong - VVD
Onbekende spreker
H. van der Werff - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. de Jong - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. van der Werff - SAM
T. de Jong - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Y. de Groot-Krikke - CDA
P. de Cock - FNP
Agendapunt 16 Wijziging GR hûs en hiem
Gemeenteraad Waadhoeke: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling 'Hûs en Hiem' zonder Bezwaren
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft ingestemd met een voorstel om de Gemeenschappelijke Regeling met 'hûs en hiem, adviseurs omgevingskwaliteit' te wijzigen. Deze aanpassing is noodzakelijk vanwege veranderingen in de Wet Gemeenschappelijke Regelingen. Het doel is om de democratische legitimatie en invloedsmogelijkheden van de raden te versterken.
Samenvatting
De tekst betreft een voorstel aan de gemeenteraad van Waadhoeke om de Gemeenschappelijke Regeling (GR) met 'hûs en hiem, adviseurs omgevingskwaliteit' te wijzigen. Deze wijziging is noodzakelijk vanwege veranderingen in de Wet Gemeenschappelijke Regelingen per 1 juli 2022, die vereisen dat alle regelingen vóór 1 juli 2024 worden aangepast. Het college heeft een voorstel ontvangen van 'hûs en hiem' en vraagt nu de gemeenteraad om toestemming voor de wijziging. Tijdens een eerdere raadsvergadering op 28 maart 2024 zijn er geen zienswijzen ingediend, hoewel er vanuit andere Friese gemeenten wel enkele zienswijzen zijn gekomen, waarvan er één is overgenomen. Het doel van de wijziging is om de democratische legitimatie en invloedsmogelijkheden van de raden te versterken. Er zijn geen extra financiële middelen nodig voor deze wijziging. Na goedkeuring zal het college het instemmingsbesluit aan 'hûs en hiem' versturen.
Gemeenteried Waadhoeke: Oanpassing Gemeenschappelijke Regeling 'Hûs en Hiem' sûnder Bezwaren
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ynstimd mei in foarstel om de Gemeenschappelijke Regeling mei 'hûs en hiem, adviseurs omjouwingskwaliteit' te feroarjen. Dizze oanpassing is needsaaklik fanwege feroaringen yn de Wet Gemeenschappelijke Regelingen. It doel is om de demokratyske legitimaasje en ynfloedsmogelikheden fan de rieden te fersterkjen.
Samenvatting
De tekst befettet in foarstel oan de gemeenteried fan Waadhoeke om de Gemeenschappelijke Regeling (GR) mei 'hûs en hiem, adviseurs omjouwingskwaliteit' te feroarjen. Dizze feroaring is needsaaklik fanwege feroaringen yn de Wet Gemeenschappelijke Regelingen per 1 july 2022, dy't fereaskje dat alle regelingen foar 1 july 2024 oanpast wurde moatte. It kolleezje hat in foarstel ûntfongen fan 'hûs en hiem' en freget no de gemeenteried om tastimming foar de feroaring. Tidens in eardere riedsfergadering op 28 maart 2024 binne der gjin sichtwizen yntsjinne, alhoewol der fanút oare Fryske gemeenten wol in pear sichtwizen binne binnen, wêrfan ien oernommen is. It doel fan de feroaring is om de demokratyske legitimaasje en ynfloedmooglikheden fan de rieden te fersterkjen. Der binne gjin ekstra finansjele middels nedich foar dizze feroaring. Nei goedkarring sil it kolleezje it tastimmingsbeslút oan 'hûs en hiem' ferstjoere.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Wijziging Gemeenschappelijke Regeling hûs en hiem
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Wijziging Gemeenschappelijke Regeling hûs en hiem". Het voorstel betreft de aanpassing van de Gemeenschappelijke Regeling (GR) hûs en hiem, een samenwerkingsverband tussen verschillende gemeenten, in lijn met de gewijzigde Wet Gemeenschappelijke Regelingen per 1 juli 2022. De aanpassing moet voor 1 juli 2024 zijn afgerond. Het doel is om de democratische legitimatie te versterken door de invloedsmogelijkheden van de raden te vergroten. Het college vraagt de gemeenteraad om toestemming voor deze wijziging.
Volledigheid van het voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke uitleg van de aanleiding, het beoogde effect, en de procedurele stappen die zijn genomen, inclusief de behandeling van zienswijzen.
Rol van de raad:
De raad moet toestemming verlenen voor de wijziging van de GR. De raad heeft de mogelijkheid gehad om zienswijzen in te dienen, maar heeft besloten dit niet te doen.
Politieke keuzes:
De belangrijkste politieke keuze is of de raad instemt met de voorgestelde wijzigingen in de GR, die de democratische legitimatie en invloedsmogelijkheden van de raden moeten versterken.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, aangezien het een duidelijke deadline heeft (1 juli 2024). Het is echter minder meetbaar en specifiek over hoe de democratische legitimatie precies wordt versterkt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het college toestemming te verlenen voor de wijziging van de GR hûs en hiem.
Participatie:
Er is afstemming geweest met de kring van griffiers, wat wijst op enige mate van participatie en overleg.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële gevolgen, aangezien er geen extra middelen nodig zijn voor de wijziging van de regeling.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gemeenschappelijke Regeling hûs en hiem Wet Gemeenschappelijke Regelingen Zienswijzen Democratische legitimatie Invloedsmogelijkheden Friese gemeenten Vaststelling College Ontwerp-wijzigingVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
Agendapunt 17 Begroting 2025 De Dienst NWF
Gemeenteraad Waadhoeke: Zorgen over stijgende kosten Jeugdwet en Wmo
De gemeenteraad van Waadhoeke debatteerde over de conceptbegroting 2025 van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân. De raad maakt zich zorgen over de stijgende kosten van de Jeugdwet en Wmo, maar onderschrijft de aanpak van het college om deze kosten te beheersen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Waadhoeke stond de conceptbegroting 2025 van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân centraal. De begroting toont een verwachte stijging van €5 miljoen, voornamelijk door hogere kosten voor de Jeugdwet en Wmo. Het college heeft maatregelen voorgesteld om deze trend te keren, en de raad wordt geadviseerd om deze aanpak te bekrachtigen.Raadslid Sam Radsma opende het debat met een compliment aan het college voor het snel oppakken van eerdere suggesties. "Het leest wederom als een goed leesbare begroting," aldus Radsma. Hij vroeg om meer concrete plannen en updates over de voortgang van de maatregelen. Ook uitte hij zorgen over de stijgende tarieven binnen de Wmo en vroeg naar maatregelen om deze stijging in de hand te houden.
De heer Kok van de partij MY Effe PK uitte zijn teleurstelling over de beperkte aandacht voor dit belangrijke onderwerp. "Dit is een substantieel deel van onze begroting en een belangrijk onderwerp voor onze mensen," benadrukte hij. Kok vroeg zich af hoe de raad de controlerende functie kan uitvoeren met de huidige informatie en riep op tot meer duidelijkheid over de doelstellingen en de financiële taakstellingen.
Wethouder Van der Meer reageerde op de vragen en opmerkingen vanuit de raad. Hij erkende de zorgen en benadrukte dat er stappen worden gezet om de begroting en de bijbehorende documenten te verbeteren. "Het is belangrijk om kritisch te blijven," zei Van der Meer. Hij legde uit dat de stijging van de kosten een trend is die in meerdere gemeenten zichtbaar is en dat er gezamenlijk naar oplossingen wordt gezocht.
De wethouder stelde voor om een aparte voorlichtingsbijeenkomst te organiseren om raadsleden beter te informeren over de systematiek en de keten van de jeugdzorg. "We staan altijd open voor meer uitleg en informatie," aldus Van der Meer.
Aan het einde van het debat stemde de raad in met de conceptbegroting en de zienswijze die aan het bestuur van de dienst wordt gestuurd. De financiële gevolgen zullen worden verwerkt in de Kadernota 2025-2028. Het voorstel moet voor 15 september bij de provincie worden ingediend.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke wordt voorgesteld om zienswijzen in te dienen over de conceptbegroting 2025 van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân. De raad uit zorgen over de stijgende kosten van de Jeugdwet en onderschrijft de aanpak van het college om deze kosten te beheersen. De begroting toont een verwachte stijging van €5 miljoen, voornamelijk door hogere kosten voor de Jeugdwet en Wmo. Het college heeft al maatregelen voorgesteld om deze trend te keren. De raad wordt geadviseerd om deze aanpak te bekrachtigen en de financiële gevolgen in de Kadernota 2025-2028 te verwerken. De begroting moet voor 15 september bij de provincie worden ingediend.
Gemeenteried Waadhoeke: Soargen oer stigende kosten Jeugdwet en Wmo
De gemeenteried fan Waadhoeke debattearre oer de konseptbegroting 2025 fan de Tsjinst Sociale Saken en Wurkgelegenheid Noardwest Fryslân. De ried makket him soargen oer de stigende kosten fan de Jeugdwet en Wmo, mar ûnderskriuwt de oanpak fan it kolleezje om dizze kosten te behearskjen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Waadhoeke stie de konseptbegroting 2025 fan de Tsjinst Sociale Saken en Wurkgelegenheid Noardwest Fryslân sintraal. De begroting toant in ferwachte stiging fan €5 miljoen, benammen troch hegere kosten foar de Jeugdwet en Wmo. It kolleezje hat maatregels foarsteld om dizze trend te kearen, en de ried wurdt oanrieden om dizze oanpak te bekrêftigjen.Riedslid Sam Radsma iepene it debat mei in komplimint oan it kolleezje foar it fluch oppakken fan eardere suggestjes. "It lêst wer as in goed lêsber begroting," sa sei Radsma. Hy frege om mear konkrete plannen en updates oer de foargean fan de maatregels. Ek útte hy soargen oer de stigende tariven binnen de Wmo en frege nei maatregels om dizze stiging yn 'e hân te hâlden.
De hear Kok fan de partij MY Effe PK útte syn teleurstelling oer de beheinde oandacht foar dit wichtige ûnderwerp. "Dit is in substansjeel diel fan ús begroting en in wichtich ûnderwerp foar ús minsken," benadrukke hy. Kok frege him ôf hoe't de ried de kontrolearjende funksje útfiere kin mei de hjoeddeiske ynformaasje en ropt op ta mear dúdlikheid oer de doelstellings en de finansjele taakstellings.
Wethâlder Van der Meer reagearre op de fragen en opmerkings fanút de ried. Hy erkende de soargen en benadrukke dat der stappen set wurde om de begroting en de byhearrende dokuminten te ferbetterjen. "It is wichtich om kritysk te bliuwen," sa sei Van der Meer. Hy lege út dat de stiging fan de kosten in trend is dy't yn mear gemeenten sichtber is en dat der sûnderling socht wurdt nei oplossings.
De wethâlder stelde foar om in aparte foarljochtingsbyienkomst te organisearjen om riedsleden better te ynformearjen oer de systematyk en de keten fan de jeugdzorg. "Wy steane altyd iepen foar mear útlis en ynformaasje," sa sei Van der Meer.
Oan it ein fan it debat stimde de ried yn mei de konseptbegroting en de sichtwize dy't oan it bestjoer fan de tsjinst stjoerd wurdt. De finansjele gefolgen sille ferwurke wurde yn de Kadernota 2025-2028. It foarstel moat foar 15 septimber by de provinsje yntsjinne wurde.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke wurdt foarsteld om beskôgings yn te tsjinjen oer de konseptbegroting 2025 fan de Dientsje Sociale Saken en Wurkgelegenheid Noardwest Fryslân. De ried út soargen oer de stigende kosten fan de Jeugdwet en ûnderskriuwt de oanpak fan it kolleezje om dizze kosten te behearskjen. De begroting toant in ferwachte stiging fan €5 miljoen, benammen troch hegere kosten foar de Jeugdwet en Wmo. It kolleezje hat al maatregels foarsteld om dizze trend te kearen. De ried wurdt oanrieden om dizze oanpak te bekrêftigjen en de finansjele gefolgen yn de Kadernota 2025-2028 te ferwurkjen. De begroting moat foar 15 septimber by de provinsje yntsjinne wurde.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Concept Begroting 2025 De Dienst NWF". Het voorstel vraagt de gemeenteraad om zienswijzen te geven over de conceptbegroting 2025 van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân. De raad wordt geïnformeerd over de stijgende kosten van de Jeugdwet en de WMO en wordt gevraagd de aanpak van het college te onderschrijven. De financiële gevolgen van de begroting moeten worden verwerkt in de Kadernota 2025-2028.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig, met een duidelijke uitleg van de financiële situatie en de stijgende kosten. Er is echter weinig detail over specifieke maatregelen om de kostenstijgingen aan te pakken.
Rol van de raad:
De raad moet kennisnemen van de conceptbegroting, zienswijzen indienen en de financiële gevolgen verwerken in de Kadernota.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij de voorgestelde aanpak van het college steunen en of zij aanvullende zienswijzen willen indienen om de kostenstijgingen aan te pakken.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er zijn geen specifieke doelen of tijdlijnen genoemd voor het ombuigen van de kostenstijgingen.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de conceptbegroting te accepteren, zienswijzen in te dienen en de financiële gevolgen in de Kadernota te verwerken.
Participatie:
Er wordt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden genoemd in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De begroting toont een stijging van €5 miljoen in de kosten, voornamelijk door de Jeugdwet en WMO. Er zijn risico's door nieuwe inkoopovereenkomsten en stijgende tarieven. Er is enige compensatie vanuit het Rijk, maar de dekking van alle kostenstijgingen is nog onzeker.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begroting 2025 De Dienst NWF Jeugdwet WMO Participatiewet Zienswijzen Kostenstijging Sociale Zaken en Werkgelegenheid Kadernota 2025-2028 Gemeenschappelijke RegelingenVerfijning van de zoekopdracht: