09-12-2021 Gemeenteraad Waadhoeke
Vul het begin/eind-tijdstip in van het moment dat je wilt exporteren, óf gebruik onderstaande knoppen om de huidige tijd in de video in te vullen.
Agendapunt 001 Opening
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 002 Vaststellen agenda
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 003 Mededelingen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 004 Vaststellen besluitenlijsten:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 004.1 Vergadering gemeenteraad 25 november 2021
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 004.2 Toezeggingenlijst 25 november 2021
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 005 Insprekers:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 006 Vragenuur:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 007 Ingekomen stukken:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 007.1 Behandelvoorstel ingekomen stukken van derden
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het document betreft de "Ingekomen stukken van derden" voor de raadsvergadering van 09 december 2021 in Franeker. Het bevat een lijst van ingekomen stukken die ter kennisname aan de raad zijn voorgelegd. Deze stukken omvatten onder andere een nieuwsbrief over beschermd thuis, informatie over de arbeidsmarkt in de jeugdzorg, en details over de hersteloperatie kinderopvangtoeslagen. De raad kan tijdens de vergadering vragen stellen over de voorgestelde wijze van afhandeling van deze stukken.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig in de context van het informeren van de raad over de ingekomen stukken. Het biedt een overzicht van de onderwerpen en de voorgestelde afhandelingswijze.
Rol van de raad:
De raad heeft de rol om kennis te nemen van de ingekomen stukken en kan vragen stellen over de voorgestelde afhandeling tijdens de raadsvergadering.
Politieke keuzes:
Er zijn geen directe politieke keuzes te maken op basis van de ingekomen stukken zelf, tenzij de raad besluit om verder actie te ondernemen op een van de onderwerpen.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet specifiek SMART geformuleerd, aangezien het voornamelijk een informatief karakter heeft. Er zijn geen duidelijke doelen, meetbare resultaten, of tijdsgebonden acties beschreven.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten of zij akkoord gaat met de voorgestelde wijze van afhandeling van de ingekomen stukken.
Participatie:
Het voorstel zegt niets over participatie, aangezien het puur informatief is en geen directe acties of projecten betreft.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet genoemd en lijkt geen relevant onderwerp binnen de context van de ingekomen stukken.
Financiële gevolgen:
Er worden geen financiële gevolgen of dekkingsvoorstellen genoemd in het document, aangezien het enkel gaat om de kennisname van ingekomen stukken.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Ingekomen stukken Raadsvergadering Afhandeling Reglement van Orde Nieuwsbrief beschermd thuis Arbeidsmarkt Jeugdzorg Hersteloperatie kinderopvang toeslagen Openbare raadsvergadering Digitaal ondertekend Concept briefVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 007.2 Beantwoording schriftelijke vragen en memo's
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 008 Mobiliteitsvisie
"Wijkraad Franeker enthousiast over herstructureringsplan Anker Plak"
De wijkraad van Franeker heeft zich positief uitgesproken over het herstructureringsplan voor het Anker Plak. Na jaren van overlast en een negatieve uitstraling, kijkt de wijk uit naar de start van de herontwikkeling.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van de gemeente Waadhoeke sprak de heer De Jong, voorzitter van de wijkraad, zijn dank uit voor de betrokkenheid van de gemeente bij het project. "We zijn zeer blij met de voortgang en de manier waarop we als wijkraad betrokken zijn geweest," aldus De Jong. Het Anker Plak, dat jarenlang als een probleemgebied werd gezien, ligt momenteel braak en de wijkbewoners zijn enthousiast over de plannen die er nu liggen.De Jong benadrukte dat de wijkbewoners vooral benieuwd zijn wanneer de daadwerkelijke werkzaamheden van start gaan. "De vraag die we nu het meest krijgen is: wanneer gaat de schep in de grond?" De directe omwonenden zijn volgens hem positief over de plannen, al zijn er wel zorgen over de logistieke afhandeling tijdens de bouwfase.
De wijkraad hoopt dat de gemeenteraad positief zal besluiten over het financieringsplan, zodat de herontwikkeling snel van start kan gaan. "We kijken ernaar uit dat het Anker Plak een positieve bijdrage gaat leveren aan onze wijk," sloot De Jong af.
De gemeenteraad zal binnenkort een besluit nemen over het financieringsplan, waarna de eerste stappen richting de herontwikkeling gezet kunnen worden.
Samenvatting
De Mobiliteitsvisie van de gemeente Waadhoeke is het resultaat van een uitgebreid en interactief proces met de samenleving en diverse belanghebbenden. Na een inspraaktraject en de verwerking van 42 zienswijzen, is de visie aangescherpt en klaar voor vaststelling. De visie bevat een beleidsdeel met kernthema's en een uitvoeringsprogramma met concrete maatregelen voor zowel de korte als lange termijn. Er is een werkbudget opgenomen voor kleinschalige maatwerkoplossingen. De financiering voor de uitvoering is deels structureel en deels incidenteel geregeld in de begroting van 2022. De visie richt zich op het verbeteren van verkeersveiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid, met specifieke aandacht voor duurzame oplossingen zoals laadpalen. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de reactienota en de Mobiliteitsvisie vast te stellen.
"Wykried Frjentsjer entûsjast oer herstruktureringsplan Anker Plak"
De wykried fan Frjentsjer hat har posityf útsprutsen oer it herstruktureringsplan foar it Anker Plak. Nei jierren fan oerlêst en in negatyf útstrieling, sjocht de wike út nei de start fan de herûntwikkeling.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan de gemeente Waadhoeke spruts de hear De Jong, foarsitter fan de wykried, syn tank út foar de belutsenheid fan de gemeente by it projekt. "Wy binne tige bliid mei de foarútgong en de manier wêrop't wy as wykried belutsen west binne," sa sei De Jong. It Anker Plak, dat jierrenlang as in probleemgebiet sjoen waard, leit op it stuit braak en de wykbewenners binne entûsjast oer de plannen dy't der no lizze.De Jong benadrukte dat de wykbewenners benammen benijd binne wannear't de wiere wurksumheden begjinne sille. "De fraach dy't wy no it meast krije is: wannear giet de skeppe yn 'e grûn?" De direkte omwenners binne neffens him posityf oer de plannen, al binne der wol soargen oer de logistike ôfhanling tiidens de boufaze.
De wykried hoopet dat de ried posityf beslute sil oer it finansieringsplan, sadat de herûntwikkeling gau fan start gean kin. "Wy sjogge dernei út dat it Anker Plak in posityf bydrage gean sil leverje oan ús wyk," sa besleat De Jong.
De gemeenteried sil binnenkoart in beslút nimme oer it finansieringsplan, wêrnei de earste stappen rjochting de herûntwikkeling set wurde kinne.
Samenvatting
De Mobiliteitsvisie fan de gemeente Waadhoeke is it resultaat fan in útwreide en ynteraktif proses mei de mienskip en ferskate belutsenen. Nei in ynspraaktraject en it ferwurkjen fan 42 sichtwizen, is de visie skerper makke en klear foar fêststelling. De visie befettet in beliedsdiel mei kearnthema's en in útfieringsprogram mei konkrete maatregels foar sawol de koarte as lange termyn. Der is in wurkbudget ynsletten foar lytskalske maatwurkoplossingen. De finansiering foar de útfiering is diels struktuer en diels ienris regeld yn de begrutting fan 2022. De visie rjochtet him op it ferbetterjen fan ferkearsfeiligens, berikberens en libbenskwaliteit, mei spesifike omtinken foar duorsume oplossingen lykas laadpalen. De gemeenteried wurdt frege yn te stimmen mei de reaksjenota en de Mobiliteitsvisie fêst te stellen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
De titel van het voorstel is "Mobiliteitsvisie Waadhoeke". Het document is een uitgebreide visie op de mobiliteit binnen de gemeente Waadhoeke, ontwikkeld na een interactief inspraaktraject met de samenleving. Het bevat een beleidsdeel met kernthema's en een uitvoeringsprogramma met concrete maatregelen voor zowel de korte als lange termijn. De visie is aangescherpt op basis van 42 ingediende zienswijzen en is afgestemd op de begroting van 2022. Het doel is om verkeersveiligheid te verbeteren, bereikbaarheid en leefbaarheid te bevorderen, en duurzaamheid te stimuleren door onder andere het aantal laadpalen te verhogen.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig en goed doordacht, met een uitgebreide participatie van de samenleving en een gedetailleerd uitvoeringsprogramma. Het document behandelt zowel beleidsmatige als praktische aspecten van mobiliteit.
Rol van de raad:
De raad moet instemmen met de reactienota op de zienswijzen en de Mobiliteitsvisie vaststellen. De raad heeft een controlerende rol en moet de voortgang van de uitvoering monitoren.
Politieke keuzes:
De raad moet keuzes maken over prioritering van maatregelen, toewijzing van budgetten, en de balans tussen verkeersveiligheid, bereikbaarheid, en duurzaamheid.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is deels SMART. Verkeersveiligheid is meetbaar door het aantal verkeersslachtoffers, maar bereikbaarheid en leefbaarheid zijn moeilijker te objectiveren. Er zijn geen duidelijke indicatoren voor deze aspecten genoemd.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om in te stemmen met de reactienota en de Mobiliteitsvisie vast te stellen.
Participatie:
Het voorstel benadrukt uitgebreide participatie met de samenleving, inclusief digitale enquêtes en informatiebijeenkomsten, wat heeft bijgedragen aan een breed gedragen visie.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid is een relevant onderwerp, met specifieke aandacht voor het aantal laadpalen als indicator.
Financiële gevolgen:
Er zijn zowel structurele als incidentele budgetten beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de Mobiliteitsvisie. Structurele dekking is er voor specifieke projecten zoals het fietspad Winsum-Hatzum, en er is een eenmalig uitvoeringsbudget van €750.000 voor kleinere maatregelen en onderzoeken. De dekking is deels afhankelijk van toekomstige subsidies en financiële middelen.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Mobiliteitsvisie Zienswijzen Uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid Participatie Inspraaktraject Maatregelen Begroting 2022 Reactienota DuurzaamheidVerfijning van de zoekopdracht:
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
H. Hof - Gemeentebelangen
B. van Wijk - SAM
H. Hof - Gemeentebelangen
S. Greidanus - CDA
H. Hof - Gemeentebelangen
J. Osinga-Bonnema - VVD
H. Hof - Gemeentebelangen
J. Osinga-Bonnema - VVD
S. Greidanus - CDA
H. Hof - Gemeentebelangen
H. Nauta - FNP
H. Hof - Gemeentebelangen
S. Greidanus - CDA
H. Hof - Gemeentebelangen
S. Greidanus - CDA
H. Hof - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Bloem-hofman
H. Hof - Gemeentebelangen
D. Bloem-hofman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Nauta - FNP
H. Nauta - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. van Wijk - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Tol - Wethouder
S. Greidanus - CDA
B. Tol - Wethouder
H. Nauta - FNP
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
H. Nauta - FNP
H. Nauta - FNP
B. Tol - Wethouder
S. Greidanus - CDA
B. Tol - Wethouder
S. Greidanus - CDA
B. Tol - Wethouder
H. Hof - Gemeentebelangen
B. Tol - Wethouder
H. Nauta - FNP
S. Greidanus - CDA
B. Tol - Wethouder
J. Osinga-Bonnema - VVD
B. Tol - Wethouder
H. Hof - Gemeentebelangen
B. Tol - Wethouder
S. Greidanus - CDA
B. Tol - Wethouder
S. Greidanus - CDA
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
H. Nauta - FNP
H. Nauta - FNP
B. Tol - Wethouder
S. Greidanus - CDA
B. Tol - Wethouder
B. Tol - Wethouder
H. Nauta - FNP
B. Tol - Wethouder
S. Greidanus - CDA
C.m. De Pee
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Hof - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Bloem-hofman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Bloem-hofman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
S. Greidanus - CDA
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Nauta - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. van Wijk - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
B. van Wijk - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
S. Greidanus - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
B. Tol - Wethouder
S. Greidanus - CDA
B. Tol - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
00:03:39 - 00:07:24 - 00:26:26 - 00:31:18 - 00:37:55 - 00:43:00 - 00:46:42 - 00:47:14 - 00:47:36 - 01:43:13 - 01:44:17 - 01:58:52 - 01:59:20 - 01:59:39 - 02:04:00 - 02:04:13 - 02:04:20 - 02:05:35 - 02:07:07 - 02:07:38 - 02:10:42 - 02:11:14 - 02:11:47 - 02:14:44 - 02:14:59 - 02:17:37 - 02:20:00
C.m. De Pee -
Agendapunt 014 Herstructurering It Ankerplak te Franeker
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
G. Iedema-zondervan
G. Iedema-zondervan
M.C.M. Waanders - Burgemeester
A.j.t. Magre
A.j.t. Magre
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. Cuperus - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
N. Haarsma - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
G. Iedema-zondervan
M.C.M. Waanders - Burgemeester
N. Haarsma - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. Cuperus - SAM
Agendapunt 009 Bodemvisie gemeente Waadhoeke
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. de Jong - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Hoekstra - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Nauta - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Bloem-hofman
K. Nammensma
D. Bloem-hofman
K. Nammensma
D. Bloem-hofman
A.c. Hartman
D. Bloem-hofman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
K. Nammensma
J.J. Zijlstra - CDA
K. Nammensma
H. Nauta - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. van der Werff - SAM
K. Nammensma
H. van der Werff - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
H. Hoekstra - Gemeentebelangen
J. Dijkstra - Wethouder
K. Nammensma
J. Dijkstra - Wethouder
K. Nammensma
J. Dijkstra - Wethouder
H. Hoekstra - Gemeentebelangen
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
H. Hoekstra - Gemeentebelangen
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
K. Nammensma
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
C.m. De Pee
M.C.M. Waanders - Burgemeester
K. Nammensma
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Nauta - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
D. Bloem-hofman
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. van der Werff - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
K. Nammensma
K. Nammensma
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J.J. Zijlstra - CDA
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Osinga-Bonnema - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
02:32:38 - 02:33:39 - 02:37:59 - 02:42:01 - 02:48:27 - 02:57:17 - 03:03:53 - 03:17:30 - 03:19:50 - 03:19:56 - 03:20:53 - 03:21:34 - 03:23:32 - 03:24:03 - 03:24:38 - 03:26:25 - 03:27:03 - 03:27:10 - 03:27:15 - 03:27:21 - 03:27:23 - 03:27:25 - 03:27:43 - 03:27:48 - 03:30:18
T. de Jong - VVD
A.c. Hartman -
C.m. De Pee -
J. Osinga-Bonnema - VVD
Agendapunt 010 Transitie Visie Warmte Waadhoeke
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. van der Werff - SAM
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. de Jong - VVD
H. Nauta - FNP
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
K.j. Rodenburg
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. Wijnia
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
H. van der Werff - SAM
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
K.j. Rodenburg
J. Dijkstra - Wethouder
K.j. Rodenburg
J. Dijkstra - Wethouder
K.j. Rodenburg
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. van der Werff - SAM
J. Dijkstra - Wethouder
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Nauta - FNP
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. Wijnia
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Hof - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Hof - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
H. Hof - Gemeentebelangen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
T. de Jong - VVD
M.C.M. Waanders - Burgemeester
A.j.t. Magre
M.C.M. Waanders - Burgemeester
W.v.d. Veen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
W.v.d. Veen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
W.v.d. Veen
W.v.d. Veen
M.C.M. Waanders - Burgemeester
J. Dijkstra - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
A.c. Hartman
A.c. Hartman
Onbekende spreker
A.c. Hartman
A.j.t. Magre -
Onbekende spreker -
Agendapunt 013 Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan 'Sexbierum - Aeolusterrein'
A.c. Hartman
Onbekende spreker
A.c. Hartman
G. Iedema-zondervan
A.c. Hartman
N. Haarsma - Wethouder
M.C.M. Waanders - Burgemeester
M.C.M. Waanders - Burgemeester
Agendapunt 012 Bestemmingsplan Vrouwenparochie, Waling Dijkstrastraat 53
A.c. Hartman
A.c. Hartman -
Agendapunt 015 Vervolg Onderzoek rekenkamer "Huisvesting van arbeidsmigranten
Waadhoeke zet stappen voor betere huisvesting arbeidsmigranten
De gemeenteraad van Waadhoeke heeft het rapport van de Rekenkamer over de huisvesting van arbeidsmigranten besproken. Het college heeft ingestemd met de aanbevelingen en werkt aan een uitvoeringsplan dat begin 2022 wordt gepresenteerd.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tijdens de raadsvergadering van 9 december 2021 stond het rapport van de Rekenkamer over de huisvesting van arbeidsmigranten centraal. Het rapport, dat samen met een evaluatie van het beleid uit 2019 werd gepresenteerd, biedt concrete aanbevelingen voor verbetering. Het college heeft aangegeven deze aanbevelingen ter harte te nemen en werkt aan een uitvoeringsplan dat in januari of februari 2022 aan de raad wordt voorgelegd.Mevrouw Iedema van de FP benadrukte het belang van een goed uitvoeringsplan: "Het is een mooi instrument voor de woningmarkt." Ze verwees naar de visie van LTO Nederland, die pleit voor huisvesting van werknemers op bedrijventerreinen en het agrarisch keurmerk flexwonen. "Dit borgt comfort en hygiëne voor arbeidsmigranten," aldus Iedema.
De heer Stellingwerf van de Sande-fractie uitte zijn zorgen over de juridische complexiteit van het beleid. "We hebben stappen gemaakt, maar echt grip hebben we nog niet," zei hij. Hij benadrukte dat de uitspraak van de rechter over huishoudens grote gevolgen kan hebben voor het arbeidsmigrantenbeleid.
Mevrouw Vlaar van het CDA erkende de druk op de leefbaarheid in gebieden met veel arbeidsmigranten. Ze stelde voor om mensen uit de bijstand aan het werk te helpen als alternatief voor arbeidsmigranten. "Minder arbeidsmigranten betekent minder huisvestingsproblematiek," aldus Vlaar. Ze vroeg zich af of de gemeente vluchtelingen, die vaak niet naar werk worden bemiddeld vanwege taalbarrières, ook kan helpen met taalonderwijs.
Wethouder Wolters reageerde op de vragen en opmerkingen van de raadsleden. Hij verzekerde dat het LTO-rapport wordt meegenomen in het uitvoeringsplan en dat er aandacht zal zijn voor de uitspraak van de rechter. "We zullen zien hoe we daar invulling aan kunnen geven," zei Wolters. Hij stond ook open voor het idee om mensen uit de bijstand aan het werk te helpen, hoewel hij de uitdagingen erkende.
De raad nam het rekenkamerrapport voor kennisgeving aan en stemde in met de opdracht die het college zichzelf heeft gegeven. Het uitvoeringsplan zal in samenwerking met betrokken partijen worden opgesteld, zonder dat er extra financiële middelen nodig zijn. De raad kijkt uit naar de presentatie van het plan begin 2022.
Samenvatting
De rekenkamer van de gemeente Waadhoeke heeft een onderzoek uitgevoerd naar de huisvesting van arbeidsmigranten. Het rapport, samen met een evaluatie van het beleid uit 2019, biedt aanbevelingen voor verbetering. Het college heeft ingestemd met de evaluatie en zal een uitvoeringsplan opstellen om het beleid te vervolmaken. Dit plan wordt in overleg met betrokken partijen opgesteld en in januari of februari 2022 aan de raad voorgelegd. Er zijn geen extra financiële middelen nodig voor het opstellen van dit plan. Het rekenkamerrapport is op 9 december 2021 door de raad voor kennisgeving aangenomen.
Waadhoeke set stappen foar bettere hûsfeesting foar arbeidsmigranten.
De gemeenteried fan Waadhoeke hat it rapport fan de Rekkenkeamer oer de hûsfeesting fan arbeidsmigranten besprutsen. It kolleezje hat ynstimd mei de oanbefellings en wurket oan in útfieringsplan dat begjin 2022 presintearre wurdt.
Politiekverslaggever Rijk de Bat
Tiidens de riedsfergadering fan 9 desimber 2021 stie it rapport fan de Rekkenkeamer oer de hûsfeesting fan arbeidsmigranten sintraal. It rapport, dat tegearre mei in evaluasje fan it belied út 2019 waard presintearre, biedt konkreete oanbefellings foar ferbettering. It kolleezje hat oanjûn dizze oanbefellings hertlik te nimmen en wurket oan in útfieringsplan dat yn jannewaris of febrewaris 2022 oan de ried foarlein wurdt.Frou Iedema fan de FP benadrukke it belang fan in goed útfieringsplan: "It is in moai ynstel foar de wenningmerk." Se ferwiisde nei de fisy fan LTO Nederlân, dy't pleitet foar hûsfeesting fan wurknimmers op bedriuwsterreinen en it agrarysk keurmerk flexwonen. "Dit borgt komfort en higyne foar arbeidsmigranten," sa sei Iedema.
De hear Stellingwerf fan de Sande-fraksje útte syn soargen oer de juridyske kompleksiteit fan it belied. "Wy hawwe stappen makke, mar echt grip hawwe wy noch net," sa sei er. Hy benadrukke dat de útspraak fan de rjochter oer húshâldings grutte gefolgen hawwe kin foar it arbeidsmigrantenbelied.
Frou Vlaar fan it CDA erkende de druk op de leefberens yn gebieten mei in soad arbeidsmigranten. Se stelde foar om minsken út de bystân oan it wurk te helpen as alternatyf foar arbeidsmigranten. "Minder arbeidsmigranten betsjut minder hûsfeestingsproblematyk," sa sei Vlaar. Se frege har ôf oft de gemeente flechtlingen, dy't faak net nei wurk bemiddeld wurde fanwege taalbarriêres, ek helpe kin mei taalûnderwiis.
Wethâlder Wolters reagearre op de fragen en opmerkings fan de riedsleden. Hy fersekere dat it LTO-rapport meinaam wurdt yn it útfieringsplan en dat der omtinken wêze sil foar de útspraak fan de rjochter. "Wy sille sjen hoe't wy dêr ynfolling oan jaan kinne," sa sei Wolters. Hy stie ek iepen foar it idee om minsken út de bystân oan it wurk te helpen, alhoewol't er de útdagings erkende.
De ried naam it rekkenkeamerrapport foar kennisname oan en stimde yn mei de opdracht dy't it kolleezje harsels jûn hat. It útfieringsplan sil yn gearwurking mei belutsen partijen opsteld wurde, sûnder dat der ekstra finansjele middels nedich binne. De ried sjocht út nei de presintaasje fan it plan begjin 2022.
Samenvatting
De rekkenkeamer fan de gemeente Waadhoeke hat in ûndersyk útfierd nei de hûsfeesting fan arbeidsmigranten. It rapport, tegearre mei in evaluasje fan it belied út 2019, biedt oanbefellings foar ferbettering. It kolleezje hat ynstimd mei de evaluasje en sil in útfieringsplan opstelle om it belied te foltôgjen. Dit plan wurdt yn oerlis mei belutsen partijen opsteld en yn jannewaris of febrewaris 2022 oan de ried foarlein. Der binne gjin ekstra finansjele middels nedich foar it opstelle fan dit plan. It rekkenkamerrapport is op 9 desimber 2021 troch de ried foar kennisname oannommen.
-
Analyse van het document
Titel en Samenvatting:
Het voorstel betreft het "Rekenkameronderzoek 'Huisvesting van arbeidsmigranten'". Het onderzoek richt zich op de wijze waarop de gemeente Waadhoeke omgaat met de huisvesting van arbeidsmigranten. Het voorstel vraagt de raad om het rapport voor kennisgeving aan te nemen en het college op te dragen om de conclusies en aanbevelingen te verwerken in een uitvoeringsplan. Dit plan moet ook de aanbevelingen uit een eerdere evaluatie van het beleid van 2019 bevatten. Het doel is om het beleid te verbeteren en verder te ontwikkelen, met aandacht voor leefbaarheid en huisvesting.
Oordeel over de volledigheid:
Het voorstel lijkt volledig, aangezien het zowel het rekenkamerrapport als de evaluatie van het beleid van 2019 omvat. Beide documenten bieden een gedegen basis voor het opstellen van een uitvoeringsplan.
Rol van de raad:
De raad moet het rekenkamerrapport voor kennisgeving aannemen en het college de opdracht geven om een uitvoeringsplan te ontwikkelen op basis van de aanbevelingen.
Politieke keuzes:
De raad moet beslissen of zij instemt met de voorgestelde aanpak en prioriteiten in het uitvoeringsplan, met name op het gebied van huisvesting en leefbaarheid van arbeidsmigranten.
SMART en Inconsistenties:
Het voorstel is niet volledig SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) geformuleerd, omdat het geen specifieke doelen of tijdlijnen bevat. Er zijn geen duidelijke inconsistenties, maar de uitwerking van het uitvoeringsplan moet nog plaatsvinden.
Besluit van de raad:
De raad moet besluiten om het rekenkamerrapport voor kennisgeving aan te nemen en het college op te dragen een uitvoeringsplan te ontwikkelen.
Participatie:
Het voorstel vermeldt dat het uitvoeringsplan in overleg met betrokken partijen uit de samenleving zal worden opgesteld, wat wijst op een participatieve aanpak.
Duurzaamheid:
Duurzaamheid wordt niet expliciet genoemd als relevant onderwerp in het voorstel, maar kan impliciet een rol spelen in de leefbaarheid en huisvesting van arbeidsmigranten.
Financiële gevolgen:
Er zijn geen directe financiële gevolgen verbonden aan het opstellen van het uitvoeringsplan, afgezien van ambtelijke inzet. Het voorstel geeft geen verdere details over de dekking van eventuele toekomstige kosten.Dossier vormen
Typ of selecteer een zoekterm, voeg optioneel een of meer alternatieven toe (komma gescheiden) en verfijn de zoekopdracht naar behoefte met extra zoektermen.
Huisvesting Arbeidsmigranten Rekenkameronderzoek Evaluatie Uitvoeringsplan Beleid Conclusies Aanbevelingen Leefbaarheid AanjaagteamVerfijning van de zoekopdracht: