24-04-2025 Gemeenteraad Waadhoeke
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 01 Opening
Vz.a. Van De Nadort
Agendapunt 02 Vaststellen agenda
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Agendapunt 03 Mededelingen
Vz.a. Van De Nadort
H. van der Werff - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Onbekende spreker
Vz.a. Van De Nadort
Agendapunt 04.a Vaststellen besluitenlijsten voorgaande raadsvergadering d.d. 3 april 2025
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort -
Agendapunt 04.b Vaststellen Toezeggingenlijst
Gemeenteraad Waadhoeke: "Kies voor Lef en Herstel"
Tijdens de raadsvergadering van 24 april 2025 in Waadhoeke werd de toezeggingenlijst zonder debat vastgesteld. Maar het was de emotionele oproep van Patricia van der Heiden die de aandacht trok.
Samenvatting
De toezeggingenlijst van de Gemeenteraad Waadhoeke per 3 april 2025 bevat verschillende agendapunten met bijbehorende toezeggingen en deadlines. Enkele belangrijke punten zijn:
-
Rekenkameronderzoek Arbeidskrapte: Marja van der Meer zal voor 1 juni 2025 de vragen van FNP over arbeidskrapte beantwoorden.
-
Samenwerkingsverbanden: Kees Arendz zal voor 1 mei 2025 terugkomen op vragen van de VDD over raadsbetrokkenheid bij samenwerkingsverbanden.
-
ARCADIA 2025: Jan Dijkstra zal tegen het einde van 2025 een voorstel indienen als er sprake is van onderbesteding.
-
Evaluatie afschaffen AV Frieso: Marja van der Meer betrekt de raad bij de evaluatie en zal voor 30 juni 2025 een evaluatieopzet presenteren.
-
Duurzaamheidsagenda 2025-2028: Jan Dijkstra moet voor 30 september 2025 een oplossing presenteren voor de openstaande herplantplicht.
-
Renovatie SC Franeker: René de Vries werkt aan een planning voor de renovatie van de buitenruimte van SC Franeker, waarbij de raad eind april 2025 geïnformeerd zal worden.
De lijst is vastgesteld in de raadsvergadering van 24 april 2025 en digitaal ondertekend door de griffier T. Lyklema en voorzitter M. C. M. Waanders.
Gemeenteried Waadhoeke: "Kies foar Lef en Herstel"
Tidens de riedsfergadering fan 24 april 2025 yn Waadhoeke waard de tastimmingelist fêststeld sûnder debat. Mar it wie de emoasjonele oprop fan Patricia van der Heiden dy't de oandacht luts.
Samenvatting
De toezeggingslist fan de Gemeenteried Waadhoeke oant 3 april 2025 befettet ferskillende agindapunten mei byhearrende toezeggingen en deadlines. In pear wichtige punten binne:
-
Rekkenkeamerûndersyk Arbeidskrapte: Marja van der Meer sil foar 1 juny 2025 de fragen fan FNP oer arbeidskrapte beäntwurdzje.
-
Gearwurkingsferbannen: Kees Arendz sil foar 1 maaie 2025 weromkomme op fragen fan de VDD oer riedsbetrokkenheid by gearwurkingsferbannen.
-
ARCADIA 2025: Jan Dijkstra sil tsjin it ein fan 2025 in foarstel yntsjinje as der sprake is fan ûnderbesteding.
-
Evaluaasje ôfskaffen AV Frieso: Marja van der Meer belibbet de ried by de evaluaasje en sil foar 30 juny 2025 in evaluaasje-opset presintearje.
-
Duorsumensaginda 2025-2028: Jan Dijkstra moat foar 30 septimber 2025 in oplossing presintearje foar de iepensteande herplantplicht.
-
Renovaasje SC Frjentsjer: René de Vries wurket oan in planning foar de renovaasje fan de bûtenromte fan SC Frjentsjer, dêr't de ried ein april 2025 oer ynformaasje krije sil.
De list is fêststeld yn de riedsfergadering fan 24 april 2025 en digitaal ûndertekene troch de griffier T. Lyklema en foarsitter M. C. M. Waanders.
-
Analyse van het document
Op basis van de verstrekte informatie kan ik een analyse maken van een specifiek voorstel of motie. Laten we de motie "Actualisatie Duurzaamheidsagenda 2025-2028 Herplantplicht" van de Gemeenteraad Waadhoeke als voorbeeld nemen.
Titel en Samenvatting
Titel: Actualisatie Duurzaamheidsagenda 2025-2028 Herplantplicht
Samenvatting: De motie betreft de actualisatie van de Duurzaamheidsagenda voor de periode 2025-2028, met een specifieke focus op de herplantplicht. Het college is gevraagd om met een oplossing te komen voor de openstaande herplantplicht. Dit houdt in dat er een plan moet worden ontwikkeld om te voldoen aan de verplichtingen voor het herplanten van bomen en groen, als onderdeel van de bredere duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.
Volledigheid van het Voorstel
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het een duidelijke opdracht geeft aan het college om met een oplossing te komen voor de herplantplicht. Echter, details over hoe deze oplossing eruit moet zien of welke criteria moeten worden gehanteerd, ontbreken.
Rol van de Raad
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en goed te keuren. Ze moeten ook toezien op de uitvoering van de voorgestelde oplossing en kunnen bijsturen indien nodig.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen hoe belangrijk de herplantplicht is binnen de bredere duurzaamheidsdoelstellingen. Er moeten keuzes worden gemaakt over prioritering van middelen en de balans tussen economische en ecologische belangen.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd. Er is een deadline gesteld, maar er ontbreken specifieke meetbare doelen en criteria voor succes. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de vaagheid kan leiden tot interpretatieverschillen.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of ze het voorstel goedkeuren en of ze aanvullende eisen of richtlijnen willen toevoegen voor de uitvoering.
Participatie
Het voorstel zegt niets expliciet over participatie van burgers of andere stakeholders. Dit kan een aandachtspunt zijn voor de raad om te overwegen hoe participatie kan worden geïntegreerd.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een centraal thema in dit voorstel, gezien het directe verband met de Duurzaamheidsagenda en de herplantplicht.
Financiële Gevolgen
Er worden geen specifieke financiële gevolgen genoemd in het voorstel. Het is onduidelijk hoe de herplantplicht gefinancierd zal worden en of er budget beschikbaar is of moet worden vrijgemaakt.
Dit is een algemene analyse op basis van de beschikbare informatie. Verdere details uit het volledige voorstel zouden nodig zijn voor een meer diepgaande evaluatie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Arbeidskrapte Samenwerkingsverbanden ARCADIA 2025 Evaluatie AV Frieso Duurzaamheidsagenda Herplantplicht Renovatie SC Franeker BloemketerpVerfijning van de zoekopdracht:
Vz.a. Van De Nadort
Agendapunt 05 Insprekers:
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Onbekende spreker
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Agendapunt 06 Vragenuur:
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Agendapunt 07.a Behandelvoorstel ingekomen stukken
-
Analyse van het document
Op basis van de verstrekte informatie kan ik geen specifieke analyse geven van een voorstel, amendement of motie, omdat de details van een dergelijk document niet zijn opgenomen in de lijst van ingekomen stukken. De lijst bevat voornamelijk documenten die voor kennisgeving worden aangenomen, zonder dat er specifieke voorstellen of moties worden genoemd die verdere actie of besluitvorming vereisen. Hieronder geef ik een algemene analyse op basis van de vragen:
1. Titel en Samenvatting: Er is geen specifieke titel of voorstel genoemd in de ingekomen stukken die een uitgebreide samenvatting vereisen. De stukken zijn voornamelijk rapporten, jaarverslagen en zienswijzen die voor kennisgeving worden aangenomen.
2. Volledigheid van het Voorstel: De volledigheid van de ingekomen stukken kan niet worden beoordeeld zonder de inhoud van een specifiek voorstel. De stukken lijken echter administratief van aard en zijn bedoeld voor kennisgeving.
3. Rol van de Raad: De raad heeft voornamelijk een toezichthoudende rol bij deze ingekomen stukken, waarbij ze vragen kunnen stellen over de voorgestelde wijze van afhandeling tijdens de raadsvergadering.
4. Politieke Keuzes: Er lijken geen directe politieke keuzes te worden gemaakt op basis van de ingekomen stukken, aangezien deze voor kennisgeving worden aangenomen.
5. SMART en Inconsistenties: Zonder een specifiek voorstel kan niet worden beoordeeld of de ingekomen stukken SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) zijn of inconsistenties bevatten.
6. Besluit van de Raad: De raad hoeft geen specifiek besluit te nemen over de ingekomen stukken, behalve het voor kennisgeving aannemen ervan.
7. Participatie: Er is geen specifieke vermelding van participatie in de ingekomen stukken.
8. Duurzaamheid: Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in de ingekomen stukken, hoewel sommige onderwerpen zoals klimaatverandering impliciet verband kunnen houden met duurzaamheid.
9. Financiële Gevolgen: De financiële gevolgen worden niet specifiek besproken in de ingekomen stukken, en er is geen informatie over hoe eventuele kosten worden gedekt.
Voor een gedetailleerde analyse is het noodzakelijk om toegang te hebben tot de volledige tekst van een specifiek voorstel, amendement of motie.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ingekomen stukken Jaarplan en Jaarprogramma 2025 Jaarverslag 2024 Lokaal beleid suïcidepreventie Ontwerpbegroting 2026 Klimaatverandering Zienswijze omgevingsvisie Visiedocument 2024-2028 Jaar van de Molenbiotoop Concept Begroting 2026Verfijning van de zoekopdracht:
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Agendapunt 07.b Beantwoording schriftelijke vragen en memo's
Gemeenteraad Waadhoeke eist actieve rol in evaluatie AV-Frieso
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft unaniem een motie aangenomen die het college opdraagt om de raad actief te betrekken bij de evaluatie van de afschaffing van de AV-Frieso. De motie volgt op onvrede over de huidige evaluatieopzet, die volgens de raad niet voldoet aan eerdere toezeggingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 24 april 2025 werd een motie ingediend door de VVD, ChristenUnie en FNP, vertegenwoordigd door Roelof Santing en Paul de Cock. De motie verzoekt het college om de evaluatieopzet aan te passen zodat de raad vooraf kan aangeven welke onderwerpen en vragen moeten worden meegenomen. "Een toezegging aan één raadslid is een toezegging aan de hele raad," benadrukte Santing.De discussie ontstond nadat de raad constateerde dat de huidige evaluatieopzet niet overeenkomt met wat eerder was besproken. De wethouder had op 19 december 2024 toegezegd dat de raad betrokken zou worden bij de evaluatie van de afschaffing van de AV-Frieso, maar volgens de raad is hier niet aan voldaan. "Het niet nakomen van een toezegging ondermijnt het vertrouwen in het college," aldus Santing.
Tijdens het debat uitten verschillende raadsleden hun zorgen over de manier waarop het college omgaat met toezeggingen. "Wat is de waarde van een toezegging als deze niet nagekomen wordt?" vroeg De Cock zich af. Hij benadrukte dat de raad een controlerende rol heeft en dat het belangrijk is om van fouten te leren.
De wethouder verdedigde de huidige evaluatieopzet en stelde dat de toezegging wel degelijk was nagekomen. "We hebben de evaluatieopzet toegestuurd en horen graag wat u daarvan vindt," aldus de wethouder. Echter, de raad was unaniem in haar besluit dat de opzet moest worden aangepast.
De aangenomen motie verplicht het college nu om de raad, of tenminste de woordvoerders van de fracties, een actieve rol te geven in de evaluatie. De raad moet vooraf worden gevraagd welke onderwerpen en vragen in de evaluatie moeten worden meegenomen. Hiermee hoopt de raad een grondige evaluatie te waarborgen die recht doet aan de complexiteit van de afschaffing van de AV-Frieso en de impact daarvan op de inwoners van Waadhoeke.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft tijdens een vergadering op 24 april 2025 een motie ingediend om de evaluatieopzet van de afschaffing van de AV-Frieso aan te passen. Dit volgt op een toezegging van de wethouder op 19 december 2024, waarin werd beloofd dat de woordvoerders van de raad betrokken zouden worden bij de evaluatie. De raad constateert echter dat de huidige evaluatieopzet deze betrokkenheid niet waarborgt en dat de inhoudelijke opzet niet overeenkomt met wat eerder is besproken. De raad wil actief betrokken zijn bij de evaluatie en heeft aanvullende vragen over de afschaffing van de AV-Frieso. Ze verzoeken het college om de evaluatieopzet aan te passen zodat de raad een actieve rol krijgt en vooraf kan aangeven welke onderwerpen en vragen moeten worden meegenomen. De motie is ingediend namens de VVD, CU en FNP door Roelof Santing en Paul de Cock.
Gemeenteried Waadhoeke easket in aktyf rol yn evaluaasje AV-Frieso.
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ienstemmich in motie oannommen dy't it kolleezje opdracht jout om de ried aktyf te belûken by de evaluatie fan de ôfskaffing fan de AV-Frieso. De motie komt nei oanlieding fan ûnfrede oer de hjoeddeiske evaluatie-opset, dy't neffens de ried net foldocht oan eardere tastimmingen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan 24 april 2025 waard in motie yntsjinne troch de VVD, ChristenUnie en FNP, fertsjintwurdige troch Roelof Santing en Paul de Cock. De motie freget it kolleezje om de evaluatie-opset oan te passen sadat de ried foarôf oanjaan kin hokker ûnderwerpen en fragen meinaam wurde moatte. "In tastimming oan ien riedslid is in tastimming oan de hiele ried," benadrukte Santing.De diskusje ûntstie nei't de ried fêststelde dat de hjoeddeistige evaluatie-opset net oerienkomt mei wat earder besprutsen wie. De wethâlder hie op 19 desimber 2024 ta sein dat de ried belutsen wurde soe by de evaluatie fan de ôfskaffing fan de AV-Frieso, mar neffens de ried is dat net bar. "It net neikommen fan in tastimming ûndergraaft it fertrouwen yn it kolleezje," sa Santing.
Tiidens it debat útten ferskate riedsleden har soargen oer de manier wêrop it kolleezje omgiet mei tastimmingen. "Wat is de wearde fan in tastimming as dizze net neikommen wurdt?" frege De Cock him ôf. Hy benadrukte dat de ried in kontrolearjende rol hat en dat it wichtich is om fan flaters te learen.
De wethâlder ferdigene de hjoeddeistige evaluatie-opset en stelde dat de tastimming wol degelijk neikommen wie. "Wy hawwe de evaluatie-opset tastjoerd en hearre graach wat jo dêrfan fine," sa de wethâlder. Lykwols, de ried wie iensum yn har beslút dat de opset oanpast wurde moast.
