15-11-2018 Gemeenteraad Waadhoeke
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 002 Vaststellen agenda
Drs.m.c.m. Waanders
K. Nammensma
K. Nammensma
Agendapunt 004 Vaststellen besluitenlijsten:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders -
Agendapunt 004.a Vergadering gemeenteraad 30 oktober 2018 en 1 november 2018
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 004.b Toezeggingenlijst 1 november 2018
Drs.m.c.m. Waanders
K. Wijbenga-reitsma
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 005 Insprekers:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Onbekende spreker
Drs.m.c.m. Waanders
G. Iedema-zondervan
G. Iedema-zondervan
Agendapunt 006 Vragenuur:
G. Iedema-zondervan
W. Hokken
W. Hokken
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
B. van Wijk - SAM
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
H. Terpstra
C.m. De Pee
H. Terpstra
C.m. De Pee
H. Terpstra
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
J. Dijkstra - Wethouder
H. Terpstra
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
G. Iedema-zondervan -
B. van Wijk - SAM
Agendapunt 007 Ingekomen stukken:
Raadsvergadering Franeker: Taalbeleidsplan in de schijnwerpers
Tijdens de raadsvergadering van 15 november 2018 in Franeker stond het Taalbeleidsplan centraal. Hoewel de vergadering begon met een overzicht van ingekomen stukken, was het duidelijk dat de aandacht vooral uitging naar de taalplannen die bij agendapunt 9 besproken zouden worden.
Samenvatting
De tekst betreft een overzicht van ingekomen stukken voor de raadsvergadering van 15 november 2018 in Franeker. Tijdens deze vergadering kunnen vragen worden gesteld over de voorgestelde afhandeling van deze stukken, zoals bepaald in artikel 22 van het Reglement van Orde van de Gemeenteraad. Een specifiek ingekomen stuk dat wordt genoemd, is het Taalbeleidsplan, dat betrokken zal worden bij de behandeling van agendapunt 9. De overige ingekomen stukken zijn niet verder gespecificeerd in de tekst.
Riedsgearkomste Frjentsjer: Taalbeliedsplan yn it ljocht.
Tiidens de riedsfergadering fan 15 novimber 2018 yn Frjentsjer stie it Taalbeliedsplan sintraal. Alhoewol't de fergadering begûn mei in oersjoch fan ynkommende stikken, wie it dúdlik dat de oandacht benammen útgie nei de taalplannen dy't by agindapunt 9 besprutsen wurde soene.
Samenvatting
De tekst befettet in oersjoch fan ynkommende stikken foar de riedsfergadering fan 15 novimber 2018 yn Frjentsjer. Tijdens dizze fergadering kinne fragen steld wurde oer de foarstelde ôfhanling fan dizze stikken, sa't bepaald yn artikel 22 fan it Reglemint fan Oarder fan de Gemeenteried. In spesifyk ynkommend stik dat neamd wurdt, is it Taalbeliedsplan, dat belutsen wurde sil by de behanneling fan agindapunt 9. De oare ynkommende stikken wurde net fierder spesifisearre yn de tekst.
-
Analyse van het document
Op basis van de verstrekte informatie lijkt het document een lijst van ingekomen stukken te zijn die tijdens een raadsvergadering besproken zullen worden. Het enige specifieke stuk dat wordt genoemd, is het "Taalbeleidsplan", dat betrokken zal worden bij de behandeling van agendapunt 9. Hieronder volgt een analyse op basis van de gestelde vragen:
1. Titel en samenvatting: Het document zelf lijkt geen specifieke titel te hebben, maar het bevat een lijst van ingekomen stukken voor de raadsvergadering van 15 november 2018 in Franeker. Het enige specifieke stuk dat wordt genoemd, is het "Taalbeleidsplan", dat verder besproken zal worden onder agendapunt 9.
2. Volledigheid van het voorstel: Het document lijkt een overzicht te geven van ingekomen stukken zonder gedetailleerde informatie over elk stuk. De volledigheid van het voorstel kan niet worden beoordeeld zonder aanvullende informatie over de inhoud van het "Taalbeleidsplan" of andere ingekomen stukken.
3. Rol van de raad: De raad heeft de rol om vragen te stellen over de ingekomen stukken en de voorgestelde wijze van afhandelen tijdens de raadsvergadering. Specifiek voor het "Taalbeleidsplan" zal de raad betrokken worden bij de behandeling ervan onder agendapunt 9.
4. Politieke keuzes: Zonder verdere details over de inhoud van het "Taalbeleidsplan" of andere ingekomen stukken, is het moeilijk om specifieke politieke keuzes te identificeren. De raad zal echter moeten beslissen over de afhandeling en eventuele goedkeuring van deze stukken.
5. SMART en inconsequenties: Het document zelf bevat geen specifieke doelen of acties, dus het is niet mogelijk om te beoordelen of het SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) is. Er zijn geen duidelijke inconsequenties zichtbaar in de verstrekte informatie.
6. Besluit van de raad: De raad moet beslissen over de wijze van afhandelen van de ingekomen stukken, inclusief het "Taalbeleidsplan", tijdens de vergadering.
7. Participatie: Het document vermeldt niets over participatie van burgers of andere belanghebbenden bij de ingekomen stukken.
8. Duurzaamheid: Er is geen informatie verstrekt over duurzaamheid in relatie tot de ingekomen stukken.
9. Financiële gevolgen: Het document bevat geen informatie over de financiële gevolgen van de ingekomen stukken of hoe deze eventueel gedekt worden.
Voor een gedetailleerdere analyse zou meer informatie over de inhoud van de ingekomen stukken, met name het "Taalbeleidsplan", nodig zijn.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ingekomen stukken Raadsvergadering Afhandelen Reglement van Orde Taalbeleidsplan Concept brief Agendapunt College Advies BehandelingVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 008 Subsidieregeling dorpen en wijken
Gemeente Waadhoeke: Nieuwe Subsidieregeling voor Dorpen en Wijken Stuit op Kritische Vragen
De gemeente Waadhoeke heeft een nieuwe subsidieregeling voorgesteld om de leefbaarheid in dorpen en wijken te bevorderen. Hoewel het voorstel overwegend positief werd ontvangen, leidde het tot een levendig debat in de gemeenteraad.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Waadhoeke werd de nieuwe 'Subsidieregeling dorpen en wijken' besproken. Deze regeling, onderdeel van het coalitieakkoord, heeft als doel om initiatieven voor de leefbaarheid in dorpen en wijken te stimuleren. Met een budget van 1,2 miljoen euro voor de periode 2018-2021 kunnen dorps- en wijkbesturen tot 20.000 euro per project aanvragen. Daarnaast is er een jaarlijkse waarderingssubsidie van 500 euro voor bestuurskosten.Wethouder Verbeek opende de discussie door een bestuurlijke omissie toe te geven. "Het college is bevoegd om deze regeling vast te stellen, maar we willen graag uw zienswijze," legde hij uit. De wethouder benadrukte dat de regeling harmonisatie biedt voor de voormalige fusiegemeenten.
De fractie van Gemeentebelangen, vertegenwoordigd door de heer Hof, uitte zorgen over de aanvraagtermijnen voor de waarderingssubsidies. "De aanvraagtermijn is zodanig dat het gevolgen kan hebben voor de dorpsbesturen," stelde Hof. Hij vroeg om verduidelijking van de wethouder, die verzekerde dat er praktisch met de aanvragen zou worden omgegaan.
De heer Greidanus van het CDA was positief over de regeling, maar stelde voor om de jaarlijkse aanvraag voor de waarderingssubsidie te vereenvoudigen. "Waarom niet gewoon automatisch toekennen? We hebben de contactgegevens al," suggereerde hij.
De heer Knol van de FNP benadrukte het belang van de regeling voor de gemeenschap. "Dit is een investering in onze mienskip," zei hij enthousiast.
Een belangrijk punt van discussie was een amendement ingediend door Gemeentebelangen, gesteund door de VVD, ChristenUnie en FNP. Het amendement stelde voor om de voorwaarde te schrappen dat projecten alleen subsidie krijgen als er onvoldoende eigen middelen zijn. "Het voelt oneerlijk dat verenigingen die hun zaken goed op orde hebben, gestraft worden," aldus de heer Hof.
Wethouder de Pee reageerde begripvol op de zorgen en stelde voor om een 'kan-bepaling' toe te voegen, waardoor er ruimte blijft voor uitzonderingen. "We willen niet ontmoedigen, maar ook niet te makkelijk maken," legde ze uit.
Met deze toezeggingen besloot de raad om de regeling met de voorgestelde aanpassingen verder uit te werken. De wethouder beloofde de tekst van de regeling nogmaals te bekijken en de raad periodiek te informeren over het gebruik ervan.
Het debat toonde aan dat er brede steun is voor het stimuleren van lokale initiatieven, maar ook dat er aandacht moet zijn voor eerlijke en praktische uitvoering van de subsidieregeling.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke heeft in haar coalitieakkoord een dorpen- en wijkenfonds opgenomen, waarvoor 1,2 miljoen euro is gereserveerd voor de periode 2018-2021. Dit fonds is bedoeld om initiatieven voor de leefbaarheid in dorpen en wijken te stimuleren en te ondersteunen. Een nieuwe 'Subsidieregeling dorpen en wijken' is opgesteld en wordt ter goedkeuring aan de raad voorgelegd. Deze regeling harmoniseert vergelijkbare regelingen van voormalige fusiegemeenten. De subsidieregeling biedt dorps- en wijkbesturen de mogelijkheid om tot 20.000 euro per project aan te vragen en voorziet in een jaarlijkse waarderingssubsidie van 500 euro voor bestuurskosten. De regeling is besproken tijdens een dorpen- en wijkenconferentie en werd positief ontvangen, hoewel er enige bezorgdheid was over de lagere waarderingssubsidie voor dorpen in het voormalige Bildt. Na goedkeuring zal de regeling worden gepubliceerd en de oude regelingen worden ingetrokken. De raad zal periodiek worden geïnformeerd over het gebruik van de regeling.
Gemeente Waadhoeke: Nije Subsidieregeling foar Doarpen en Wyken Stiet foar Krityske Fragen
De gemeente Waadhoeke hat in nije subsydzjeregeling foarsteld om de leefberens yn doarpen en wyken te befoarderjen. Al wie it foarstel foar it grutste part posityf ûntfongen, it hat ta in libbich debat yn de gemeenteried lieden.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Waadhoeke waard de nije 'Subsidieregeling doarpen en wyken' besprutsen. Dizze regeling, ûnderdiel fan it koalysjeakkoart, hat as doel om ynisjativen foar de leefberens yn doarpen en wyken te stimulearjen. Mei in budzjet fan 1,2 miljoen euro foar de perioade 2018-2021 kinne doarps- en wykbestjoeren oant 20.000 euro per projekt oanfreegje. Dêrneist is der in jierlikse wurdearingsubsidje fan 500 euro foar bestjoerskosten.Wethâlder Verbeek iepene de diskusje troch in bestjoerlike ûntbrekken ta te jaan. "It kolleezje is befoegd om dizze regeling fêst te stellen, mar wy wolle graach jo miening hearre," leit er út. De wethâlder benadrukte dat de regeling harmonisaasje biedt foar de foarige fúzjegemeenten.
De fraksje fan Gemeentebelangen, fertsjintwurdige troch de hear Hof, útsoarge soargen oer de oanfraachtermijnen foar de wurdearingsubsidjes. "De oanfraachtermyn is sadanich dat it gefolgen hawwe kin foar de doarpsbestjoeren," stelde Hof. Hy frege om ferdúdliking fan de wethâlder, dy't ferskate dat der praktyk mei de oanfraach omgien wurde soe.
De hear Greidanus fan it CDA wie posityf oer de regeling, mar stelde foar om de jierlikse oanfraach foar de wurdearingsubsidje te ferienfâldigjen. "Wêrom net gewoan automatysk taheakje? Wy hawwe de kontaktgegevens al," suggerearre er.
De hear Knol fan de FNP benadrukte it belang fan de regeling foar de mienskip. "Dit is in ynfestearring yn ús mienskip," sei er entûsjast.
In wichtich punt fan diskusje wie in amendemint yntsjinne troch Gemeentebelangen, stipe troch de VVD, ChristenUnie en FNP. It amendemint stelde foar om de foarwaarde te skrassen dat projekten allinnich subsidje krije as der net genôch eigen middels binne. "It fielt ûneardich dat ferienings dy't har saken goed op oarder hawwe, straft wurde," sa de hear Hof.
Wethâlder de Pee reagearre begryplik op de soargen en stelde foar om in 'kin-bepaling' ta te foegjen, wêrtroch der romte bliuwt foar útsûnderingen. "Wy wolle net ôfskriuwe, mar ek net te maklik meitsje," leit se út.
Mei dizze tastimmingen besleat de ried om de regeling mei de foarstelde oanpassings fierder út te wurkjen. De wethâlder beloofde de tekst fan de regeling nochris te besjen en de ried periodyk te ynformearjen oer it gebrûk derfan.
It debat toande oan dat der brede stipe is foar it stimulearjen fan lokale ynisjativen, mar ek dat der omtinken wêze moat foar earlike en praktyk útfiering fan de subsidieregeling.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke hat yn har koalysjeakkoart in doarpen- en wykenfûns opnaam, dêr't 1,2 miljoen euro foar reservearre is foar de perioade 2018-2021. Dit fûns is bedoeld om ynisjativen foar de leefberens yn doarpen en wyken te stimulearjen en te stypjen. In nije 'Subsidieregeling doarpen en wyken' is opsteld en wurdt ter goedkuring oan de ried foarlein. Dizze regeling harmonisearret fergelykbere regelingen fan foarige fúzjegemeenten. De subsidieregeling biedt doarps- en wykbestjoeren de mooglikheid om oant 20.000 euro per projekt oan te freegjen en foarsjocht yn in jierlikse wearderingsubsidie fan 500 euro foar bestjoerskosten. De regeling is besprutsen tiidens in doarpen- en wykenkonferinsje en waard posityf ûntfongen, al wie der wat soarch oer de leechere wearderingsubsidie foar doarpen yn it foarige Bildt. Nei goedkuring sil de regeling publisearre wurde en de âlde regelingen wurde yntrokken. De ried sil periodyk ynformaasje krije oer it gebrûk fan de regeling.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het amendement betreft een wijziging in de Subsidieregeling Dorpen en Wijken van de gemeente Waadhoeke 2018. Het voorstel, ingediend door de fracties Gemeentebelangen, VVD en ChristenUnie, beoogt het schrappen van de afwijzingsgrond dat aanvragers over voldoende eigen middelen moeten beschikken om een project te realiseren. De indieners vinden deze eis onredelijk en stellen dat de gemeente primair moet beoordelen of een aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden, zonder vooraf te oordelen over de financiële middelen van de aanvrager. Dit moet willekeur en ongewenste beïnvloeding van beleid voorkomen.
Oordeel over de volledigheid:
Het amendement is duidelijk in zijn doelstelling en biedt een specifieke wijziging aan de bestaande subsidieregeling. Het bevat een toelichting die de reden voor de wijziging uitlegt, maar mist wellicht een diepere analyse van de mogelijke gevolgen van het schrappen van deze afwijzingsgrond.
Rol van de raad:
De gemeenteraad moet het amendement beoordelen en besluiten of de voorgestelde wijziging in de subsidieregeling wordt aangenomen. De raad speelt een cruciale rol in het vaststellen van de voorwaarden waaronder subsidies worden toegekend.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen tussen het handhaven van de huidige afwijzingsgrond, die financiële zelfredzaamheid van aanvragers benadrukt, of het versoepelen van de voorwaarden om bredere toegang tot subsidies te bieden, ongeacht de financiële situatie van de aanvrager.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de wijziging die het beoogt. Echter, het is minder duidelijk of het tijdgebonden en haalbaar is, aangezien er geen implementatietijdlijn of evaluatiecriteria worden genoemd. Er zijn geen directe inconsistenties, maar de gevolgen van de wijziging zijn niet volledig uitgewerkt.
Besluit van de raad:
De raad moet beslissen of zij instemt met het schrappen van de eis dat aanvragers over voldoende eigen middelen moeten beschikken, zoals voorgesteld in het amendement.
Participatie:
Het amendement zelf zegt niets over participatie, maar door de wijziging kunnen mogelijk meer organisaties of individuen zonder voldoende eigen middelen participeren in subsidieaanvragen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in het amendement, maar kan indirect relevant zijn als de wijziging leidt tot meer diverse projecten die mogelijk duurzaamheidsdoelen nastreven.
Financiële gevolgen:
Het amendement bespreekt niet expliciet de financiële gevolgen of hoe deze gedekt worden. Het schrappen van de eis kan leiden tot meer aanvragen, wat mogelijk een groter beroep op het subsidiebudget betekent. Dit aspect zou nader onderzocht moeten worden.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Subsidieregeling Dorpen en Wijken Artikel 10 Wijziging Afwijzingsgrond Eigen middelen Aanvrager Toetsing Willekeur BeleidVerfijning van de zoekopdracht:
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Subsidieregeling Dorpen en Wijken". Het voorstel betreft de instelling van een subsidieregeling in de gemeente Waadhoeke, zoals opgenomen in het coalitieakkoord 2018-2022. Er is 1,2 miljoen euro gereserveerd voor de periode 2018-2021 om initiatieven te ondersteunen die de leefbaarheid in dorpen en wijken bevorderen. De regeling biedt subsidies tot 20.000 euro per project en een jaarlijkse waarderingssubsidie van 500 euro voor bestuurskosten van dorps- en wijkbesturen. Het doel is om overheidsparticipatie te stimuleren en bestaande regelingen van voormalige fusiegemeenten te harmoniseren.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat duidelijke doelen, financiële kaders en een beschrijving van de subsidiemogelijkheden. Er zijn echter enkele kanttekeningen, zoals de beperking van de subsidiebedragen en de administratieve lasten.
Rol van de raad:
De raad moet het voorstel goedkeuren, waarmee de subsidieregeling formeel wordt vastgesteld. Dit besluit is nodig om de harmonisatie van de regelingen van voormalige gemeenten te voltooien.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de hoogte van de subsidies en de harmonisatie van de regelingen. Er moet ook worden overwogen of de voorgestelde bedragen en voorwaarden passend zijn voor alle dorpen en wijken.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART. Het is specifiek en meetbaar in termen van financiële toewijzing en doelen. Echter, de tijdsgebondenheid is beperkt tot de periode 2018-2021. Er zijn enkele inconsistenties, zoals de variërende waarderingssubsidies in voormalige gemeenten.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de Subsidieregeling Dorpen en Wijken vast te stellen en de subsidies te dekken uit de bestemmingsreserve.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door initiatieven van dorps- en wijkbesturen te ondersteunen. Er is overleg geweest met betrokkenen tijdens een conferentie en kennismakingsgesprekken.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel.
Financiële gevolgen:
Er is 1,2 miljoen euro gereserveerd voor de regeling, gedekt uit de bestemmingsreserve dorpen en wijken. De financiële gevolgen zijn duidelijk omschreven en gedekt binnen de begroting.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Subsidieregeling Dorpen- en wijkenfonds Leefbaarheid Ontwikkelsubsidie Projectsubsidie Waarderingssubsidie Bestemmingsreserve Overheidsparticipatie Harmonisatie InwonersparticipatieVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
H. Hof - Gemeentebelangen
S. Greidanus - CDA
Drs.m.c.m. Waanders
W. Hokken
Drs.m.c.m. Waanders
S. Knol
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
H. Hof - Gemeentebelangen
S. Knol
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
Drs.m.c.m. Waanders
D. Bloem-hofman
W. Hokken
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
A. Wijkhuijs
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
S. Greidanus - CDA
A. Wijkhuijs -
Agendapunt 009 Taalbeleid en -verordening
Waadhoeke omarmt meertaligheid met nieuw taalbeleid
De gemeente Waadhoeke heeft een ambitieus taalbeleid gepresenteerd om de unieke meertaligheid van de regio te behouden en te versterken. Met vier talen - Fries, Bildts, Franekers en Nederlands - wil de gemeente de zichtbaarheid en het gebruik van deze talen bevorderen. Het beleid, dat in lijn is met het coalitieakkoord, wordt breed ondersteund door lokale taalorganisaties en de jongerenadviesraad.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een levendig debat in de gemeenteraad van Waadhoeke werd het nieuwe taalbeleid besproken. Het beleid, zoals beschreven in de nota 'Waadhoeke, Lân fan Taal', richt zich op het bevorderen van het gebruik van de vier talen in de regio door middel van de kernbegrippen: vertrouwd, zichtbaar en uitnodigend. Er is een budget van € 18.000 nodig voor de uitvoering, waarvan € 10.000 extra wordt aangevraagd.De Friese Partij (FP) benadrukte het belang van het versterken van de Friese identiteit. "Het Frysk is een rijkstaal en moet overal gebruikt kunnen worden," aldus een FP-raadslid. De partij pleitte voor meer zichtbaarheid van het Fries, Bildts en Franekers, ook in het onderwijs en op openbare plekken.
Mevrouw Osinga van de VVD deelde haar persoonlijke ervaring met meertaligheid en benadrukte het belang van samenwerking met het onderwijs. "Praat dan ook met de mensen van het onderwijs, de kinderopvang en peuterspeelzalen," stelde ze voor. Ze gaf ook een tip aan de gemeente om, net als het Antonius Ziekenhuis in Sneek, te vragen in welke taal mensen willen communiceren.
Het CDA, vertegenwoordigd door mevrouw Van der Veen, sprak haar waardering uit voor het beleid en benadrukte het belang van meertaligheid als onderdeel van de identiteit van Waadhoeke. "De memmetaal is niet alleen de taal waarin men spreekt of leest, maar soms ook denkt," zei ze.
De fractie Sam, vertegenwoordigd door de heer Stellingwerf, complimenteerde de gemeente met het proces en de betrokkenheid van verschillende partijen. Hij vroeg zich af hoe inwoners kunnen participeren in het taalbeleid en stelde voor om bijvoorbeeld een Bildts trouwboekje in te voeren.
Wethouder Dijkstra reageerde positief op de bijdragen en benadrukte dat het beleid van onderop moet komen. "We willen dat de taal zichtbaar, vertrouwd en uitnodigend is," zei hij. Hij beloofde dat er een taalplatform komt om ideeën en suggesties uit de gemeenschap te verzamelen en te implementeren.
Het voorstel werd uiteindelijk unaniem aangenomen door de raad, waarmee Waadhoeke een belangrijke stap zet in het behoud en de promotie van haar rijke taalkundige erfgoed.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke heeft een taalbeleid ontwikkeld om de unieke meertaligheid van de regio te behouden en te versterken. De regio kent vier talen: Fries, Bildts, Franekers en Nederlands. Het beleid, zoals beschreven in de nota 'Waadhoeke, Lân fan Taal', richt zich op het bevorderen van het gebruik van deze talen door middel van drie kernbegrippen: vertrouwd, zichtbaar en uitnodigend. De gemeente moet volgens de Wet gebruik Friese Taal een verordening opstellen voor het gebruik van het Fries in schriftelijke en mondelinge communicatie. Het voorgestelde beleid en de verordening voldoen aan deze wettelijke verplichtingen. Er is een budget van € 18.000 nodig voor de uitvoering van het taalbeleid, waarvan € 10.000 extra wordt aangevraagd. Het beleid is in lijn met het coalitieakkoord en wordt ondersteund door lokale taalorganisaties en de jongerenadviesraad. Er wordt een taalplatform opgericht om de samenwerking met taalorganisaties te bevorderen en de zichtbaarheid van de talen te vergroten. Het beleid wordt gemonitord en er volgt een terugkoppeling in de zomer van 2019.
Waadhoeke omearmet meartaligens mei nij taalbelied.
De gemeente Waadhoeke hat in ambisjeus taalbelied presintearre om de unike meartaligens fan de regio te behâlden en te fersterkjen. Mei fjouwer talen - Frysk, Bildts, Franekers en Nederlânsk - wol de gemeente de sichtberens en it gebrûk fan dizze talen befoarderje. It belied, dat yn line is mei it koalysjeakkoart, wurdt breed stipe troch lokale taalorganisaasjes en de jongereadvysried.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tidens in libbich debat yn de gemeenteried fan Waadhoeke waard it nije taalbelied besprutsen. It belied, sa't beskreaun yn de nota 'Waadhoeke, Lân fan Taal', rjochtet him op it befoarderjen fan it gebrûk fan de fjouwer talen yn de regio troch middel fan de kearnbegripen: fertroud, sichtber en útnoegjend. Der is in budzjet fan € 18.000 nedich foar de útfiering, dêr't € 10.000 ekstra foar oanfrege wurdt.De Fryske Partij (FP) benadrukte it belang fan it fersterkjen fan de Fryske identiteit. "It Frysk is in rykstaal en moat oeral brûkt wurde kinne," sa sei in FP-riedslid. De partij pleite foar mear sichtberens fan it Frysk, it Bildts en it Frjentsjerders, ek yn it ûnderwiis en op iepenbiere plakken.
Frou Osinga fan de VVD die har persoanlike ûnderfining mei meartaligens út en benadrukte it belang fan gearwurking mei it ûnderwiis. "Praat dan ek mei de minsken fan it ûnderwiis, de bernedeiferbliuwen en pjuttespeelhallen," stelde se foar. Se joech ek in tip oan de gemeente om, lykas it Antonius Sikehûs yn Snits, te freegjen yn hokker taal minsken kommunisearje wolle.
It CDA, fertsjintwurdige troch frou Van der Veen, toande har waardering foar it belied en benadrukte it belang fan meartaligens as part fan de identiteit fan Waadhoeke. "De memmetaal is net allinnich de taal dêr't men yn praat of lêst, mar soms ek yn tinkt," sa sei se.
De fraksje Sam, fertsjintwurdige troch de hear Stellingwerf, komplimentearre de gemeente mei it proses en de belutsenheid fan ferskate partijen. Hy frege him ôf hoe ynwenners partisipearje kinne yn it taalbelied en stelde foar om bygelyks in Bildts trouboekje yn te fieren.
Wethâlder Dijkstra reagearre posityf op de bydragen en benadrukte dat it belied fan ûnderen ôf komme moat. "Wy wolle dat de taal sichtber, fertroud en útnoegjend is," sa sei er. Hy beloofde dat der in taalplatfoarm komt om ideeën en suggesties út de mienskip te ferzamelen en te implementearjen.
It foarstel waard úteinlik ienriedich oannommen troch de ried, wêrmei Waadhoeke in wichtige stap set yn it behâld en de promoasje fan har ryk taalkundich erfgoed.
Samenvatting
De gemeente Waadhoeke hat in taalbelied ûntwikkele om de unike meartaligens fan de regio te behâlden en te fersterkjen. De regio hat fjouwer talen: Frysk, Bildts, Frjentsjerders en Nederlânsk. It belied, sa't beskreaun yn de nota 'Waadhoeke, Lân fan Taal', rjochtet him op it befoarderjen fan it gebrûk fan dizze talen troch middel fan trije kearnbegripen: fertroud, sichtber en útnoegjend. De gemeente moat neffens de Wet gebrûk Frysk Taal in feroardening opstelle foar it gebrûk fan it Frysk yn skriftlike en mûnlinge kommunikaasje. It foarstelde belied en de feroardening foldogge oan dizze wetlike ferplichtingen. Der is in budzjet fan € 18.000 nedich foar de útfiering fan it taalbelied, dêr't € 10.000 ekstra foar oanfrege wurdt. It belied is yn lijn mei it koalysjeakkoart en wurdt stipe troch lokale taalorganisaasjes en de jongereadvysried. Der wurdt in taalplatfoarm oprjochte om de gearwurking mei taalorganisaasjes te befoarderjen en de sichtberens fan de talen te fergrutsjen. It belied wurdt monitore en der folget in weromkepping yn de simmer fan 2019.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Taalbeleid Waadhoeke". Het voorstel richt zich op het behoud en de versterking van de meertaligheid in de gemeente Waadhoeke, waar Fries, Bildts, Franekers en Nederlands worden gesproken. Het beleid is gebaseerd op drie kernbegrippen: vertrouwd, zichtbaar en uitnodigend. Het doel is om het gebruik van deze talen te bevorderen en te voldoen aan de wettelijke verplichtingen van de Wet gebruik Friese Taal. Het voorstel omvat de vaststelling van een taalnota en een verordening voor de Friese taal, met een eenmalige financiële toewijzing van €10.000 voor de uitvoering.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de doelstellingen, de wettelijke verplichtingen, en de financiële implicaties. Er is echter beperkte informatie over de specifieke acties en tijdlijnen voor de implementatie.
Rol van de raad:
De raad heeft de bevoegdheid om het taalbeleid en de verordening vast te stellen. Het is hun rol om te beslissen over de goedkeuring en financiering van het voorstel.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of ze de voorgestelde richting van het taalbeleid ondersteunen, inclusief de financiële toewijzing en de focus op meertaligheid. Ze moeten ook overwegen hoe dit beleid past binnen bredere gemeentelijke prioriteiten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is gedeeltelijk SMART. Het heeft specifieke en meetbare doelen, zoals het bevorderen van taalgebruik en voldoen aan wettelijke verplichtingen. Echter, de tijdsgebonden aspecten en specifieke acties zijn minder duidelijk. Er zijn geen grote inconsistenties, maar meer details over de uitvoering zouden nuttig zijn.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het taalbeleid en de verordening vast te stellen en de voorgestelde financiële middelen goed te keuren.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat er participatie heeft plaatsgevonden met taalorganisaties en een jongerenadviesraad, wat heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het beleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
Het voorstel vraagt om een eenmalige toewijzing van €10.000, te dekken vanuit onvoorzien eenmalig. Dit is bovenop de al beschikbare €8.000 in de begroting 2019. De dekking is duidelijk aangegeven.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Meertaligheid Taalnota Friese Taal Verordening Coalitieakkoord Taalbeleid Fries Bildts Franekers TaalplatformVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
G. Iedema-zondervan
Drs.m.c.m. Waanders
J. Osinga-Bonnema - VVD
J. Osinga-Bonnema - VVD
Drs.m.c.m. Waanders
W.v.d. Veen
Drs.m.c.m. Waanders
H. Stellingwerf - SAM
Drs.m.c.m. Waanders
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
W.v.d. Veen
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 010 Controleprotocol 2018
Samenvatting
De tekst betreft een voorstel aan de gemeenteraad van Waadhoeke om het controleprotocol 2018 vast te stellen. Dit protocol dient als basis voor de opdrachtverstrekking aan de accountant, die zowel een getrouwheids- als een rechtmatigheidsverklaring moet afgeven bij de jaarrekening. Het controleprotocol biedt een normenkader voor de financiële beheershandelingen en de vastlegging daarvan, in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving. Het voorstel benadrukt het belang van duidelijke richtlijnen voor de accountant om gerichte en efficiënte controles uit te voeren. Na goedkeuring door de raad wordt het protocol aan de accountant verstrekt. Het besluit is genomen in de raadsvergadering van 15 november 2018.
Samenvatting
De tekst hat in foarstel oan de ried fan Waadhoeke om it kontroleprotokol 2018 fêst te stellen. Dit protokol docht tsjinst as basis foar de opdrachtferstrekking oan de akkountant, dy't sawol in betrouberens- as in rjochtmatigheidsferklearring jaan moat by de jierrekken. It kontroleprotokol biedt in normenkader foar de finansjele behearshannelingen en de fêstlis dêrfan, yn oerienstimming mei de jildende wet- en regeljouwing. It foarstel benadrukt it belang fan dúdlike rjochlinen foar de akkountant om rjochte en effisjinte kontroles út te fieren. Nei goedkarring troch de ried wurdt it protokol oan de akkountant ferstrekt. It beslút is nommen yn de riedsfergadering fan 15 novimber 2018.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Controleprotocol 2018". Het voorstel betreft de vaststelling van het controleprotocol voor 2018, dat dient als opdrachtverstrekking aan de accountant door de gemeenteraad. Het controleprotocol bevat een normenkader dat de accountant moet hanteren bij de controle van de jaarrekening, inclusief de rechtmatigheidsverklaring van de financiële beheershandelingen. Het doel is om de accountant gerichte richtlijnen te geven, zodat er geen overbodige werkzaamheden plaatsvinden en de controle efficiënt verloopt.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het de noodzakelijke elementen bevat voor de opdrachtverstrekking aan de accountant, inclusief de goedkeurings- en rapporteringstoleranties en het normenkader.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol van opdrachtgever en is verantwoordelijk voor het vaststellen van het controleprotocol. Dit geeft richting aan het werk van de accountant.
Politieke keuzes:
Er zijn weinig politieke keuzes te maken, aangezien het voorstel voornamelijk technisch van aard is en gericht op de uitvoering van wettelijke verplichtingen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van de richtlijnen die het biedt aan de accountant. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het controleprotocol 2018 vast te stellen.
Participatie:
Er is geen sprake van inwonersparticipatie in dit voorstel, aangezien het een technisch en intern gericht document betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is geen relevant onderwerp in dit voorstel, aangezien het zich richt op financiële controle en rechtmatigheid.
Financiële gevolgen:
Er worden geen directe financiële gevolgen genoemd in het voorstel, en er is geen sprake van dekking, aangezien het voorstel zich richt op de procedurele aspecten van de accountantscontrole.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Controleprotocol Accountant Rechtmatigheidsverklaring Getrouwheidsverklaring Financiële beheershandelingen Normenkader Goedkeurings- en rapporteringstoleranties Rechtmatigheidscontrole Besluit accountantscontrole decentrale overheden (Bado) GemeentewetVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 011 Geactualiseerde Nota bodembeheer 2018
Friese Gemeenten Staan Stil bij Bodembeheer: "Technocratisch, maar Nodig"
De geactualiseerde Nota Bodembeheer 2018 voor de Friese gemeenten is klaar voor vaststelling. Deze nota, die een milieuhygiënisch kader biedt voor grondstromen, is bedoeld om de bodemkwaliteit te beschermen zonder verslechtering. Tijdens een recent debat in de gemeenteraad werden de inhoud en de toekomstvisie van de nota uitvoerig besproken.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering over de geactualiseerde Nota Bodembeheer 2018, opgesteld door de FUMO, werd duidelijk dat de nota weinig verrassingen bevat. "De basis is solide en werkbaar," aldus raadslid Nanninga. Toch waren er zorgen over de toekomstbestendigheid van het beleid, vooral in het licht van de energietransitie en klimaatadaptatie.De heer Geldhof van de fractie Zelf uitte zijn bezorgdheid over de technocratische aard van de nota. "Als ik aan bodem denk, dan denk ik aan de vaste grond onder onze voeten. Helaas, als je het rapport openslaat, is het een technocratisch document," zei hij. Geldhof benadrukte dat de nota weliswaar voldoet aan de technische eisen, maar dat er meer visie en anticipatie op toekomstige ontwikkelingen nodig is.
Wethouder Dijkstra erkende dat de nota voornamelijk een technisch document is en stelde voor om enkele vragen schriftelijk te beantwoorden. "In de technocratische wereld is het een uitdaging om verder te kijken," gaf hij toe. Dijkstra benadrukte dat de FUMO samenwerkt met andere partijen om de nota actueel te houden, maar dat er nog werk aan de winkel is om een bredere visie te ontwikkelen.
Een belangrijk punt van discussie was de financiële consequenties van de actualisatie. Raadslid Nanninga vroeg zich af of er al een indicatie was van de kosten. Wethouder Dijkstra kon hierop geen direct antwoord geven, maar beloofde dat er schriftelijke antwoorden zouden volgen.
De vergadering eindigde met een suggestie van de heer Geldhof om druk uit te oefenen op de ontwikkeling van een omgevingsvisie. "Dit zou een uitstekende plek zijn om meer visie en anticipatie op de toekomst te integreren," stelde hij voor.
Ondanks de kritische noten werd de geactualiseerde Nota Bodembeheer 2018 uiteindelijk unaniem aangenomen. De raad kijkt nu uit naar de verdere ontwikkeling van een omgevingsvisie die de technocratische basis van de nota kan verrijken met een bredere toekomstvisie.
Samenvatting
De geactualiseerde Nota Bodembeheer 2018 voor de Friese gemeenten, opgesteld door de FUMO in samenwerking met externe adviesbureaus, is klaar voor vaststelling. Deze nota, oorspronkelijk opgesteld in 2012, biedt een milieuhygiënisch kader voor grondstromen en moet elke vijf jaar worden geëvalueerd en geactualiseerd. Het doel is om de bodemkwaliteit te beschermen door een optimale afstemming tussen bodemfunctie en -kwaliteit te waarborgen, zonder verslechtering van de bodemkwaliteit (stand-still principe). De actualisatie omvat veranderingen in functies en bestemmingen, nieuwe onderzoeksgegevens, en wijzigingen in het stoffenpakket bij bodemonderzoek. De bodemkwaliteitskaart, een belangrijk onderdeel van het beleidskader, is bijgewerkt. Het beleid blijft grotendeels ongewijzigd, maar er zijn enkele tekstuele verduidelijkingen en aanpassingen doorgevoerd. De nota is bedoeld voor uitvoerende partijen zoals aannemers en bouwbedrijven, en er is een interactieve website ontwikkeld voor informatievoorziening. De uitvoering van het beleid is gefinancierd uit eerder gereserveerde budgetten van de voormalige gemeenten Franekeradeel, Menameradiel en het Bildt.
Fryske gemeenten steane stil by boarnebehear: "Technokratysk, mar nedich"
De aktualisearre Nota Boaiembehear 2018 foar de Fryske gemeenten is klear foar fêststelling. Dizze nota, dy't in miljeuhygiënysk kader biedt foar grûnstroomen, is bedoeld om de boaiemkwaliteit te beskermjen sûnder efterútgong. Tidens in resint debat yn de gemeenteried waarden de ynhâld en de takomstfyzje fan de nota út en troch besprutsen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering oer de aktualisearre Nota Bodembehear 2018, opsteld troch de FUMO, waard dúdlik dat de nota net folle ferrassings befettet. "De basis is solide en wurkber," sa sei riedslid Nanninga. Lykwols wiene der soargen oer de takomstbestindigens fan it belied, benammen yn it ljocht fan de enerzjytransysje en klimaatadaptatie.De hear Geldhof fan de fraksje Zelf utere syn bekuorring oer it technokratyske karakter fan de nota. "As ik oan bodem tink, dan tink ik oan de fêste grûn ûnder ús fuotten. Spitigernôch, as jo it rapport iepenslaan, is it in technokratysk dokumint," sa sei er. Geldhof benadrukke dat de nota wol oan de technyske easken foldocht, mar dat der mear fisy en anticipaasje op takomstige ûntwikkelingen nedich is.
Wethâlder Dijkstra erkende dat de nota benammen in technysk dokumint is en stelde foar om in pear fragen skriftlik te beäntwurdzjen. "Yn de technokratyske wrâld is it in útdaging om fierder te sjen," jûch er ta. Dijkstra benadrukke dat de FUMO gearwurket mei oare partijen om de nota aktueel te hâlden, mar dat der noch wurk oan de winkel is om in breedere fisy te ûntwikkeljen.
In wichtich punt fan diskusje wie de finansjele gefolgen fan de aktualisaasje. Riedslid Nanninga frege him ôf oft der al in yndikaasje wie fan de kosten. Wethâlder Dijkstra koe hjir gjin direkt antwurd op jaan, mar beloofde dat der skriftlike antwurden komme soene.
De ferigening einige mei in suggestje fan de hear Geldhof om druk út te oefenjen op de ûntwikkeling fan in omjouwingsfisy. "Dit soe in útstekende plak wêze om mear fisy en anticipaasje op de takomst te yntegrearjen," stelde er foar.
Nettsjinsteande de krityske noaten waard de aktualisearre Nota Bodembeheer 2018 úteinlik ienriedich oannommen. De ried sjocht no út nei de fierdere ûntwikkeling fan in omjouwingsfisy dy't de technokratyske basis fan de nota ferrike kin mei in breedere takomstfisy.
Samenvatting
De aktualisearre Nota Boarnebehear 2018 foar de Fryske gemeenten, opsteld troch de FUMO yn gearwurking mei eksterne advysburo's, is klear foar fêststelling. Dizze nota, oarspronklik opsteld yn 2012, biedt in miljeuhygiënysk kader foar grûnstroomen en moat elke fiif jier wurde evaluearre en aktualisearre. It doel is om de boarnekwaliteit te beskermjen troch in optimale ôfstimming tusken boarnefunksje en -kwaliteit te wierborkjen, sûnder efterútgong fan de boarnekwaliteit (stand-still prinsipe). De aktualisaasje befettet feroaringen yn funksjes en bestimmings, nije ûndersykgegevens, en feroaringen yn it stoffepakket by boarneûndersyk. De boarnekwaliteitskaart, in wichtich ûnderdiel fan it beliedskader, is bywurke. It belied bliuwt foar in grut part ûnferoare, mar der binne in pear tekstuele ferdúdlikingen en oanpassingen trochfierd. De nota is bedoeld foar útfierende partijen lykas oannimmers en boubedriuwen, en der is in ynteraktive webside ûntwikkele foar ynformaasjefoarsjenning. De útfiering fan it belied is finansierd út earder reservearre budzjetten fan de eardere gemeenten Frjentsjeradiel, Menameradiel en it Bildt.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Geactualiseerde Nota Bodembeheer 2018". Het voorstel betreft de actualisatie van de Nota Bodembeheer, oorspronkelijk opgesteld in 2012 door 18 Friese gemeenten. Deze nota reguleert het milieuhygiënisch toepassingskader voor grondstromen, met als doel de bodemkwaliteit te beschermen en te optimaliseren. De actualisatie is uitgevoerd door de FUMO in samenwerking met externe adviesbureaus en omvat onder andere een bijgewerkte bodemkwaliteitskaart. Het voorstel beoogt de vaststelling van deze geactualiseerde nota, die aansluit bij de huidige situatie in 13 Friese gemeenten, en is bedoeld om de bodemkwaliteit te beschermen zonder verslechtering (stand-still principe).
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het een uitgebreide achtergrond biedt, de noodzaak van de actualisatie uitlegt, en de betrokken partijen en procedures beschrijft. Het bevat ook informatie over de financiële dekking en toekomstige vereisten voor verdere actualisaties.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om de geactualiseerde Nota Bodembeheer 2018 vast te stellen. Dit is een formele goedkeuring die nodig is om het beleid te implementeren.
Politieke keuzes:
De politieke keuzes betreffen de acceptatie van de geactualiseerde nota en de bijbehorende beleidskaders. Er moet ook worden besloten over de aanpak van toekomstige onderzoeksinspanningen en financiële implicaties.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is grotendeels SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden), vooral in termen van de doelen en procedures. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is een toekomstige uitdaging met betrekking tot de geldigheid van bodemkwaliteitsgegevens na 2023.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de geactualiseerde Nota Bodembeheer 2018 vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat het beleid voornamelijk relevant is voor uitvoerende partijen zoals aannemers en gemeentelijke onderdelen, en niet direct voor individuele inwoners. Er is een informatiefolder en een interactieve website voor betrokken partijen.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, aangezien het beleid gericht is op het milieuhygiënisch verantwoord toepassen van grondstromen en het beschermen van de bodemkwaliteit.
Financiële gevolgen:
De uitvoering is gedekt door eerder gereserveerde budgetten van de voormalige gemeenten. Er wordt echter op gewezen dat er in de toekomst aanzienlijke onderzoeksinspanningen nodig zijn, wat financiële consequenties kan hebben.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Nota Bodembeheer Bodemkwaliteitskaart Bodemkwaliteit FUMO Grondstromen Milieu hygiënisch Toepassingskader Evaluatie Friese gemeenten OmgevingswetVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
K. Nammensma
Drs.m.c.m. Waanders
G.d. Geldof
Drs.m.c.m. Waanders
J. Dijkstra - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
G.d. Geldof
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 012 Startnotitie sport- en beweegbeleid
Sportbeleid Waadhoeke: Een Nieuwe Start voor Beweging en Gezondheid
De gemeente Waadhoeke staat aan de vooravond van een nieuw sport- en beweegbeleid. Met een interactieve aanpak wil de gemeente samen met inwoners, sportverenigingen en andere belanghebbenden een vitaal en sportief klimaat creëren. De startnotitie is het vertrekpunt voor deze ambitieuze plannen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Waadhoeke werd de startnotitie voor het nieuwe sport- en beweegbeleid gepresenteerd. Het huidige beleid, dat nog stamt uit de tijd van de fusiegemeenten, is verouderd en kent grote verschillen in tarieven en subsidies. De nieuwe aanpak moet hier verandering in brengen."Sport verbindt mensen," benadrukte een raadslid van het CDA. Hij prees de gemeente voor het grondig en gestructureerd aanpakken van het sportbeleid. "Sportief bewegen is gezond voor lichaam en geest. Het is belangrijk dat de gemeente sportverenigingen ondersteunt, vooral nu commerciële sportfaciliteiten steeds meer opkomen."
Een ander raadslid, actief als jeugdtrainer, sprak zijn enthousiasme uit over de interactieve aanpak. "Er moet eerst iets gebeuren voordat er iets gebeurt," citeerde hij Johan Cruijff. Hij benadrukte het belang van gesprekken met zowel sporters als niet-sporters om te begrijpen wat hen beweegt of juist tegenhoudt.
De wethouder reageerde positief op de suggesties uit de raad. Hij benadrukte dat de eerste klankbordbijeenkomst op 10 december een belangrijke stap is om de behoeften van sportverenigingen en andere belanghebbenden in kaart te brengen. "We willen eerst peilen waar de behoefte ligt," aldus de wethouder. Ook het idee van een adviesraad met vertegenwoordigers van diverse sportorganisaties werd als waardevol beschouwd.
Een lid van de FNP bracht de aandacht naar de skeelervereniging, die graag meer betrokkenheid van de gemeente zou zien. De wethouder verzekerde dat zijn deur altijd openstaat voor gesprekken en dat er naar de correspondentie met de vereniging gekeken zal worden.
Met de vaststelling van de startnotitie is de eerste stap gezet naar een vernieuwd sport- en beweegbeleid in Waadhoeke. De gemeente hoopt hiermee een gezond, vitaal en sportief klimaat te creëren, waarin iedereen de kans krijgt om te bewegen en te sporten.
Samenvatting
De startnotitie voor het sport- en beweegbeleid van de gemeente Waadhoeke beschrijft het proces voor de ontwikkeling van nieuw beleid op dit gebied. Het huidige beleid van de fusiegemeenten is verouderd en er zijn verschillen in tarieven, subsidies en ondersteuning. Het nieuwe beleid wordt ontwikkeld volgens de beleidscyclus en de startnotitie dient als vertrekpunt. De centrale vraag is hoe de gemeente het sport- en beweegbeleid samen met belanghebbenden ontwikkelt. Het proces is interactief en belanghebbenden zoals inwoners, sportaanbieders, gezondheidsorganisaties, scholen en wijkraden worden betrokken. De startnotitie is gepresenteerd aan het kernteam Samenleving en na goedkeuring door de raad worden belanghebbenden verder geïnformeerd en betrokken. Op 10 december vindt de eerste klankbordbijeenkomst plaats. De communicatie met belanghebbenden start na vaststelling van de startnotitie.
Sportbelied Waadhoeke: In Nije Start foar Beweging en Gezondheid
De gemeente Waadhoeke stiet oan 'e foarjouwing fan nij sport- en beweechbelied. Mei in ynteraktive oanpak wol de gemeente tegearre mei ynwenners, sportferienings en oare belanghawwenden in fit en sportyf klimaat skeppe. De startnotysje is it útgongspunt foar dizze ambisjeuze plannen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tidens in resint debat yn de gemeenteried fan Waadhoeke waard de startnotysje foar it nije sport- en beweechbelied presintearre. It hjoeddeiske belied, dat noch út de tiid fan de fúzjegemeenten stamt, is ferâldere en hat grutte ferskillen yn tariven en subsydzjes. De nije oanpak moat hjir feroaring yn bringe."Sport ferbynt minsken," benadrukke in riedslid fan it CDA. Hy prees de gemeente foar it grûndich en struktuerd oanpakken fan it sportbelied. "Sportyf bewegen is sûn foar lichem en geast. It is wichtich dat de gemeente sportferienings stipe, benammen no't kommersjele sportfoarsjennings mear opkomme."
In oar riedslid, aktyf as jeugdtrainer, útsprutsen syn entûsjasme oer de ynteraktive oanpak. "Der moat earst wat barre foardat der wat barret," sitearre er Johan Cruijff. Hy benadrukke it belang fan petearen mei sawol sporters as net-sporters om te begripen wat har beweecht of krekt tsjinhâldt.
De wethâlder reagearre posityf op de suggestjes út de ried. Hy benadrukke dat de earste klankboarbyienkomst op 10 desimber in wichtige stap is om de behoeften fan sportferienings en oare belângjende yn kaart te bringen. "Wy wolle earst peile wêr't de behoefte leit," sa sei de wethâlder. Ek it idee fan in advisearjende ried mei fertegenwurdigers fan ferskate sportorganisaasjes waard as weardefol beskôge.
In lid fan de FNP brocht de oandacht nei de skeelerveriening, dy't graach mear belutsenheid fan de gemeente sjen soe. De wethâlder fersekere dat syn doar altyd iepenstiet foar petearen en dat der nei de korrespondinsje mei de feriening sjoen wurde sil.
Mei de fêststelling fan de startnotysje is de earste stap set nei in fernijd sport- en beweechbelied yn Waadhoeke. De gemeente hoopet hjirmei in sûn, fit en sportyf klimaat te kreëarjen, dêr't eltsenien de kâns krijt om te bewegen en te sporten.
Samenvatting
De startnotysje foar it sport- en beweegbelied fan de gemeente Waadhoeke beskriuwt it proses foar de ûntwikkeling fan nij belied op dit mêd. It hjoeddeiske belied fan de fúzjegemeenten is ferâldere en der binne ferskillen yn tariven, subsydzjes en stipe. It nije belied wurdt ûntwikkele neffens de beliedssyklus en de startnotysje docht tsjinst as útgongspunt. De sintrale fraach is hoe't de gemeente it sport- en beweegbelied tegearre mei belutsenen ûntwikkelet. It proses is ynteraktif en belutsenen lykas ynwenners, sportoanbieders, sûnensorganisaasjes, skoallen en wykraden wurde belutsen. De startnotysje is presintearre oan it kearnsteam Mienskip en nei goedkarjen troch de ried wurde belutsenen fierder ynformaarre en belutsen. Op 10 desimber fynt de earste klankboarrebyienkomst plak. De kommunikaasje mei belutsenen begjint nei fêststelling fan de startnotysje.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Startnotitie sport- en beweegbeleid". Het document beschrijft het proces voor het ontwikkelen van een nieuw sport- en beweegbeleid voor de gemeente Waadhoeke. Het huidige beleid, afkomstig van verschillende fusiegemeenten, vertoont verschillen in tarieven, subsidies en ondersteuning. De startnotitie dient als vertrekpunt voor het nieuwe beleid, waarbij de gemeente samenwerkt met belanghebbenden zoals inwoners, sportaanbieders, scholen en welzijnsorganisaties. Het doel is om een interactief en transparant proces te waarborgen, met betrokkenheid van de raad, het college en een kernteam vanaf het begin.
Volledigheid van het Voorstel:
Het voorstel is redelijk volledig in termen van het schetsen van het proces en de betrokkenheid van belanghebbenden. Echter, specifieke details over de inhoudelijke richting van het nieuwe beleid ontbreken nog, wat begrijpelijk is gezien het vroege stadium van het proces.
Rol van de Raad:
De raad speelt een cruciale rol in het goedkeuren van de startnotitie, wat de eerste stap is in het beleidsontwikkelingsproces. De raad zal ook betrokken blijven bij de verdere ontwikkeling en besluitvorming rondom het nieuwe sport- en beweegbeleid.
Politieke Keuzes:
De raad moet beslissen over de goedkeuring van de startnotitie en daarmee het voorgestelde proces. Politieke keuzes zullen ook gemaakt moeten worden over de prioriteiten binnen het nieuwe beleid, zoals de focus op bepaalde doelgroepen of thema's.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) omdat het voornamelijk een procesbeschrijving is. Er zijn geen duidelijke meetbare doelen of tijdlijnen opgenomen, behalve de datum voor de eerste klankbordbijeenkomst.
Besluit van de Raad:
De raad moet besluiten om de startnotitie vast te stellen, waarmee het proces voor het ontwikkelen van het nieuwe sport- en beweegbeleid formeel van start gaat.
Participatie:
Het voorstel benadrukt participatie door belanghebbenden, waaronder inwoners, sportaanbieders en scholen, te betrekken bij het proces. Dit wordt gezien als een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van het beleid.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd in de startnotitie, maar kan een relevant onderwerp zijn afhankelijk van de verdere invulling van het beleid, bijvoorbeeld in termen van duurzame sportaccommodaties.
Financiële Gevolgen:
Er worden geen specifieke financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen genoemd in de startnotitie. Dit is begrijpelijk gezien het feit dat het document zich richt op het proces en niet op de inhoudelijke beleidsmaatregelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Startnotitie Sport- en beweegbeleid Kernteam Inwonersparticipatie Belanghebbenden Interactief proces Fusiegemeenten Demografische ontwikkelingen Transparante aanpak Gezondheid- en welzijnsorganisatiesVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
A. Wijkhuijs
Drs.m.c.m. Waanders
B. van Wijk - SAM
Drs.m.c.m. Waanders
S. Knol
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
S. Knol
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 013 Aanleg fietpad Dronryp richting Deinum langs Van Harinxmakanaal
Fryslân zet in op veiligheid: nieuw fietspad langs Van Harinxmakanaal
De provincie Fryslân en de gemeente Waadhoeke slaan de handen ineen voor de aanleg van een natuurvriendelijke oever en een veilig fietspad langs het Van Harinxmakanaal. Dit project moet de verkeersveiligheid voor fietsers, met name schoolgaande jeugd, aanzienlijk verbeteren.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens een recent debat in de gemeenteraad van Waadhoeke werd het voorstel voor de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de noordelijke oever van het Van Harinxmakanaal besproken. Het huidige fietspad langs de Puoldyk wordt als onveilig beschouwd vanwege de vermenging met groot landbouwverkeer. Het nieuwe fietspad moet deze vermenging voorkomen en past binnen de ambities van het coalitieakkoord voor veilige wegen en fietsroutes.De heer Vogels van de VVD opende het debat met vragen over de kosten van het project. "Wij willen graag weten waarom de kosten voor dit fietspad hoger uitvallen dan gemiddeld," stelde hij. De kosten voor het fietspad worden geraamd op € 310.000, waarvan de gemeente € 300.000 wil investeren. Dit bedrag omvat ook de verwervingskosten van de benodigde grond.
Mevrouw Weiland van Gemeentebelangen sprak haar enthousiasme uit over het voorstel. "Het is een prachtig plan dat niet alleen de veiligheid verbetert, maar ook een mooie toeristische route biedt," zei ze. De heer Greydanus van het CDA was eveneens positief en benadrukte de samenwerking tussen provincie en gemeente als een "mooie coproductie".
Wethouder Tol reageerde op de vragen over de kosten en verzekerde dat de kostenraming zorgvuldig is opgesteld in samenwerking met deskundigen. "We zullen de details schriftelijk toelichten," beloofde hij.
Het voorstel werd uiteindelijk unaniem aangenomen. De raad stemde in met het beschikbaar stellen van een krediet van € 300.000 voor de aanleg van het fietspad en het opnemen van de kapitaallasten van € 19.500 in de begroting van 2020. "Een belangrijke stap voorwaarts in de verbetering van de fietsveiligheid in onze regio," concludeerde de voorzitter.
Samenvatting
De provincie Fryslân is van plan de noordelijke oever van het Van Harinxmakanaal tussen Dronryp en het overslagstation van Defensie te herstellen en daarbij een natuurvriendelijke oever aan te leggen. De gemeente Waadhoeke ziet hierin een kans om een lang gewenst vrijliggend fietspad langs deze route te realiseren, wat de verkeersveiligheid voor fietsers, met name schoolgaande jeugd, aanzienlijk zou verbeteren. Het huidige fietspad langs de Puoldyk wordt als onveilig beschouwd vanwege de vermenging met groot landbouwverkeer. Het nieuwe fietspad zou deze vermenging voorkomen en past binnen de ambities van het coalitieakkoord voor veilige wegen en fietsroutes. De aanleg van het fietspad wordt geraamd op € 310.000, waarvan de gemeente € 300.000 wil investeren. Dit bedrag omvat ook de verwervingskosten van de benodigde grond. De provincie heeft al subsidies verkregen voor het oeverherstel, en de gezamenlijke uitvoering met de provincie biedt financiële voordelen. Het voorstel vraagt de raad om een krediet van € 300.000 beschikbaar te stellen, met de kapitaallasten van € 19.500 op te nemen in de begroting van 2020. Het fietspad zal na realisatie in beheer en onderhoud komen bij de gemeente.
Fryslân set yn op feiligens: nij fytsrek oan it Van Harinxmakanaal.
De provinsje Fryslân en de gemeente Waadhoeke slaan de hannen ynien foar de oanlis fan in natuerfreonlike oever en in feilich fytsedei langs it Van Harinxmakanaal. Dit projekt moat de ferkearsfeiligens foar fytsers, benammen skoalljende jeugd, aansjenlik ferbetterje.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens in resint debat yn de gemeenteried fan Waadhoeke waard it foarstel foar de oanlis fan in frij lizzend fytsrek oan de noardlike oever fan it Van Harinxmakanaal besprutsen. It hjoeddeiske fytsrek oan de Puoldyk wurdt beskôge as ûnfeilich fanwege de fermeitsing mei grut lânbouferkear. It nije fytsrek moat dizze fermeitsing foarkomme en past binnen de ambysjes fan it koalysjeakkoart foar feilige wegen en fytsrûtes.De hear Vogels fan de VVD iepene it debat mei fragen oer de kosten fan it projekt. "Wy wolle graach witte wêrom't de kosten foar dit fytsrek heger útfalle as gemiddeld," stelde er. De kosten foar it fytsrek wurde rame op € 310.000, dêr't de gemeente € 300.000 fan ynvestearje wol. Dit bedrach befettet ek de ferwervingskosten fan de nedige grûn.
Frou Weiland fan Gemeentebelangen utere har entûsjasme oer it foarstel. "It is in prachtich plan dat net allinnich de feiligens ferbetteret, mar ek in moaie toeristyske rûte biedt," sei se. De hear Greydanus fan it CDA wie ek posityf en benadrukte de gearwurking tusken provinsje en gemeente as in "moaie gearwurking".
Wethâlder Tol reagearre op de fragen oer de kosten en fersekere dat de kostenraming soarchfâldich opsteld is yn gearwurking mei deskundigen. "Wy sille de details skriftlik ta ljocht bringe," beloofde er.
It foarstel waard úteinlik ienstemmich oannommen. De ried stimde yn mei it beskikber stellen fan in kredyt fan € 300.000 foar de oanlis fan it fytsrek en it opnimmen fan de kapitaallasten fan € 19.500 yn de begrutting fan 2020. "In wichtige stap foarút yn it ferbetterjen fan de fytsfeiligens yn ús regio," konkludearre de foarsitter.
Samenvatting
De provinsje Fryslân is fan doel de noardlike oever fan it Van Harinxmakanaal tusken Dronryp en it oerladingstasjon fan Definsje te herstellen en dêrby in natuerfreonlike oever oan te lizzen. De gemeente Waadhoeke sjocht hjir in kâns om in lang winske ôfsluten fytsstipe langs dizze rûte te realisearjen, wat de ferkearsfeiligens foar fytsers, benammen skoalgeande jeugd, aansjenlik ferbetterje soe. It hjoeddeiske fytsstipe langs de Puoldyk wurdt beskôge as ûnfeilich fanwegen de fermeitsing mei grut lânbouferkear. It nije fytsstipe soe dizze fermeitsing foarkomme en past binnen de ambysjes fan it koalysjeakkoart foar feilige wegen en fytsrûtes. De oanlis fan it fytsstipe wurdt skatte op € 310.000, dêr't de gemeente € 300.000 yn investearje wol. Dit bedrach befettet ek de ferwervingskosten fan de nedige grûn. De provinsje hat al subsydzjes krigen foar it oeverherstel, en de sûnderlinge útfiering mei de provinsje biedt finansjele foardielen. It foarstel freget de ried om in kredyt fan € 300.000 beskikber te stellen, mei de kapitaallasten fan € 19.500 op te nimmen yn de begrutting fan 2020. It fytsstipe sil nei realisaasje yn behear en ûnderhâld komme by de gemeente.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Krediet voor de aanleg van een fietspad van Dronryp in de richting van Deinum langs het Van Harinxmakanaal." Het voorstel betreft de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de noordelijke oever van het Van Harinxmakanaal. Dit pad moet de verkeersveiligheid verbeteren door fietsers te scheiden van landbouwverkeer op de Puoldyk. De provincie Fryslân herstelt de oever en legt een natuurvriendelijke oever aan, wat de gemeente de kans biedt om het fietspad kostenefficiënt aan te leggen. Het voorstel vraagt om een krediet van € 300.000, met dekking van de kapitaalslasten in de begroting van 2020.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is redelijk volledig. Het bevat een duidelijke uitleg van de noodzaak, de financiële aspecten, en de voordelen van het project. Er zijn echter enkele punten die verder uitgewerkt kunnen worden, zoals de exacte subsidiemogelijkheden en een gedetailleerd tijdspad voor de uitvoering.
Rol van de raad:
De raad moet beslissen over het beschikbaar stellen van het krediet van € 300.000 voor de aanleg van het fietspad en de dekking van de kapitaalslasten in de begroting van 2020.
Politieke keuzes:
De raad moet kiezen of ze prioriteit geven aan verkeersveiligheid en duurzaamheid door te investeren in het fietspad. Ze moeten ook overwegen of ze willen meeliften met de provinciale werkzaamheden voor kostenefficiëntie.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART. Het is specifiek, meetbaar (aanleg van een fietspad), en tijdgebonden (uitvoering medio 2020). Het is minder specifiek over de haalbaarheid en de exacte subsidiemogelijkheden. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar er is ruimte voor meer detail.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het krediet van € 300.000 beschikbaar te stellen en de kapitaalslasten op te nemen in de begroting van 2020.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat Dorpsbelang Dronryp en de grondeigenaren betrokken zijn en de aanleg steunen. Er lijkt voldoende participatie te zijn geweest.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is relevant, gezien de aanleg van een natuurvriendelijke oever en de stimulering van fietsverkeer als duurzame vervoersoptie.
Financiële gevolgen:
De totale kosten worden geraamd op € 310.000, met een gemeentelijke bijdrage van € 250.000. Het krediet van € 300.000 dekt deze kosten, inclusief grondverwerving. De kapitaalslasten van € 19.500 worden gedekt via structureel onvoorzien in de begroting van 2020. Eventuele subsidies kunnen de kosten verder verlagen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Fietspad Verkeersveiligheid Van Harinxmakanaal Dronryp Deinum Natuurvriendelijke oever Landbouwverkeer Provincie Fryslân Grondverwerving SubsidiesVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
E. Vogels
Drs.m.c.m. Waanders
E. Vogels
S. Greidanus - CDA
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
S. Greidanus - CDA
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 014 Berap II 2018
Gemeente Waadhoeke: Debat over Berap II 2018 zonder grote verrassingen
Tijdens de raadsvergadering van 15 november 2018 werd de tweede bestuursrapportage van 2018 besproken. Het college van de gemeente Waadhoeke presenteerde een rapportage zonder beleidsafwijkingen, maar met een financieel tekort van € 313.000. Dit tekort wordt gedekt door eenmalige onvoorziene middelen.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
In de raadsvergadering van de gemeente Waadhoeke stond de tweede bestuursrapportage van 2018, ook wel Berap II genoemd, op de agenda. Het college informeerde de raad over de realisatie van de begroting, waarbij alleen afwijkingen werden gerapporteerd. Hoewel er geen beleidsafwijkingen waren, werd een financieel tekort van € 313.000 gemeld, voornamelijk door een lagere uitkering van het gemeentefonds. Dit tekort wordt gedekt door eenmalige onvoorziene middelen.De heer Terpstra van de VVD opende het debat met vragen over de financiering van het Drees Laantje. "Hoe gaan wij het Drees Laantje financieren?" vroeg hij. Wethouder De Pee antwoordde dat dit binnen het bestaande budget zou gebeuren en dat, indien nodig, de raad opnieuw zou worden geraadpleegd.
De heer Kuipers van Sam stelde vragen over de gemeenschappelijke regelingen, met name de sociale dienst. Hij uitte zijn zorgen over de financiële rapportages en de mogelijke impact op de jeugdzorg. "Het is complex, maar we moeten voorkomen dat we straks geen zorg kunnen leveren door onze eigen ingewikkelde spelregels," benadrukte hij.
Mevrouw Iedema uitte haar tevredenheid over de rapportage van afwijkingen boven een bepaald bedrag, maar vond de leesbaarheid van pagina 10 een uitdaging. "Ik heb zelfs de telmachine erbij gepakt," grapte ze, terwijl ze pleitte voor meer duidelijkheid in de financiële tabellen.
Wethouder De Pee erkende de complexiteit van de rapportage en nodigde de raadsleden uit voor een toelichting door de ambtelijke dienst. "Het is wel de moeite waard om het te begrijpen," zei hij.
Het debat eindigde met een akkoord van de raad om de tweede bestuursrapportage voor kennisgeving aan te nemen en de financiële gevolgen te verwerken in de tiende begrotingswijziging. De heer Kuipers sloot af met de opmerking dat er nog interessante gesprekken zouden volgen in de auditcommissie. "Dat gaat nog een interessant gesprek worden," voorspelde hij.
Met de goedkeuring van de tweede bestuursrapportage en de bijbehorende financiële wijzigingen, werd het debat afgesloten zonder grote verrassingen. De raad kijkt nu vooruit naar de verdere behandeling van de begroting en de uitdagingen die daarbij komen kijken.
Samenvatting
De tekst betreft de tweede bestuursrapportage (Berap II) van 2018 voor de gemeente Waadhoeke. Het college informeert de raad over de realisatie van de begroting, waarbij alleen afwijkingen worden gerapporteerd. Er zijn momenteel geen afwijkingen in de beleidsvoornemens, en er wordt geen voorstel gedaan om het beleid bij te stellen. Het financiële effect van deze rapportage is ongeveer € 313.000 negatief, voornamelijk door een lagere uitkering van het gemeentefonds. Dit negatieve saldo wordt gedekt door eenmalige onvoorziene middelen. Het voorstel is om de tweede bestuursrapportage voor kennisgeving aan te nemen en de financiële gevolgen te verwerken in de tiende begrotingswijziging. Dit besluit is vastgesteld tijdens de raadsvergadering op 15 november 2018.
Gemeente Waadhoeke: Debat oer Berap II 2018 sûnder grutte ferrassings.
Tidens de riedsfergadering fan 15 novimber 2018 waard de twadde bestjoersrapportaazje fan 2018 besprutsen. It kolleezje fan de gemeente Waadhoeke presintearre in rapportaazje sûnder beliedsôfwikingen, mar mei in finansjeel tekoart fan € 313.000. Dit tekoart wurdt dekt troch ienmalige ûnfoarsjene middels.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Yn de riedsfergadering fan de gemeente Waadhoeke stie de twadde bestjoersrapportaazje fan 2018, ek wol Berap II neamd, op 'e aginda. It kolleezje ynformearre de ried oer de realisaasje fan de begrutting, dêr't allinnich ôfwikings oer rappearre waarden. Alhoewol der gjin beliedsôfwikings wiene, waard in finansjeel tekoart fan € 313.000 meld, foaral troch in leger útkearing fan it gemeentefûns. Dit tekoart wurdt dekt troch ienmalige ûnfoarsiene middels.De hear Terpstra fan de VVD iepene it debat mei fragen oer de finansiering fan it Drees Laantsje. "Hoe geane wy it Drees Laantsje finansierje?" frege er. Wethâlder De Pee antwurde dat dit binnen it besteande budzjet barre soe en dat, as nedich, de ried opnij raadplege wurde soe.
De hear Kuipers fan Sam stelde fragen oer de gemeenschappelike regelingen, benammen de sosjale tsjinst. Hy út syn soargen oer de finansjele rapportaazjes en de mooglike ynfloed op de jeugdzorg. "It is kompleks, mar wy moatte foarkomme dat wy straks gjin soarch leverje kinne troch ús eigen yngewikkelde spulregels," benadrukke er.
Frou Iedema út har tefredenheid oer de rapportaazje fan ôfwikings boppe in bepaald bedrach, mar fûn de lêsberens fan side 10 in útdaging. "Ik ha sels de telmasine derby pakt," grapte se, wylst se pleite foar mear dúdlikheid yn de finansjele tabellen.
Wethâlder De Pee erkende de kompleksiteit fan de rapportaazje en noegde de riedsleden út foar in taheakje troch de amtlike tsjinst. "It is wol de muoite wurdich om it te begripen," sei er.
It debat einige mei in akkoart fan de ried om de twadde bestjoersrapportaazje foar kennisname oan te nimmen en de finansjele gefolgen te ferwurkjen yn de tsjintwurdige begrotingswiziging. De hear Kuipers sloot ôf mei de opmerking dat der noch ynteressante petearen folgje soene yn de auditkommissie. "Dat giet noch in ynteressant petear wurde," foarspelde er.
Mei de goedkarring fan de twadde bestjoersrapportaazje en de byhearrende finansjele feroaringen, waard it debat ôfsletten sûnder grutte ferrassingen. De ried sjocht no foarút nei de fierdere behanneling fan de begroting en de útdagingen dy't dêrby komme sille.
Samenvatting
De tekst hat betrekking op de twadde bestjoersrapportaazje (Berap II) fan 2018 foar de gemeente Waadhoeke. It kolleezje ynformeart de ried oer de realisaasje fan de begrutting, wêrby't allinnich ôfwikingen rappearre wurde. Op dit stuit binne der gjin ôfwikingen yn de beliedsplannen, en der wurdt gjin foarstel dien om it belied oan te passen. It finansjele effekt fan dizze rapportaazje is sa'n € 313.000 negatyf, foaral troch in leger útkearing fan it gemeentefûns. Dit negatyf saldo wurdt dekt troch ienmalige ûnfoarsiene middels. It foarstel is om de twadde bestjoersrapportaazje foar kennisname oan te nimmen en de finansjele gefolgen te ferwurkjen yn de tsjinde begruttingsoanpassing. Dit beslút is fêststeld tiidens de riedsfergadering op 15 novimber 2018.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Tweede bestuursrapportage 2018". Het voorstel betreft de periodieke rapportage van het college aan de gemeenteraad over de realisatie van de begroting 2018. De rapportage informeert de raad over afwijkingen ten opzichte van de programmabegroting. Er zijn geen beleidsafwijkingen te melden, en er wordt geen voorstel gedaan tot beleidsbijstelling. De financiële impact is negatief, voornamelijk door een lagere uitkering van het gemeentefonds, en wordt gedekt door een verschuiving van middelen binnen de begroting.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel is volledig in de zin dat het de raad informeert over de financiële stand van zaken en de afwijkingen ten opzichte van de begroting. Echter, het gaat niet in op de 3 W-vragen (Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Wat mag het kosten?), wat de diepgang van de rapportage beperkt.
Rol van de raad:
De rol van de raad is om de rapportage voor kennisgeving aan te nemen en de financiële gevolgen te verwerken in de begrotingswijziging. De raad heeft een controlerende taak ten aanzien van de uitvoering van de begroting.
Politieke keuzes:
Er zijn geen expliciete politieke keuzes die gemaakt moeten worden, aangezien er geen beleidswijzigingen worden voorgesteld. De raad moet echter wel instemmen met de financiële dekking van het negatieve saldo.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, omdat het geen concrete doelen of acties bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de afwezigheid van de 3 W-vragen kan als een tekortkoming worden gezien.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de tweede bestuursrapportage voor kennisgeving aan te nemen en de financiële gevolgen met begrotingswijziging 10 te verwerken.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van inwonersparticipatie in het voorstel.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet genoemd als een relevant onderwerp in deze rapportage.
Financiële gevolgen:
Het financiële effect van de rapportage is een negatief saldo van €313.000, voornamelijk door een lagere uitkering van het gemeentefonds. Dit wordt gedekt door een verschuiving van middelen van onvoorzien structureel naar onvoorzien eenmalig. De financiële gevolgen worden verwerkt in de tiende begrotingswijziging.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Bestuursrapportage Begroting Financiële gevolgen Begrotingswijziging Realisatie Gemeentefonds Onvoorzien Saldo College InformerenVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
S.s. Kuipers
Drs.m.c.m. Waanders
G. Iedema-zondervan
Drs.m.c.m. Waanders
C.m. De Pee
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
B. Tol - Wethouder
Drs.m.c.m. Waanders
H. Terpstra
Drs.m.c.m. Waanders
S.s. Kuipers
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 015 10e wijziging van de begroting
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft het budgetrecht en moet de begroting en eventuele wijzigingen goedkeuren. Op 15 november 2018 is besloten tot de tiende wijziging van de programmabegroting 2018. Deze wijziging houdt rekening met de budgettaire gevolgen van de Berap II 2018, wat resulteert in een aanpassing van -€ 313.058. De gemeente staat onder licht preventief toezicht vanwege herindeling, en na goedkeuring door de Gedeputeerde Staten van Fryslân kunnen de voorstellen worden uitgevoerd. De financiële details zijn opgenomen in de bijlagen van het voorstel.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat it budzjetrjocht en moat de begrutting en eventuele feroaringen goedkarre. Op 15 novimber 2018 is besletten ta de tsjintwurdichste feroaring fan de programma-begrutting 2018. Dizze feroaring hâldt rekken mei de budzjetêre gefolgen fan de Berap II 2018, wat resulteart yn in oanpassing fan -€ 313.058. De gemeente stiet ûnder ljocht preventyf tafersjoch fanwegen herynling, en nei goedkarren troch de Gedepitearre Steaten fan Fryslân kinne de foarstellen útfierd wurde. De finansjele details binne opnommen yn de bylagen fan it foarstel.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Begrotingswijziging (10e) van de programmabegroting 2018". Het voorstel betreft een wijziging van de programmabegroting voor het jaar 2018, waarbij de budgettaire gevolgen van de Berap II 2018 zijn verwerkt. De wijziging resulteert in een aanpassing van de budgetten met een financieel effect van -€ 313.058. De gemeenteraad moet deze wijziging goedkeuren, waarna de Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân hun goedkeuring moeten geven. De wijziging is noodzakelijk vanwege de herindeling van de gemeente Waadhoeke, die onder licht preventief toezicht staat.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in termen van de noodzakelijke informatie voor besluitvorming. Het bevat een samenvatting, financiële gevolgen, en verwijzingen naar relevante documenten zoals de Berap II 2018.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en goed te keuren. Dit is een essentieel onderdeel van hun budgetrecht volgens de Gemeentewet.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij akkoord gaan met de voorgestelde begrotingswijziging, rekening houdend met de financiële implicaties en de noodzaak van de wijziging vanwege de herindeling.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en tijdgebonden, maar mist meetbare en realistische elementen. Het beoogde effect is dat de budgetten actueel zijn, maar er zijn geen specifieke doelen of meetbare resultaten genoemd. Er zijn geen duidelijke inconsistenties in het voorstel.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de 10e wijziging van de programmabegroting 2018 goed te keuren.
Participatie:
Er is geen sprake van inwonersparticipatie in dit voorstel. De communicatie is intern gericht.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet genoemd als een relevant onderwerp in dit voorstel.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen van de wijziging bedragen -€ 313.058. De dekking van deze gevolgen wordt niet expliciet genoemd in de samenvatting, maar er wordt verwezen naar bijlagen voor een financieel overzicht.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Begrotingswijziging Programmabegroting Budgetrecht Berap II 2018 Preventief toezicht Gedeputeerde Staten Gemeentewet BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) Algemene reserve Financiële gevolgenVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders -
Agendapunt 016 11e wijziging van de begroting
Gemeenteraad Waadhoeke Debatteert over Begrotingswijziging: Recreatie en Onderhoud Centraal
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft een voorstel besproken voor de 11e wijziging van de programmabegroting 2018. Het voorstel omvat herbestemmingen voor recreatieve projecten en financiering voor sportaccommodaties. De gemeente staat onder licht preventief toezicht, waardoor goedkeuring door de Gedeputeerde Staten vereist is.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft het budgetrecht en moet de begroting en wijzigingen daarvan vaststellen. Er is een voorstel gedaan voor de 11e wijziging van de programmabegroting 2018. Deze wijziging omvat onder andere de herbestemming van kredieten voor recreatieve projecten in Marsum en Boksum, een afkoopsom voor regresrecht WMO, en financiering voor achterstallig onderhoud van sportaccommodaties in Franeker. De gemeente staat onder licht preventief toezicht vanwege herindeling, en de voorstellen kunnen na goedkeuring door de Gedeputeerde Staten worden uitgevoerd. De financiële gevolgen zijn gedetailleerd in bijlagen.
Gemeenteried Waadhoeke Debattearret oer Begrotingswiziging: Rekreaasje en Ûnderhâld Sintraal
De gemeenteried fan Waadhoeke hat in foarstel besprutsen foar de 11e oanpassing fan de programmabegroting 2018. It foarstel behellet herbestimmingen foar rekreative projekten en finansiering foar sportakkommodaasjes. De gemeente stiet ûnder ljocht preventyf tafersjoch, wêrtroch goedkarring troch de Gedepeteerde Steaten fereaske wurdt.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat it budzjetrjocht en moat de begrutting en feroaringen dêrfan fêststelle. Der is in foarstel dien foar de 11e feroaring fan de programbegroting 2018. Dizze feroaring behellet ûnder oaren de herbestimming fan kredyten foar rekreatyve projekten yn Marsum en Boksum, in ôfkeapsom foar regresrjocht WMO, en finansiering foar efterstallich ûnderhâld fan sportakkommodaasjes yn Frjentsjer. De gemeente stiet ûnder ljocht preventyf tafersjoch fanwegen herynling, en de foarstellen kinne nei goedkarring troch de Gedepitearre Steaten útfierd wurde. De finansjele gefolgen binne detaillêre yn bylagen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Wijziging (11e) van de programmabegroting 2018". Het voorstel betreft een reeks wijzigingen in de programmabegroting van 2018 van de gemeente Waadhoeke. De wijzigingen omvatten onder andere de herbestemming van restkredieten voor recreatieve projecten, de afkoop van regresrecht WMO, en het bekostigen van achterstallig onderhoud aan sportaccommodaties. De financiële dekking voor deze wijzigingen komt uit subsidies, bijdragen van andere gemeenten, en bestaande budgetten. Het doel is om de budgetten aan te passen aan de actuele ontwikkelingen en de financiële positie van de gemeente te actualiseren.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in termen van de financiële wijzigingen die het beoogt door te voeren. Het bevat specifieke bedragen, bronnen van financiering, en de context van de wijzigingen. Echter, er ontbreekt een gedetailleerde toelichting op de inhoudelijke noodzaak en impact van de wijzigingen.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om het voorstel te beoordelen en goed te keuren. Dit is noodzakelijk om de wijzigingen in de programmabegroting formeel vast te stellen, conform de Gemeentewet.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen over de prioritering van financiële middelen, zoals het gebruik van restkredieten en subsidies voor specifieke projecten. Er moet ook een keuze worden gemaakt over de toewijzing van incidentele voordelen aan het sociaal domein.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is specifiek en meetbaar in termen van financiële bedragen en bronnen. Echter, het mist concrete tijdsgebonden doelen en een evaluatieplan, waardoor het niet volledig SMART is. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de onderbouwing van de noodzaak van de wijzigingen kan beter.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om de voorgestelde wijzigingen in de programmabegroting 2018 goed te keuren.
Participatie:
Er wordt geen melding gemaakt van inwonersparticipatie in het voorstel. Dit kan een gemiste kans zijn voor betrokkenheid van de gemeenschap.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als een relevant onderwerp in het voorstel. De focus ligt voornamelijk op financiële en infrastructurele aspecten.
Financiële gevolgen:
De financiële gevolgen zijn duidelijk uiteengezet, met specifieke bedragen en dekkingsbronnen. De dekking komt uit subsidies, gemeentelijke bijdragen, en bestaande budgetten. Er is geen indicatie van financiële tekorten of overschrijdingen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Programmabegroting 2018 Krediet recreatieve zuidrand Marsum Krediet sloepenroute Boksumer Soal Regresrecht WMO Achterstallig onderhoud sportaccommodaties Gebiedsontwikkeling Deinum-Boksum Gemeentewet BBV (Besluit Begroting en Verantwoording) Algemene reserve Post onvoorzienVerfijning van de zoekopdracht:
Drs.m.c.m. Waanders
Drs.m.c.m. Waanders
Agendapunt 17 Motie vreemd aan de orde van de dag: REC
Gemeenteraad Waadhoeke eist actie: "Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard"
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft unaniem een motie aangenomen die het college oproept om tijdens de volgende aandeelhoudersvergadering van Omrin te pleiten voor een technische doorlichting van de REC in Harlingen. Na meerdere incidenten en toenemende zorgen over de installatie, is de maat vol voor de raad.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 15 november 2018 stond de REC in Harlingen opnieuw centraal. De gemeenteraad van Waadhoeke, vertegenwoordigd door de fracties van CDA, VVD, ChristenUnie en FNP, diende een motie in die oproept tot een technische doorlichting van de installatie. De aanleiding hiervoor zijn de aanhoudende incidenten en de maatschappelijke onrust die deze veroorzaken."Het management van Omrin heeft een zorgplicht," benadrukte een van de raadsleden. "De directie is verantwoordelijk voor een technisch optimaal werkende installatie en moet zorgen voor openheid en accurate informatie bij calamiteiten." De raad is teleurgesteld in het management van de REC en vindt het onacceptabel dat de bevolking aan verhoogde risico's wordt blootgesteld.
De motie werd unaniem aangenomen, waarbij de raad het college opdraagt om tijdens de aandeelhoudersvergadering van Omrin op 14 december met klem te pleiten voor een technische doorlichting. "Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard," waarschuwde mevrouw Osinga van de VVD. "En dit paard is al achter de horizon verdwenen."
Wethouder Diekstra erkende de zorgen van de raad en gaf aan dat er geregeld contact is met collega's in de provincie. "De maatschappelijke onrust is groot," zei hij. "We moeten ervoor zorgen dat de communicatie verbetert en dat de technische staat van de installatie grondig wordt onderzocht."
Met de unanieme steun voor de motie hoopt de gemeenteraad van Waadhoeke dat er snel actie wordt ondernomen om de veiligheid en het vertrouwen in de REC te herstellen.
Samenvatting
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 15 november 2018 een motie ingediend betreffende de REC in Harlingen. De raad heeft kennisgenomen van een brief van Gedeputeerde Staten en constateert dat er na meerdere incidenten in korte tijd toenemende zorgen zijn over de REC. Ondanks een verbetertraject van meer dan twee jaar blijft de situatie kwetsbaar. De Provincie Fryslân heeft herhaaldelijk aangedrongen op een technische doorlichting van de installatie, maar de directie van Omrin heeft dit niet opgepakt. De raad vindt het onacceptabel dat de bevolking aan verhoogde risico's wordt blootgesteld en benadrukt dat elke Friese gemeente verantwoordelijkheid draagt voor het goed functioneren van de REC. De motie roept het college op om in de volgende aandeelhoudersvergadering van Omrin te pleiten voor een technische doorlichting van de installatie. De motie is ingediend door de fracties van CDA, VVD, CU en FNP.
Gemeenteried Waadhoeke easket aksje: "Leauwe komt te foet, mar giet te hynder"
De gemeenteried fan Waadhoeke hat ienriedich in motie oannommen dy't it kolleezje opropt om tiidens de folgjende oandielhâldersgearkomste fan Omrin te pleitsjen foar in technyske trochljochting fan de REC yn Harns. Nei mearfâldige ynsidinten en tanimmende soargen oer de ynstallaasje, is de maat fol foar de ried.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan 15 novimber 2018 stie de REC yn Harns opnij sintraal. De gemeenteried fan Waadhoeke, fertsjintwurdige troch de fraksjes fan CDA, VVD, ChristenUnie en FNP, diene in motie yn dy't opropet ta in technyske trochljochting fan de ynstallaasje. De oanlieding hjirfoar binne de oanhâldende ynsidinten en de maatskiplike ûnrêst dy't dizze feroarsake."It management fan Omrin hat in soarchplicht," benadrukke ien fan de riedsleden. "De direksje is ferantwurdlik foar in technysk optimaal wurkjende ynstallaasje en moat soargje foar iepenheid en akkurate ynformaasje by kalamiteiten." De ried is teloarsteld yn it management fan de REC en fynt it ûnaanneamlik dat de befolking oan ferhege riziko's blootsteld wurdt.
De motie waard ienstemmich oannommen, dêr't de ried it kolleezje opdracht jout om tiidens de oandielhâldersfergadering fan Omrin op 14 desimber mei klem te pleitsjen foar in technyske trochljochting. "Fertrouwen komt te fuot, mar giet te hoars," warskôge frou Osinga fan de VVD. "En dit hoars is al efter de horizont ferdwûn."
Wethâlder Diekstra erkende de soargen fan de ried en joech oan dat der geregeld kontakt is mei kollega's yn de provinsje. "De maatskiplike ûnrêst is grut," sei er. "Wy moatte derfoar soargje dat de kommunikaasje ferbetteret en dat de technyske steat fan de ynstallaasje grûnich ûndersocht wurdt."
Mei de ienstemmige stipe foar de motie hoopet de gemeenteried fan Waadhoeke dat der gau aksje nommen wurdt om de feiligens en it fertrouwen yn de REC te herstellen.
Samenvatting
De gemeenteried fan Waadhoeke hat op 15 novimber 2018 in motie yntsjinne oangeande de REC yn Harns. De ried hat kennis nommen fan in brief fan Gedepeteerde Steaten en konstatearret dat der nei meardere ynsidinten yn koarte tiid tanimmende soargen binne oer de REC. Ûndanks in ferbettertraject fan mear as twa jier bliuwt de situaasje kwetsber. De Provinsje Fryslân hat meardere kearen oandringe op in technyske trochljochting fan de ynstallaasje, mar de direksje fan Omrin hat dit net oppakt. De ried fynt it net akseptabel dat de befolking oan ferhege rissiko's blootsteld wurdt en benadrukt dat elke Fryske gemeente ferantwurdlikheid draacht foar it goed funksjonearjen fan de REC. De motie ropt it kolleezje op om yn de folgjende oandielhâldersfergadering fan Omrin te pleitsjen foar in technyske trochljochting fan de ynstallaasje. De motie is yntsjinne troch de fraksjes fan CDA, VVD, CU en FNP.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting
Titel: Motie conform artikel 29 van het RvO van de raad van de gemeente Waadhoeke - Onderwerp: REC in Harlingen
Samenvatting: De motie betreft de zorgen over de REC (Reststoffen Energie Centrale) in Harlingen na een reeks incidenten binnen zeven maanden. Ondanks een verbetertraject van twee jaar, blijft de situatie kwetsbaar. De Provincie Fryslân heeft herhaaldelijk aangedrongen op een technische doorlichting van de installatie, maar de directie van Omrin heeft dit niet opgepakt. De motie roept het college op om in de aandeelhoudersvergadering van Omrin te pleiten voor een technische doorlichting van de installatie om de risico's te minimaliseren.
Oordeel over de volledigheid
De motie is redelijk volledig in het beschrijven van de context en de zorgen rondom de REC. Het benoemt de incidenten, de betrokken partijen en de noodzaak voor een technische doorlichting. Echter, het biedt geen gedetailleerd plan van aanpak of tijdslijnen voor de uitvoering van de voorgestelde maatregelen.
Rol van de Raad
De raad speelt een initiërende en controlerende rol. Ze roept het college op om actie te ondernemen tijdens de aandeelhoudersvergadering van Omrin, en houdt toezicht op de uitvoering van deze oproep.
Politieke Keuzes
De raad moet beslissen of ze de motie steunen en daarmee druk uitoefenen op Omrin voor een technische doorlichting. Dit impliceert een keuze voor veiligheid en verantwoordelijkheid ten opzichte van de inwoners en milieu.
SMART en Inconsistenties
De motie is specifiek en relevant, maar mist meetbare en tijdgebonden elementen. Er zijn geen duidelijke deadlines of criteria voor succes gedefinieerd, wat de opvolging kan bemoeilijken.
Besluit van de Raad
De raad moet besluiten of ze de motie aannemen en het college de opdracht geven om de technische doorlichting te bepleiten in de aandeelhoudersvergadering.
Participatie
De motie vermeldt geen directe participatie van burgers of andere belanghebbenden, maar impliceert wel een verantwoordelijkheid naar de bevolking toe door te streven naar een veilige omgeving.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is indirect relevant, aangezien de REC betrokken is bij afvalverwerking en energieopwekking. De technische staat van de installatie kan invloed hebben op de efficiëntie en milieuvriendelijkheid van deze processen.
Financiële Gevolgen
De motie bespreekt geen directe financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen. De kosten voor een technische doorlichting en eventuele verbeteringen worden niet gespecificeerd, wat een aandachtspunt kan zijn voor de raad bij de besluitvorming.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
REC Harlingen Incidenten Zorgen Kwetsbare situatie Verbetertraject Technische staat Omrin Provincie Fryslân AandeelhoudersvergaderingVerfijning van de zoekopdracht: