06-07-2023 Gemeenteraad Waadhoeke
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 1 (Her )Opening
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 2 Mededelingen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. Cuperus - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 3 Insprekers:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 4.15 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023-2
Gemeenteraad Waadhoeke stemt in met nieuwe re-integratieverordening
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft zonder tegenstemmen ingestemd met de aanpassing van de Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023-2. Deze wijzigingen zijn noodzakelijk vanwege het 'Breed Offensief', dat de arbeidskansen voor mensen met een arbeidsbeperking moet verbeteren.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke wordt voorgesteld om de Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023-2 aan te passen vanwege wijzigingen in de Participatiewet als gevolg van het 'Breed Offensief'. Dit offensief is gericht op het verbeteren van de arbeidskansen voor mensen met een arbeidsbeperking en vereist harmonisatie van beleidskaders tussen gemeenten. De voorgestelde verordening moet op 1 juli 2023 in werking treden en bevat diverse wijzigingen, zoals vereenvoudigde loonkostensubsidies en nieuwe vrijlatingsregelingen. Daarnaast worden extra werkstimulerende maatregelen, zoals het Werkstartpakket en de Premie proefplaats, voorbereid voor mogelijke invoering in 2024. De verordening is afgestemd met andere Friese gemeenten en de uitvoering is gedelegeerd aan de Dienst NWF. Er zijn geen extra middelen van het Rijk beschikbaar voor de uitvoering, behalve voor specifieke subsidies. De verordening wordt na goedkeuring formeel bekendgemaakt.
Gemeenteried Waadhoeke stimt yn mei nije wer-yntegraasjefoardering
De gemeenteried fan Waadhoeke hat sûnder tsjinstimmen ynstimd mei de oanpassing fan de Re-integratieferoardening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023-2. Dizze feroaringen binne needsaaklik fanwege it 'Breed Offensief', dat de arbeidskânsen foar minsken mei in arbeidsbeheining ferbetterje moat.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke wurdt foarsteld om de Re-integratieferoardening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023-2 oan te passen fanwegen feroaringen yn de Participatiewet as gefolch fan it 'Breed Offensief'. Dit offensief is rjochte op it ferbetterjen fan de arbeidskânsen foar minsken mei in arbeidsbeheining en freget harmonisaasje fan beliedskaders tusken gemeenten. De foarstelde feroardening moat op 1 july 2023 yn wurking gean en befettet ferskate feroaringen, lykas fereenvâldige loonkostensubsidys en nije frijlittingsregelingen. Dêrneist wurde ekstra wurkstimulearjende maatregels, lykas it Werkstartpakket en de Premie proefplaats, foarbereide foar mooglike ynfiering yn 2024. De ferordening is ôfstimd mei oare Fryske gemeenten en de útfiering is delegearre oan de Tsinst NWF. Der binne gjin ekstra middels fan it Ryk beskikber foar de útfiering, útsein foar spesifike subsydzjes. De ferordening wurdt nei goedkarring offisjeel bekendmakke.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2023-2". Het voorstel beoogt de gemeentelijke re-integratieverordening aan te passen aan de wijzigingen in de Participatiewet als gevolg van het 'Breed Offensief'. Dit initiatief van het Rijk is gericht op het verbeteren van de arbeidskansen voor mensen met een arbeidsbeperking. De verordening introduceert nieuwe regelingen zoals loonkostensubsidies en vrijlatingsregelingen, en biedt transparantie over voorzieningen voor werkgevers en werknemers. De verordening treedt in werking na bekendmaking en werkt terug tot 1 juli 2023. Extra werkstimulerende maatregelen worden overwogen voor 2024.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel de wettelijke wijzigingen als de lokale beleidsaanpassingen behandelt. Het bevat ook informatie over de financiële implicaties en de betrokkenheid van de Adviesraad Sociaal Domein.
Rol van de raad:
De raad moet de voorgestelde verordening goedkeuren en besluiten over de invoering van aanvullende werkstimulerende maatregelen in 2024.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de verordening en de mogelijke invoering van extra werkstimulerende maatregelen, rekening houdend met de financiële implicaties en de doelstellingen van het Breed Offensief.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar de meetbaarheid en haalbaarheid van de doelen zijn minder duidelijk. Er zijn geen directe inconsistenties, maar de financiële dekking voor extra maatregelen is nog niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten de verordening vast te stellen en te laten terugwerken tot 1 juli 2023.
Participatie:
De Adviesraad Sociaal Domein is betrokken geweest bij de beleidsinhoudelijke afwegingen en heeft advies uitgebracht, wat wijst op participatie in het proces.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het Rijk biedt geen extra middelen voor de uitvoering van het Breed Offensief, behalve voor vrijlating en loonkostensubsidies. De financiële gevolgen van de extra werkstimulerende maatregelen worden in de Kadernota 2024 behandeld, waarbij de raad een integrale afweging moet maken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Re-integratieverordening Participatiewet Breed Offensief Werkstimulerende maatregelen Loonkostensubsidie Vrijlatingsregeling Kostendelersnorm Proefplaats Werkstartpakket InnovatiebepalingVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 5.16 Gezondheidsnota 2023-2026 'Sûnens foarop'
Gezondheidsbeleid Waadhoeke: "Sûnens foarop" zet in op vitaliteit en veerkracht
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft het nieuwe gezondheidsbeleid voor 2023-2026, "Sûnens foarop: (samen)werken aan een vitaal en veerkrachtig Waadhoeke", unaniem vastgesteld. Het beleid, dat in lijn is met de Wet publieke gezondheid, richt zich op het bevorderen, beschermen en voorkomen van gezondheidsproblemen bij inwoners.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering op 29 juni 2023 werd het nieuwe gezondheidsbeleid van de gemeente Waadhoeke besproken en goedgekeurd. Het beleid, dat tot stand kwam met input van professionals uit diverse domeinen, heeft als doel de gezondheid van de inwoners te bevorderen en te beschermen. Hoewel de financiële gevolgen nog niet volledig zijn uitgewerkt, is de verwachting dat de beschikbare middelen voldoende zullen zijn om de plannen uit te voeren.Mevrouw Oostinga van de VVD sprak haar tevredenheid uit over de nieuwe titel van het beleid. "Onze fractie had bezwaren tegen de oorspronkelijke titel 'Eltsenien sûn'. Het is een mooie gedachte, maar helaas niet realistisch. We zijn dan ook zeer content met de nieuwe titel 'Sûnens foarop'."
De heer Couperus van de SAM-fractie complimenteerde de betrokken ambtenaren en benadrukte de waardevolle samenwerking tijdens het proces. "Wij herkennen ons als vrienden in dit stuk," aldus Couperus.
De heer De Kok van de FP uitte zijn zorgen over de implementatie van de ambities in het beleid. "Er zitten nogal wat ambities in het stuk. Het is belangrijk dat iedereen in de gemeente ermee bezig is om de doelstellingen te halen," stelde hij. De wethouder verzekerde dat er al een interne werkgroep actief is om de integratie van gezondheid in alle beleidsvelden te waarborgen. "Het belang van gezondheid wordt zo goed mogelijk geborgd," aldus de wethouder.