De oannimme motie ferplichtet it kolleezje no om de ried, of op syn minst de wurden fan de fraksjes, in aktyf rol te jaan yn de evaluatie. De ried moat foarôf frege wurde hokker ûnderwerpen en fragen meinaam wurde moatte yn de evaluatie. Hjirmei hoopet de ried in grûnige evaluatie te wierborgjen dy't rjocht docht oan de kompleksiteit fan de ôfskaffing fan de AV-Frieso en de ynfloed dêrfan op de ynwenners fan Waadhoeke.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat tiidens in gearkomste op 24 april 2025 in moty yntsjinne om de evaluasjep opset fan de ôfskaffing fan de AV-Frieso oan te passen. Dit neffens in toezegging fan de wethâlder op 19 desimber 2024, dêr't beloofd waard dat de wurden fan de ried betrokken wurde soene by de evaluatie. De ried konstatearret lykwols dat de hjoeddeistige evaluasjep opset dizze betrokkenheid net garandearret en dat de ynhâldlike opset net oerienkomt mei wat earder besprutsen is. De ried wol aktyf betrokken wêze by de evaluatie en hat oanfoljende fragen oer de ôfskaffing fan de AV-Frieso. Se freegje it kolleezje om de evaluasjep opset oan te passen sadat de ried in aktyf rol krijt en foarôf oanjaan kin hokker ûnderwerpen en fragen meinaam wurde moatte. De moty is yntsjinne namens de VVD, CU en FNP troch Roelof Santing en Paul de Cock.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Memo Evaluatieopzet AV-Frieso - Aanpassen evaluatieopzet
Samenvatting: De motie betreft de evaluatieopzet van de afschaffing van de AV-Frieso in de gemeente Waadhoeke. De raad constateert dat de toezegging van de wethouder om de raad te betrekken bij de evaluatie niet is nagekomen. De huidige evaluatieopzet geeft de raad geen significante rol, wat niet overeenkomt met eerdere afspraken. De raad wil actief betrokken zijn bij de evaluatie en heeft aanvullende vragen over de afschaffing van de AV-Frieso. De motie verzoekt het college om de evaluatieopzet aan te passen, zodat de raad een actieve rol krijgt en vooraf kan aangeven welke onderwerpen en vragen in de evaluatie moeten worden meegenomen.
Oordeel over de volledigheid
Het voorstel is redelijk volledig in het adresseren van de zorgen van de raad over de evaluatieopzet. Het benoemt duidelijk de tekortkomingen en de gewenste aanpassingen. Echter, het mist specifieke details over hoe de betrokkenheid van de raad precies vormgegeven moet worden.
Rol van de raad
De raad speelt een cruciale rol in het controleren en sturen van het evaluatieproces. De motie benadrukt de wens van de raad om actief betrokken te zijn en invloed uit te oefenen op de inhoud en uitvoering van de evaluatie.
Politieke keuzes
De raad moet beslissen in hoeverre zij betrokken wil zijn bij de evaluatie en welke specifieke vragen en onderwerpen zij belangrijk vindt om te onderzoeken. Dit kan politieke implicaties hebben, afhankelijk van de uitkomsten van de evaluatie.
SMART en Inconsistenties
Het voorstel is deels SMART. Het is specifiek en relevant, maar mist meetbare en tijdgebonden elementen. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de motie kan concreter zijn over de wijze van betrokkenheid en de tijdslijnen.
Besluit van de raad
De raad moet besluiten of zij het college verzoekt de evaluatieopzet aan te passen volgens de voorgestelde wijzigingen in de motie.
Participatie
Het voorstel benadrukt de participatie van de raad in de evaluatieopzet, maar zegt niets over bredere participatie van andere belanghebbenden of de gemeenschap.
Duurzaamheid
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen
De motie bespreekt geen financiële gevolgen of hoe eventuele kosten gedekt zouden worden. Dit kan een aandachtspunt zijn voor de raad bij de besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Evaluatieopzet AV-Frieso Toezegging Wethouder Woordvoerders Evaluatie Afschaffing Onderzoeksperiode Betrokkenheid OnderwerpenVerfijning van de zoekopdracht:
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
P. de Cock - FNP
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
R. Rotsma - SAM
R. Rotsma - SAM
R. Rotsma - SAM
P. de Cock - FNP
R. Rotsma - SAM
P. de Cock - FNP
R. Rotsma - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Rotsma - SAM
R. Santing - ChristenUnie
R. Rotsma - SAM
P. de Cock - FNP
R. Rotsma - SAM
P. de Cock - FNP
P. de Cock - FNP
R. Rotsma - SAM
R. Santing - ChristenUnie
R. Rotsma - SAM
R. Santing - ChristenUnie
R. Rotsma - SAM
R. Santing - ChristenUnie
R. Rotsma - SAM
H. Nauta - FNP
R. Rotsma - SAM
H. Nauta - FNP
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
M. van der Meer - Wethouder
R. Santing - ChristenUnie
M. van der Meer - Wethouder
A. Mast - Gemeentebelangen
A. Mast - Gemeentebelangen
M. van der Meer - Wethouder
A. Mast - Gemeentebelangen
M. van der Meer - Wethouder
P. de Cock - FNP
Vz.a. Van De Nadort
J. Osinga-Bonnema - VVD
Vz.a. Van De Nadort
M. van der Meer - Wethouder
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
S. Greidanus - CDA
Vz.a. Van De Nadort
M. van der Meer - Wethouder
Vz.a. Van De Nadort
S. Greidanus - CDA
Vz.a. Van De Nadort
M. van der Meer - Wethouder
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
M. van der Meer - Wethouder
M. van der Meer - Wethouder
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Rotsma - SAM
R. Rotsma - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Rotsma - SAM
R. Rotsma - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Rotsma - SAM
R. Rotsma - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
R. Rotsma - SAM
R. Rotsma - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
M. van der Meer - Wethouder
M. van der Meer - Wethouder
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
M. van der Meer - Wethouder
M. van der Meer - Wethouder
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
M. van der Meer - Wethouder
M. van der Meer - Wethouder
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
H. van der Werff - SAM
H. van der Werff - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort -
01:06:27 - 01:16:29 - 01:25:49 - 01:30:15 - 01:34:48 - 01:37:48 - 01:46:27 - 01:47:57 - 01:49:15 - 01:59:21 - 02:12:59 - 02:13:20 - 02:13:36 - 02:14:07 - 02:14:42 - 02:14:57 - 02:15:12 - 02:16:35 - 02:37:49 - 02:37:49 - 02:38:22 - 02:38:22 - 02:38:53 - 02:38:53 - 02:39:59 - 02:39:59 - 02:40:59 - 02:40:59 - 02:42:30 - 02:42:30 - 02:43:25 - 02:43:25 - 02:49:32 - 02:49:32 - 02:51:39 - 02:51:39 - 02:52:10 - 02:52:10 - 02:53:09 - 02:53:09 - 02:53:23 - 02:53:23 - 02:56:30 - 02:56:30 - 02:57:09 - 02:57:09 - 03:01:18 - 03:01:18 - 03:02:22 - 03:02:22 - 03:03:16 - 03:03:16 - 03:04:19
R. Rotsma - SAM
01:37:57 - 01:40:35 - 01:43:09 - 01:45:06 - 01:45:11 - 01:45:12 - 01:46:03 - 01:46:26 - 01:46:28 - 01:49:18 - 01:50:17 - 01:51:30 - 01:51:53 - 01:53:39 - 01:54:38 - 01:55:13 - 01:55:41 - 01:56:58 - 01:57:45 - 02:42:51 - 02:42:51 - 02:51:29 - 02:51:29 - 02:51:47 - 02:51:47 - 02:52:33 - 02:52:33
Agendapunt 13 Sluiting
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
M. van der Meer - Wethouder
M. van der Meer - Wethouder
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Rotsma - SAM
R. Rotsma - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Rotsma - SAM
R. Rotsma - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Rotsma - SAM
R. Rotsma - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
R. Rotsma - SAM
R. Rotsma - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
M. van der Meer - Wethouder
M. van der Meer - Wethouder
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
M. van der Meer - Wethouder
M. van der Meer - Wethouder
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
M. van der Meer - Wethouder
M. van der Meer - Wethouder
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
H. van der Werff - SAM
H. van der Werff - SAM
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
R. Santing - ChristenUnie
R. Santing - ChristenUnie
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
H. Nauta - FNP
H. Nauta - FNP
J. Osinga-Bonnema - VVD
J. Osinga-Bonnema - VVD
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
T. de Jong - VVD
T. de Jong - VVD
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
P. de Cock - FNP
P. de Cock - FNP
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
T. de Jong - VVD
T. de Jong - VVD
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort -
02:37:49 - 02:37:49 - 02:38:22 - 02:38:22 - 02:38:53 - 02:38:53 - 02:39:59 - 02:39:59 - 02:40:59 - 02:40:59 - 02:42:30 - 02:42:30 - 02:43:25 - 02:43:25 - 02:49:32 - 02:49:32 - 02:51:39 - 02:51:39 - 02:52:10 - 02:52:10 - 02:53:09 - 02:53:09 - 02:53:23 - 02:53:23 - 02:56:30 - 02:56:30 - 02:57:09 - 02:57:09 - 03:01:18 - 03:01:18 - 03:02:22 - 03:02:22 - 03:03:16 - 03:03:16 - 03:04:19 - 03:06:55 - 03:06:55 - 03:10:42 - 03:10:42 - 03:12:57 - 03:12:57 - 03:14:59 - 03:14:59 - 03:15:26 - 03:21:41 - 03:21:41 - 03:24:55 - 03:24:55 - 03:25:23 - 03:25:23 - 03:25:52 - 03:25:52 - 03:26:38 - 03:26:38 - 03:27:14 - 03:27:38 - 03:28:00
Onbekende spreker -
Agendapunt 08 Verduurzaming en renovatie dorpshuis Yn' e Mande Wjelsryp
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
H. Nauta - FNP
H. Nauta - FNP
J. Osinga-Bonnema - VVD
J. Osinga-Bonnema - VVD
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Agendapunt 09 Krediet Maatschappelijk Plus 2e ronde
Gemeente Waadhoeke: Krediet voor Leefbaarheidsprojecten in Dorpengemeenschap
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft ingestemd met een kredietaanvraag van € 1.107.333 voor de tweede ronde van het Maatschappelijk Plus-project. Dit project, onderdeel van de Gebiedsontwikkeling Franekeradeel – Harlingen, richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid in de dorpen Oosterbierum/Kloosterlidlum, Tzummarum/Firdgum en Sexbierum/Pietersbierum. De uitvoering van de projecten is gepland voor 2026, afhankelijk van een succesvolle subsidieaanvraag bij de Provincie.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering ontstond er een levendig debat over de toewijzing van de middelen. De fractievoorzitter van de VVD, de heer De Jong, uitte zijn zorgen over de communicatie en de verdeling van de gelden. "Communicatie is een belangrijk punt," benadrukte De Jong. Hij wees erop dat de gebiedsontwikkeling voortkomt uit mijnbouwschade en dat er volgens hem onvoldoende transparantie is over de besteding van de middelen.De Jong stelde kritische vragen over de verschuiving van een bedrag van € 500.000, oorspronkelijk bedoeld voor landbouwstructuurverbetering, naar de Maatschappelijk Plus-projecten. Hij vroeg zich af waarom deze middelen alleen naar de drie genoemde dorpen gaan en niet naar andere dorpen in de regio. "Hoe kan de wethouder verantwoorden dat deze gelden alleen aan de drie dorpskernen zijn toegekend?" vroeg De Jong.
Wethouder Dykstra reageerde door te benadrukken dat het proces zorgvuldig is doorlopen en dat de betrokken dorpen en partijen gezamenlijk tot de huidige plannen zijn gekomen. "Dit is geld dat gezamenlijk is ingebracht door de provincie, de gemeente en andere betrokkenen," legde Dykstra uit. Hij benadrukte dat de dorpen zelf betrokken zijn geweest bij de besluitvorming en dat er geen sprake is van oneerlijke verdeling.
De discussie leidde uiteindelijk tot een stemming, waarbij alle fracties, behalve de VVD, instemden met het voorstel. De Jong gaf aan dat zijn fractie tegen de huidige verdeling van de middelen is, maar de meerderheid van de raad stemde voor. Hiermee is het krediet voor de tweede ronde van het Maatschappelijk Plus-project goedgekeurd, en kunnen de plannen voor de dorpen verder worden uitgewerkt.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke vraagt de raad om een krediet van € 1.107.333 beschikbaar te stellen voor de tweede ronde van het Maatschappelijk Plus-project, onderdeel van de Gebiedsontwikkeling Franekeradeel – Harlingen. Dit project is bedoeld om de leefbaarheid in de dorpen Oosterbierum/Kloosterlidlum, Tzummarum/Firdgum en Sexbierum/Pietersbierum te verbeteren. Er zijn vijf projectvoorstellen ingediend, waaronder de herinrichting van Pietersbierum en de renovatie van een sportgebouw in Oosterbierum. Het gemeentelijke aandeel van € 436.110 wordt gedekt uit de bestemmingsreserve Maatschappelijke Plus en reguliere budgetten voor riolering en openbare verlichting. Er is een subsidieaanvraag bij de Provincie nodig voor de bijdrage van Frisia en de Provincie. De projecten worden uitgevoerd in samenwerking met de dorpen en de bestuurscommissie heeft positief geadviseerd over de voorstellen. De uitvoering van de projecten is gepland voor 2026, mits de subsidieaanvraag succesvol is.
Gemeente Waadhoeke: Kredyt foar Leefberensprojekten yn Doarpsmienskip
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ynstimd mei in kreditaanfraach fan € 1.107.333 foar de twadde rûn fan it Maatskiplik Plus-prosjekt. Dit projekt, ûnderdiel fan de Gebietsûntwikkeling Franekeradeel - Harns, rjochtet him op it ferbetterjen fan de leefberens yn de doarpen Eastebierum/Kloosterlidlum, Tsjummearum/Furdgum en Seisbierrum/Piterbierrum. De útfiering fan de projekten is pland foar 2026, ôfhinklik fan in suksesfolle subsydzje-oanfraach by de Provinsje.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering ûntstie in libbich debat oer de taferdieling fan de middels. De fraksjefoarsitter fan de VVD, de hear De Jong, út syn soargen oer de kommunikaasje en de ferdieling fan de jilden. "Kommunikaasje is in wichtich punt," benadrukke De Jong. Hy wiisde derop dat de gebietsûntwikkeling ûntstien is út mynbouskade en dat der neffens him net genôch trochsichtichheid is oer de bestedings fan de middels.De Jong stelde krityske fragen oer de ferskowing fan in bedrach fan € 500.000, oarspronklik bedoeld foar lânbouskruktuerferbettering, nei de Maatskiplik Plus-prosjekten. Hy frege him ôf wêrom't dizze middels allinnich nei de trije neamde doarpen geane en net nei oare doarpen yn de regio. "Hoe kin de wethâlder ferklearje dat dizze jilden allinnich oan de trije doarpskernen takend binne?" frege De Jong.
Wethâlder Dykstra reagearre troch te benadrukken dat it proses soarchfâldich trochrûn is en dat de belutsen doarpen en partijen gesamelik ta de hjoeddeistige plannen kommen binne. "Dit is jild dat gesamelik ynbringe is troch de provinsje, de gemeente en oare belutsenen," leit Dykstra út. Hy benadrukke dat de doarpen sels belutsen west binne by de beslútfoarming en dat der gjin sprake is fan ûneare ferdieling.
De diskusje liede úteinlik ta in stimming, wêrby alle fraksjes, útsein de VVD, ynstimmingen mei it foarstel. De Jong joech oan dat syn fraksje tsjin de hjoeddeistige ferdieling fan de middels is, mar de mearderheid fan de ried stimde foar. Hjirmei is it kredyt foar de twadde rûn fan it Maatskiplik Plus-prosjekt goedkard, en kinne de plannen foar de doarpen fierder útwurke wurde.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke freget de ried om in kredyt fan € 1.107.333 beskikber te stellen foar de twadde rûn fan it Maatskiplik Plus-projekt, ûnderdiel fan de Gebietsûntwikkeling Franekeradeel - Harns. Dit projekt is bedoeld om de leefberens yn de doarpen Eastebierum/Kloosterlidlum, Tsjummearum/Furdgum en Seisbierrum/Pitersbierrum te ferbetterjen. Der binne fiif projektfoarstellen yntsjinne, ûnder oaren de herynrychting fan Pitersbierrum en de renovaasje fan in sportgebou yn Eastebierum. It gemeentlike diel fan € 436.110 wurdt dekt út de bestimmingsreserve Maatskiplike Plus en reguliere budzjetten foar riolearing en iepenbiere ferljochting. Der is in subsydzje-oanfraach by de Provinsje nedich foar de bydrage fan Frisia en de Provinsje. De projekten wurde útfierd yn gearwurking mei de doarpen en de bestjoerskommisje hat posityf advisearre oer de foarstellen. De útfiering fan de projekten is pland foar 2026, as de subsydzje-oanfraach suksesfol is.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel "Krediet Maatschappelijk Plus 2e ronde"
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Krediet Maatschappelijk Plus 2e ronde". Het vraagt de gemeenteraad om een krediet van € 1.107.333 beschikbaar te stellen voor vijf projectvoorstellen in de dorpen Oosterbierum/Kloosterlidlum, Tzummarum/Firdgum en Sexbierum/Pietersbierum. Deze projecten zijn onderdeel van de Gebiedsontwikkeling Franekeradeel – Harlingen, gericht op het verbeteren van de leefbaarheid na bodemdaling door gas- en zoutwinning. Het gemeentelijk aandeel van € 436.110 wordt gedekt uit verschillende budgetten, waaronder de bestemmingsreserve Maatschappelijke Plus.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke financiële onderbouwing, een overzicht van de projecten en de benodigde dekking. Er zijn echter enkele risico's en onzekerheden, zoals de noodzaak van een subsidieaanvraag bij de Provincie.
Rol van de Raad:
De raad moet beslissen over het beschikbaar stellen van het krediet en de dekking van het gemeentelijk aandeel. De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van de financiële middelen voor de uitvoering van de projecten.
Politieke Keuzes:
De raad moet kiezen of zij het krediet willen goedkeuren en of zij akkoord gaan met de voorgestelde dekking van het gemeentelijk aandeel. Er moet ook worden overwogen hoe om te gaan met de risico's en onzekerheden, zoals de subsidieaanvraag.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het benodigde krediet en de dekking. Het is echter minder specifiek over de tijdlijn en de exacte uitvoering van de projecten. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afhankelijkheid van de subsidieaanvraag kan een risico vormen.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het krediet van € 1.107.333 beschikbaar te stellen en akkoord te gaan met de voorgestelde dekking van het gemeentelijk aandeel.
Participatie:
Er is geen participatie vereist voor het beschikbaar stellen van het krediet, maar er is wel uitgebreide participatie geweest bij het ontwikkelen van de projectvoorstellen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, met name bij de herinrichting van Pietersbierum, waar klimaatadaptieve maatregelen worden genomen.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn duidelijk uiteengezet. Het krediet van € 1.107.333 wordt gedekt door verschillende bronnen, waaronder een subsidieaanvraag bij de Provincie. Er zijn risico's verbonden aan de subsidieaanvraag en de verkoop van de vrijgemaakte ondergrond.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Maatschappelijke Plus Gebiedsontwikkeling Franekeradeel – Harlingen Projectvoorstellen Krediet Draagvlak Subsidieaanvraag Leefbaarheid Bestuurscommissie Provincie FrisiaVerfijning van de zoekopdracht:
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
T. de Jong - VVD
T. de Jong - VVD
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
P. de Cock - FNP
P. de Cock - FNP
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort
T. de Jong - VVD
T. de Jong - VVD
Vz.a. Van De Nadort
Agendapunt 10 Benoeming lid audit commissie
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft besloten om de heer H. Hoekstra te benoemen als lid van de audit commissie. Deze benoeming is het gevolg van veranderingen in de samenstelling van de raadsfracties, waardoor ook de samenstelling van de audit commissie kan worden aangepast. Het doel is om alle fracties van de gemeenteraad vertegenwoordigd te laten zijn in de commissie. De benoeming van de heer Hoekstra heeft geen financiële gevolgen en stelt hem in staat deel te nemen aan de vergaderingen van de audit commissie. Het besluit is genomen tijdens de openbare raadsvergadering op 24 april 2025.
Samenvatting
De ried fan Waadhoeke hat besletten om de hear H. Hoekstra te beneamen as lid fan de auditkommissie. Dizze beneaming is it gefolch fan feroaringen yn de gearstalling fan de riedsfraksjes, wêrtroch ek de gearstalling fan de auditkommissie oanpast wurde kin. It doel is om alle fraksjes fan de gemeenteried te fertsjintwurdigjen yn de kommissie. De beneaming fan de hear Hoekstra hat gjin finansjele gefolgen en stelt him yn steat om diel te nimmen oan de gearkomsten fan de auditkommissie. It beslút is nommen tiidens de iepenbiere riedsfergadering op 24 april 2025.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Benoeming lid audit commissie". Het voorstel betreft de benoeming van de heer H. Hoekstra als lid van de audit commissie van de gemeenteraad van Waadhoeke. Door wijzigingen in de personele samenstelling van raadsfracties is er een noodzaak om de samenstelling van de audit commissie aan te passen. Het beoogde effect is dat alle fracties van de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn in de audit commissie. De benoeming stelt de heer Hoekstra in staat om deel te nemen aan de vergaderingen van de commissie.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is beknopt maar volledig in de context van de benoeming. Het bevat de noodzakelijke informatie over de aanleiding, het beoogde effect, en de motivering voor de benoeming.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om het voorstel te beoordelen en te besluiten over de benoeming van de heer Hoekstra als lid van de audit commissie.
Politieke keuzes:
De politieke keuze betreft de beslissing om de heer Hoekstra te benoemen, wat invloed kan hebben op de samenstelling en de dynamiek binnen de audit commissie.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de benoeming van een individueel lid. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij instemt met de benoeming van de heer H. Hoekstra als lid van de audit commissie.
Participatie:
Het voorstel vermeldt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden, aangezien het een interne benoeming betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het gaat om een personele benoeming binnen de gemeenteraad.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen financiële consequenties, zoals expliciet vermeld in het document.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Audit commissie Benoeming H. Hoekstra Raadsfracties Personele samenstelling Vergaderingen Vertegenwoordiging Voorstel Presidium Financiële consequentiesVerfijning van de zoekopdracht:
Vz.a. Van De Nadort
Vz.a. Van De Nadort -
Agendapunt 11 Derde begrotingswijziging van de programmabegroting 2025
Waadhoeke Raad Debatteert over Cruciale Begrotingswijziging
De gemeenteraad van Waadhoeke boog zich op 24 april 2025 over een voorstel om de programmabegroting van 2025 te wijzigen. Deze aanpassing is essentieel om de begroting in lijn te brengen met de actuele ontwikkelingen en om de financiële stabiliteit te waarborgen.
Samenvatting
De tekst betreft een voorstel aan de gemeenteraad van Waadhoeke om de derde wijziging van de programmabegroting 2025 vast te stellen. De wijziging is noodzakelijk om de begroting aan te passen aan de actuele ontwikkelingen en om de financiële posities, zoals de post onvoorzien en diverse reserves, actueel te houden. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit voorstel op 1 april 2025 behandeld en het wordt op 24 april 2025 geagendeerd voor besluitvorming door de raad. Er zijn geen participatiemogelijkheden en de financiële gevolgen zijn gedetailleerd in een bijlage bij het voorstel. Het niet doorvoeren van de wijziging zou de rechtmatigheid van de begroting in gevaar brengen. Na goedkeuring door de raad kunnen de wijzigingen worden uitgevoerd.
Waadhoeke Ried Debattearret oer Krityske Begrotingswiziging
Op 24 april 2025 bûgde de gemeenteried fan Waadhoeke har oer in foarstel om de programma-begroting fan 2025 te feroarjen. Dizze oanpassing is essensjeel om de begroting yn lyk te bringen mei de aktuele ûntwikkelingen en om de finansjele stabilitiet te wierborken.
Samenvatting
It foarstel oan de ried fan Waadhoeke is om de tredde oanpassing fan de programmabegroting 2025 fêst te stellen. De oanpassing is needsaaklik om de begroting oan te passen oan de aktuele ûntwikkelingen en om de finansjele posysjes, lykas de post ûnfoarsjoen en ferskate reserves, aktueel te hâlden. It kolleezje fan boargemaster en wethâlders hat dit foarstel behannele op 1 april 2025 en it wurdt op 24 april 2025 op 'e aginda set foar beslútvorming troch de ried. Der binne gjin partisipaasjemogelijkheden en de finansjele gefolgen binne detailearre yn in bylage by it foarstel. It net trochfieren fan de oanpassing soe de rjochtmatigens fan de begroting yn gefaar bringe. Nei goedkarring troch de ried kinne de oanpassingen útfierd wurde.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Derde wijziging van de programmabegroting 2025". Het voorstel betreft een aanpassing van de programmabegroting voor het jaar 2025. De wijziging is bedoeld om de begroting te actualiseren in lijn met de laatste ontwikkelingen. Dit omvat het bijwerken van budgetten en reserves, zoals de algemene reserve en het noodfonds voor energiemaatregelen. De gemeenteraad moet deze wijziging vaststellen om de begrotingsrechtmatigheid te waarborgen. Er zijn geen participatiemogelijkheden voor burgers in dit proces.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke informatie bevat over de reden voor de wijziging, de gevolgen en de procedurele stappen. Echter, details over de specifieke financiële wijzigingen zijn alleen in een bijlage opgenomen, wat de toegankelijkheid van de informatie kan beperken.
Rol van de raad:
De raad heeft de verantwoordelijkheid om de wijziging van de programmabegroting vast te stellen. Dit is een essentieel onderdeel van hun budgetrecht volgens de Gemeentewet.
Politieke keuzes:
De belangrijkste politieke keuze is het al dan niet goedkeuren van de voorgestelde begrotingswijziging. Dit kan implicaties hebben voor de prioritering van gemeentelijke uitgaven en reserves.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen in de samenvatting. De details zijn in de bijlage, wat de beoordeling van SMART-criteria bemoeilijkt. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel zelf.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de derde wijziging van de programmabegroting 2025 vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt expliciet dat er geen mogelijkheden tot participatie zijn. Dit kan een punt van kritiek zijn voor belanghebbenden die inspraak wensen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt genoemd in de context van het noodfonds voor energiemaatregelen, wat suggereert dat het een relevant onderwerp is binnen deze begrotingswijziging.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden behandeld in bijlage 1, maar het voorstel zelf geeft geen gedetailleerde uitleg over hoe deze gevolgen worden gedekt. Dit kan een aandachtspunt zijn voor de raad bij het beoordelen van de wijziging.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Programmabegroting 2025 Begrotingswijziging Budgetrecht Gemeentewet Auditcommissie Algemene reserve Sociaal domein Noodfonds energiemaatregelen Cultuurveld BegrotingsrechtmatigheidVerfijning van de zoekopdracht: