18-03-2025 Kernsessie
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 1 Opening door voorzitter Laas Douma
L. Douma - SAM
L. Douma - SAM
Agendapunt 2 Mogelijkheid om in te spreken
L. Douma - SAM
L. Douma - SAM
Agendapunt 3 Inhoudelijke behandeling van de concept-beleidsuitgangspunten
Waadhoeke Actualiseert Dienstverleningsvisie: Gemeenteraad Debatteert Over Toekomstige Uitdagingen
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft gedebatteerd over de startnotitie voor het actualiseren van de dienstverleningsvisie, die sinds 2016 verouderd is. De nieuwe visie moet aansluiten bij recente wettelijke en technologische ontwikkelingen en de gemeentelijke dienstverlening verbeteren richting 2030. Het doel is om de geactualiseerde visie op 3 juli 2025 vast te stellen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd de noodzaak van een geactualiseerde dienstverleningsvisie benadrukt. De visie moet niet alleen aansluiten bij de nieuwste technologische ontwikkelingen, maar ook inspelen op de behoeften van de inwoners. "Het is belangrijk dat onze dienstverlening mensgericht is en dat niemand tussen wal en schip raakt," aldus raadslid Pien Atsma.Een belangrijk discussiepunt was de toegankelijkheid van de dienstverlening voor alle inwoners, inclusief mensen met een beperking en anderstaligen. Raadslid Penna vroeg zich af of de gemeente bereid is om AI-gestuurde vertaaldiensten in te zetten om de toegankelijkheid te verbeteren. "We moeten ervoor zorgen dat iedereen de informatie in zijn eigen taal kan ontvangen," stelde hij.
Daarnaast werd er gesproken over de noodzaak van een persoonlijk portaal voor inwoners, waar zij hun aanvragen en lopende zaken kunnen inzien. Raadslid Greidanus vroeg zich af of dit portaal ook het sociaal domein zou omvatten. "Het is belangrijk dat inwoners ook hun zorgaanvragen via dit portaal kunnen volgen," zei hij.
De raad maakte zich ook zorgen over de telefonische dienstverlening. "We hebben geconstateerd dat de telefonische bereikbaarheid nog niet op peil is," merkte raadslid Kamstra op. Hij benadrukte het belang van begrijpelijke communicatie en gastvrijheid. "Het bord bij de ingang met 'alleen op afspraak' moet niet de indruk wekken dat inwoners niet welkom zijn."
Wethouder Van der Meer erkende de zorgen en benadrukte dat de gemeente werkt aan verbeteringen. "We willen naar servicebeloften die concreter zijn dan een algemene klanttevredenheidsscore," legde ze uit. "Het gaat erom dat inwoners zich welkom, gehoord en begrepen voelen."
De financiële dekking van de plannen kwam ook aan bod. Raadslid Greidanus vroeg om een duidelijke onderbouwing van de kosten in de kadernota. "We moeten weten wat er nodig is voor bijscholing en welke structurele kosten er zijn voor nieuwe technologieën," zei hij.
De gemeenteraad kijkt uit naar de verdere uitwerking van de visie en de concrete plannen die in de zomer van 2025 worden gepresenteerd. "We hebben nog wat huiswerk te doen, maar we zijn op de goede weg," concludeerde de voorzitter van de vergadering.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke wordt gevraagd in te stemmen met de startnotitie voor het actualiseren van de dienstverleningsvisie, die verouderd is sinds 2016. De nieuwe visie moet aansluiten bij recente wettelijke en technologische ontwikkelingen en de gemeentelijke dienstverlening verbeteren richting 2030. Het doel is om de geactualiseerde visie op 3 juli 2025 vast te stellen. De startnotitie biedt inzicht in het proces, de planning en de rol van de raad. Er zijn nog onduidelijkheden over de implementatievorm en mogelijke extra budgetten, afhankelijk van het ambitieniveau. Participatie van inwoners en betrokkenheid van de gemeentelijke organisatie zijn onderdeel van het traject. De kosten worden gedekt uit het dienstverleningsfonds, met eventuele extra middelen opgenomen in de Kadernota.
Waadhoeke Aktualisearret Tsjinstferlieningssjoch: Gemeenteried Debattearret Oer Takomstige Utlikene
De gemeenteried fan Waadhoeke hat debattearre oer de startnotysje foar it aktualisearjen fan de tsjinstferlieningssjoch, dy't sûnt 2016 ferâldere is. De nije sjoch moat oanslute by resinte wetlike en technologyske ûntwikkelingen en de gemeentlike tsjinstferliening ferbetterje nei 2030 ta. It doel is om de aktualisearre sjoch fêst te stellen op 3 july 2025.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering waardere de needsaak fan in aktualisearre tsjinstferlieningssjoch. De sjoch moat net allinnich oanslute by de nijste technologyske ûntwikkelingen, mar ek ynspele op de behoeften fan de ynwenners. "It is wichtich dat ús tsjinstferliening minsgerjocht is en dat nimmen tusken wâl en skip rekket," sa sei riedslid Pien Atsma.In wichtich diskusjepunt wie de tagonklikheid fan de tsjinstferliening foar alle ynwenners, ynklusyf minsken mei in beheining en oarstaligen. Riedslid Penna frege him ôf oft de gemeente beried is om AI-stjoerde oersettsjinsten yn te setten om de tagonklikheid te ferbetterjen. "Wy moatte derfoar soargje dat elkenien de ynformaasje yn syn eigen taal ûntfange kin," stelde er.
Dêrneist waard der praat oer de needsaak fan in persoanlik portaal foar ynwenners, dêr't hja har oanfragen en rinnende saken yn sjen kinne. Riedslid Greidanus frege him ôf oft dit portaal ek it sosjaal domein omfetsje soe. "It is wichtich dat ynwenners ek har soarchoanfragen fia dit portaal folgje kinne," sa sei er.
De ried makke har ek soargen oer de telefoanyske tsjinstferliening. "Wy hawwe konstatearre dat de telefoanyske berikberens noch net op nivo is," merke riedslid Kamstra op. Hy benadrukte it belang fan begryplike kommunikaasje en gastfrijens. "It boerd by de yngong mei 'allinnich op ôfspraak' moat net de yndruk jaan dat ynwenners net wolkom binne."
Wethâlder Van der Meer erkende de soargen en benadrukte dat de gemeente wurket oan ferbetterings. "Wy wolle nei tsjinstbeloften dy't konkret binne as in algemiene klantefredenheidsskoare," leis se út. "It giet derom dat ynwenners har wolkom, heard en begrepen fiele."
De finansjele dekking fan de plannen kaam ek oan bar. Riedslid Greidanus frege om in dúdlike ûnderbouwing fan de kosten yn de kadernota. "Wy moatte witte wat der nedich is foar byskoalle en hokker struktuerle kosten der binne foar nije technologyske," sa sei er.
De gemeenteried sjocht út nei de fierdere útwurking fan de sjoch en de konkrete plannen dy't yn de simmer fan 2025 presintearre wurde. "Wy hawwe noch wat hûswurk te dwaan, mar wy binne op 'e goede wei," konkludearre de foarsitter fan de fergadering.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke wurdt frege yn te stimmen mei de startnotysje foar it aktualisearjen fan de tsjinstferlieningssjoch, dy't ferâldere is sûnt 2016. De nije sjoch moat oanslute by resinte wetlike en technologyske ûntwikkelingen en de gemeentlike tsjinstferliening ferbetterje nei 2030 ta. It doel is om de aktualisearre sjoch fêst te stellen op 3 july 2025. De startnotysje jout ynsjoch yn it proses, de planning en de rol fan de ried. Der binne noch ûndúdlikheden oer de ymplemintaasjefoarm en mooglike ekstra budzjetten, ôfhinklik fan it ambysjenivo. Partisipaasje fan ynwenners en belutsenheid fan de gemeentlike organisaasje binne ûnderdiel fan it traject. De kosten wurde dekt út it tsjinstferlieningssûn, mei eventuele ekstra middels opnaam yn de Kadernota.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Startnotitie Actualiseren Dienstverleningsvisie". Het voorstel vraagt de raad om in te stemmen met de startnotitie voor het actualiseren van de dienstverleningsvisie van de gemeente Waadhoeke. De huidige visie uit 2016 is verouderd en sluit niet meer aan bij nieuwe wettelijke en technologische ontwikkelingen. Het doel is om een vernieuwde visie te ontwikkelen die de gemeentelijke dienstverlening toekomstbestendig maakt richting 2030. De startnotitie biedt een overzicht van het proces, de planning en de rol van de raad in dit traject.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het biedt een duidelijke uitleg over de noodzaak van de actualisatie, het beoogde effect, en de rol van de raad. Echter, er is nog onduidelijkheid over de implementatievorm en de benodigde budgetten, afhankelijk van het ambitieniveau.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om de startnotitie vast te stellen, waarmee zij instemt met de voorgestelde aanpak en planning voor het actualiseren van de dienstverleningsvisie.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over het ambitieniveau van de nieuwe dienstverleningsvisie, wat invloed heeft op de benodigde inspanningen en budgetten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART. Het heeft een specifieke doelstelling en een tijdsgebonden planning (vaststelling op 3 juli 2025). Echter, de meetbaarheid en haalbaarheid zijn afhankelijk van het nog te bepalen ambitieniveau. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is onzekerheid over de implementatievorm.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de startnotitie vast te stellen, waarmee zij akkoord gaat met de voorgestelde aanpak en planning.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door het betrekken van inwoners via burgerpeilingen en een intensief participatietraject met de organisatie, het college van B&W en de gemeenteraad.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële gevolgen:
De kosten voor het actualiseren van de visie worden gedekt uit het dienstverleningsfonds. Eventuele extra budgetten, afhankelijk van het ambitieniveau, worden in de Kadernota opgenomen voor integrale afweging.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Dienstverleningsvisie Actualiseren Evaluatie Technologische ontwikkelingen Toekomstbestendig Ambitieniveau Participatietraject Innovaties Burgerpeiling DienstverleningsfondsVerfijning van de zoekopdracht:
L. Douma - SAM
R. Rotsma - SAM
L. Douma - SAM
L. Douma - SAM
H. Nauta - FNP
L. Douma - SAM
S. Greidanus - CDA
L. Douma - SAM
D. Kamstra - Gemeentebelangen
L. Douma - SAM
M. van der Meer - Wethouder
L. Douma - SAM
Spreker 2
S. Greidanus - CDA
Spreker 2
L. Douma - SAM
H. Nauta - FNP
L. Douma - SAM
H. Nauta - FNP
S. Greidanus - CDA
L. Douma - SAM
M. van der Meer - Wethouder
H. Nauta - FNP
L. Douma - SAM
Spreker 2
L. Douma - SAM
P. de Cock - FNP
L. Douma - SAM
Spreker 3
L. Douma - SAM
P. de Cock - FNP
L. Douma - SAM
Spreker 3
M. van der Meer - Wethouder
L. Douma - SAM
P. de Cock - FNP
M. van der Meer - Wethouder
L. Douma - SAM
J. Osinga-Bonnema - VVD
L. Douma - SAM
Roland Pennaertz
L. Douma - SAM
Spreker 3
Roland Pennaertz
Spreker 3
Roland Pennaertz
L. Douma - SAM
Spreker 1
L. Douma - SAM
D. Kamstra - Gemeentebelangen
L. Douma - SAM
P. de Cock - FNP
R. Rotsma - SAM
L. Douma - SAM
M. van der Meer - Wethouder
R. Rotsma - SAM
M. van der Meer - Wethouder
Spreker 3
R. Rotsma - SAM
P. de Cock - FNP
R. Rotsma - SAM
Spreker 3
R. Rotsma - SAM
Spreker 3
L. Douma - SAM
R. Venema - CDA
Spreker 3
L. Douma - SAM
S. Greidanus - CDA
L. Douma - SAM
J. Osinga-Bonnema - VVD
L. Douma - SAM
Spreker 3
D. Kamstra - Gemeentebelangen
J. Osinga-Bonnema - VVD
D. Kamstra - Gemeentebelangen
J. Osinga-Bonnema - VVD
L. Douma - SAM
M. van der Meer - Wethouder
R. Rotsma - SAM
L. Douma - SAM
P. de Cock - FNP
L. Douma - SAM
Spreker 1
L. Douma - SAM
P. de Cock - FNP
L. Douma - SAM
P. de Cock - FNP
L. Douma - SAM
S. Greidanus - CDA
L. Douma - SAM
M. van der Meer - Wethouder
S. Greidanus - CDA
L. Douma - SAM
L. Douma - SAM
00:06:13 - 00:07:02 - 00:07:18 - 00:07:45 - 00:10:14 - 00:10:53 - 00:12:45 - 00:15:03 - 00:15:32 - 00:16:07 - 00:17:14 - 00:18:06 - 00:18:47 - 00:20:24 - 00:20:53 - 00:22:42 - 00:23:52 - 00:27:37 - 00:30:30 - 00:34:03 - 00:35:41 - 00:38:31 - 00:42:02 - 00:48:59 - 00:50:51 - 00:51:47 - 00:54:02 - 00:56:49 - 01:00:00 - 01:01:00 - 01:01:27 - 01:01:51 - 01:02:03 - 01:04:13 - 01:05:44