Met instemming van de raad werd het gezondheidsbeleid uiteindelijk vastgesteld. De komende jaren zullen uitvoeringsprogramma's worden opgesteld om de visie te implementeren en in te spelen op actuele trends, waarbij ook de inwoners van Waadhoeke betrokken zullen worden.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke heeft een nieuw gezondheidsbeleid voor 2023-2026 opgesteld, genaamd "Sûnens foarop: (samen)werken aan een vitaal en veerkrachtig Waadhoeke". Dit beleid is ontwikkeld in overeenstemming met de Wet publieke gezondheid, die gemeenten verplicht elke vier jaar hun gezondheidsbeleid te herzien. Het beleid is tot stand gekomen met input van professionals uit verschillende domeinen en de gemeenteraad is gedurende het proces betrokken geweest. Het beleid richt zich op het bevorderen, beschermen en voorkomen van gezondheidsproblemen bij inwoners. Hoewel de financiële gevolgen nog niet volledig in kaart zijn gebracht, wordt verwacht dat de beschikbare middelen voldoende zijn om het beleid uit te voeren. Jaarlijkse uitvoeringsprogramma's zullen worden opgesteld om de visie te implementeren en in te spelen op actuele trends. Inwoners zullen betrokken worden bij de uitvoering van deze programma's. Het beleid is op 29 juni 2023 door de gemeenteraad vastgesteld.
Sûnensbelied Waadhoeke: "Sûnens foarop" set yn op vitaliteit en taaiens.
De gemeenteried fan Waadhoeke hat it nije sûnensbelied foar 2023-2026, "Sûnens foarop: (gear)wurkje oan in fit en werbaar Waadhoeke", ienriedich fêststeld. It belied, dat yn 'e lijn leit mei de Wet publike sûnens, rjochtet him op it befoarderjen, beskermjen en foarkommen fan sûnensproblemen by ynwenners.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering op 29 juny 2023 waard it nije sûnensbelied fan de gemeente Waadhoeke besprutsen en goedkard. It belied, dat ta stân kaam mei yngong fan profesjoneels út ferskate domeinen, hat as doel de sûnens fan de ynwenners te befoarderjen en te beskermjen. Alhoewol't de finansjele gefolgen noch net hielendal útwurke binne, is de ferwachting dat de beskikbere middels genôch wêze sille om de plannen út te fieren.Frou Oostinga fan de VVD útspruts har tefredenheid oer de nije titel fan it belied. "Us fraksje hie bezwieren tsjin de oarspronklike titel 'Eltsenien sûn'. It is in moaie gedachte, mar spitigernôch net realistysk. Wy binne dan ek tige wiis mei de nije titel 'Sûnens foarop'."
De hear Couperus fan de SAM-fraksje komplimentearre de belutsen amtneren en benadrukke de weardefolle gearwurking yn it proses. "Wy herkenne ús as freonen yn dit stik," sa sei Couperus.
De hear De Kok fan de FP út syn soargen oer de ymplemintearring fan de ambysjes yn it belied. "Der sitte nochal wat ambysjes yn it stik. It is wichtich dat eltsenien yn de gemeente dêrmei dwaande is om de doelstellings te heljen," stelde er. De wethâlder fersekere dat der al in ynterne wurkgroep aktyf is om de yntegraasje fan sûnens yn alle beliedsfjilden te warbôgjen. "It belang fan sûnens wurdt sa goed mooglik borge," sa sei de wethâlder.
Mei ynstimming fan de ried waard it sûnensbelied úteinlik fêststeld. De kommende jierren sille útfieringsprogramma's opsteld wurde om de fisy te ymplemintearjen en yn te spyljen op aktuele trends, dêr't ek de ynwenners fan Waadhoeke by belutsen wurde sille.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke hat in nij sûnensbelied foar 2023-2026 opsteld, neamd "Sûnens foarop: (gear)wurkje oan in fit en werbaar Waadhoeke". Dit belied is ûntwikkele yn oerienstimming mei de Wet publike sûnens, dy't gemeenten ferplichtet om eltse fjouwer jier har sûnensbelied te herbesjen. It belied is ta stân kaam mei yngong fan profesjonele út ferskillende domeinen en de gemeenteried is belutsen west by it proses. It belied rjochtet him op it befoarderjen, beskermjen en foarkommen fan sûnensproblemen by ynwenners. Alhoewol't de finansjele gefolgen noch net folslein yn kaart brocht binne, wurdt ferwachte dat de beskikbere middels genôch binne om it belied út te fieren. Jierlikse útfieringsprogramma's sille opsteld wurde om de fisy te ymplemintearjen en yn te spyljen op aktuele trends. Ynwenners sille belutsen wurde by de útfiering fan dizze programma's. It belied is op 29 juny 2023 fêststeld troch de gemeenteried.
-
Analyse van het document
Analyse van het Gezondheidsbeleid Waadhoeke 2023-2026
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Gezondheidsbeleid Waadhoeke 2023-2026: Sûnens foarop: (samen)werken aan een vitaal en veerkrachtig Waadhoeke." Het beleid is een verplichting vanuit de Wet publieke gezondheid en richt zich op het beschermen, bewaken en bevorderen van de gezondheid van inwoners. Het beleid is ontwikkeld met input van professionals en de gemeenteraad en bouwt voort op de basis van voorgaande jaren. Het uiteindelijke doel is een actueel gezondheidsbeleid dat aansluit bij landelijke en lokale gezondheidsdoelen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een duidelijke beschrijving van het proces, de betrokkenheid van de raad, en de aansluiting bij landelijke en lokale gezondheidsdoelen. Echter, de financiële gevolgen zijn nog niet volledig in kaart gebracht.
Rol van de Raad:
De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van het gezondheidsbeleid. Ze zijn betrokken geweest bij het proces via ateliersessies en kernsessies, en hun input is verwerkt in het beleid.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de vaststelling van het gezondheidsbeleid en de prioriteiten binnen het beleid, zoals preventie en bevordering van gezondheid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART, met duidelijke doelen en een tijdsbestek. Echter, de financiële dekking is nog niet volledig uitgewerkt, wat een inconsistentie vormt.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om het gezondheidsbeleid 2023-2026 vast te stellen.
Participatie:
Participatie is voorzien in de uitvoeringsfase, waarbij inwoners betrokken worden bij het opstellen van uitvoeringsprogramma’s. Dit zorgt voor een praktische vertaalslag van het beleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet expliciet genoemd als een kernonderwerp, maar het bevorderen van een vitaal en veerkrachtig Waadhoeke kan indirect bijdragen aan duurzame gemeenschappen.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn nog niet volledig in kaart gebracht. De dekking wordt verwacht vanuit de Brede Specifieke Uitkering (SPUK) van het Rijk, maar verdere analyse is nodig om dit te bevestigen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Gezondheidsbeleid Wet publieke gezondheid (Wpg) Sûnens foarop Preventie Uitvoeringsprogramma’s Brede Specifieke Uitkering (Brede SPUK) Integraal Zorgakkoord (IZA) Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) Participatie FinanciënVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. Cuperus - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
P. de Cock - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
René De Vries
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 6.21 Begroting 2024 Dienst SoZaWe NWF
"Gemeenteraad Debatteert over Begroting Sociale Zaken: 'Hebben We Echt Grip?'
De conceptbegroting 2024 van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân ligt ter inzage, maar roept vragen op binnen de gemeenteraad. Ondanks een financieel tekort van € 2,6 miljoen, zijn er geen formele bezwaren ingediend. Toch klinkt er kritiek op de inhoud en de grip die de raad heeft op het sociaal beleid.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering over de conceptbegroting van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân, kwamen verschillende raadsleden aan het woord om hun zorgen en vragen te uiten. De begroting, die een financieel tekort van € 2,6 miljoen laat zien, is opgesteld als een voortzetting van de huidige activiteiten. Dit tekort wordt voornamelijk veroorzaakt door hogere uitkeringen en stijgende bedrijfsvoeringslasten. Toch zijn er ook voordelen, zoals lagere kosten in de programma's Participatie, Armoedebestrijding en WMO.Mevrouw Osinga van de VVD opende het debat met een kritische noot over de communicatie binnen de dienst. "De lijntjes zijn een stuk langer geworden," citeerde ze uit het voorwoord van de directeur. Ze vroeg zich af of de dienst nog steeds last heeft van stroperige processen en wat er wordt gedaan om deze te verbeteren. "We kunnen er toch vanuit gaan dat waar de Raad een besluit neemt, de dienst daaraan meewerkt en niet tegenstribbelt," aldus Osinga.
De heer De Kok van de FNP sloot zich hierbij aan en vroeg zich af of de raad wel voldoende grip heeft op het sociaal domein. "Mijn indruk is dat we dat niet hebben," zei hij. Hij pleitte voor een helderder stuk dat duidelijk maakt wat de gemeente wil bereiken met het sociaal beleid en welke middelen daarvoor worden ingezet.
De heer Roosma van de SAM-fractie reageerde hierop door te stellen dat de raad wel degelijk grip heeft. "Er zijn heel veel dingen hetzelfde als vorig jaar, en dat is ook logisch," zei hij. Volgens Roosma wordt de raad goed geïnformeerd over de stijgende kosten en de redenen daarvoor.
Wethouder Van der Meer erkende dat er altijd ruimte is voor verbetering in de communicatie en dat er gewerkt wordt aan een nieuwe opzet voor de begroting. "Smart doelen stellen in een begroting is gewoon hartstikke moeilijk," gaf hij toe. Hij nodigde de raadsleden uit om in gesprek te blijven over deze onderwerpen.
Ondanks de kritische noten stemde de raad uiteindelijk in met de conceptbegroting, zonder formele wensen of bedenkingen in te dienen. Het debat maakte echter duidelijk dat er behoefte is aan meer duidelijkheid en grip op het sociaal beleid. "We moeten de vinger aan de pols houden," concludeerde Osinga.
Samenvatting
De conceptbegroting 2024 van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân is opgesteld als een voortzetting van de huidige activiteiten en ligt ter inzage voor een zienswijze. De begroting omvat de financiële planning voor de uitvoering van de Participatiewet, de WMO en de Jeugdwet, evenals de uitvoeringskosten van de Dienst. De gemeenteraad heeft geen wensen of bedenkingen ingediend tegen de conceptbegroting. De begroting toont een financieel nadeel van ongeveer € 2,6 miljoen, voornamelijk door hogere uitkeringen en aantallen in het programma Inkomen, en stijgende bedrijfsvoeringslasten. Er zijn ook voordelen, zoals lagere kosten in de programma's Participatie, Armoedebestrijding en WMO. De financiële gevolgen worden meegenomen in de kadernota 2024-2027. De definitieve BUIG-budgetten, die invloed hebben op de bijstandsnormen, worden in oktober 2023 verwacht.
"Gemeenteried debattearret oer begroting sosjale saken: 'Hawwe wy echt grip?'"
De konseptbegroting 2024 fan de Dients Sosjale Saken en Wurkgelegenheid Noardwest Fryslân leit ter ynseach, mar ropt fragen op binnen de gemeenteried. Ûndanks in finansjeel tekort fan € 2,6 miljoen, binne der gjin formele bezwieren yntsjinne. Lykwols klinkt der kritiek op de ynhâld en de grip dy't de ried hat op it sosjaal belied.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering oer de konseptbegroting fan de Dients Sosjale Saken en Wurkgelegenheid Noardwest Fryslân, kamen ferskillende riedsleden oan it wurd om har soargen en fragen te uterjen. De begroting, dy't in finansjeel tekoart fan € 2,6 miljoen sjen lit, is opsteld as in fuortsetting fan de hjoeddeistige aktiviteiten. Dit tekoart wurdt benammen feroarsake troch hegere útkearingen en stigende bedriuwsfoeringslasten. Lykwols binne der ek foardielen, sa as leechere kosten yn de programma's Partisipaasje, Armoedebestriding en WMO.Frou Osinga fan de VVD iepene it debat mei in krityske noat oer de kommunikaasje binnen de dienst. "De lijntsjes binne in stik langer wurden," sitearre se út it foarwurd fan de direkteur. Se frege har ôf oft de dienst noch altyd lêst hat fan stroperige prosessen en wat der dien wurdt om dizze te ferbetterjen. "Wy kinne der dochs fanút gean dat dêr't de Raad in beslút nimt, de dienst dêrmei meiwurket en net tsjinstribbelet," sa Osinga.
De hear De Kok fan de FNP sloot him hjirby oan en frege him ôf oft de ried wol genôch grip hat op it sosjaal domein. "Myn yndruk is dat wy dat net hawwe," sei er. Hy pleite foar in helderder stik dat dúdlik makket wat de gemeente berikke wol mei it sosjaal belied en hokker middels dêrfoar ynzet wurde.
De hear Roosma fan de SAM-fraksje reagearre hjirop troch te stellen dat de ried wol degelijk grip hat. "Der binne hiel wat dingen itselde as ferline jier, en dat is ek logysk," sei er. Neffens Roosma wurdt de ried goed ynformaasje oer de stigende kosten en de redenen dêrfan.
Wethâlder Van der Meer erkende dat der altyd romte is foar ferbettering yn de kommunikaasje en dat der wurke wurdt oan in nije opset foar de begroting. "Smart doelen stelle yn in begroting is gewoan hiel dreech," jûch er ta. Hy noadde de riedsleden út om yn petear te bliuwen oer dizze ûnderwerpen.
Nettsjinsteande de krityske noten stimde de ried úteinlik yn mei de konseptbegroting, sûnder formele winsken of betinkings yn te tsjinjen. It debat makke lykwols dúdlik dat der behoefte is oan mear dúdlikheid en grip op it sosjaal belied. "Wy moatte de finger oan de pols hâlde," konkludearre Osinga.
Samenvatting
De konseptbegroting 2024 fan de Dients Sosjale Saken en Wurkgelegenheid Noardwest Fryslân is opsteld as in fuortsetting fan de hjoeddeistige aktiviteiten en leit ter ynseach foar in miening. De begroting befettet de finansjele planning foar de útfiering fan de Partisipaasjewet, de WMO en de Jeugdwet, lykas de útfieringskosten fan de Dients. De gemeenteried hat gjin winsken of betinkings yntsjinne tsjin de konseptbegroting. De begroting toant in finansjeel neidiel fan sa'n € 2,6 miljoen, benammen troch hegere útkearingen en oantallen yn it programma Ynkommen, en stigende bedriuwsfoeringslasten. Der binne ek foardielen, lykas leechere kosten yn de programma's Partisipaasje, Armoedebestriding en WMO. De finansjele gefolgen wurde meinaam yn de kadernota 2024-2027. De definityf BUIG-begrotingen, dy't ynfloed hawwe op de bystânsearmen, wurde ferwachte yn oktober 2023.
-
Analyse van het document
Analyse van het voorstel: Begroting 2024 Dienst Noardwest Fryslân
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Begroting 2024 Dienst Noardwest Fryslân". Het voorstel betreft de conceptbegroting voor 2024 van de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân. Deze begroting omvat de financiële planning voor de uitvoering van de Participatiewet, de WMO, en de Jeugdwet. De begroting is going concern opgesteld, zonder nieuw beleid, en vraagt de gemeenteraad om geen wensen of bedenkingen in te dienen. De financiële effecten worden meegenomen in de kadernota 2024-2027.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in termen van het bieden van een gedetailleerd financieel overzicht en het voldoen aan wettelijke vereisten. Echter, er zijn onzekerheden, zoals de nog onbekende BUIG-uitkering, die invloed kunnen hebben op de uiteindelijke financiële situatie.
Rol van de raad:
De raad wordt gevraagd om een zienswijze te geven op de conceptbegroting, specifiek om geen wensen of bedenkingen in te dienen. Dit is een formele stap in het proces van goedkeuring van de begroting.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde begroting zonder wijzigingen. Dit impliceert een politieke keuze om de huidige financiële planning en prioriteiten te accepteren.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, vooral omdat er onzekerheden zijn over de BUIG-uitkering en de effecten van het minimumloon. Er zijn geen duidelijke doelen of tijdlijnen buiten de wettelijke indieningsdatum.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om geen wensen of bedenkingen in te dienen op de conceptbegroting 2024.
Participatie:
Er is enige participatie geweest in de vorm van afstemming over de uitgangspunten, maar verdere details over bredere participatie worden niet genoemd.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De begroting toont een nadelig saldo van €2,6 miljoen, voornamelijk door hogere uitkeringen en aantallen in het programma Inkomen. Er zijn ook stijgingen in bedrijfsvoeringslasten en specifieke programma's zoals Jeugd. De dekking komt deels uit rijksmiddelen, maar er blijven onzekerheden over de definitieve BUIG-uitkering.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begroting 2024 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân Participatiewet WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) Jeugdwet BUIG (Bundeling Uitkeringen Inkomensvoorzieningen Gemeenten) Minimumloon Armoedebestrijding Bedrijfsvoeringslasten Inkomsten en uitgavenVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
P. de Cock - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
P. de Cock - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
R. Rotsma - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Van Der Meer
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Van Der Meer
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Onbekende spreker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
Agendapunt 7.22 Accountantsverslag 2022 Gemeente Waadhoeke
Gemeente Waadhoeke: Accountantsverslag 2022 Zonder Kanttekeningen Goedgekeurd
Het accountantsverslag van de gemeente Waadhoeke over het jaar 2022 is zonder kanttekeningen goedgekeurd door de gemeenteraad. Het verslag, opgesteld door Eshuis Accountants & Adviseurs, biedt inzicht in de financiële gezondheid van de gemeente en ondersteunt de raad bij de beoordeling van de jaarrekening.
Samenvatting
Het accountantsverslag 2022 van de gemeente Waadhoeke, opgesteld door Eshuis Accountants & Adviseurs, is besproken en goedgekeurd. Het verslag bevat de bevindingen van de controle van de jaarrekening 2022 en is bedoeld om de gemeenteraad te ondersteunen bij de beoordeling ervan. Het verslag is op 3 mei besproken met de portefeuillehouder Financiën en op 13 juni toegelicht aan de auditcommissie. Er zijn geen kanttekeningen of risico’s gemeld en er zijn geen alternatieven voor dit onderwerp. Na vaststelling door de Raad wordt het verslag aan de Provincie Fryslân aangeboden. Het verslag heeft geen directe financiële gevolgen en is uitsluitend bestemd voor de gemeenteorganisatie, de gemeenteraad en het college. Inwonersparticipatie is niet van toepassing.
Gemeente Waadhoeke: Akkountantsferslach 2022 Goedkard sûnder Opmerkings
It aksjekantoorferslach fan de gemeente Waadhoeke oer it jier 2022 is sûnder opmerkings goedkard troch de gemeenteried. It ferslach, opsteld troch Eshuis Accountants & Adviseurs, jout ynsjoch yn de finansjele sûnens fan de gemeente en stipelet de ried by it beoardieljen fan de jierrekken.
Samenvatting
It akkountantsferslach 2022 fan de gemeente Waadhoeke, opsteld troch Eshuis Accountants & Adviseurs, is besprutsen en goedkard. It ferslach befettet de bevindingen fan de kontrolearring fan de jierrekken 2022 en is bedoeld om de gemeenteried te stypjen by it beoardieljen dêrfan. It ferslach is op 3 maaie besprutsen mei de portefúljehâlder Finânsjes en op 13 juny ta ljocht brocht oan de audityskommisje. Der binne gjin kanttekenings of rissiko's melde en der binne gjin alternativen foar dit ûnderwerp. Nei fêststelling troch de Raad wurdt it ferslach oanbean oan de Provinsje Fryslân. It ferslach hat gjin direkte finansjele gefolgen en is allinnich bestimd foar de gemeenteorganisaasje, de gemeenteried en it kolleezje. Ynwennerspartisipaasje is net fan tapassing.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Accountantsverslag 2022 Gemeente Waadhoeke". Het voorstel betreft het kennisnemen van het accountantsverslag over het boekjaar 2022, opgesteld door Eshuis Accountants & Adviseurs. Het verslag bevat de bevindingen van de controle van de jaarrekening van de gemeente Waadhoeke. Het doel is om een controleverklaring met een goedkeurend oordeel te verkrijgen voor zowel de getrouwheid als de rechtmatigheid van de jaarrekening. Het verslag is besproken met de portefeuillehouder Financiën en zal worden toegelicht aan de auditcommissie. Na vaststelling door de Raad wordt het verslag aan de Provincie Fryslân aangeboden.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de context van zijn doelstelling, namelijk het informeren van de Raad over de bevindingen van de accountantscontrole. Er zijn geen kanttekeningen of risico’s vermeld, en er zijn geen alternatieven voor dit onderwerp.
Rol van de Raad:
De rol van de Raad is om kennis te nemen van het accountantsverslag en de bevindingen te beoordelen als onderdeel van de vaststelling van de jaarstukken 2022.
Politieke keuzes:
Er zijn geen expliciete politieke keuzes die gemaakt moeten worden, aangezien het voorstel puur informatief is en gericht op het kennisnemen van de accountantsbevindingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van het beoogde effect (een goedkeurend oordeel). Het is echter niet tijdgebonden, hoewel de data van bespreking en vaststelling wel zijn vermeld. Er zijn geen duidelijke inconsistenties.
Besluit van de Raad:
De Raad moet besluiten om kennis te nemen van het accountantsverslag 2022.
Participatie:
Er is geen sprake van inwonersparticipatie bij dit voorstel, wat logisch is gezien de technische aard van het accountantsverslag.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp binnen dit voorstel, aangezien het zich richt op financiële verslaglegging en controle.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft geen directe financiële gevolgen, en er is geen sprake van dekking omdat er geen kosten aan verbonden zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Accountantsverslag Jaarrekening Eshuis Accountants&Adviseurs Controleverklaring Auditcommissie Jaarstukken Provincie Fryslân Beoordeling Financiële gevolgen VerspreidingskringVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Vollema - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 8.23 Jaarstukken 2022 gemeente Waadhoeke
Gemeente Waadhoeke presenteert jaarstukken 2022: debat over toekomstbestemming miljoenenoverschot
De gemeenteraad van Waadhoeke boog zich deze week over de jaarstukken van 2022. Met een positief resultaat van ruim 5,6 miljoen euro op de balans, leidde het voorstel van het college tot een levendig debat over de bestemming van deze financiële meevaller.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering presenteerde het college van burgemeester en wethouders de jaarstukken 2022, bestaande uit het jaarverslag en de jaarrekening. Het voorstel was om het positieve resultaat van € 5.670.409 te verdelen: € 2.000.000 naar de reserve sociaal domein, € 332.500 voor kostendekking in 2023, en de resterende € 3.347.909 naar de algemene reserve. De raad werd gevraagd om deze verdeling goed te keuren en enkele budgetoverschrijdingen te autoriseren.Mevrouw Osinga van de VVD opende het debat met lof voor de duidelijke opzet van de jaarrekening, maar had ook kritische vragen. "Waarom zitten bedrijven van de industrieterreinen niet aan de hoofdtafel bij de plannen voor het stationsgebied in Franeker?" vroeg ze. Ook uitte ze zorgen over de lage respons op verduurzamingsacties: "Slechts 11% van de huishoudens doet mee. Hoe kunnen we meer mensen bereiken?"
De heer Greidanus van het CDA reflecteerde op de uitdagingen van het afgelopen jaar, zoals de nasleep van de coronapandemie en de impact van de oorlog in Oekraïne. Hij complimenteerde de organisatie voor de leesbaarheid van de stukken, maar vroeg om meer transparantie: "Hoe worden we op de hoogte gehouden van investeringen en subsidies die nog niet volledig zijn ontvangen?"
De heer Vollenbak van de FNP sloot zich hierbij aan en benadrukte de noodzaak van structurele oplossingen voor financiële uitdagingen. "We hebben altijd incidenteel geld, maar hoe zorgen we ervoor dat we structureel goed blijven presteren voor onze inwoners?" vroeg hij zich af.
Wethouder Van der Meer, verantwoordelijk voor financiën, reageerde op de vragen en opmerkingen. Hij benadrukte de complexiteit van het financiële systeem, waarbij veel inkomsten incidenteel zijn. "Het is een spanningsveld tussen structureel en incidenteel geld," legde hij uit. Hij beloofde schriftelijke antwoorden op de vragen over investeringen en subsidies en benadrukte dat de kadernota meer duidelijkheid zal bieden over de financiële toekomst.
Het debat werd tijdelijk onderbroken in afwachting van wethouder Diekstra, die nog enkele vragen op zijn portefeuille zou beantwoorden. De raad besloot de besluitvorming over de jaarstukken aan te houden totdat alle punten besproken waren.
Met de toezeggingen van het college en de belofte van verdere schriftelijke toelichting, lijkt de gemeenteraad van Waadhoeke op weg naar een weloverwogen besluit over de bestemming van het miljoenenoverschot.
Samenvatting
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waadhoeke heeft de jaarstukken 2022 gepresenteerd aan de gemeenteraad. Deze stukken, bestaande uit het jaarverslag en de jaarrekening, dienen als verantwoording voor het gevoerde bestuur in 2022. De raad wordt gevraagd de jaarstukken vast te stellen, enkele budgetoverschrijdingen te autoriseren en het positieve resultaat van € 5.670.409 te bestemmen. Het voorstel is om € 2.000.000 toe te voegen aan de reserve sociaal domein, € 332.500 te gebruiken voor kostendekking in 2023, en de resterende € 3.347.909 toe te voegen aan de algemene reserve. De overschrijdingen betreffen programma's zoals Bestuur en Ondersteuning, Economie, Sport, Cultuur en Recreatie, en Volksgezondheid en Milieu. De jaarstukken moeten na vaststelling tijdig worden ingediend bij de provincie Fryslân en het CBS.
Gemeente Waadhoeke presintearret jierstikken 2022: debat oer takomstbestimming fan miljoenenoerskot.
De ried fan Waadhoeke bûgde har dizze wike oer de jierstikken fan 2022. Mei in posityf resultaat fan mear as 5,6 miljoen euro op 'e balâns, liede it foarstel fan it kolleezje ta in libbich debat oer de bestimming fan dizze finansjele meifaller.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering presentearre it kolleezje fan boargemaster en wethâlders de jierstikken 2022, besteande út it jierferslach en de jierrekken. It foarstel wie om it posityf resultaat fan € 5.670.409 te ferdelen: € 2.000.000 nei de reserve sosjaal domein, € 332.500 foar kostendekking yn 2023, en de restearjende € 3.347.909 nei de algemiene reserve. De ried waard frege om dizze ferdeling goed te keuren en inkele budzjetoerskrijingen te autorisearjen.Frou Osinga fan de VVD iepene it debat mei loft foar de dúdlike opset fan de jierrekken, mar hie ek krityske fragen. "Wêrom sitte bedriuwen fan de yndustryterreinen net oan de haftafel by de plannen foar it stasjonsgebiet yn Frjentsjer?" frege se. Ek útte se soargen oer de lege respons op ferduorsumingsaksjes: "Mar leafst 11% fan de húshâldings docht mei. Hoe kinne wy mear minsken berikke?"
De hear Greidanus fan it CDA reflektearre op de útdagings fan it ôfrûne jier, lykas de neisleep fan de coronapandemy en de ynfloed fan de oarloch yn Oekraïne. Hy komplimintearre de organisaasje foar de lêsberens fan de stikken, mar frege om mear transparânsje: "Hoe wurde wy op 'e hichte hâlden fan ynfestearrings en subsydzjes dy't noch net hielendal ûntfongen binne?"
De hear Vollenbak fan de FNP sloot him hjirby oan en benadrukte de needsaak fan strukturele oplossingen foar finansjele útdagings. "Wy hawwe altyd ynkidintieel jild, mar hoe soargje wy derfoar dat wy struktureel goed bliuwe prestearen foar ús ynwenners?" frege er him ôf.
Wethâlder Van der Meer, ferantwurdlik foar finânsjes, reagearre op de fragen en opmerkings. Hy benadrukte de kompleksiteit fan it finansjele systeem, dêr't in soad ynkomsten ynkidintieel binne. "It is in spanningsfjild tusken struktureel en ynkidintieel jild," lege er út. Hy beloofde skriftlike antwurden op de fragen oer ynfestearrings en subsydzjes en benadrukte dat de kadernota mear dúdlikheid jaan sil oer de finansjele takomst.
It debat waard tige ûnderbrutsen yn ôfwachting fan wethâlder Diekstra, dy't noch in pear fragen op syn portefúlje beäntwurdzje soe. De ried besleat de beslútfoarming oer de jierstikken oan te hâlden oant alle punten besprutsen wienen.
Mei de tastimmingen fan it kolleezje en de belofte fan fierdere skriftlike taheakking, liket de gemeenteried fan Waadhoeke op wei nei in wolôfwage beslút oer de bestimming fan it miljoenenoverskot.
Samenvatting
It kolleezje fan boargemaster en wethâlders fan de gemeente Waadhoeke hat de jierstikken 2022 oanbean oan de gemeenteried. Dizze stikken, besteande út it jierferslach en de jierrekken, tsjinje as ferdúdliking foar it fierd bestjoer yn 2022. De ried wurdt frege de jierstikken fêst te stellen, in pear budzjeto
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Jaarstukken 2022". Het voorstel betreft de verantwoording van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad over het gevoerde bestuur in 2022. Het voorstel omvat de vaststelling van de jaarstukken, autorisatie van enkele budgetoverschrijdingen en de bestemming van het positieve resultaat van € 5.670.409. Het college stelt voor om € 2.000.000 toe te voegen aan de reserve sociaal domein, € 332.500 te gebruiken voor kostendekking in 2023, en € 3.347.909 toe te voegen aan de algemene reserve.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, met een gedetailleerde uitleg van de financiële resultaten en de voorgestelde bestemming van het overschot. Er is ook een toelichting op de budgetoverschrijdingen.
Rol van de raad:
De raad heeft de taak om de jaarstukken vast te stellen, de budgetoverschrijdingen te autoriseren en te beslissen over de bestemming van het financiële resultaat.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaat met de voorgestelde bestemming van het overschot en de autorisatie van de budgetoverschrijdingen. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen, vooral met betrekking tot de prioritering van middelen binnen het sociaal domein en andere gemeentelijke reserves.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers en bestemmingen. Er lijken geen duidelijke inconsistenties te zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de jaarstukken 2022 vast te stellen, de budgetoverschrijdingen te autoriseren en de voorgestelde bestemming van het resultaat goed te keuren.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van participatie in dit voorstel, wat logisch is gezien de aard van de jaarstukken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel heeft aanzienlijke financiële gevolgen, met een positief resultaat van € 5.670.409. De dekking wordt aangegeven door de voorgestelde toevoegingen aan de reserves en kostendekking voor 2023.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Jaarstukken 2022 Reserve sociaal domein Algemene reserve Overschrijdingen Programma's Begrotingsjaar Financieel beheer Gemeentewet Sociaal domein Beschermd WonenVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Vollema - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Van Der Meer
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 9.19 Begrotingswijziging (vijfde) van de programmabegroting 2023
Gemeenteraad Waadhoeke Stemt in met Begrotingswijziging
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft unaniem ingestemd met de vijfde wijziging van de programmabegroting 2023. Deze aanpassing, voorgesteld door het college van burgemeester en wethouders, is bedoeld om de budgetten te actualiseren aan de hand van recente ontwikkelingen.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 29 juni 2023 besloten om de vijfde wijziging van de programmabegroting 2023 vast te stellen. Deze wijziging is voorgesteld door het college van burgemeester en wethouders en heeft als doel de budgetten aan te passen aan de actuele ontwikkelingen. Hierdoor worden de posten onvoorzien, de algemene reserve, de reserve sociaal domein en de bestemmingsreserve corona geactualiseerd. De wijziging is afhankelijk van de goedkeuring van de Jaarrekening 2022 in dezelfde vergadering. Indien dit niet gebeurt, zal de wijziging worden aangepast en opnieuw worden aangeboden tijdens de raadsvergadering van 20 juli 2023. De financiële gevolgen van deze besluiten zijn gedetailleerd in een bijlage bij het voorstel.
Gemeenteried Waadhoeke stimt yn mei begrotingswiziging.
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ienriedich ynstimd mei de fyfde oanpassing fan de programma-begroting 2023. Dizze oanpassing, foarsteld troch it kolleezje fan boargemaster en wethâlders, is bedoeld om de budzjetten te aktualisearjen nei oanlieding fan de lêste ûntwikkelingen.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat op 29 juny 2023 besletten om de fiifde oanpassing fan de programma-begroting 2023 fêst te stellen. Dizze oanpassing is foarsteld troch it kolleezje fan boargemaster en wethâlders en hat as doel de budzjetten oan te passen oan de aktuele ûntwikkelingen. Hjirmei wurde de posten ûnfoarsjoen, de algemiene reserve, de reserve sosjaal domein en de bestimmingsreserve corona aktualisearre. De oanpassing is ôfhinklik fan de goedkuring fan de Jierrekken 2022 yn deselde gearkomst. As dat net barret, sil de oanpassing oanpast wurde en opnij oanbean wurde tiidens de riedsgearkomst fan 20 july 2023. De finansjele gefolgen fan dizze besluten binne detailearre yn in bylage by it foarstel.
-
Analyse van het document
Titel en samenvatting:
De titel van het voorstel is "Begrotingswijziging (vijfde) van de programmabegroting 2023". Het voorstel betreft een wijziging van de programmabegroting voor 2023, waarbij de budgetten worden aangepast aan de actuele ontwikkelingen. Dit omvat onder andere de stand van de post onvoorzien, de algemene reserve, de reserve sociaal domein en de bestemmingsreserve corona. De wijziging is afhankelijk van de goedkeuring van de Jaarrekening 2022 in dezelfde raadsvergadering. Indien dit niet gebeurt, zal de wijziging worden aangepast en opnieuw worden aangeboden in de vergadering van 20 juli 2023.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke informatie bevat over de aanleiding, het beoogde effect, de motivering en de financiële gevolgen. Er zijn echter geen details over de specifieke wijzigingen in de budgetten, die waarschijnlijk in de bijlage zijn opgenomen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en goed te keuren, aangezien zij het budgetrecht hebben volgens de Gemeentewet. De raad moet de begrotingswijziging vaststellen.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen het al dan niet goedkeuren van de voorgestelde begrotingswijziging en het daarmee samenhangende financiële beleid. Dit kan invloed hebben op prioriteiten binnen de gemeente, zoals de toewijzing van middelen aan verschillende reserves en posten.
SMART en inconsequenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, omdat het geen specifieke doelen of meetbare resultaten bevat. Het richt zich voornamelijk op het actualiseren van budgetten. Er zijn geen duidelijke inconsequenties in het voorstel zelf, maar de afhankelijkheid van de goedkeuring van de Jaarrekening 2022 kan als een onzekerheid worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de vijfde wijziging van de programmabegroting 2023 goed te keuren of af te wijzen.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van participatie in het voorstel, wat suggereert dat er geen directe betrokkenheid van burgers of andere belanghebbenden is bij deze specifieke begrotingswijziging.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen worden genoemd, maar niet gespecificeerd in het voorstel zelf. Deze zijn opgenomen in bijlage 1, die de details van de begrotingswijziging bevat. Er wordt niet aangegeven hoe eventuele extra kosten gedekt worden, wat belangrijk kan zijn voor de besluitvorming van de raad.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Programmabegroting Begrotingswijziging Budgetrecht Gemeentewet Jaarrekening 2022 Algemene reserve Reserve sociaal domein Bestemmingsreserve corona Ontwikkelingen Financiële gevolgenVerfijning van de zoekopdracht:
Agendapunt 10.18 Berap I 2023
Gemeenteraad Waadhoeke Stemt in met Berap I: "Groene Bolletjes in Koers"
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft ingestemd met de eerste bestuursrapportage (Berap I) van 2023. Deze rapportage biedt inzicht in de financiële realisatie van de programmabegroting voor de eerste vier maanden van het jaar. Het college van burgemeester en wethouders stelde voor om Berap I vast te stellen en extra krediet beschikbaar te stellen voor diverse investeringen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering werd Berap I uitvoerig besproken. De rapportage, die financiële afwijkingen en incidentele budgetten boven de €100.000 behandelt, maakt gebruik van symbolen om de status van projecten weer te geven. Mevrouw Van der Werf van de SAM-fractie prees de leesbaarheid van de rapportage: "De Berap is dit jaar ontzettend fijn leesbaar met de bolletjes en kleurtjes. Het is duidelijk waar we in de pas lopen en waar niet."Een belangrijk discussiepunt was het afwegingskader voor het spreiden van voorzieningen. Mevrouw Osinga van de VVD vroeg zich af wanneer dit opgepakt zou worden: "Het spreiden van voorzieningen is voor ons een item waarbij de vraag niet is of we dat gaan doen, maar wanneer en hoe."
De heer Greydanus van het CDA uitte zijn verwarring over de kleurcodering in de rapportage: "We hebben stoplichtkleuren, maar het is niet altijd duidelijk wat de status is. Is het in uitvoering of volgens planning?"
Wethouder Van der Meer verduidelijkte dat de groene bolletjes aangeven dat projecten op koers liggen, maar erkende dat er ruimte is voor verbetering in de communicatie hierover. "Het is een document in ontwikkeling," aldus Van der Meer.
De raad stemde uiteindelijk in met de voorstellen van het college, waaronder de extra kredieten voor de uitbreiding van Korendrager, de verbouw van De Twirre en de herinrichting van het parkeerterrein Ockingahiem. Het niet vaststellen van de Berap zou kunnen leiden tot begrotingsonrechtmatigheid, zo werd benadrukt.
Met de goedkeuring van Berap I en de bijbehorende begrotingswijzigingen zet de gemeente Waadhoeke een stap richting een financieel stabiel jaar, waarbij de groene bolletjes symbool staan voor projecten die op koers liggen.
Samenvatting
De eerste bestuursrapportage (Berap I) van 2023 informeert de gemeenteraad van Waadhoeke over de realisatie van de programmabegroting voor de eerste vier maanden van het jaar. De rapportage behandelt financiële afwijkingen en incidentele budgetten boven de € 100.000, en visualiseert de beleidsverantwoording met symbolen om de status van projecten weer te geven. Het college stelt voor om Berap I vast te stellen en extra krediet beschikbaar te stellen voor investeringen in de uitbreiding van Korendrager, de verbouw van De Twirre en de herinrichting van het parkeerterrein Ockingahiem. De financiële effecten van Berap I worden verwerkt door bedragen toe te voegen aan of ten laste te brengen van verschillende posten, zoals onvoorzien en de reserve Toezeggingen dorpen. Het niet vaststellen van de Berap kan leiden tot begrotingsonrechtmatigheid. De financiële gevolgen zijn opgenomen in de zesde begrotingswijziging van 2023.
Gemeenteried Waadhoeke stimt yn mei Berap I: "Griene Bôlekes yn Koers"
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ynstimd mei de earste bestjoersrapportaazje (Berap I) fan 2023. Dizze rapportaazje jout ynsjoch yn de finansjele realisaasje fan de programbegroting foar de earste fjouwer moannen fan it jier. It kolleezje fan boargemaster en wethâlders stelde foar om Berap I fêst te stellen en ekstra kredyt beskikber te stellen foar ferskate ynfestearrings.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de riedsfergadering waard Berap I útwreidich besprutsen. De rapportaazje, dy't finansjele ôfwikingen en ynsidintele budzjetten boppe de €100.000 behannelet, makket gebrûk fan symbolen om de status fan projekten wer te jaan. Frou Van der Werf fan de SAM-fraksje prees de lêsberens fan de rapportaazje: "De Berap is dit jier ûntsettend noflik lêsber mei de boltsjes en kleuren. It is dúdlik wêr't wy yn 'e pas rinne en wêr net."In wichtich diskusjepunt wie it ôfwegingskader foar it spreidzjen fan foarsjennings. Frou Osinga fan de VVD frege har ôf wannear't dit oppakt wurde soe: "It spreidzjen fan foarsjennings is foar ús in punt dêr't de fraach net is oft wy dat dwaan geane, mar wannear en hoe."
De hear Greydanus fan it CDA utere syn ferwarring oer de kleurkoadearing yn de rapportaazje: "Wy hawwe stopljocht kleuren, mar it is net altyd dúdlik wat de status is. Is it yn útfiering of neffens planning?"
Wethâlder Van der Meer ferdûdelikte dat de griene boltsjes oanjouwe dat projekten op koers lizze, mar erkenne dat der romte is foar ferbettering yn de kommunikaasje hjir oer. "It is in dokumint yn ûntwikkeling," sa sei Van der Meer.
De ried stimde úteinlik yn mei de foarstellen fan it kolleezje, wêrûnder de ekstra kredyten foar de útwreiding fan Korendrager, de ferbou fan De Twirre en de herynrychting fan it parkearterrein Ockingahiem. It net fêststellen fan de Berap soe kinne liede ta begrotingsûnrechtmatigens, sa waard benadrukt.
Mei de goedkarst fan Berap I en de byhearrende begrotingswizigingen set de gemeente Waadhoeke in stap rjochting in finansjeel stabyl jier, wêrby't de griene boltsjes symboal steane foar projekten dy't op koers lizze.
Samenvatting
De earste bestjoersrapportaazje (Berap I) fan 2023 ynformaasjeart de gemeenteried fan Waadhoeke oer de realisaasje fan de programmabegroting foar de earste fjouwer moannen fan it jier. De rapportaazje behannelet finansjele ôfwikings en ynsidintele budzjetten boppe de € 100.000, en visualisearret de beliedsferantwurding mei symbolen om de status fan projekten wer te jaan. It kolleezje stelt foar om Berap I fêst te stellen en ekstra kredyt beskikber te stellen foar ynfestearrings yn de útwreiding fan Korendrager, de ferbou fan De Twirre en de herynrychting fan it parkearterrein Ockingahiem. De finansjele effekten fan Berap I wurde ferwurke troch bedragen ta te foegjen oan of te lêsten te bringen fan ferskillende posten, lykas ûnfoarsjoen en de reserve Toezeggingen doarpen. It net fêststellen fan de Berap kin liede ta begrotingsûnrechtmjittichheid. De finansjele gefolgen binne opnommen yn de seisde begrotingswiziging fan 2023.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Berap I 2023". Het voorstel betreft de eerste bestuursrapportage van 2023, waarin de gemeenteraad wordt geïnformeerd over de realisatie van de programmabegroting over de eerste vier maanden van het jaar. Het bevat informatie over financiële afwijkingen en incidentele budgetten groter dan € 100.000. Het voorstel vraagt de raad om Berap I 2023 vast te stellen, extra krediet beschikbaar te stellen voor specifieke investeringen, en de financiële effecten van Berap I te verwerken in de begroting.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel financiële als beleidsmatige aspecten behandelt en specifieke investeringen en dekkingen benoemt. Het biedt een gedetailleerde financiële verantwoording en toelichting op de afwijkingen.
Rol van de Raad:
De raad heeft een controlerende rol en moet het voorstel vaststellen. De raad moet ook beslissen over de toekenning van extra krediet voor investeringen en de verwerking van financiële effecten.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de toekenning van extra krediet voor investeringen en de verwerking van financiële effecten. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen, zoals prioritering van bepaalde investeringen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële cijfers en investeringen. Het is tijdgebonden, aangezien het betrekking heeft op de eerste vier maanden van 2023. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om Berap I 2023 vast te stellen, extra krediet beschikbaar te stellen voor de genoemde investeringen, en de financiële effecten te verwerken zoals voorgesteld.
Participatie:
Er wordt geen specifieke participatie van burgers of andere belanghebbenden genoemd in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen zijn gedetailleerd beschreven, inclusief de toekenning van extra krediet en de verwerking van financiële effecten. De dekking voor de kapitaallasten is geregeld binnen de beschikbare middelen en de begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Berap I 2023 Programmabegroting Financiële afwijkingen Incidentele budgetten Investeringen Onderwijshuisvesting Kapitaallasten Decembercirculaire Verduurzaming maatschappelijk vastgoed BegrotingswijzigingVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. van der Werff - SAM
H. van der Werff - SAM
H. van der Werff - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
J. Osinga-Bonnema - VVD
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Vollema - FNP
B. Vollema - FNP
B. Vollema - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Van Der Meer
Van Der Meer
Van Der Meer
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
René De Vries
René De Vries
René De Vries
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Vollema - FNP
B. Vollema - FNP
B. Vollema - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Kamstra - Gemeentebelangen
D. Kamstra - Gemeentebelangen
D. Kamstra - Gemeentebelangen
B. Vollema - FNP
B. Vollema - FNP
B. Vollema - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. van der Werff - SAM
H. van der Werff - SAM
H. van der Werff - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
J. Osinga-Bonnema - VVD
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
00:48:54 - 00:52:26 - 00:52:26 - 00:52:26 - 00:53:14 - 00:53:14 - 00:53:14 - 00:57:37 - 00:57:37 - 00:57:37 - 01:00:49 - 01:00:49 - 01:00:49 - 01:07:27 - 01:07:27 - 01:07:27 - 01:09:25 - 01:09:25 - 01:09:25 - 01:12:23 - 01:12:23 - 01:12:23 - 01:14:48 - 01:14:48 - 01:14:48 - 01:15:32 - 01:15:32 - 01:15:32 - 01:16:49 - 01:16:49 - 01:16:49 - 01:17:23 - 01:17:23 - 01:17:23 - 01:18:23 - 01:18:23 - 01:18:23 - 01:21:03 - 01:21:03 - 01:21:03 - 01:21:40
Agendapunt 11.20 Begrotingswijziging (zesde) van de programmabegroting 2023
Gemeenteraad Waadhoeke Stemt in met Begrotingswijziging: "Een Snelle, maar Goede Ronde"
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 29 juni 2023 ingestemd met de zesde wijziging van de programmabegroting 2023. Deze aanpassing, voorgesteld door het college van burgemeester en wethouders, is bedoeld om de budgetten in lijn te brengen met de huidige ontwikkelingen. De wijziging is echter afhankelijk van de goedkeuring van Berap I 2023.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 29 juni 2023 besloten om de zesde wijziging van de programmabegroting 2023 vast te stellen. Deze wijziging is voorgesteld door het college van burgemeester en wethouders en heeft als doel de budgetten aan te passen aan de huidige ontwikkelingen. Hierdoor worden de posten onvoorzien, de algemene reserve, de reserve sociaal domein en de bestemmingsreserve corona geactualiseerd. De wijziging is afhankelijk van de goedkeuring van Berap I 2023 in dezelfde vergadering. Indien dit niet gebeurt, zal de wijziging worden aangepast en opnieuw worden aangeboden tijdens de raadsvergadering van 20 juli 2023. De financiële gevolgen van deze besluiten zijn gedetailleerd in een bijlage bij het voorstel.
Gemeenteried Waadhoeke stimt yn mei begrotingswiziging: "In fluch, mar goede rûnte"
De gemeenteried fan Waadhoeke hat op 29 juny 2023 ynstimd mei de seisde oanpassing fan de programma-begroting 2023. Dizze oanpassing, foarsteld troch it kolleezje fan boargemaster en wethâlders, is bedoeld om de budzjetten yn line te bringen mei de hjoeddeistige ûntwikkelingen. De oanpassing is lykwols ôfhinklik fan de goedkar fan Berap I 2023.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat op 29 juny 2023 besletten om de seisde oanpassing fan de programma-begroting 2023 fêst te stellen. Dizze oanpassing is foarsteld troch it kolleezje fan boargemaster en wethâlders en hat as doel de budzjetten oan te passen oan de hjoeddeistige ûntwikkelingen. Hjirmei wurde de posten ûnfoarsjoen, de algemiene reserve, de reserve sosjaal domein en de bestimmingsreserve corona aktualisearre. De oanpassing is ôfhinklik fan de goedkuring fan Berap I 2023 yn deselde gearkomst. As dat net barret, sil de oanpassing feroare wurde en opnij oanbean wurde tiidens de riedsgearkomst fan 20 july 2023. De finansjele gefolgen fan dizze besluten binne detailearre yn in bylage by it foarstel.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Zesde begrotingswijziging van de programmabegroting 2023". Het voorstel betreft een wijziging van de programmabegroting voor het jaar 2023. De wijziging is bedoeld om de budgetten aan te passen aan de actuele ontwikkelingen, zodat de financiële positie van de gemeente, zoals de post onvoorzien en diverse reserves, up-to-date is. De gemeenteraad moet deze wijziging goedkeuren, aangezien zij het budgetrecht hebben volgens de Gemeentewet. De wijziging is afhankelijk van de goedkeuring van Berap I 2023 in dezelfde vergadering.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel lijkt volledig in de zin dat het de noodzakelijke informatie bevat over de reden en de noodzaak van de begrotingswijziging. Er is echter weinig detail over de specifieke financiële wijzigingen en de exacte impact daarvan.
Rol van de Raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en goed te keuren. Zij moeten hun budgetrecht uitoefenen door de begrotingswijziging vast te stellen.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaan met de voorgestelde wijzigingen in de begroting. Dit kan politieke keuzes met zich meebrengen, vooral als er sprake is van herverdeling van middelen of aanpassingen in prioriteiten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, omdat het geen specifieke doelen of meetbare resultaten bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afhankelijkheid van de goedkeuring van Berap I 2023 kan als een onzekerheid worden gezien.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de zesde begrotingswijziging van de programmabegroting 2023 goed te keuren of af te wijzen.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van participatie in het voorstel. Dit suggereert dat er geen directe betrokkenheid van burgers of andere belanghebbenden is geweest bij het opstellen van deze wijziging.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële Gevolgen:
De financiële gevolgen van de wijziging zijn opgenomen in bijlage 1 van het voorstel. Er is echter geen gedetailleerde uitleg in de samenvatting over hoe deze gevolgen worden gedekt, wat meer inzicht zou kunnen geven in de financiële impact.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Programmabegroting 2023 Begrotingswijziging Budgetrecht Gemeentewet Ontwikkelingen Algemene reserve Reserve sociaal domein Bestemmingsreserve corona Berap I 2023 Financiële gevolgenVerfijning van de zoekopdracht: